Kolejny Napój bogów

Moderator: Souei

Kurusu

Re: Kolejny Napój bogów

Post autor: Kurusu »

Dobrze, dałem rangę wyżej i usunąłem wzmiankę o wodzie. Choć teraz będę musiał pomyśleć nad jakąś substancją prostą :v.
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator
Ranga: Starszy Kapral
GG/Discord: Boyos#3562
Multikonta: Ario

Post autor: Boyos »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Kurusu

Dobra, przemyślałem dzisiaj temat toksyny i po głębszych godzinach rozmyślań, dochodzę do wniosku, że trucizna powinna zostać na poziomie Prostym. O to dlaczego:

- Zaczynając od wyglądu toksyny. Czerwona barwa, jak jest w opisie. W przypadku dodawania do nie-czerwonych płynów, wykrycie trucizny jest dziecinnie proste. Wydaje mi się, że toksyna zasługująca na miano "Umiarkowanej" powinna być... Trudniejsza do wykrycia.

- Efekt. Zdaje sobie sprawę, że istnieją obawy dot. natychmiastowego działania toksyny, jednak w sytuacji tak krótkotrwałego i intensywnego działania, toksyna nie posiada żadnej użyteczności. W teorii wygląda to dobrze, w praktyce jest natychmiastowo do wykrycia, przez co stanowi prelodium do "ulepszonych formuł". Demontując jeszcze słowa o powiązaniu zmysłu węchu i smaku, to porównałbym to do znieczulenia dentystycznego. Otępia nerwy w jamie ustnej, nie przechodząc do nosu. Co oczywiście jest kolejnym pokazaniem wykrywalności toksyny.

- Ewidentnie jest to "niewielkie szkodzenie" cytując z opisu Toksyn poziomu Prostego. Zastosowanie jest naprawdę niewielkie, szanse na pomyślne użycie tego istnieją jedynie w szczególnych sytuacjach. Jak na moje to jest na równym poziomie co wysypka lub uciążliwy, lekki kaszel. A takowe trwają dłużej, wydaje mi się to uczciwa wymiana.

Do czasu nie zakończenia dyskusji, przywracam poziom "Prosty" toksynie. Nie oszukujmy się, to jest useless co by nie powiedzieć.
0 x
Rindou Arashi

Post autor: Rindou Arashi »

1. Nie przyrównywałbym całkowitego wyłączenia jednego ze zmysłów do kaszelku, katarku czy też wysypki, której jedyną przeszkodą może być swędzenie...

2.. Co do barwy to też nie jest to dla mnie argument. Większość jedzenia np sosów jest w kolorze brązowo-czerwonym, dzięki czemu to się będzie gubić. Jeżeli chodzi o napoje to też sporo z nich ma podobną barwę, czerwień jest naturalnym kolorem. Żebym potraktował to jako wadę musiała by mieć jakąś barwę, która samym swoim kolorem mówi, żeby raczej tego nie jeść, np Coś między zielenią a niebieskim.

3. Znieczulenie dentystyczne nie otępia receptorów smakowych a znajdujące się w dziąsłach nerwy, przez co informacje z języka nie są przekazywane dalej, a takie działanie wymaga odpowiedniego wkłucia w nerw.

4. Dobrze wiemy, że nie jest to useless a pozwala ci na fabularne trucie nieświadomych konsumentów wieloma potężniejszymi środkami.
0 x
Kurusu

Otępienie. Nie wyłączenie. Zostało to zmienione poprzez propozycje zmian. Jest to spora różnica, dlatego porównałem to do Znieczulenia Dentystycznego. Efekt w praktyce podobny, z wyjątkiem tego, że smak jest... Słabszy? Nie musimy przechodzić do szczegółowych danych, ze względu na luźne porównanie obrazujące jako tako efekt. Podsumowując, efekt jest podobny co "przy katarku", który także chcąc nie chcąc utrudnia odczuwanie smaków - może nie jak toksyna ukierunkowana na ten jeden konkretny cel, ale jednak wciąż to robi.

Akurat nie jestem pewien, czy w przypadku azjatyckiej kuchni, czerwień jest takim popularnym kolorem... Mogę się mylić, bo nie jadam dań z tego regionu świata. Ale nie ukrywam, że na moją logikę różnica odcieni jest jak najbardziej do wychwycenia... Acz fakt faktem, możliwe, że podana jako nie-dodatek może zadziałać.

I ostatnie, użyteczność. Ta toksyna ma zbyt wiele wad, by nie być sytuacyjną... Gdyby była bezwonna, bezbarwna czy po prostu w formie stałej to bym mógł się zgodzić, co do jej ogromnej mocy... Ale w tej sytuacji po prostu nie ma jak. Działa zbyt krótko, by umożliwić podanie jakiejkolwiek innej toksyny, no chyba, że znajdującej się w tym samym lub następnym kieliszki. Jednakże w innych warunkach niemożliwym jest podanie głównego specyfiku, a fakt przytłumienia zmysłów dalej posiada ryzyko wykrycia "dania głównego". Poza tym jej natychmiastowe działanie alarmuje, zadziała głównie na podpitych ludzi.
0 x
Kurusu

Dobra, mam ważniejsze rzeczy do włożenia w Kuźni, więc prosiłbym o przeniesienie do Archiwum. W przyszłości wznowimy dyskusje o tej toksynie, mam nadzieję, że to akceptowalne.
0 x
Rindou Arashi

Post autor: Rindou Arashi »

Przenoszę do archiwum.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Przedmioty”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości