Cenzura na forum

Katsuko

Cenzura na forum

Post autor: Katsuko »

PROBLEM
Na forum obowiązuje cenzura [niektórych wulgaryzmów]. Moim zdaniem jest to bez sensu, ponieważ większość postaci w sytuacjach trudnych, kryzysowych, albo zagrożenia życia [a nie ukrywajmy, że w świecie wojen, walk, zdrady i niecodziennych sytuacji jest to NORMALNE] po prostu przeklina. Wyzywa rywala, przeciwnika, los, samego siebie, wszystko dookoła. No proszę was, wy kiedy uderzycie się młotkiem w palec to nie klniecie?

Rozumiem całkowicie zakaz przeklinania w działach niefabularnych. Ba, jestem jego zwolennikiem. Natomiast jestem przeciwny zakazywania graczom, aby ich postacie przeklinały. Forum przez to traci na wiarygodności i odbiera to trochę przyjemność z pisania posta [bo przecież mamy wczuwać się w postać, aby gra była dla nas miła].

Inną sprawą jest, np. walka dwóch graczy. Jeśli jeden z nich wyzywa drugiego, to dzieje się to na relacji postać A-postać B. Jeśli ja walczyłbym z Muraiem i nazwałbym go [wstaw obelgę] to nie mam nic do gracza [bardzo Musa lubię], tylko do jego postaci [wstaw obeglę na postać]. Zachowajmy zdrowy umiar, koledzy i koleżanki.

ROZWIĄZANIE
Usunąć cenzurę na fabule. O ile w działach stricte informacyjnych, strefie gracza, offtopie i na mchacie przekleństwa mogą/powinny być zakazane, to zabranianie ich używania w czasie fabularnej gry jest bezsensowne. PBF jest dla ludzi, a nie ludzie dla PBFa.

DODATKOWE UWAGI
Im szybciej to wprowadzimy, tym lepiej.
0 x
Arashi

Re: Cenzura na forum

Post autor: Arashi »

Zgadzam się. Zauważyłem to niedawno i trochę bruździ mi to w charakterze mojej postaci.
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Ale wiesz że tu chodzi o czat aby tam nie przeklinać?
0 x
Katsuko

Tsukune, raczej jest opcja zablokowania przekleństw tylko na mchacie. Obecnie dotyczy to całego forum.
0 x
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

Post autor: Hikari »

Nah w fabule można klnąc jak się chce, ten przepis dotyczy tylko sb.
Od zawsze tak było, chociaż przepis nie mówi jednoznacznie, trzeba by go zmienić trochę.
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Katsuko

Ale cenzura dotyka również postów na fabule.
0 x
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

Post autor: Hikari »

Szczerze nie pamiętam aby było tam kiedykolwiek coś dodawane, a zatem sprawdziłem. Owszem są dwa słowa i nie wiem dlaczego, jak dla mnie powinny zostać skasowane, co można od ręki przyciskiem jednym zrobić. Na fabule zawsze można było wyklinać wszystko i wszystkich jak się chce.
http://i.imgur.com/j3Sd5uj.png
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Yamiyo

Post autor: Yamiyo »

Hikari, i właśnie o to chodzi w tej zmianie :). By usunąć tą cenzurę. Jestem za.
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Demono aktualizował ten temat w PA o ile mnie pamięć nie zawodzi, a ja sam potem zapomniałem to zmienić. Kwestie wyszły przy okazji usuwania pewnych użytkowników. W każdym razie - na potrzeby rozgrywki fabularnej - przekleństwa są dozwolone. Z kolei zarówno w działach mechanicznych/informacyjnych/offtopie jak i na mchacie - surowo zabronione. Proszę to przestrzegać, a wspomnianą cenzurę z tych słów zdejmuje.

Howgh!
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości