Okularki!

Moderator: Souei

Kiku

Okularki!

Post autor: Kiku »

Obrazek
Nazwa
Okulary przeciwsłoneczne marki Kiku!
Typ
Okulary
Objętość
5
Opis Nic innego, jak wyglądające cool okulary z przyciemnianym, przypalanym szkłem, dzięki któremu słońce już nigdy cię nie oślepi! Oprawki wykonane są z lekkiego, palmowego drewna pomalowanego czarnym atramentem. Cienkie szkła ułatwiają poruszanie się w samo południe po wyjątkowo słonecznych terenach. Dodatkowo osłabiają, lecz nie niwelują działanie notek błyskowych. Wybór koloru oprawek jest możliwy spośród naturalnych barw. Każde okulary mają namalowany drobny napis "Kiku!", który wskazuje ich wykonawcę.
Dodatkowe Oślepienie słonecznie jest możliwe tylko w przypadku patrzenia wprost na słońce. Znacznie osłabiają działanie notek błyskowych, lecz nie niwelują go.
Cena
Link do tematu postaci
LINK
Są dwie ceny - jedna, dla mnie i druga, która jest dla klientów.
Kiku okulary sama wykonuje z materiałów:
- Przypalane szkło
- Drewno palmowe
- Czarna farba
- Żółta farba

Jako że ochraniacz na czoło, który jest elementem ubioru kosztuje 75 Ryo mimo posiadania metalowej płytki, to uznałam, że wykonanie okularów u Ayatsuri, którzy to je wymyślili, będzie tańsze. W końcu cena produkcji zawsze jest niższa, niż kupna.
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator
Ranga: Starszy Kapral
GG/Discord: Boyos#3562
Multikonta: Ario

Re: Okularki!

Post autor: Boyos »

Ukryty tekst
  Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Kiku

Uwielbiam ten dział, bo można pisać drukowanymi literami, a i tak modzi nie zrozumieją.
W dwóch miejscach napisałam, że okulary nie niwelują działania notek błyskowych, a ty i tak napisałaś, że niwelują. Borze szumiący!

Chciałabym powiedzieć, że okulary jako okulary (a więc korygujące wady wzroku) są od niedawna, ale to co ja prezentuję to nie są prawdziwe okulary, gdzie wymagana jest wiedza o optyce i tak dalej. To zwykłe drewno i przypalane szkło. Nic więcej. Szkło za to mamy na forum od bardzo dawna, więc mylisz, moja droga, dwa rodzaje okularów.
Cena na sprzedaż, a cena, gdzie sama coś tworzę, to dwie różne sprawy. Materiały zawsze kupisz wiele taniej, niż gotowy produkt. Jestem Ayatsuri, więc zakładam, że warsztat jakiś mam (bo gdzieś te marionetki są tworzone, prawda?), zatem narzędzia mam. Więc 100 Ryo za KUPNO gogli, to coś innego, niż 30 Ryo za STWORZENIE okularów.
Co do ceny gogli, to rozumiem dlaczego mogłyby kosztować powyżej 100 Ryo - bo chronią przed dostaniem się piasku, a może nawet dymu czy pyłu do oczu. Moje okulary to jedynie ubranie, które w sumie mogłabym wpisać do ubioru i nie męczyć się z kuźnią, ale jakoś chcę dać rozgłos Kiku i jej drobnym rzeczom na sprzedaż. Nie chronią przed piaskiem, ani dymem czy pyłem, a nawet nie niwelują zupełnie notek błyskowych, a osłabiają ich działanie. Zatem skąd ta kosmiczna cena 150 Ryo? Nie ma żadnego logicznego odniesienia jej do ceny GOTOWEGO I Z MARŻĄ wyposażenia ze sklepu, gdzie ochraniacz na czoło kosztuje zaledwie 75 Ryo, a okulary miałyby kosztować 150? I to z przypalanego szkła? Dobre sobie.
Co do zasięgu działania notek - to zostawiam wam, tęgim głowom. Osłabianie działania notek to nie coś, co chciałam osiągnąć, a logiczna sprawa, gdy mówimy o przyciemnianych szkłach. Tak już działają. Dla mnie to jedynie element mody, a przypominam, że za ubrania nie płaci się.
Zatem polecam przeczytać wszystko jeszcze raz (bo kwiatek z tym niwelowaniem sugeruje, że nie zrobiłaś tego dokładnie) i zastanowić się ponownie nad ceną.
A co do uszczerbku na percepcji - jeżeli nosisz w nocy, to oczywiście, trzeba się z tym liczyć, ale w dzień? To nie są okulary przeciwsłoneczne jakie znamy z naszych czasów, które naprawdę solidnie potrafią przyciemnić obraz, a jedynie okulary z przypalanym szkłem. Zresztą w dzień jeżeli jesteś w nasłonecznionym miejscu, to nawet mocne przyciemnienie nie przeszkodzi, bo to nie zaczernia, a przyciemnia. Jest między tym pewna różnica.
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Kiku

To żadne nerwy, a szydera. Wybacz. xd

Świetnie i wspaniale, że był to również Ayatsuri, ale mówimy tutaj o mnie, a nie o tamtym Ayatsuri. Ja jasno zaznaczam, że chcę wykonać przedmiot samodzielnie, a nie zakupić go poprzez kuźnię.
Osłabienie działania notek to logiczne następstwo posiadania przyciemnianych szkieł. Tak po prostu jest. Tak, jak te gogle chronią przed piaskiem, tak to osłabia nieco działanie notek. Mogę to usunąć, chociaż to będzie nerfienie na siłę czegoś, co wcale nie jest op. xd
Nie mamy mechaniki kupowania materiałów i przerabiania na przedmioty? A Ayatsuri jak robią wszystkie swoje kukły? A Kantaiska stal, która jest lepsza, to co jak nie kupienie materiału i wykorzystanie go w przedmiocie? Mechanika jest, a tłumaczenie się jej brakiem zabija mi pomysł na postać i jej, moim zdaniem, ciekawe zajęcie. Kuźnia jest od tworzenia, więc czemu niby można byłoby tutaj jedynie kupować gotowe na zamówienie? xd I logicznie rzecz ujmując - po co ktokolwiek miałby ode mnie kupować okulary, skoro mógłby zrobić takie same taniej lub nawet taniej niż ja? W ten sposób uniemożliwia się sprzedawanie opracowanych przedmiotów, kukieł, mechanizmów czy innych gadżetów. Bo dlaczego ktoś nie mógłby się tym zajmować, hm? Ayatsuri to wynalazcy, zatem Kiku prowadzę na kogoś w tym stylu.
Moje okulary nawet nie mają funkcji czysto fabularnej, a czysto estetyczną. Tak samo jak gogle mogą chronić w walce przed piachem Sabaku czy czymkolwiek wdzierającym się w oczy, tak okulary mogłyby pomóc w przypadku notki błyskowej. Można dodać, że osłabiają jedynie notki, które błysnęły dalej niż 3 metry od nas. Albo 5 metrów, nie wiem. Jest mi to obojętne.
Szkło wcale nie było tanie, ale nikt nie ogranicza graczom szklanek w mieszkaniu. Dlaczego tak bardzo próbujecie utrudnić mi stworzenie elementu garderoby? xd Jeszcze żeby to mi w czymś pomagało bezpośrednio.
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)

Post autor: Akarui »

Ukryty tekst
0 x
MOWA
Kiku

Zanotuję sobie tę radę w moim notatniczku "Cenne rady moderatorów kuźni odnośnie życia, działu i nie tylko" kappa
Jeżeli na czyjąś ocenę wpływają emocje i to, jak bardzo mnie lubi lub w jaki sposób odpisuję, to znalazł się w niewłaściwym miejscu. Maszynami nie jesteśmy, zatem nie wymagam obiektywnej oceny, ale obiektywnej na ile się da. Emocje występują po obu stronach.

Aha! No i trzeba było tak od razu, że siła notek błyskowych jest tak duża i definiowana w ten sposób. No to takie marne okularki nie dadzą rady. Usuwam wzmiankę z notkami.

Ceny dla klientów nie usunę, bo chcę wrzucać link do swojej kuźni, aby każdy mógł się zapoznać z tym co mam do sprzedania i za ile.
Co do ceny właściwej... 80 RYO, nie YEN, ale i tak wolałabym te 50. W końcu to garderoba. Jakoś muszę zarabiać. kappa

PS Targowanie się to też element marketingu. xd
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona

Ukryty tekst
0 x
MOWA
Kiku

I tu się mylisz - rada ta może działa, jeżeli chcesz nagabywać kogoś na zbędny mu towar. Jeżeli ktoś czegoś potrzebuje, to sam będzie grzeczny, aby cena była obniżona. Ja nie zamierzam wciskać nikomu moich "rzeczy". Kto chce, to sam się zgłosi i kupi.
Ah, i unikam fałszywej grzeczności, aby coś zdobyć. Jestem sobą ze swoimi wadami i zaletami. Szydera to jedna z tych cech. ;p

A co do tego "strajku"... przepraszam! Znów zapomniałam o tym. Nie pamiętam jak to było w startowej wersji, ale teraz jest mniej-więcej tak, jak było.
Obrazek
Nazwa
Typ
Okulary
Objętość
5
Opis Nic innego, jak wyglądające cool okulary z przyciemnianym, przypalanym szkłem, dzięki któremu słońce już nigdy cię nie oślepi! Oprawki wykonane są z lekkiego, palmowego drewna pomalowanego czarnym atramentem. Cienkie szkła ułatwiają poruszanie się w samo południe po wyjątkowo słonecznych terenach. Wybór koloru oprawek jest możliwy spośród naturalnych barw. Każde okulary mają namalowany drobny napis "Kiku!", który wskazuje ich wykonawcę.
Dodatkowe Oślepienie słonecznie jest możliwe tylko w przypadku patrzenia wprost na słońce.
Cena
Link do tematu postaci
LINK
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać
Wiek postaci: 21
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
Multikonta: -

Post autor: Jun'ichi »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek

I do not want the sun to rise if she will not be there
Kiku

Obrazek
Nazwa
Typ
Okulary
Objętość
5
Opis Nic innego, jak wyglądające cool okulary z przyciemnianym, przypalanym szkłem, dzięki któremu słońce już nigdy cię nie oślepi! Oprawki wykonane są z lekkiego, palmowego drewna pomalowanego czarnym atramentem. Cienkie szkła ułatwiają poruszanie się w samo południe po wyjątkowo słonecznych terenach. Wybór koloru oprawek jest możliwy spośród naturalnych barw. Każde okulary mają namalowany drobny napis "Kiku!", który wskazuje ich wykonawcę.
Dodatkowe Oślepienie słonecznie jest możliwe tylko w przypadku patrzenia wprost na słońce.
Cena
Link do tematu postaci
LINK
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona

akcept.
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator

Akcept
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 28
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Post autor: Kakita Asagi »

akcept :)
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Zablokowany

Wróć do „Przedmioty”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości