Pierwsza Shauma na rynku!

Moderator: Souei

Yamiyo

Re: Pierwsza Shauma na rynku!

Post autor: Yamiyo »

Co do ziół. Fabularnie nie ma nazw ziół. To prawda. Ale co komu szkodzi, żebym je nazwał? Dla mojej postaci dana roślina nazywa się tak, a dla kogoś innego może być znana pod zupełnie inną nazwą. Generalnie wątpię, żeby zioła występujące w tym uniwersum w ogóle nie miały nazw. Przecież są różne atlasy opisujące zioła (cytując temat: "Adept czytając różne książki i atlasy zielarskie uczy się rozpoznawania ziół, przygotowywania składników i ich obróbki."). Wątpię, żeby w takich atlasach nie było nazwy. Jak ktoś spisuje receptury to także wypadałoby, żeby zamieścił w nich nazwę zioła. Generalnie niefabularne jest to, że zioła nie mają nazw. Dlatego ja w opisach swoich mikstur próbuję ten "problem" poprawić. Jeśli są nieklimatyczne to proszę zaproponować inne, ewentualnie sam mogę coś wymyślić.

Nie ma nieaktualnych i niepotrzebnych wstawek. Wszystko (za wyjątkiem żartu o buszu) jest aktualne i potrzebne. Opis przedmiotu (barwa, stan skupienia, zapach, itd.), działanie ... to wszystko jest potrzebne. Są to po prostu spisane zasady na podstawie których przedmiot ma działać.

5 centymetrów w miesiąc? Generalnie wydaje mi się, że kobiece włosy właśnie w takim tempie rosną. Jeśli bym chciał mieć włosy dłuższe o 5 centymetrów po miesiącu, to zwyczajnie bym tyle poczekał i by mi urosły. Oczywiście dodatkowe 5 centymetrów w miesiąc może być ok, ale ten specyfik ma służyć do robienia realistycznych włosów dla lalek czy peruk. Wydaje mi się, że jednak nawet te 10 cm w miesiąc to stanowczo zbyt mało, by osiągnąć ten cel. Jedną perukę czy włosy dla lalki robiłbym w pół roku jak nie rok.

Co do ostatniego zdania. To pochodna antidotum, ale mogę to stworzyć jako Ayatsuri. Dlaczego? Ano dlatego, że to Substancja Prosta, a zgodnie z tym tematem nie muszę spełniać żadnych wymagań na ten poziom.
0 x
Yamiyo

A dałoby radę zrobić tak, żeby wywalić ten temat do archiwum bez akceptacji? Generalnie chodzi mi o peruki do swoich lalek, więc można by po prostu wrzucić do Kuźni perukę plus klej. Wtedy byłoby chyba prościej dostać akceptację, nie? No chyba, że nawet nie muszę tworzyć peruki dla lalki i po prostu przy tworzeniu marionetki opisać jej włosy. Tak by było jeszcze prościej. Co o tym sądzicie?
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Ukryty tekst
0 x
Yamiyo

Więc jeśli tak jest, to temat do wywalenia :).
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

To w takim razie wywalam na prośbę twórcy.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Przedmioty”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości