Rodzaje broni

Awatar użytkownika
Yasuo
Wiek postaci: 28
Ranga: Kosho
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Tenshi

Rodzaje broni

Post autor: Yasuo »

PROBLEM
Problem jest następujący, nigdzie nie ma (chyba) wymienionych rodzajów oręża. Są bronie, do których wykorzystania trzeba użyć obu rąk (dwuręczne), są też takie, które pozwalają na walkę jedną ręką (jednoręczne) i prawdopodobnie są też takie, których należy używać oburącz, ale po spełnieniu odpowiednich warunków jest możliwe używanie ich za pomocą tylko jednej ręki (półtoraręczne). Nigdzie nie widziałem takiego podziału, a wydaje mi się - i jest to bardzo prawdopodobne - że jest kilka broni, które bez najmniejszego cienia wątpliwości zasługują na miano "półtoraręcznych" (bo to czy broń jest jedno czy dwuręczna to widać na pierwszy rzut oka). Niektóre bronie mają wspomniane w opisach czy są jedno czy dwuręczne, ale nie wszystkie.

ROZWIĄZANIE
Proponuję zatem dokonać podziału broni ze względu na to ilu rąk potrzeba do ich użytkowania, a także rozpisać mechanikę broni półtoraręcznej (oczywiście najkrócej jak się da).

Najpierw zacznijmy od podziału. Proponuję coś takiego:
  • Bronie miotane (wszystkie rodzaje) - jednoręczna.
  • Kama - jednoręczna.
  • Włócznia - półtoraręczna.
  • Kij Bō - półtoraręczna.
  • Naginata - półtoraręczna.
  • Sasumata - dwuręczna lub półtoraręczna. Ciężko się zdecydować. Z jednej strony ta wielka żaba używała jednej dłoni, a z drugiej strony mamy do czynienia z wielkim kawałkiem metalu. Ale skłaniałbym się bardziej ku dwuręcznej.
  • Guandao - dwuręczna.
  • Kosa - dwuręczna.
  • Bokken - jednoręczna.
  • Sztylet - jednoręczna.
  • Wielki Kunai - półtoraręczna.
  • Shuang gou - jednoręczna.
  • Sztylet Sai - jednoręczna.
  • Wakizashi - jednoręczna.
  • Tanto - jednoręczna.
  • Miecz Obosieczny - jednoręczna.
  • Tachi - jednoręczna.
  • No-dachi - dwuręczna lub półtoraręczna (ze zmianą opisu). Skłaniałbym się jednak ku półtoraręcznej.
  • Miecz-tasak - półtoraręczna.
  • Zanbato - dwuręczna.
  • Broń łańcuchowa (wszystkie rodzaje) - jednoręczna.
  • Broń dalekodystansowa (za wyjątkiem Małej Kuszy) - dwuręczna.
  • Mała kusza - półtoraręczna.
  • Broń wspomagająca (wszystkie rodzaje) - jednoręczna.
  • Broń wspomagająca (za wyjątkiem Wielkiego Wachlarza i Miotacza shurineków) - jednoręczna.
  • Wielki Wachlarz - półtoraręczna albo dwuręczna. Nie wiem czy dałoby radę używać wachlarza jedną ręką, chociaż Temari w walce z Shikamaru pokazała, że można. Nie wiem jednak czy jest sens. Mimo to jednak skłaniam się ku broni półtoraręcznej.
  • Miotacz shuriken - dwuręczna.
Teraz przejdźmy do tematu mechaniki broni półtoraręcznej. Przedstawię Wam tylko trzy założenia, które w zupełności powinny wystarczyć:
  1. Broń półtoraręczna to broń dwuręczna, którą po spełnieniu odpowiednich wymogów można używać jedną ręką. Wymóg to 3x więcej siły niż jej "poprawne użycie" (lub 30 punktów siły, jeśli broń w "poprawnym użyciu" ma "Brak").
  2. Używanie broni półtoraręcznej jedną ręką wiąże się ze spadkiem wydajności. Nie chciałbym tutaj opisywać wszystkiego za pomocą wzorów matematycznych. Po prostu założenie jest takie. Jeśli używasz jednej ręki, to masz jakieś negatywne efekty przez to, które uwzględnia misjodawca lub sędzia pojedynku. Jednak można by wymienić najczęściej spotykane "kary". W przypadku mieczy będzie to dwukrotny spadek siły uderzenia (w końcu używamy jednej, a nie dwóch rąk), a szybkość na tym ucierpi, ale nieznacznie. W przypadku broni drzewcowych pewnie ucierpi zasięg. Będzie trzeba chwycić ją w połowie drzewca, żeby mój używać jej jedną ręką. W przypadku kuszy chociażby może dojść do sytuacji, że ręka nam zadrga i przypadkowo chybimy.
  3. Broń dwuręczna nie nadaje się do walki jedną ręką. Jednak osiągając odpowiedni poziom siły (201) jesteśmy w stanie ją podnieść jedną ręką. Nie wykonamy co prawda ataku ani bloku, ale możemy trzymać ją w jednej ręce i np. biec albo robić coś innego. Po osiągnięciu jeszcze większej ilości siły (241) jesteśmy w stanie wykonać nią prosty wymach (szybkość jest jednak zmniejszona o 90%).
DODATKOWE UWAGI
To wszystko odnośnie tego pomysłu, a teraz krótkie uwagi.

Po pierwsze, zdaję sobie sprawę, że obecne wymogi siły na broń dwuręczną/półtoraręczną są mega niskie. Miecz-tasak wymagający tylko 20 siły? Nic nie stoi na przeszkodzie, by je jeszcze zwiększyć. A przynajmniej tak mi się wydaje.

Po drugie, odnośnie włóczni i naginaty. Przecież nieraz było tak, że wojownicy (chociażby Spartianie czy Rzymianie) używali włóczni + tarczy. Włócznie wcale nie jest bronią stricte dwuręczną. Mała kusza natomiast jest... mała. Z odpowiednią siłą można używać jej jak powiedzmy hmmm... rewolweru. Skoro jesteśmy w stanie utrzymać 60 centymetrową jedną ręką, to czemu nie 35 centymetrową kuszę?

Po trzecie, nie znam się dobrze na fizyce, ale zakładam, że sprawa ma związek z punktem ciężkości i wyważeniem. Zakładam więc, że w przypadku broni dwuręcznych ich konstrukcja po prostu uniemożliwia używanie ich za pomocą jednej ręki. To tak jakby chcieć podnieść 5 metrową stalową rurę, ważącą 15 kilogramów, chwytając ją za jeden z końców. To niemożliwe prawdopodobnie. Co innego jeśli chwycisz w połowie. Wtedy jest szansa, że dasz radę to podnieść. W przypadku broni półtoraręcznych sprawa jest inna. Tutaj broń ma odpowiednią konstrukcję, żeby używać jej za pomocą jednej ręki, ale zwyczajnie jest tak ciężka, że dużo dużo łatwiej jest używać dwóch rąk. Dlatego właśnie do broni półtoraręcznych zostały zakwalifikowane bronie długie (im dłuższa broń, tym trudniej ją utrzymać), które jednak same w sobie są lekkie (mało ważą), a także te bronie, które są krótkie (jak np. miecz-tasak), ale ważą znacznie więcej niż przeciętna katana. Natomiast do broni dwuręcznych zakwalifikowałem te bronie, które są nie dość, że okropnie długie, to jeszcze strasznie ciężkie. Oczywiście wszystkie łuki także, bo jednak do używania łuku trzeba dwóch rąk.

Po czwarte, założyłem jedną rzecz. Ktoś może używać broni półtoraręcznej dwoma rękami. Wtedy powinien mieć jakieś profity czy coś. Jednak wiem, że tutaj na forum nie lubi się buffowania, to odwróciłem sytuację. I dlatego wariant jednoręczny po prostu daje negatywne efekty.

Po piąte, odnośnie No-dachi. Idealnie wpasowuje się w ten "system klasyfikacji" jako broń półtoraręczna. Jest strasznie długa, ale za to samo jej ostrze waży prawdopodobnie mniej niż ostrze miecza-tasaka, a już na pewno znacznie mniej niż ostrze zanbato. Dlatego uważam, że powinno się nią dać walczyć jedną ręką.

Po szóste, odnośnie tego fragmentu:
Głównie chodziło mi o Wielki Kunai. Uważam, że powinien być bronią półtoraręczną, ale nie ma wpisanego wymogu siły. Chociaż na dobrą sprawę... wersja jednoręczna też by przeszła (PS: nawet w opisie jest wspomniane, że ta broń jest półtoraręczna).

Po siódme, odnośnie tego fragmentu:
Prawdopodobnie wiele osób się nie zgodzi na to, ale powiem dlaczego to tutaj umieściłem. W opisie statystyk jest wzmianka o tym, że 240+ siły (poziom monstrualny) pozwala podnieść niemalże wszystko co istnieje. Dlatego założyłem, że taki siłacz dałby radę zrobić prosty atak bronią dwuręczną. No cóż. Starałem się dopasować ten pomysł do obecnego systemu.

To tyle. Dzięki za uwagę.
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Re: Rodzaje broni

Post autor: Jawa »

Niepotrzebna ta cała mechanika, a w dodatku za bardzo przekombinowana. Jestem na nie dla takiego podziału, może niedługo rozwiążemy to inaczej, ale ostatnie doświadczenia uczą, żeby nic Wam nie mówić dopóki się czegoś nie wprowadzi. Co do tego jestem na nie.
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)

Post autor: Akarui »

DwuRyjku, jeśli gracze wpadli na coś i mają pomysł na zmianę, a jednocześnie nad tym pracujecie, to nie uważasz, że należy jednak wziąć ich głos pod uwagę? Wiesz, chociaż pozory jakiejś demokracji czy otwarcia na graczy...

Sam uważam, że to jest potrzebne. Nie zauważyłem katany w powyższej rozpisce, ale powinna być półtoraręczna. Mierzi mnie sama myśl, że ktoś może próbować walczyć kataną w jednym ręku bez jakiejś większej siły.

Uważam też, że ta granica powinna być dwukrotnie wyższa. Łatwo jest osiągnąć te 30 siły dla buki-userów.

Sasumata i Tasak powinny być dwuręczne. No-dachi może chyba zostać półtora.
Broń łańcuchowa potrzebuje podziału albo dwuręczności. Nie wyobrażam sobie walki za pomocą kusarigamy tylko jedną ręką.
Wachlarz może być półtoraręczny.

Po pierwsze, też proponuję zwiększyć.
Po drugie, włócznie i naginaty OK. Ale kuszę musisz naciągać drugą ręką, więc jak walczyć za pomocą tylko jednej? :P
Po czwarte, chyba jednak nie warto w tą stronę kombinować. Półtorakiem walczysz za pomocą dwóch rąk dla wygody itp. Ale jak jesteś dostatecznie silny, by trzymać jedną ręką, to masz drugą wolną na co innego. Pierwsza opcja super, bo duża broń i nie potrzebujesz tyle siły, druga opcja dobra, bo jak osiągniesz wymagania, to masz drugą rękę wolną.
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Post autor: Yamanaka Inoshi »

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bXesoopsWGE[/youtube]
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona

No dobrze, punkt dla Inosia. Do tej pory walka za pomocą kusarigamy wyglądała tak jak między Hanzo a Mifune. Walka przedstawiona na fimie od Inosia wygląda trochę zabawnie i nie wyobrażam sobie, by ktoś miał w ten sposób używać tej broni na forum, ale jak kto chce :P

Wycofuję się więc z tego jednego mojego zdania. Przykro tylko że to nic nie wprowadza do tematu :(
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Yasuo
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP

Akarui, No-dachi obecnie jest dwuręczne, bo masz to nawet uwzględnione w opisie.

Poza tym, jeśli chodzi o te osiąganie wymagań. Założenie jest proste, spełniasz wymagania, to możesz używać broni jedną ręką, a drugą masz wolną. Czyli tak jak mówiłeś. Jednak nie chciałbym, żeby to było coś co daje tylko profity. Nie chciałbym, żeby każdy gracz, który osiągnie odpowiednio dużo siły używał tylko wariantu jednoręcznego. Ja osobiście chciałbym mieć wybór. Albo miecz półtoraręczny w formie dwuręcznej, który włada się łatwiej, ale jest tylko jeden czy miecz półtoraręczny w formie jednoręcznej, którą władanie jest trudniejsze, ale za to mogę sobie dwa takie miecze wziąć do dwóch łap. Nie wiem czy podzielasz moje zdanie czy nie, bo generalnie nie zrozumiałem za bardzo tego fragmentu Twojej wypowiedzi. Przepraszam. Dlatego postanowiłem w razie jakby co, tutaj napisać wyjaśnienie.

Jeśli chodzi o kuszę, to oczywiście do naciągania potrzeba dwóch rąk, ale wycelować już możesz z jednej. Teoretycznie jeśli kusza byłaby bronią półtoraręczną, to kusznik mógłby naładować dwie kusze, a następnie wystrzelić we wroga z dwóch kusz jednocześnie.

Co do katany, to hmmm... sam silny nie jestem zbytnio (jako człowiek, bo moja postać ma siłę XD), ale byłem na luzie w stanie podnieść taką katanę w prawdziwym życiu. Uważam, że katana nie jest jakaś mega ciężka. Nie uwzględniłem jej, za co przepraszam, zapomniałem, ale uważam, że powinna być jednoręczna.
0 x
- Mowa
"Myśli"

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Post autor: Papyrus »

Koncept ciekawy. Wiele twoich konceptów jest ciekawych, Yasuo. Ale błagam popracuj nad formą. Bo widząc kolejną ścianę tekstu wypełnioną fillerami i nic nie wnoszącymi wstawkami od razu włącza się negatywne nastawienie. Krócej, Panie. Krótko i treściwie.

Jak na moje mimo wszystko nieco niepotrzebne. Fakt, można dopisać do każdej broni białej ilość siły do dzierżenia jej dwoma rękoma, ale nie jest to chyba sprawa aż tak nagląca żeby stawiać na głowie wszystko co do tej pory. Generalnie do pomysłu jestem nastawiony całkowicie neutralnie i nie mam pewnej opinii. Może nabiorę jej podczas reszty dyskusji.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Keiichi Maebara

Post autor: Keiichi Maebara »

A ja uważam, że Seinar ma rację. Pomysł jest tak naprawdę niepotrzebny, gdyż można go zwyczajnie rozwiązać zdrowym rozsądkiem graczy. Kolejne mącenie w mechanice, które będzie odtrącać kolejnych nowych graczy ze względu na zbyt duże skomplikowanie mechaniki, nie jest potrzebne.
Takie jest moje zdanie w tym temacie. Bardzo krótkie. Może nie wnosi zbyt wiele ale może zdanie prostego marginesu też ma znaczenie.
0 x
Awatar użytkownika
Nao
Martwa postać
Wiek postaci: 23
Widoczny ekwipunek: - Skórzana, zdobiona kaletka.
- Duża skórzana torba.
- Manierka przywiązana do pasa.
- Mały zwój przywiązany do pasa.
- Mały kozik przypięty do pasa.

Post autor: Nao »

Jaki ma sens taki podział w realiach naruto gdzie rzucano skałami? ... Półtoraręczne miecze (miecz długi) nigdy nie istniały, nazwa powstała stosunkowo niedawno przez muzealników którzy nie potrafili sklasyfikować miecza ze względu na długość rękojeści, w każdej znanej mi wzmiance walczono takim mieczem oburącz, różniło się to tylko techniką pomiędzy mieczami wielkimi.
Dopowiem jeszcze, że specyfika tamtych czasów też odbiegała od normy w uniwersum naruto, mieczem się nie siekało tylko pchało by trafić pomiędzy płytę zbroi, dlatego niektóre miecze długie ewoluowały i drugą dłoń opierało się dodatkowo na początkowym odcinku klingi. Nawet skórzana zbroja nie była przecinana przez siekanie, można było co jedynie mocno oponenta poobijać bo takim żelastwem dostać to naprawdę nie przyjemna sprawa.
Spartanie też nie walczyli włóczniami z tarczą w rozumowaniu walki, jak prześledzisz formację spartan to zauważysz, że włócznie służyły tylko do uformowania falangi, rzutu, blokady, do walki w zwarciu nie machano nieporadnymi wykałaczkami tylko używano krótkich mieczy. Filmy z hameryki to słaby odpowiednik.

Jest różnica kiedy ciężką kuszę trzyma żołnierz (dodatkowo w zbroi [nie płytowej oczywiście]) a shinobi który tworzy powidoki podczas biegania. To są inne realia według mnie i nie ma co ich przyrównywać do realności aż w takim stopniu, to nie forum o rycerzach.
Zauważ, że Zabuza trzymał sobie swoją wykałaczkę jedną ręką, Wachlarz również był wykorzystywany przez jedną rękę.

A no dachi było typowo dwuręcznym mieczem raczej dla kawalerii lub dla dwóch osób (jeden trzymał pochwę miecza z tyłu, drugi nim władał). Katana nigdy nie była używana jedną ręką przez samuraja, tutaj to norma.
Dla mnie przerost formy nad treścią przy realiach naruto i forum.

Ale progi faktycznie trochę niskie, ale ja gram za krótko więc może się mylę :D

P.S.
Polecam pomachać taką kataną a nie tylko ją podnieść i to w pełnym rynsztunku. Miecz nie miał być sztangą do pakowania.
0 x
Awatar użytkownika
Shikarui
Postać porzucona
Wiek postaci: 24
Ranga: Sentoki | Lotka
Krótki wygląd: - Czarne, długie włosy; w jednym paśmie opadającym na prawą pierś ma wplecione kolorowe, drewniane koraliki
- Lewe oko w kolorze lawendy
- Na prawym oku nosi opaskę
- Średniego wzrostu
Widoczny ekwipunek: Łuk, kołczan ze strzałami, zbroja, płaszcz, torba na tyłku, kabura na prawym udzie, wakizashi przy lewym boku i za plecami na poziomie pasa, średni zwój, mały zwój przy kaburze,
GG/Discord: Angel Sanada#9776
Multikonta: Koala

Post autor: Shikarui »

Popieram tutaj Seinara i Nao. Całkowicie zbędna mechanika, tylko komplikująca. Są już wymagania siły do broni więc logiczne, że jeśli ktoś spełnia je na minimum, jak w przypadku katany, to trzyma ją dwiema rękoma, bo taka klinga to nie piórko na wietrze. Mamy jednak uniwersum, jak zostało zauważone, gdzie ludzie kruszą skały, więc bez przesady. Tylko dojdzie więcej tekstu i cyferek.
0 x
Obrazek

Fine.
Let me be Your villain.
Awatar użytkownika
Yasuo

I właśnie tutaj jest ten paradoks, nie czujecie? Niby ninja może rzucać skałami, a zwykłego miecza nie podniesie jedną ręką. Zabuza trzymał swój miecz jedną ręką, a dużo lżejsze no-dachi jest bronią dwuręczną i używaną przez kawalerzystów. Czy tam było w prawdziwym życiu. Mieszacie uniwersum mangi/anime z prawdziwym światem i powołujecie się na zdrowy rozsądek, który jest cholernie chory. Powiem krótko. Ja mogę wziąć to na zdrowy rozsądek i stwierdzić, że skoro Zabuza władał swoim mieczem jedną ręką, to ja swoim mieczem-tasakiem też będę władał jedną ręką. Tylko niech ktoś mi powie ile mam mieć siły? Albo wiecie co? Wezmę to na zdrowy rozsądek i sam zadecyduję.

A wiecie co jest najgorsze? Najgorsze jest to, że jeśli mój zdrowy rozsądek będzie inny niż zdrowy rozsądek Wielkiego Musa albo Wielkiego Seinara lub innych Wielkich Czerwonych to moja postać umrze.

Nie jest to zbędna mechanika. To po prostu informacja. Tyle. Coś co jest mega potrzebne.

Za cholerę się nie zgodzę z "chorą mechaniką zdrowego rozsądku"!
0 x
- Mowa
"Myśli"

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona

Popieram pana wyżej. Chodzi o dopisanie jednego słowa, żeby nagle ktoś nie walczył za pomocą claymore'a jedną ręką i opierał się tylko na tym, że przecież próg siły zachował. To nie tak powinno działać. Zachował wymóg progu, ale to znaczy, że normalnie używa wielkiego ostrza przy pomocy dwóch rąk, a nie jednej.
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ja uprościłbym ten pomysł do podziału na jednoręczną i dwuręczną (ewentualnie, jeśli komuś rzeczywiście niezbędne jest napisanie tego czarno na białym), wywalając w ogóle pojęcie "półtoraręczne" i dał UN na machanie dwuręczną bronią w jednej łapie od np. 160 siły. Aczkolwiek wiadomo, że np. takim kijem optymalnie walczy się za pomocą dwóch łapek, ale pojedyncze uderzenia można wyprowadzać trzymając go w jednej no i o. Mając sztywny podział już nie będzie to możliwe, bo MG się powoła na sztywne jedno słowo w tabelce przedmiotu.
0 x
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Post autor: Kakita Asagi »

Nao - bardzo ładny wywód i wyjaśnienie jeśli chodzi o europejską broń biała, za to plus. Jednakże, jeśli chodzi o broń wschodnią, nie do końca się zgodzę. Z tego co mi wiadomo, no-dachi nie jest bronią jazdy, to broń piechoty, co ciekawe, da się ją dobyć nawet będącą za pasem w typowy dla iaido sposób ;) Bronią jazdy było tachi, które z czasem zostało wyparte przez katana, wiąże się to głównie ze zmianą roli samuraja w społeczeństwie Japonii - przejście od wojownika, do urzędnika - katana, to w praktyce broń osobista, nie do końca na pole walki (chociaż i tam ją znaleźć można było).
Co do walki kataną jedną ręką - widzimy to w szkołach, które zakładają Nito, czyli walkę dwiema broniami. Należy jednak pamiętać, że jest to zdecydowana mniejszość względem walki oburącz, aczkolwiek, możliwe.

Co do samego pomysłu, już chyba to parę razy poruszałem w kuluarach, problem jaki mamy, to fakt, że w tym uniwersum jak zauważono, kruszy się skały, z drugiej strony, dany oręż ma taką, a nie inną specyfikę. W naszym przypadku, będzie się to rozbijało nie tylko i siłę, ale również określenie, czy ktoś ma wolną rękę czy nie - to dość ważne w kontekście stosowania jutsu. Osobiście podoba mi się propozycja Seinaru - dodać UW do walki jedną ręką bronią oburęczną z odpowiednim wymogiem siły.
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Awatar użytkownika
Shikarui
Postać porzucona
Wiek postaci: 24
Ranga: Sentoki | Lotka
Krótki wygląd: - Czarne, długie włosy; w jednym paśmie opadającym na prawą pierś ma wplecione kolorowe, drewniane koraliki
- Lewe oko w kolorze lawendy
- Na prawym oku nosi opaskę
- Średniego wzrostu
Widoczny ekwipunek: Łuk, kołczan ze strzałami, zbroja, płaszcz, torba na tyłku, kabura na prawym udzie, wakizashi przy lewym boku i za plecami na poziomie pasa, średni zwój, mały zwój przy kaburze,
GG/Discord: Angel Sanada#9776
Multikonta: Koala

Post autor: Shikarui »

Nie jestem przekonana, czy UN jest do tego potrzebne. Wystarczyłby raczej dopisek, że od tego i tego progu możliwe jest dzierżenie broni dwuręcznych w jednej ręce. Ewentualnie określenie takiego progu osobno dla każdej broni, bo jak zostało zauważone - ciężko porównywać katanę do miecza-tasaka.
0 x
Obrazek

Fine.
Let me be Your villain.
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość