Uwielbiam ten dział, bo można pisać drukowanymi literami, a i tak modzi nie zrozumieją.
W dwóch miejscach napisałam, że okulary nie niwelują działania notek błyskowych, a ty i tak napisałaś, że niwelują. Borze szumiący!
Chciałabym powiedzieć, że okulary jako okulary (a więc korygujące wady wzroku) są od niedawna, ale to co ja prezentuję to nie są prawdziwe okulary, gdzie wymagana jest wiedza o optyce i tak dalej. To zwykłe drewno i przypalane szkło. Nic więcej. Szkło za to mamy na forum od bardzo dawna, więc mylisz, moja droga, dwa rodzaje okularów.
Cena na sprzedaż, a cena, gdzie sama coś tworzę, to dwie różne sprawy. Materiały zawsze kupisz wiele taniej, niż gotowy produkt. Jestem Ayatsuri, więc zakładam, że warsztat jakiś mam (bo gdzieś te marionetki są tworzone, prawda?), zatem narzędzia mam. Więc 100 Ryo za KUPNO gogli, to coś innego, niż 30 Ryo za STWORZENIE okularów.
Co do ceny gogli, to rozumiem dlaczego mogłyby kosztować powyżej 100 Ryo - bo chronią przed dostaniem się piasku, a może nawet dymu czy pyłu do oczu. Moje okulary to jedynie ubranie, które w sumie mogłabym wpisać do ubioru i nie męczyć się z kuźnią, ale jakoś chcę dać rozgłos Kiku i jej drobnym rzeczom na sprzedaż. Nie chronią przed piaskiem, ani dymem czy pyłem, a nawet nie niwelują zupełnie notek błyskowych, a osłabiają ich działanie. Zatem skąd ta kosmiczna cena 150 Ryo? Nie ma żadnego logicznego odniesienia jej do ceny GOTOWEGO I Z MARŻĄ wyposażenia ze sklepu, gdzie ochraniacz na czoło kosztuje zaledwie 75 Ryo, a okulary miałyby kosztować 150? I to z przypalanego szkła? Dobre sobie.
Co do zasięgu działania notek - to zostawiam wam, tęgim głowom. Osłabianie działania notek to nie coś, co chciałam osiągnąć, a logiczna sprawa, gdy mówimy o przyciemnianych szkłach. Tak już działają. Dla mnie to jedynie element mody, a przypominam, że za ubrania nie płaci się.
Zatem polecam przeczytać wszystko jeszcze raz (bo kwiatek z tym niwelowaniem sugeruje, że nie zrobiłaś tego dokładnie) i zastanowić się ponownie nad ceną.
A co do uszczerbku na percepcji - jeżeli nosisz w nocy, to oczywiście, trzeba się z tym liczyć, ale w dzień? To nie są okulary przeciwsłoneczne jakie znamy z naszych czasów, które naprawdę solidnie potrafią przyciemnić obraz, a jedynie okulary z przypalanym szkłem. Zresztą w dzień jeżeli jesteś w nasłonecznionym miejscu, to nawet mocne przyciemnienie nie przeszkodzi, bo to nie zaczernia, a przyciemnia. Jest między tym pewna różnica.