Jedne klany, jak np. Shabondama mają bardzo fajnie rozpisany poziom ich 'pasywki' czyli ich rozwoju Kekkei Genkai. Oczywiście chodzi mi tylko o te Reberu Di, Shi itd. Tymczasem inne klany mają notatkę na początku tematu która, uwaga, zawiera w sobie to samo co tamte Reberu, tylko zupełnie inaczej podane np. Klan Kaguya.
To rodzi pewnym graczom (wedle rozmowy na SB i komunikatorze prywatnym) pewne wątpliwości.
Po pierwsze rodzi się pytanie - Skoro wbijamy dziedzine np. na C i piszemy na to trening taki sam jakbyśmy pisali na technike C ( I wydajemy PH oczywiście) to tą pasywke, poziom Reberu już mamy czy nie?
Po drugie: Czy jeśli dany klan nie ma tych reberu to wbijanych dziedzin trzeba się uczyć?
Po trzecie: Usłyszałem też, że są osoby które wbijają i dziedzine i poziom pasywki...
ROZWIĄZANIE
Dla mnie KAŻDY klan powinien mieć rozpisane na każdą range poziomy Reberu, wedle notki na początku lub tego co zmienia się w jutsu. Reberu powinno symbolizować daną range, dany poziom KG i nauczenie się tego oznacza wbicie pasywy na dany poziom, stąd powinna być dopiska 'Wymagane by nauczyć się technik tej rangi'.
Są to rozwiązania stylistyczne, mające na celu graczom ułatwić zycie i zrozumienie, a polegające na usystematyzowaniu tego co już jest. Będe pracował teraz dalej na Shabondama i Kaguya (Wybór przypadkowy, sa najbliżej siebie)
U shabondama jest, jak wspomniałem poziom Reberu który wygląda tak:

- Nazwa
- Suihō Kanri: Reberu Di
- Na tej randze shinobi zyskuje (przy użyciu specjalnej dmuchawki) umiejętność wytwarzania baniek mydlanych. Nie są to może wytwory prima sort, ale zawsze to coś. Można mniej więcej kontrolować rozmiar wytworzonych kulek, te zaś przy odpowiednim użyciu są w stanie odwrócić uwagę oponentów... zaś przy kontakcie uwalniają nagromadzoną wewnątrz chakrę, lekko uderzając cel. Jedna bańka ma siłę trącenia palcem... za to kilkanaście już może zapiec. A to dopiero ranga D. Ruchem baniek można dość dobrze kontrolować... o ile nie wieje, rzecz jasna. I w pobliżu nie ma użytkownika Fuutonu, gdyż na obecnym poziomie tej sztuki bańki bardzo łatwo "zdmuchnąć".
- Średnica baniek
- Koszt baniek

- Nazwa
- Suihō Kanri: Reberu Di
- Na tej randze shinobi zyskuje (przy użyciu specjalnej dmuchawki) umiejętność wytwarzania baniek mydlanych. Nie są to może wytwory prima sort, ale zawsze to coś. Można mniej więcej kontrolować rozmiar wytworzonych kulek, te zaś przy odpowiednim użyciu są w stanie odwrócić uwagę oponentów... zaś przy kontakcie uwalniają nagromadzoną wewnątrz chakrę, lekko uderzając cel. Jedna bańka ma siłę trącenia palcem... za to kilkanaście już może zapiec. A to dopiero ranga D. Ruchem baniek można dość dobrze kontrolować... o ile nie wieje, rzecz jasna. I w pobliżu nie ma użytkownika Fuutonu, gdyż na obecnym poziomie tej sztuki bańki bardzo łatwo "zdmuchnąć".
- Średnica baniek
- Koszt baniek
- Uwagi
- Opanowanie tego jest wymagane do nauki jutsu tej z rangi.

- Nazwa
- Shikotsumyaku: Reberu Di
- Pierwszym poziomem rozwoju tego Kekkei Genkai jest pasywne wzmocnienie twardości kośćca. Uderzenia obuchowe nie robią na nas większego wrażenia, zaś samymi kośćmi... w zasadzie już teraz można walczyć. Oczywiście, na razie wyciągnięcie fragmentów szkieletu z ciała jest dość problematyczne, ale w końcu to dopiero początek. Zyskujemy dostęp do pierwszego tańca.
- Prędkość wyciągania kości
- Kilkanaście sekund (ok. 15 sekund)
- Uwagi
- Opanowanie tego jest wymagane do nauki jutsu tej z rangi.
DODATKOWE UWAGI
Zmiane taką proponuje dla każdego klanu który nie ma poziomów rozpisanych wedle Reberu. Dodatkowo jak zaprezentowałem powyżej jestem w stanie to zrobić 'sam' i pisze się na to.
+ Skąd 15 sekund? Na Randze B kości wydobywane są w sekunde, na C w kilka... To na D gdzie jest to problematyczne strzeliłem że kilkanaście będzie odpowiednie.
Pozdrawiam.