PROBLEM
Problemem są następujące fragmenty we wzorze KP:
Dlaczego uważam to za mały problem? Bo generalnie wymuszają na graczu wybór, którego musi się sztywno trzymać, nawet jeśli są inne, dużo lepsze wybory. Oczywiście, pierwsze pierwszy cytat jasno mówi, że postacie mają być przemyślane. Jednak nie zawsze da się dobrze przemyśleć postać. Mogę to powiedzieć na swoim przykładzie. Tworząc postać mojego Yasuo zamierzałem iść ostro w statystyki i ciągle się tego trzymam i w tym kierunku rozwijam swoją postać. Techniki żywiołowe póki co mnie nie interesują, ale może jak osiągnę 2000-2500 PH to pomyślę o jakimś żywiole? Kto z Was tworząc nową postać z 500 PH, myśli o tym jaka ta postać będzie jak zdobędzie te 2000-2500 PH? To tak jakby zarabiając 2000 złotych, myśleć o tym co się kupi, gdy będzie się mieć na koncie 10 milionów dolarów. To samo jest ze stylami walki. Ktoś idzie ostro w ninjutsu/żywioły/kekkei genkai i nie myśli o stylu walki wręcz czy za pomocą broni. Potem niestety jest ograniczony do jednego tylko stylu walki.
Odnośnie samych żywiołów. Oczywiście, że każdy ninja/samuraj posiada wrodzony żywioł. Jednak - jak zresztą było pokazane w M&A - żywioły najpierw trzeba odkryć. Naruto nie wiedział jaki miał żywioł, dopóki nie zrobił testu z karteczką. Dlatego więc uważam, że skoro postać nie wie jaki posiada żywioł wrodzony, to nie musi go wybierać w KP. Bo po co?
Odnośnie stylów walki. Sprawa jest bardzo podobna. To czy postać posiada predyspozycje do konkretnego stylu walki (i jest np. uśpionym geniuszem walki kataną), czy po prostu niczym Rock Lee trenuje ciężko, nie posiadając żadnych predyspozycji, to już sprawa indywidualna. Nie każdy musi posiadać wrodzone predyspozycje do konkretnego stylu walki (może po prostu jakiś rozwinąć za pomocą ciężkiej pracy). Dlatego też uważam, że wpisywanie stylów walki na początek w KP także nie powinno być konieczne.
DODATKOWE UWAGI
Zacznijmy od tego, że jeśli ktoś nie wpisał w KP żywiołu, ale w historii postaci opisał, że wie jaki ma żywioł, to oczywiście mamy sprzeczność. W takim wypadku musiałby wpisać w KP ten żywioł. Podobna sprawa ma się ze stylami walki. Jeśli ktoś opisał w historii postaci, że od dziecka uczył się chanbary, to ten styl musi wpisać w KP. Jeśli natomiast niczego takiego nie ma w KP, to uważam, że wpisywanie natury chakry/stylu walki nie jest konieczne.
I teraz tak. Jeśli ta zmiana miałaby wejść, to osoby, które mają taki problem powinny dostać możliwość jednorazowej zmiany stylu walki lub natury chakry. Jednak z założeniem, że nie mają żadnych technik podpadających pod ten styl czy naturę chakry, no i historia postaci umożliwia taką zmianę. Jednak każdy taki przypadek byłby rozpatrzony oddzielnie.
Nawiasem mówiąc, uważam, że w/w zasady można by także odnieść do wyrzutków, którzy nie rozwinęli swojego kekkei genkai i nie wiedzą z jakiego klanu pochodzą. Wtedy też można by się pokusić o stwierdzenie, że "skoro nie wie, to nie musi wpisywać". Jednak uważam, że Kekkei Genkai jest na tyle istotnym wyborem (zwłaszcza, że jest wybór pomiędzy osobami z kekkei genkai, bezklanowcami i samurajami), że umożliwienie zmiany kekkei genkai to byłaby zbyt duża przesada. Dlatego nawet nie mam zamiaru proponować tego pomysłu.
Dodatkowo, doszły mnie słuchy, że administracja odmawia próśb o zmianę natury chakry/stylu walki (no w sumie to nie jest dziwne, bo nawet na górze jak byk pisze, że nic w KP nie podlega zmianie). Nie rozumiem dlaczego. To nie jest coś co jest gamechangerem i nagle sprawia, że dana postać jest OP lub wprowadza zaburzenia w balansie rozgrywki. To po prostu możliwość naprawienia błędów (w przypadku starych graczy), a także uniknięcia ich w przyszłości (w przypadku nowych graczy/nowych postaci).
Od siebie - tak personalnie - dodam, że obecne zasady bardzo uderzają w samurajów. Ktoś kto tworzy samuraja będzie pewnie rozwijał głównie statystyki fizyczne, a o żywiole chakry pomyśli dopiero w późniejszym etapie gry (Seinar jest wyjątkiem XD). Sęk w tym, że samurajowie mogą mieć jedynie jeden żywioł chakry. Inni gracze (tj. tacy, którzy nie grają samurajami) mogą sami naprawić błędy, które popełnili podczas tworzenia KP. Wybrałeś zły styl? Uważasz, że postać byłaby lepsza w walce inną bronią? Rozwiń sobie statystyki, wykup drugi styl walki i sprawa załatwiona. To samo w przypadku natur chakry. Uważasz, że wybrałeś złą naturę? Inna byłaby lepsza? Rozwiń tą złą na rangę B, rozwiń drugą, lepszą naturę i zacznij w nią inwestować. Samurajowie nie mogą tak zrobić.
I tak na zakończenie powiem. Nie próbuję przepchać tej zmiany po to, by wzmocnić swoją postać. Oczywiście nie przeczę, że gdyby taka zmiana weszła, to bym na niej skorzystał. Niemniej jednak obecnie mam dość przemyślaną koncepcję rozwoju własnej postaci i nie przewiduję rozwijania żywiołu*, póki co.
I PS: Przeglądnąłem dział z odrzuconymi pomysłami i podobny temat nie rzucił mi się w oczy.