Czy mnie tu znają?

Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Czy mnie tu znają?

Post autor: Rokuramen Sennin »

PROBLEM
Może nie jest to problem per se, ale wydaje mi się, że na chwilę obecną ciężko jest określić rozpoznawalność naszych postaci na tle całego settingu i wydarzeń, które miały miejsce. Mam wrażenie, że trzeba wprowadzić jakiś sposób, żeby określić jak bardzo wytworzeni przez nas bohaterowie są rozpoznawani w świecie, i w jaki sposób - na przykład, w trakcie jakiegoś eventu nasza postać zrobiła coś niezwykłego, co przykuło uwagę innych, zarówno walczących, jak i postronnych. W takim przypadku nawet w innych miejscowościach mogłyby uderzyć plotki o tym wyczynie, i stworzyć obraz nowego bohatera/złoczyńcy.

ROZWIĄZANIE
Może i zabrzmi to troszkę dziwnie, ale chciałem wprowadzić Poziom Sławy. Po prostu po większych wydarzeniach Admin lub Mod Fabularny mogliby rozdać kilka tego typu punktów dla tych, którzy się wykazali. Takowych poziomów byłoby chociażby 6, i każdy prezentowałby inny stan sławy naszych bohaterów. Np. startowo otrzymywałoby się poziom 0, Anonim, czyli byłoby się osobą o której słyszeli może tylko jego znajomi, zaś przy randze 6 - Legenda, każdy NPC i inny gracz znałby imię lub pseudonim naszej postaci, pogłoski o jego sile (częstokroć przesadzone), pobieżny opis wyglądu... no, ale z plusów mielibyśmy znacznie łatwiej przy nawiązywaniu kontaktów z NPC (i może graczami również, zależy z kim się widzimy c;)

DODATKOWE UWAGI
  • Przy okazji można by było zrobić też listę sławnych postaci, określić na niej gdzie są popularne i za co.
  • Zdobyć wyższą rangę oczywiście byłoby trudno, w końcu trzeba się faktycznie wykazać w świecie, a to wymaga karkołomnych ruchów i szczęścia c:
  • Sami też byśmy określali, jak nasza postać jest rozpoznawana za dane wydarzenie.
To tylko taki surowy pomysł. Dajcie znać, co o nim sądzicie.
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Kamiru

Re: Czy mnie tu znają?

Post autor: Kamiru »

Za pomysłem, potem sie pewnie rozpisze.

Ludzie na murze będą celebrytami kappa
0 x
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać
Wiek postaci: 28
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Popatrz na Avatar, a po szczegóły zapraszam do mojej KP <3
Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach
Multikonta: Brak

Post autor: Reika »

Mi to w sumie obojętne. Nigdy nie przywiązywałam wagi do takich rzeczy i nadal nie mam na to ochoty XD
0 x
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Post autor: Papyrus »

Oczywiście jestem za, ale nie byłbym sobą gdybym nie miał jakiegoś "ale".

Zatem... to nie takie proste. System jest zbyt ogólny, a szczegóły wprowadzają zagmatwania. Chodzi mi o to, że np. zwycięstwo na aktualnym turnieju to całkiem spory wyczyn - ogląda to wiele osób z wielu prowincji, więc w jakiś sposób może być sława ogólnoświatowa, ale gdybyśmy zrobili coś niesamowitego dla własnej prowincji, to raczej nasza sława nie będzie ogólnoświatowa, a jedynie w okolicy. Można byłoby to rozwiązać zwyczajnie nagradzając graczy tym Punktem Sławy jedynie za wyczyny, które serio odbiją się echem na całym świecie, tyle że spójrzmy prawdzie w oczy - kto coś takiego dokona? Takie coś by sprawiło, że system stałby się bezużyteczny, bo okazji na takie hardkorowe akcje jest wyjątkowo mało. No i rodzi się problem - czy stworzy się coś takiego jak "lokalny bohater/złoczyńca", który nie jest znany poza terenami, ale w danej prowincji przez jego występki prawie każdy go kojarzy, czy jedynie promujemy ogromnych bohaterów, którzy serio na forum mogą nigdy się nie pojawić?
Może i szukam dziury w całym, ale wolę mieć to wyjaśnione przynajmniej dla mnie niż później zachodzić w głowę.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

System podobny do NG co? Ja zawsze mówię, że wszystko da się zrobić i ogarnąć, tutaj też się da. Tylko, te rozpoznawalności stawałyby się zależne od MG, a na dłuższą metę byłyby bezużyteczne, bo co nam shinobim po pomocy zwykłego cywila. W wielu przypadkach nic. Byłoby to jak typowe aktualne rangi, które nie dają jako tako nic specjalnego, a jedynie dopisek o poziomie nie mówiącym o realnym poziomie wojownika.
Dla mnie i tak spoko, fajny smaczek. Wydaje mi się jednak, że dodanie np, możliwości dodatkowych do takiej rangi jak hmm... punkty sławy zmniejszą nam koszt w sklepie o xXx procent, ranga taka i taka pozwoli nam nauczyć się może jakiegoś zakazanego jutsu (bez chodzenia na misję) i inne tego typu rzeczy.
Smaczki tego typu są spoko, jednak żeby zainteresowanie czy choćby chęć walczenia o coś takiego była większa to dodatkowe bonusy wydają mi się fajną opcją.
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Niby można, tylko zastanawiam się, czy zamiast wprowadzać jakiś niezwykle rozbudowany system, nie lepiej byłoby większą jego część zastąpić podpisem w odpowiednim miejscu w KP? Np. "Kowalski brał udział tu i tu, zasłynął na cały region z tego. Chodzą słuchy, że robi najlepszą pomidorową na świecie."
W moim przypadku Ichirou dąży do zostania swego rodzaju celebrytą, niekoniecznie przez umiejętności shinobi.
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Shigeru

Post autor: Shigeru »

Zastanawiałem się nad progami i po krótkim namyśle dochodzę do wniosku, że z pewnością nie byłoby sensu rozdzielać sławy na pozytywną i negatywną. Gdybyśmy tak zrobili, należałoby też pilnować gdzie jaki użytkownik jak jest postrzegany... a od tego przecież mamy ten temat. W zapisie to też by nie bylo przejrzyste (bo zależnie od zapisu), albo raz wzrastałby jeden słupek a drugim razem inny LUB jeden współczynnik rósłby kosztem drugiego... Co tez mija się z celem.

Dlatego jeśli konstruujemy te poziomy Sławy, to skupmy się własnie na takim rozdysponowaniem opisów, które całościowo pojmowałyby sławę danej postaci - np. "Postać jest rozpoznawana wśród Doko oraz Akoraito. Słyszano również o jej czynach w sąsiednich regionach.." Nie zawieralibyśmy tutaj opisu o tym czy jest postrzegana pozytywnie, czy tez negatywnie bo różne osoby można spotkać i za każdym razem powinno to być pojmowane indywidualnie.

Inna sprawa..., że moglibyśmy to spróbować połączyć z rangami. Właśnie po to powstały te rangi, aby ludzie chcieli zdobywać ich wyższe odpowiedniki aby być bardziej rozpoznawalnym. Decydując się na poprzednie rozwiązanie - ponownie umniejszamy znaczenie tego aspektu. Jeżeli się będziemy tego trzymać, nie będzie potrzeby konstruować dodatkowej rozpiski, po prostu im wyższą ranga to tym bardziej osob jest rozpoznawana. Poniekąd gryzie się to z realiami a&m Naruto, w końcu tam Naruto był Geninem, ale biorąc pod uwagę to czego dokonał - był znany również poza granicami swojej macierzystej wioski. Z drugiej jednak strony... dopóty tego nie zrobił to tak nie było, a taki Kakashi który był rozpoznawany poprzez swoje dokonania, a także Asuma który piastował wysokie stanowisko i znajdował się w książeczce Bingo - ich znaczenie było ściśle związane z rangą którą piastowali. Naruto odziedziczył to poniekąd z przypadku - byl Jinchurikkim i posiadał ogromną moc, inni jednak wraz z rozwojem, kształceniem się i zdobywaniem wyższej rangi, posyłani byli na bardziej niebezpieczne misje i w ich ramach stawali się bardziej rozpoznawalni.

Pozostaje więc kwestia tego - za którym rozwiązaniem jest lepiej i wygodniej się opowiedzieć. Decydujcie.
0 x
Yoichi

Post autor: Yoichi »

Ogólnie to bardzo podoba mi się pomysł Shigeru i Ichirou, że zamiast cyferek, które mówią "musisz go znać" dać info, że np. każdy pasjonat fechtunku mógł usłyszeć i kojarzyć szermierza Natsume z rodu Yuki, który włada legendarnym ostrzem i dzierży jakiś tam styl. Opisy zamiast cyferek zniwelują wszystkie problemy - zasięgu sławy, jej siły oraz problem negatywnej/pozytywnej. Ogólnie to z negatywną i pozytywną, to kontrowersyjna sprawa, bo dla jednych jakiś wyczyn może być pozytywny np. rozbił szajkę bandytów okradającą Sogen, a dla innych negatywny np. szajka ta zaopatrywała skradzionym towarem Shinrin. Wyczyn spory, bo cała szajka, ale odbiór jest indywidualny.

Co do rang - tutaj problem jest inny, bo należy założyć, że każdy ród i szczep, a nawet bezklanowcy posiadają wielu ninja na randze Akolity, Bojownika czy innej, co sprawiałoby, że niby każdy Doko z Yusetsu powinien kojarzyć jakiegoś tam Bojownika NPC z tej prowincji, bo jest rozpoznawany z powodu rangi. Nie każdy też słyszał o każdym, bo rody zawierają wielu, wielu wyśmienitych ninja, a rodów mamy sporo, tak samo jak szczepów. Shigeru ma pełną rację, ale nie wydaje mi się, by to na PBFie zadziałało odpowiednio. Może, że dopiero Kogo i Seinini są rozpoznawani oraz oczywiście Shirei-kan. Kogo w zasięgu sąsiednich prowincji. Seinini już prawie wszędzie, a o największych Shirei-kan słyszał każdy ninja - w końcu są liderami.

PS. Kocham ten system, bo wreszcie jakieś nasze dokonania fabularne związane z całą sesją misji o jakiejś tematyce mogą mieć większe znacznie dla naszej postaci niż satysfakcja. Gdybym Yoichim rozbił szajkę porywaczy Ninkenów, to wielu z rodu Inuzuka mogłoby zacząć kojarzyć moją postać, a to znów niekiedy powinno prowadzić do ciekawych akcji.
0 x
Shigeru

Post autor: Shigeru »

Co do powyższej wypowiedzi... nie popadałbym w taką skrajność, że należałoby słyszeć o innych NPC wiosek. W końcu i tak do tej pory nie byli wykorzystywani. Ograniczyłbym to jedynie do przywódców danych osad i tyle. Wtedy problem znajomość Akoraito, Sentoki NPC wiosek odpada.. i skupiamy się jedynie na RP.
0 x
Yoichi

Post autor: Yoichi »

Z tym znaniem różnych NPC nie chodziło mi, że musisz ich znać, a raczej, że dziwne byłoby z poziomu fabularnego, że znamy jakiegoś gracza, który jest na randze Sentoki i zrobił zupełnie nic, a nie znamy jakiegoś NPC, który w fabule pojawi się na znacznie wyższej randze i z jakimiś dokonaniami, o których powinniśmy jednak słyszeć. Chodziło mi jedynie o wyeliminowanie potencjalnych luk fabularnych. :3
0 x
Hakai

Post autor: Hakai »

Może lepiej zrobić coś jak tematy z PH tylko że ze sławą i nie zbierać jakiś punktów czy coś takiego ale po prostu kiedy w jakieś misji uratujemy wioskę przed jakiś nie wiem kamieniem spadającym z nieba i ludzie to zobaczą to dopisać tam "Ludzie w sogen mówią o łapaczu kamieniu który uratował wioskę" I kolejny MG podczas robienia misji w sogen może się do tego odnieść od szeptów w pubie po jakieś dziecko podbiegające i mówiące "to ty jesteś bohaterem który uratował wioske" nadało by to jeszcze więcej realizmu bo kto nie lubi nawiązań do wydarzeń ze starych misji / fabuł ? To właśnie daje wrażenie że świat żyje. Myślę że taki temat gracza z ciekawostkami dla MG byłby przydatniejszy.
0 x
Awatar użytkownika
Nikusui
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 29
Krótki wygląd: Białe, długie włosy, część z nich zapleciona w cztery warkocze - https://i.imgur.com/W0LDdj1.jpg; żółto-zielone oczy; jasna cera
Widoczny ekwipunek: Bicz przymocowany przy prawym biodrze; torba nad lewym pośladkiem; kabura na broń na prawym udzie
Multikonta: Sayuri

Post autor: Nikusui »

A może nieco bardziej uelastycznić ten temat i nie skupiać go tylko na relacjach między wioskami, ale właśnie ogólnymi działaniami fabularnymi. Wrzucalibyśmy jakieś misje, spotkania, cokolwiek, które miałyby wpływ na rozpoznawalność naszej postaci, na relacje między osadami i tak dalej i tak dalej. Wtedy jednak administracja musiałaby oceniać czy rzeczywiście można coś z tego wyciągnąć czy nie. Wtedy w KP można by dać punkt, który będzie opisywał, co inni wiedzą o naszej postaci. Czy to nie byłoby prostsze?
0 x
Obrazek
"W życiu licz na najlepsze, ale przygotuj się na najgorsze."
Awatar użytkownika
Ero Sennin
Support
Multikonta: Minoru

Post autor: Ero Sennin »

Sam nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Ile osób tyle propozycji jest i będzie jednak moim zdaniem powinno zostać w KP dodana jedna linijka w której wpisywałoby się osiągnięcia danej osoby, albo z tego za co jest znana i gdzie. Dobra pewnie wyszłoby to co chcę napisać bardzo hmm... Chaotycznie dlatego napiszę moje założenia, albo obecne myśli w punktach na przykładzie:
1. Jesteśmy na misji, w której pobiliśmy jakąś grupkę bandytów, co zaopatrywała w broń osadę i przeżyło parę osób co zapamiętały jego wygląd.
2. Dajemy moderacji lub administracji do sprawdzenia tego.
3. Moderacja daje werdykt gdzie i jak jest nasza postać znana w takim przypadku to byłby znany w władzach osady i zaufanych jednostkach, gdyby pojawił się w osadzie mógłby zostać zaciągnięty do zaułku i tam chcieć wydany na nim za to wyrok.
4. Takie szukanie jego w osadzie mogłoby być czasowe, bo po dłuższym czasie władze odpuściły sobie, zapomniały o nim itd...
0 x
Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Post autor: Rokuramen Sennin »

Czyli w końcu jak z tym? xD
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Awatar użytkownika
Nikusui
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 29
Krótki wygląd: Białe, długie włosy, część z nich zapleciona w cztery warkocze - https://i.imgur.com/W0LDdj1.jpg; żółto-zielone oczy; jasna cera
Widoczny ekwipunek: Bicz przymocowany przy prawym biodrze; torba nad lewym pośladkiem; kabura na broń na prawym udzie
Multikonta: Sayuri

Post autor: Nikusui »

Kan, napisałeś w sumie to, co sama napisałam. :D
Czyli:
  • przemeblować temat założony przez Shiga, gdzie będzie można dawać nie tylko misje, które miałyby wpływ na rozpoznawalność i ocenę przez innych, ale również dawać tam działania fabularne, które również mogą mieć wpływ na na rozpoznawalność postaci
  • administracja decyduje na podstawie wydarzeń kto, gdzie i w jakim znaczeniu jest rozpoznawany
  • robimy do tego miejsce w kp, gdzie dajemy taką informację
I chyba wsio.
0 x
Obrazek
"W życiu licz na najlepsze, ale przygotuj się na najgorsze."
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości