Ciężko mówić o takim "problemie" bez podparcia się przykładem. Więc przykładowo: ktoś ma 320 PA (Siła + Szybkość + Wytrzymałość + Percepcja), co daje mu Kenjutsu na S, Taijutsu na B i Shurikenjutsu na D. Razem 9 poziomów Buki/Tai, a to się równa +45 Wytrzymałości, Siły i Szybkości. Zatem +135 (3x 45) PA: 320 -> 455. To automatycznie podnosi jego Taijutsu na S i Shurikenjutsu na C, a więc kolejne +10 (z B na S są 2 poziomy) i +5 (z D na C jest 1 poziom) Szybkości, Wytrzymałości i Siły. Zatem dodatkowe +45 (3x 15) PA: 455 -> 500, co podnosi jego Shurikenjutsu znowu o jeden poziom i ... kolejne +5 Siły, Szybkości i Wytrzymałości: PA: 500 -> 515. Tym sposobem ktoś zdobył jedną umiejętnością aż 195 PA. Tak to powinno działać? Bardzo bym chciał, ale jednak wydaje mi się, że wtedy umka byłaby zbyt OP. Oj jakbym chciał, żeby to tak działało, bo chyba mam zamiar pograć tą umiejętnością w przyszłości :P.
ROZWIĄZANIE
Wprowadzić jakieś bardziej przejrzyste skalowanie tej umiejętności. Lub po prostu wyjaśnić (najlepiej w opisie tej UN) jak to dokładnie działa, żeby później nie było niedomówień w stylu "myślałem, że to daje więcej statystyk - zgłaszam reklamację".
Generalnie można by zrobić coś takiego, że powiedzmy jeden styl = +5 Siły, Szybkości i Wytrzymałości, dwa style = +15 Siły, Szybkości i Wytrzymałości, a trzy style = +25 Siły, Szybkości i Wytrzymałości. Wtedy oczywiście te statystyki podnosiłyby rangi bukijutsu i taijutsu, jednak gracz nie dostawałby dodatkowych PA (bo przecież liczyłaby się ilość stylów, nie ranga dziedzin). Jednak +25 Siły, Szybkości i Wytrzymałości to moim zdaniem trochę mało, zwłaszcza biorąc pod uwagę wydatki. 350 PA i jakieś 490 PH to nie jest wcale tak mało. Oczywiście jest różnica w posiadaniu 425 PA, a 350, jednak ciągle uważam, że powinien to być trochę większy boost.
Druga opcja to zrobić to tak tak jak jest teraz: każdy poziom tai/buki daje +5 do tych statystyk, ale te statystyki nie wpływają na rozwój dziedzin (czyli nie dają dodatkowych statystyk).
DODATKOWE UWAGI
Jak już mówiłem. Rozważam w przyszłości grę pod tą właśnie UN, więc teraz niejako sam siebie nerfię. Ja jednak tak nie uważam. Po prostu staram się jakoś doprecyzować działanie tej UN, by potem nie pluć sobie w brodę, że wziąłem coś co okazało się po prostu za słabe (albo, że były dużo lepsze alternatywy).
I od razu mam pytanko o UN: Czy wg Was w tej umiejętności też przydadzą się zmiany? Chodzi mi o doprecyzowanie ilości PH, które można zyskać za taki wspólny trening. Miałem tą zmianę pisać razem z tą, ale stwierdziłem, że to jednak głupi pomysł. Chciałbym się jednak upewnić, więc proszę, powiedzcie co o tym myślicie

Z góry dzięki za przeczytanie tego tematu i wszelkie opinie

PS: Żeby długo nie szukać (jak ktoś chce się upewnić czy coś): link do umiejętności.