Demony

Awatar użytkownika
Shins
Martwa postać
Wiek postaci: 22
Ranga: Dōkō, Pazur
Krótki wygląd: Nijaki. Zazwyczaj skryty w czarnym stroju ninja - do misji się przebiera. Brak cech szczególnych poza ustami na rękach i piersi.
Widoczny ekwipunek: Torba na glinę u pasa, dwie torby z tyłu. Maska na twarzy, rękawiczki na dłoniach. Miecz zawieszony na plecach. Płaszcz.

Demony

Post autor: Shins »

Nikt się za to nie zabiera, to ja to zrobię, żeby było konkretne miejsce do dyskusji.
PROBLEM
Wydaje mi się, że balans między tym, jak szybko przyrasta agresja oraz tym, jak wolno spada jest trochę zaburzony. Może to doprowadzić do sytuacji, gdzie Bijuu będzie używalny raz na dwa lata irl, aż do osiągnięcią 4 poziomu kontroli. Trochę słabo biorąc pod uwagę różną aktywność Jinchuu na forum oraz możliwość wykorzystywania innych wzmocnień w zasadzie od ręki w każdej misji.

Do tego wydaje mi się, że sytuacja "Gdy zostanie się poddanym bardzo silnym negatywnym emocjom." winna być trochę szerzej rozpisana, gdyż w takiej formie daje bardzo dużą swobodę interpretacyjną.

ROZWIĄZANIE
No więc wydaje mi się, że można lekko dopracować mechanikę poprzez kilka zmian.
-zwiększenie opadania agresji w zależności od poziomu kontroli (wartości przykładowe):
  • Na 2 poziomie kontroli: -2pkt na porę roku
  • Na 3 poziomie kontroli: -5pkt na porę roku
jak rozumiem na 4 poziomie kontroli agresja nie jest już problemem, bo bijuu nie chce wyjść.
-Dodanie wyprawy pozwalającej zmniejszyć agresję demona. Wyprawa powinna być wysokiej rangi (A lub S?) i zależna od aktywności gracza. Jeśli ktoś w ciągu roku robi 3 misje i na każdej spamuje demonem no to może niekoniecznie powinien mieć możliwość wyjścia na taką wyprawę, ale jak ktoś robi ponad 2 misje A/S miesięcznie to może mu się tam sporo tego stackować i wtedy taka wyprawa dla bardzo aktywnego Jinchuu miałaby sens.
DODATKOWE UWAGI
Obecnie rocznie (irl) mamy 8 pór roku. Co daje 40 agresji bazowo + powiedzmy 8 za konsekwencję (załóżmy, że ktoś wbił jej tylko 1 próg, co wydaje mi się sensownym założeniem dla graczy 2-4k PH nieidących w genjutsu) oraz niezgodny charakter. W takim wypadku w roku boost może być użyty w zasadzie 2 razy i raz na 3 lata irl trzeci raz. Trochę słabo, szczególnie jak ktoś wali misję za misją. Dodanie moich modyfikacji zwiększa spadek agresji z 48 do 64 na 2 poziomie kontroli oraz z 48 do 88 na 3 poziomie, co sprawia, że można go użyć odpowiednio 3 lub 4 razy w roku (+1 extra użycia co 3 lata).
0 x
Karta Postaci <> Mechanika technik rodu Dōhito <> WT <> Kuźnia <> Dziennik młodego zabójcy Twarda spacja:
Awatar użytkownika
Kyoushi
Wiek postaci: 28
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Białe, rozczochrane włosy. Różnokolorowe oczy - prawe czarne jak smoła, lewe czerwone, czarny garnitur, zbroja z białym futrem przy szyi oraz czarny płaszcz z wyhaftowanym szarym logo Klepsydry na plecach
Widoczny ekwipunek: Wakizashi przy lewej nodze. Katana z białą rękojeścią w czerwonej pochwie przy pasie od lewej strony, katana przy lędźwi w czarnej pochwie.
GG/Discord: Kjoszi#3136

Re: Demony

Post autor: Kyoushi »

Samo w sobie ograniczenie ok, bo żadnego nie było.

Ale osobiście uważam, że ten spadek agresji jest po prostu za wolny. -5pkt co porę roku to 1/4 tego co dostajesz za wejście w 1 tryb, nie mówiąc o kolejnych, które się stackują.
-10 pkt byłoby racjonalne na każdą porę roku. Pozostałe rzeczy i tak nic nie zmieniają, więc mogą takie pozostać.

Wyprawa S nie ma sensu na obniżenie agresji, bo wyprawą S robi się 4ty poziom, który wszystko neguje.

Dodatkowa kwestia to posiadanie wyższego poziomu niż się używa. Proponowałbym układ taki, że agresja narasta w mniejszym stopniu, gdy korzystamy z mniejszej ilości chakry demona.
Mam 3 poziom opanowania: 3 poziom daje +20 agresji, 2 poziom +15, 1 poziom +10.
Mam 2 poziom: 2 poziom +20 agr, 1 poziom +15 agr
Miałoby to sens i po coś w końcu by się te wyprawy także przydawały, a nie tylko na pseudo bezpieczne użytkowanie poziomu (gdzie odpalenie 3ciego kończy się +60 agr co jest kosmicznym wynikiem).
0 x
Posta dajże Kjuszowi, klawiaturą potrząśnij... Obrazek
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Owszem +60 agr co jest kosmicznym wynikiem dla 3 trybu ale jest również kosmicznym boostem.
W przypadku trybu demona nie musimy mieć dwóch tur czekania jak w przypadku SM (lub jednej dla PSM) i nie mamy osłabienia jak w przypadku CSa. Pod tym względem tryb biju już jest silniejszy od dwóch innych trybów. Osiągnięcie podstawowej kontroli nie jest też wielce trudne (wyprawa C).
Więc jedynym co ma ograniczać płynącą siłę z Biju jest właśnie agresja. Poza tym mamy tutaj jeszcze wpływ Konsekwencji (nie będę wliczać zgodność hosta z demcem) które również zwiększa spradek agresji. Dodatkowo mamy zabezpieczenie przed Genuserami. Przy 50 Konsekwencji (koszt 150PH) z 40 robi nam się 48, przy 100 (koszt 350PH) mamy już 56. Niewielki koszt, niemal o połowę przyspiesza proces regeneracji agresji za 350PH (co nie jest bardzo dużą kwotą) przy jednoczesnym wzroście ochrony przed Genjutsu. Dwie pieczenie na jednym ogniu.
0 x
Support nr 6
Support

Jako, że cisza w eterze po mojej wypowiedzi klasyczne 48h na wypowiedź i kosz.
0 x
Awatar użytkownika
Kyoushi
Wiek postaci: 28
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Białe, rozczochrane włosy. Różnokolorowe oczy - prawe czarne jak smoła, lewe czerwone, czarny garnitur, zbroja z białym futrem przy szyi oraz czarny płaszcz z wyhaftowanym szarym logo Klepsydry na plecach
Widoczny ekwipunek: Wakizashi przy lewej nodze. Katana z białą rękojeścią w czerwonej pochwie przy pasie od lewej strony, katana przy lędźwi w czarnej pochwie.
GG/Discord: Kjoszi#3136

Post autor: Kyoushi »

Ale co tu komentować, skoro twoja wypowiedź polega na wyjaśnieniu i obliczeniach, które każdy może przeprowadzić?

Usprawnienie z mojej strony nie zostało jakkolwiek skomentowane, a chodzi mi raczej o fragment panowania nad agresją wraz z rozwojem relacji z demonem (czyli zwiększaniem posiadanego poziomu opanowania nad demonem):
Kosmiczny wynik agresji jest niewspółmierny do osiąganego boosta ze względu na korzystanie z niego RAZ w roku irl. Chyba troche mało jak na CS czy SM, które tak naprawdę można używać na każdej kolejnej misji, wyprawie czy wydarzeniu (SM ma swoje ładowanie, a CS po odczekaniu po ostatnim odpalaniu i zdjęciu swoich minusów z tego co pamiętam), a demon nie - raz odpalisz i co by się nie działo, więcej 3ciego poziomu odpalić juz po prostu nie możesz przez okrągły rok, bo w 100% stracisz panowanie. Trochę chyba nie halo, więc warto byłoby sie pochylić nad moją propozycją stopniowania agresji wraz z kolejnymi wyprawami po poziomy.
0 x
Posta dajże Kjuszowi, klawiaturą potrząśnij... Obrazek
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Post autor: Papyrus »

Nie chcesz korzystać z tej mocy zbyt często? Kyoushi jest doskonale świadomy tego, że wejście na taki 3 poziom daje od cholery rzeczy. I mimo tego, patrząc i porównując sobie inne boosty, chcesz móc używać tego tak często jak takie AnK?
Tak, wchodzisz na poziom drugi i masz 40 agresji. Bonus który z tego dostajesz? Gigantyczny. Ile razy możesz tego użyć w roku fabularnym? Z samego upływu czasu zmniejsza się o 20 i jeszcze można to zmniejszyć Konsekwencją. Inne boosty dają mniej, ale możesz używać ich częściej. Demona możesz używać rzadko, ale daje od cholery. Ja tutaj widzę całkowitą współmierność agresji do boosta. Jeśli nie podoba ci się, że nie możesz wchodzić na każdej misji w 3 poziom i być dosłownym półbogiem, to nie wiem jak inaczej powiedzieć, że masz zły pomysł na to jak powinno to działać.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Awatar użytkownika
Kan Senju
Wiek postaci: 20
Ranga: Akoraito
GG/Discord: Hikari#5885

Post autor: Kan Senju »

Ja się zgadzam z Exodią, bo akurat pamiętam coś nieco jakie to daje bonusy.
0 x
Support nr 6
Support

Zamykam.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości