PROBLEM
Duża ilość pomysłów oraz chwilowa nadproduktywność doprowadza do szybkiego i gwałtownego zalania działu czasem nie do końca przemyślanymi pomysłami, co nie tylko wydłuża czas sprawdzania i werdyktu czy wprowadzić czy odrzucić, ale także rozdziela uwagę samego pomysłodawcy na wiele całkowicie różnych aspektów. Ciężko przecież na bieżąco zajmować się tyloma różnymi tematami ze 100% uwagą i dokładnością.
To doprowadza do tego, że inni, którzy także chcieliby się z czymś zgłosić niestety są całkowicie zablokowani i muszą czekać na swoją kolej. Dłuższe zamknięcie zaś doprowadzi do nawarstwienia się tematów i ktoś znowu może przegapić swoje chwilowe okienko.
ROZWIĄZANIE
Wprowadzić nowy podpunkt do punktu drugiego regulaminu pomysłów (wzorując się trochę na tym co mamy np. w WT):
DODATKOWE UWAGI
Na pewno Yami, który ma tutaj temat stojący od roku, byłby uradowany z możliwości niewrzucania innych pomysłów przez taki długi czas.
Jako główna ofiara systemu powiem stanowcze: Co najwyżej dam komuś innemu by wrzucił za mnie, co to zmieni? Trzeba dokopać tym okropnym użytkownikom i ich <wyciąga losową kartę z talii> działowi do proponowania usprawnień i zmian na forum?
Kisuke walczy o biednego użytkownika, to nowe nie znałem. To nie wiem, pracujcie nad tym sprawniej i nie róbcie ze mnie złego człowieka który blokuje uciśnionym graczom tematu bo ośmieliłem się wrzucić Pomysł ze zmianą dwóch technik jednocześnie z pomysłem zmiany Akimichi. Bruh.
Krótki wygląd: Rachityczny ektomorfik o figurze wazy, metr i siedemdziesiąt centymetrów wzrostu, słomkowe włosy, bursztynowe oczy z gęstymi rzęsami, usta o esowatym kształcie z powiększoną dolną wargą.
#9d3126
trochę mnie nudzi świat i nie chcę się już starać
z drugiej strony chcę wszystko i w sumie to naraz Karta postaci |PH | BankProwadzę
♦ Kami Kaito ☼ [D] — „Dzielenie przez dwa” (nieobecny/a)
♦ Hikari Kaguya ☼ [D] — „Nimbooda” (nieobecny/a)
A ja jestem za. Wielokrotnie wspominałem, że Mus zasrał dział pomysłów ostatnio, gdzie miał chyba 4 tematy. A jeszcze w ogóle w pomysłach to nie wiem, czy 2 tematy nie były z Kakuzu (ogólny i technika zszywania), hotfix Akimichi zaraz po reworku akimichi itd itp.
To sztuczne ograniczenie, ale naturalnie ograniczy liczbę tematów, zachęci do przepychania tego, na czym graczowi zależy, a jak ktoś będzie chciał bardzo, to pójdzie do Tajałki, która nie wrzuca pomysłów sama z siebie i powie "ej, wrzuć mój pomysł".
Osobiście jestem przeciwko, uważam, że to bezsensowne ograniczenie wycelowane w tylko jednego gracza. Nie widzę potrzeby tworzenia jakiś zasad pod jedną osobę, a potencjalne ograniczenia będą tyczyć się wszystkich. Nie podoba mi się.
Pozwolę się odnieść do meritum sprawy i zignoruję fakt, że WSZYSCY, którzy są przeciwko pomysłowi jednocześnie nie mogli się powstrzymać od szydery w moją stronę (korelacja nie powoduje przecież przyczynowości). Do tych fragmentów, które mają wyłącznie zamiar mnie dyskredytować sobie pominę w odpisywaniu na nie.
WT, przedmiot w kuźni czy Brakująca technika również może czekać i pół roku albo rok, dlaczego tam gracz ma potulnie czekać na swoją kolej, a pomysły (gdzie ktoś nie blokuje tylko siebie i technicznych ale również i innych graczy) nie mają tego ograniczenia? Dlaczego tam to nie jest bezsensowne ograniczenie i nie jest wycelowane w jedną osobę, a tutaj jest to przyjęte z takim oburzeniem? No chyba, że rzeczywiscie uznajemy że to bezsensowne i wyrzucamy z tamtych działów również.
Jak słusznie zauważył Ayumu, pomysły zostawały rzucane pod wpływem impulsu, często nawet bez głębszego przemyślenia, co doprowadza do kilkukrotnego zajmowania się tą samą sprawą.
Blokuje innych graczy tylko dlatego, że ADMINI zamykają ten dział. To, że gracz dał tam swój pomysł, nie blokuje z definicji tego, żeby ktoś dał inny. To aktywna decyzja żeby zamknąć dział sprawia, że inni nie mogą dodawać niczego nowego. Ponownie, nie antagonizuj ludzi, którzy mają czelność wrzucać tam rzeczy i przez to inni gracze nie mogą wrzucać swoich pomysłów.
Bo tam masz regulamin, który mówi że modzi mają konkretny czas na wypowiedź. Tam mają się starać żeby być w miarę regularnymi. W Pomysłach nie ma nic takiego i odpowiedzi są dyktowane tylko ich dobrą wolą. Tam osobami decyzyjnymi są tylko 2 osoby, więc masz mniej osób których zdanie musisz brać pod uwagę, mniej opinii. I nie mogą się wypowiadać inni gracze, co chyba jasne. W Pomysłach KAŻDY może się wypowiedzieć, każdy admin i gracz może dołożyć swoje 5 Ryo. Więcej opinii = więcej propozycji = większy czas na wprowadzanie. W WT/Kuźni wszystko idzie znacznie, znacznie szybciej niż w Pomysłach, toteż limit 1 techniki na raz nie boli aż tak. Bo relatywnie szybko przejdzie/zostanie odrzucona i będzie można wstawić kolejną. W Pomysłach, z twoją zmianą, Yami OD ROKU nie mógłby niczego innego wstawić, bo robicie sobie pitu pitu w niezgodzie. Ile musiałem czekać na te zmiany w Akimichi? Na czyjś odpis bo nikt się nie interesował? Miesiąc? Dwa miesiące? Czy takie coś ma miejsce w WT?
A to nie jest rola Administracji żeby takie rzeczy przesiewać/robić w nich zmiany i proponować nowe rzeczy?
Plus nie ma co zapominać o sytuacjach takich jak moja, w których moja propozycja zmian Genjutsu nie została zaakceptowana, ale temat trwał to Azuma po drodze zaproponował coś innego. To co, ja mam teraz czekać aż to zrobią i nie móc wstawiać niczego innego, mimo że mój pomysł dawno został odrzucony? Bo moje imię jest przy "autor" mimo że nie mam z dyskusją nic wspólnego?
Krótki wygląd: Rachityczny ektomorfik o figurze wazy, metr i siedemdziesiąt centymetrów wzrostu, słomkowe włosy, bursztynowe oczy z gęstymi rzęsami, usta o esowatym kształcie z powiększoną dolną wargą.
#9d3126
trochę mnie nudzi świat i nie chcę się już starać
z drugiej strony chcę wszystko i w sumie to naraz Karta postaci |PH | BankProwadzę
♦ Kami Kaito ☼ [D] — „Dzielenie przez dwa” (nieobecny/a)
♦ Hikari Kaguya ☼ [D] — „Nimbooda” (nieobecny/a)
Tak, czyny mają konsekwencje. Jeśli ktoś wrzuca dużo pomysłów, a admini zamykają dział, to cierpią inni gracze. Idąc mądrością pani z podstawówki: Nikogo nie interesuje kto zaczął. Decyzja o zamknięciu działu jest konieczna, gdy ten puchnie od wysypu pomysłów, bo inaczej nikt nie będzie w stanie tego kontrolować i doprowadzi to do jeszcze większej ilość hotfixów przez niezauważenie czegoś wcześniej. Nie antagonizuje ludzi, którzy mają czelność tam coś wrzucać. Chcę żeby wszyscy mieli swoją okazję na wrzucenie czegoś.
Pomysły oczywiście, że nie mają konkretnego czasu na odpowiedź, bo czym innym jest komuś odpisać, że trzeba przerobić lekko jedną technikę, a czym innym jest temat z przerobieniem wszystkich bijuu albo 5 klanów na raz albo wszystkich stylów. A te duże pomysły mają tendencję do naruszania drugiego podpunktu z drugiego punktu regulaminu. "Rozwiązanie nie może być ogólnikowe, w stylu "trzeba coś z tym zrobić" albo "jakoś tak". Trzeba skrupulatnie przedstawić zaproponowaną przez siebie zmianę". Zaczyna się walka na koncepcję, brak jest konkretnego pomysły od POMYSŁODAWCY i cała praca spada na administrację, która zamiast oceniać pomysł, de facto realizuje go za niego.
Rolą administracji nie jest niańczyć tutaj każdego. Jesteśmy dorosłymi ludźmi, to przyjmujmy chociaż na klatę efekty własnych działań. Administracja nie jest też wszechwiedząca i nieomylna, oczywiście, że mogą czegoś nie wychwycić. Ich rolą nie jest wyszukiwać wszelkie drobnostki, a oceniać pomysł przez pryzmat tego co zostało opisane. I fajnie jakby były chodzącą encyklopedią, która widzi wszelkie powiązania sznurkami na forum, ale nie oszukujmy się. Nawet 10 osobowe grono technicznych nie byłoby w stanie tego ogarnąć. (Jako byli techniczni powinniśmy zdawać sobie z tego sprawę najlepiej)
Naprawdę też proszę o stonowanie swoich wypowiedzi, zarówno względem kogokolwiek, jak i ogólnych podśmiechujek, które nic nie wnoszą, są do tego znacznie lepsze miejsca, jak ktoś leniwy to nawet na sb może, o drugim miejscu też już chyba większość słyszała. Tutaj mamy oficjalny temat pomysłów, więc proszę o poważne go potraktowanie, a nie miejsce, z którego można sobie zrobić chlew.
Sosuke, popieram Twój pomysł z wprowadzeniem takiego punktu. Dzięki temu łatwiej będzie ogarniać tematy, a i więcej ludzi będzie miało szansę dać coś do tego działu, zanim spam innych ponownie go zamknie.