Trzy Techniki

Yamiyo

Trzy Techniki

Post autor: Yamiyo »

Pozwolę sobie zamieścić w tym temacie problemy, które widzę dostrzegam w trzech technikach. Myślę, że nie ma potrzeby rozbijać tego tematu na trzy osobne wątki, nieprawdaż?

Nazwa
Kumoshin no Jutsu
Pieczęci
Baran
Zasięg
Maksymalnie 150 metrów
Koszt
D: 45% | C: 35% | B: 25% | A: 15% | S: 10% | S+: 5%
Dodatkowe
Brak dodatkowych wymagań
Opis Użyteczna technika, pozwalająca na teleportację w dowolne miejsce w promieniu 150 metrów. Po złożeniu pieczęci, użytkownik wyzwala pod swoimi stopami niewielki obłok dymu, w którym całkowicie znika. W dokładnie taki sam sposób pojawia się w miejscu docelowym. Technika, ze względu na wymagane skupienie, nie nadaje się do użycia w walce.
PROBLEM
"Technika, ze względu na wymagane skupienie, nie nadaje się do użycia w walce." - to zdanie jest po prostu zbyt ogólne. Ktoś mógłby pomyśleć, że po prostu w walce tego używać nie można, bo równa się to automatycznej śmierci. Tak z pewnością nie jest. Mogę zrozumieć to "wymagane skupienie" i czas "aktywacji", ale mi (i pewnie wielu innym osobom) nie wystarcza takie stwierdzenie.

ROZWIĄZANIE
Określić dlaczego dokładnie technika "nie nadaje się do użycia w walce"? Ilość czasu potrzebną na aktywację i tego typu rzeczy. Myślę, że to nie jest problem (ani dodatkowa zabawa cyferkami).

DODATKOWE UWAGI
Brak.

Nazwa
Shunshin no Jutsu
Pieczęci
Baran / Brak (wtedy zasięg jest o połowę mniejszy)
Zasięg Max.
75 metrów
Koszt
E: 36% | D: 28% | C: 20% | B: 16% | A: 12% | S: 8% | S+: 4%
Dodatkowe
Brak dodatkowych wymagań
Opis Specjalna technika Ninjutsu, która pozwala na wykonanie błyskawicznego przeskoku z jednego miejsca na drugie. Ograniczeniem tej techniki jest linia poruszania, która musi przebiegać w linii prostej. Szybkość z jaką się poruszamy przy tej technice jest praktycznie nie do zauważenia dla innych przez co technika często jest wykorzystywana w celu szybkiego przemknięcia niezauważonym pod samym nosem oponenta. Dla uzyskania efektu zaskoczenia miejsce zniknięcia oraz miejsce dotarcia przysłania kłębek dymu stwarzając wrażenie wykonania teleportacji choć w rzeczywistości jest to skok.
Uwaga! Shunshin no Jutsu średnio nadaje się w walce, ponieważ po skoku następuje "potknięcie" trwające ok. 2 sekundy. Jeśli osoba zaatakuje od razu (czyli zanim miną owe 2 sekundy) to ma pewność, że wyłoży się jak długa, natomiast jeśli odczeka spokojnie to nic jej się nie stanie.
PROBLEM
Generalnie zacznę od tego, że umieściłem tą technikę w jednym temacie razem z Kumoshin no Jutsu z jednego powodu. Te dwie techniki bardzo są podobne do siebie, bowiem służą niemalże do tego samego. Jaki jednak jest problem z Shunshin? Ano, te dwie sekundy opóźnienia. 2 sekundy to strasznie dużo i podczas szybkich pojedynków jesteśmy w stanie zginąć z 10 razy w tym czasie. Tutaj jest pokazana ta technika w wykonaniu Sasuke (o tym, że to Shunshim wspomina Tobi chwilę po tym jak zostaje przecięty). Nie ma żadnego opóźnienia pomiędzy wykonaniem techniki, a wyprowadzeniem ataku.

ROZWIĄZANIE
Proponuję więc usunąć tą wzmiankę o opóźnieniu. Pewnie ktoś powie, że wtedy technika byłaby za mocna. To prawda, więc w celu zbalansowania tego jutsu, proponuję także nerfy. "Szybkość z jaką się poruszamy przy tej technice jest praktycznie nie do zauważenia dla innych" - proponuję usunąć ten dopisek i dać bonusowe statystyki do szybkości (30/40/50 - to już zostawiam administracji). Kto będzie mógł ten to dostrzeże. Kto nie będzie mógł? Trudno. Prawdopodobnie zostanie wykończony. Jednak szansa na skontrowanie tej techniki ciągle pozostanie. Dodatkowo, zmniejszyć zasięg do powiedzmy 10 - 15 metrów.

DODATKOWE UWAGI
Można tą technikę zostawić jako ninjutsu. Można tą technikę też przenieść jako uniwersalne Taijutsu rangi B/A/S. Ewentualnie zmienić Shunshim w słabszą wersję Kumoshin (i wtedy Kumoshin wymagałby znajomości Shunshim). No i co jeszcze? Ano to, że to chyba nie jest skok tylko bieg :v. No i nie ukrywam, że próbuję sobie tą technikę jakoś zboostować kappa

Nazwa
Chakra Kōgeki
Zasięg
Bezpośredni
Koszt
B: 12% | A: 9% | S: 6% | S+: 3% (utrzymanie na turę)
Opis Niezwykłe jutsu medyczne polegające na wzmacnianiu mięśni użytkownika chakrą, a co za tym idzie - siły medyka. Im bieglejszy jest użytkownik w iryojutsu, tym więcej potrafi wykrzesać ze swojego ciała. Dzięki temu shinobi może nie tylko uderzać mocniej, ale też bez większych problemów podnosić ciężary które wcześniej były poza jego zasięgiem. Dużą wadą tego wzmocnienia jest bardzo kosztowne na dłuższą metę.
Wymagania
Dowolny styl taijutsu na randze B, Kontrola Chakry min. B
Bonusy Zależne od rangi Iryojutsu:
C: +40 siła
B: +60 Siła
A: +80 Siła
S: +100 Siła
Bonusy na każdej randze nie sumują się.
Nazwa
Ōkashō
Pieczęci
Brak
Zasięg
Okrąg o promieniu 10 metrów
Koszt
Brak dodatkowych
Dodatkowe
Wymaga aktywnego Chakra Kōgeki
Opis Jutsu to polega na przekierowaniu chakry do pięści użytkownika, znacząco zwiększając jego siłę ciosu. Następnie shinobi uderza kułakiem w ziemię, krusząc całe podłoże w promieniu 10 metrów i tworząc spory krater. Cokolwiek było ukryte pod ziemią, zostaje natychmiast odkryte, a dodatkowo odłamki ziemi mogą zostać wykorzystane do ataku (jeżeli samo zniszczenie podłoża nie było niebezpieczne dla przeciwnika).
Nazwa
Tsūtenkyaku
Pieczęci
Brak
Zasięg
Okrąg o promieniu 10 metrów
Koszt
Brak dodatkowych
Dodatkowe
Wymaga aktywnego Chakra Kōgeki
Opis Technika bliźniacza do opisanego powyżej Ōkashō, tyle że tym razem zamiast ładować za pomocą chakry pięści, wzmacniamy nasz kopniak. Uderzenie o ziemię niszczy ją i tworzy krater, a jeżeli staliśmy na czymś - na przykład budynku lub murze - zostaje to zniszczone na malutkie kawałeczki. Nie mówiąc już o oponentach - jeżeli którykolwiek dostanie bezpośrednie uderzenie tą techniką, ma marne szanse przeżycia.
PROBLEM
Generalnie zastanawiam się dlaczego technika zwiększająca siłę jest w technikach medycznych, a technika zwiększająca szybkość (Shunshim) jest w Ninjutsu. Moim zdaniem to ta sama kategoria technik.

ROZWIĄZANIE
Można by przenieść Chakra Kōgeki (i te inne techniki) do Ninjutsu (oczywiście była genialnym medykiem, ale czy to znaczy, że nie potrafiła używać ninjutsu?) ze zmienionym opisem. Ewentualnie Shunshim do technik medycznych (chociaż to zbytnio nie ma sensu, biorąc pod uwagę ilość ninja, którzy tego używali - chociażby Sasuke, który medykiem nie był). Ewentualnie zmienić Shunshim tak, by nie było to "zwiększenie statyk za pomocą chakry".

DODATKOWE UWAGI
Brak.

Nie traktujcie tego tematu poważnie. Jest prawie druga w nocy, więc mogę bredzić głupoty. Generalnie - jak większość wie - nie jestem osobą zbyt inteligentną i chcę sobie tylko pobuffować techniki kappa
0 x
Masaru Yoshida

Re: Trzy Techniki

Post autor: Masaru Yoshida »

Pierwsze dwie zmiany strasznie propsuje. Ale dałbym wymóg percepcji od którego można wykonywać ataki w tej drugiej. A bez niego to tylko zwykły bieg. Ale ta z technikami medyczny to tak średnio bym powiedział. W ogóle to powinno być jako osobny styl mi się te techniki, ale teraz też nie jest źle. Brak akcepta na ostatnią <kappapride>
PS. Po co boostować techniki jak za 2 posty umrzesz? kappa
0 x
Yujiro

Post autor: Yujiro »

Techniki medyczne już były jako odrębny styl walki (medyczny, huh) i dlatego zostały po prostu dodane do iryo. Ma to sens? - Ma jak najbardziej. Głównie z tego powodu, że ataki te wzmacniane są chakrą, do której potrzeba jakiejś tam kontroli, a czyste tai tego nie wymaga. Co do pozostałych dwóch nie mam pojęcia, więc mojego zdania tutaj niet.
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Nazwa
Kumoshin no Jutsu
Pieczęci
Baran
Zasięg
Maksymalnie 150 metrów
Koszt
Dodatkowe
Brak dodatkowych wymagań
Opis Użyteczna technika, pozwalająca na teleportację w dowolne miejsce w promieniu 150 metrów. Po złożeniu pieczęci, użytkownik wyzwala pod swoimi stopami niewielki obłok dymu, w którym całkowicie znika. W dokładnie taki sam sposób pojawia się w miejscu docelowym. Technika, ze względu na wymagane skupienie obejmujące kilka sekund, ciężko nadaje się do wykorzystania w trakcie pojedynku.
"kilka" zgodnie ze słownikiem języka polskiego, mieści się w przedziale 3 - 9 sekund. Jeśli chcecie dokładniej, można się umówić na dokładną ilość sekund, heh.

Techniki medyczne pozostawiłbym w takiej formie w jakiej są obecnie, a co do Shunshin no Jutsu to jestem otwarty na dyskusję, czy ściągamy to ograniczenie, czy jednak przy tym zostaniemy :)
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

albo dać wymóg przy Shunshin no Jutsu od jakiej percepcji/spostrzegawczości czy coś nie ma tego "stopa"
0 x
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać
Wiek postaci: 28
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Popatrz na Avatar, a po szczegóły zapraszam do mojej KP <3
Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach
Multikonta: Brak

Post autor: Reika »

Co do pierwszej techniki, to rozwiązanie Defa jest całkiem spoko. Co do technik medycznych, to popieram Takeshiego. Wcześniej były one w odrębnym stylu i przeniesienie ich do iryo jest spoko opcją, tym bardziej że polega na wzmacnianiu poszczególnych partii mięśni do wydajniejszego działania, a to oznacza, że trzeba mieć medyczną wiedzę na ten temat. Co do Shunshina. Tutaj mam dylemat, z jednej strony całkowite zniesienie tego potknięcia zrobi technikę zbyt OP, a z drugiej te 2 sekundy to trochę za dużo, o czym niestety przekonałam się osobiście na wyprawie. Przede wszystkim ta technika nie powinna służyć do bezpośredniej walki. Można nią unikać technik, ale przy bezpośrednim ataku słabo to widzę. Nie wiem, byłabym za sekundą potknięcia. Mimo wszystko po tak szybkim przemieszczeniu się, należy mieć tą chwilkę, żeby złapać równowagę i zorientować się w sytuacji, jakiej obecnie jesteśmy. Byłabym raczej przeciwna całkowitemu zniesieniu potknięcia... Wymógł percepcji zaproponowany przez Tsukune w sumie też mi się podoba.
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Pokonanie w błyskawiczny sposób takiego dystansu z pewnością może skołować użytkownika (Shunshin no Jutsu). Im jednak lepiej i szybciej użytkownik rejestruje otoczenie to tym mniejszy efekt uboczny powinien być (błędnik mniej wariuje), więc może uzależnienie efektów od percepcji nie jest złym rozwiązaniem.

Powiedzmy, że do percepcji <80 - 2 sekundy od <140, a >80 - 1 sekunda, a powyżej 140 percepcji, użytkownik w ogólne nie będzie odczuwał skutków ubocznych.

[Edit] Dla wszystkiego można by 140 zmienić na 160, wtedy mamy pogranicze progu przeciętny/ponadprzeciętny
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać
Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach

O, dobre <3
1-80 (2 sekundy)
81-160 (1 sekunda)
powyżej 160 (brak potknięcia)

Z jednej strony spory nerf dla techniki, ale z drugiej daje duże możliwości na wyższym poziomie, bo nie ukrywajmy, percepcję trzeba mimowolnie rozwijać, jeśli chce się być w miarę szybkim. Jestem za ;)
0 x
Yamiyo

Ok. Też myślałem o tym, by od 160+ percepcji nie było tej przerwy przy Sunshim. Jestem więc za rozpiską Defa.

Co do technik medycznych, no niech będzie. Pomysł upadł. Chociaż ciągle to trochę dziwne, że technika zwiększająca szybkość (a szybkość to też siła mięśni de facto) jest w ninjutsu, a coś co zwiększa siłę - w iryojutsu.

Co do Kumoshin:

Dałbym coś takiego:
Nazwa
Kumoshin no Jutsu
Pieczęci
Baran
Zasięg
Maksymalnie 150 metrów
Koszt
Dodatkowe
Brak dodatkowych wymagań
Opis Użyteczna technika, pozwalająca na teleportację w dowolne miejsce w promieniu 150 metrów. Po złożeniu pieczęci, użytkownik wyzwala pod swoimi stopami niewielki obłok dymu, w którym całkowicie znika. W dokładnie taki sam sposób pojawia się w miejscu docelowym. Technika, ze względu na wymagane skupienie obejmujące kilka sekund (od 3 do 9 - w zależności od percepcji - ocenia sędzia), ciężko nadaje się do wykorzystania w trakcie pojedynku.
Dlaczego uzależnienie od percepcji? Bowiem jednak jest różnica między trzema sekundami, a dziewięcioma, prawda? Skąd sędzia ma wiedzieć czym się kierować? Powinien kierować się percepcją, bo im wyższa percepcja tym łatwiej się skupić, więc idzie to szybciej. No, ale nie warto wprowadzać sztywnej rozpiski jak w przypadku Shunshim. Bo przecież walki są różne. W zaciszu domowego ogródka (czy jakoś tak) ktoś ze 161 percepcji wykona tą technikę w 3 sekundy. Ta sama osoba podczas walki, gdzie kule ognia latają mu nad głową i czuje niesamowity (chyba) stres może wykonać tą technikę w 6 sekund. Ale generalnie im wyższa percepcja tym wykonanie Kumoshin powinno być łatwiejsze.
0 x
Masaru Yoshida

Propsuje propozycję Reiki :v
Ale dodałbym tą opcje że możesz wykonać atak prosty podczas tej techniki.
0 x
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać

Yamiyo, przy tej technice powinna być zależność od KC jak już, a nie od percepcji. Chodzi tutaj o dobre skupienie i skumulowanie chakry, żeby się przenieść, a nie orientacja w sytuacji, jak w przypadku Shinshina. Osobiście jestem za tym, żeby skupienie w tej technice trwało około 3 sekundy. Jest to technika wyższej rangi, do tego nie nadająca się do walki, więc 3 sekundy dla wszystkich bez wyjątku powinny być spoko. Ta technika jest raczej czysto fabularna, pozwalająca się przenosić na krótki dystans, w walce tego nie wykonasz, więc no...
0 x
Masaru Yoshida

Chciałem wtrącić tylko, że wszystko da się wykorzystać w walce, a w w wypadku gdy topisz się w ruchomych piaskach to ta technika może uratować życie kappa
0 x
Yamiyo

Generalnie Masaru ma rację i topienie w ruchomych piaskach to jeden z przypadków, gdzie ta technika serio zadziała (sam o nim myślałem) :D. A co do KC. To można uzależnić od KC albo w ogóle. Jestem jak najbardziej za.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

To ja teraz zapytam kto przelicza akcje w walce na sekundy i będzie w stanie powiedzieć czy dana sekwencja czynności przeciwnika mieści się w 6 sekundach czy np 8?
Nie określamy takich rzeczy więc nie powinno ich też być w opisie technik bo nie jest to żadne rozwiązanie.

1. Zdanie jadę, walcząc nie użyjemy tej techniki bo każdy jest w stanie nas trafić kiedy my będziemy się skupiać i wykonywać technikę.

2. Żadnych sekund. To czy przeszkodą jest potknięcie czy opóźnienie reakcji po wykonaniu techniki nie zmieni tego, że powstało to po to by nie sunshimowac się komuś na twarz. Dodatkowo prócz samego ograniczenia dodałbym dopisek, że dubluje tylko prędkość i nawet jeśli się zdecydujemy użyć tej techniki do uniku to w niektórych sytuacjach nadal będziemy zagrożeni. Ograniczenie nie do usunięcia, ewentualnie zmiana jego formy.
3. Zostaje w iryo, można uznać, że wymaga wysokiej kontroli i na bieżąco zmiany rozkładu chakry w mięśniach, których budowę i zasadę działania musimy doskonale znać. I by osiągnąć to podczas sekwencji ruchów to nie wystarczy ninjutsu.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Rozbijasz Michelleto całkowicie koncepcję tego co udało się ustalić :)
Nazwa
Shunshin no Jutsu
Pieczęci
Baran / Brak (wtedy zasięg jest o połowę mniejszy)
Zasięg Max.
75 metrów
Koszt
E: 36% | D: 28% | C: 20% | B: 16% | A: 12% | S: 8% | S+: 4%
Dodatkowe
Brak dodatkowych wymagań
Opis Specjalna technika Ninjutsu, która pozwala na wykonanie błyskawicznego przeskoku z jednego miejsca na drugie. Ograniczeniem tej techniki jest linia poruszania, która musi przebiegać w linii prostej. Szybkość z jaką się poruszamy przy tej technice jest praktycznie nie do zauważenia dla innych przez co technika często jest wykorzystywana w celu szybkiego przemknięcia niezauważonym pod samym nosem oponenta. Dla uzyskania efektu zaskoczenia miejsce zniknięcia oraz miejsce dotarcia przysłania kłębek dymu stwarzając wrażenie wykonania teleportacji choć w rzeczywistości jest to skok.
Uwagi W przypadku posiadania przez użytkownika percepcji poniżej 80, użytkownik jest skołowany przez co najmniej 2 sekundy, od 81 do 160 percepcji występuje tylko potkniecie uniemożliwiające płynne przeprowadzenie działania, a powyżej percepcji 160 użytkownik nie odczuwa żadnych efektów ubocznych wykonanego skoku.
Czyli w takim razie to akceptujemy, czy rezygnujemy z okreslenia sekund i po prostu robimy wstawki, że powyżej >160 percepcji, użytkownik nie odczuwa żadnych skutków ubocznych, a w przypadku percepcji 81-160 występuje potkniecie które może uniemożliwić płynne przeprowadzenie działania?
Nazwa
Kumoshin no Jutsu
Pieczęci
Baran
Zasięg
Maksymalnie 150 metrów
Koszt
Dodatkowe
Brak dodatkowych wymagań
Opis Użyteczna technika, pozwalająca na teleportację w dowolne miejsce w promieniu 150 metrów. Po złożeniu pieczęci, użytkownik wyzwala pod swoimi stopami niewielki obłok dymu, w którym całkowicie znika. W dokładnie taki sam sposób pojawia się w miejscu docelowym. Technika, ze względu na wymagane skupienie obejmujące kilka sekund, rzadko nadaje się do wykorzystania w trakcie trwania walki.
A więc bez sekund, po prostu podkreślenie, że ze względu na kilkusekundowego skupienie, technika ma ograniczone użytkowanie w trakcie trwania walki. Gut?
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości