- Nazwa Kukły
- Inu
- Ranga
- B
- Klasa
- Lekka, Ultralekkie po rozłączeniu.
- Cena
- 1800
- Materiały
- Drewno, cienka stalowa blacha, stal w mechanizmach.
- Wygląd Przypomina dwa psy złączone ze sobą bokami. Wymiary opisane na obrazku 1.
- Mechanizmy 2x szczęka - przypomina potrzask, plan połowy elipsy o półosiach 8 i 16 cm. Połowa "przecięta" wzdłuż krótszych półosi. Długość ostrzy to ok. 4 cm w szczytach - 5 cm wysokość całej zwartej szczęki - maleje im bliżej do złączenia. Zęby lekko pochylone w stronę środka, aby utrudnić wydostawanie się z uścisku. Możliwe rozwarcie szczęk (wraz z koniecznymi częściami głowy) 90 stopni.
Szczęka nie jest widoczna z zewnątrz - otoczona jest drewnianą głową ciągle. Z tym, że szczęka rusza się niezależnie od głowy, więc można otworzyć oba na raz i zamknąć samą szczękę. Montaż wspólny jest dopiero w miejscu elementu zatrzasku szczęki (złączenia górnej i dolnej szczęki). Oczywiście nacisk tego jest porównywalny z normalnym potrzaskiem.
Oba psy są złączone mechanizmami łącznymi wzdłuż swoich boków (mechanizmy znajdują się tylko z jednej strony).
2x Szpula stalowej liny (jak u Sasoriego). Szpula zamknięta jest w drewnianej kapsule. Tylna część kapsuły jest zaokrąglona, ma też poziomy podłużny otwór na półsferze. Przez to przechodzi coś w rodzaju blaszanego leja o kształcie dopasowanym do zaokrąglenia kapsuły, może poruszać się w osi poziomej, zmieniając punkt przełożenia liny przez kapsułę, umacniając łączenie stalowej liny z drewnem przy dużych naprężeniach. Podobnie jest na wewnętrznych bokach "bliźniaka", jednak widoczne dopiero po rozdzieleniu - podłużny poziomy otwór z przemieszczającymi się drewnianymi osłonami pokrytymi cienką blachą przy miejscu otworu. Możliwe przesunięcie to od początku krzywizny kapsuły do około 5 cm za jej koniec (licząc od jej rzutu na ścianę).
W szpule zamontowane są wciągarki umożliwiające napięcie liny i szybsze jej zwijanie, a także zablokowania jej rozwijania i zwijania.
W szyi i okolicach szczęki zamontowane są elementy ruchome, pozwalające na ruch głową - odchylenie o około 70 stopni od standardowej pozycji i rozwarcie szczęki na 90 stopni.
Każda z ośmiu nóg składa się z 3 stawów zawiasowych w "naturalnych miejscach" oraz jednego śrubowego, ukrytego w udzie. Teraz tak - nogi przymocowane do tułowia są z pokrywką, wyglądającą jak łopatka (taka w ciele), która jest połączona pierwszym stawem zawiasowym z tułowiem. Wewnątrz tej łopatki dopiero jest faktyczna część dalszej nogi, połączona z łopatką stawem śrubowym - dzięki temu mimo pozornie stawom zawiasowym, noga w dalszych częściach może się poruszać w kącie bliskim 360 stopni.
Na nogi wewnętrzne są zaczepy przy stawach łącznych łączących tułowia, tak, żeby były poziomo podwieszone pod ciałem i nie rzucały się w oczy przy biegu marionetki w formie złączonej.
Na szpule nawiniętych (i przymocowanych) jest 15 metrów wspólnej liny. W momencie rozłączenia linę można rozwijać, przez co przestaje tak obciążać całość marionetki -> stąd spadek wagi. - Link do tematu postaci
- KLIK!
Kukła 2
Moderator: Souei
Kukła 2
Niestety, tym razem nie będzie tak czysto i klarownie, bo mamy coś bardziej skomplikowanego, a ja nie umiem rysować
0 x
- Jun'ichi
- Martwa postać
- Wiek postaci: 21
- Ranga: Dōkō
- Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32 ... 429#p86350
- Multikonta: -
Re: Kukła 2
Myślę, że nie wgłębiając się, najłatwiej będzie całe to połączenie bokami psów uznać jako:
Kwestia większego skomplikowania złożenia niż defacto działania. Chciałem to opisać bardziej niż ruszająca się dziura, bo dziura nie może się przemieścić przecież, ale w gruncie rzeczy podobne to ma być trochę do tworzących się dziur na ostrza w tej marionetce Kankurou do łapania.
A jeśli chodzi o fakt liny - nie wiem, czy ta lina, która jest wymieniona w spisie to zwykła konopna lina, czy taka "lina", jaką widzieliśmy w anime.
Przy połączeniu propozycji mojej i Twojej wychodziłoby koło 2600 na start + lina/łańcuch. W zasadzie tutaj jest kwestia też ile tego uznamy i za ile ta lina (jeśli to jest ta ze spisu za 30 Ryo, jak pytałem ludzi na chacie, to tę linę widzieli jako tę stalową), mógłbym wziąć ją na luzie pewnie nawet 30 metrów, cena 3500 wtedy w sumie łącznie.
Co Państwo moderatorzy na to?
A jeśli chodzi o fakt liny - nie wiem, czy ta lina, która jest wymieniona w spisie to zwykła konopna lina, czy taka "lina", jaką widzieliśmy w anime.
Przy połączeniu propozycji mojej i Twojej wychodziłoby koło 2600 na start + lina/łańcuch. W zasadzie tutaj jest kwestia też ile tego uznamy i za ile ta lina (jeśli to jest ta ze spisu za 30 Ryo, jak pytałem ludzi na chacie, to tę linę widzieli jako tę stalową), mógłbym wziąć ją na luzie pewnie nawet 30 metrów, cena 3500 wtedy w sumie łącznie.
Co Państwo moderatorzy na to?
0 x
- Tsukune
- Wiek postaci: 30
- Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
- Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=803&p=4864#p4864
Przede wszystkim sam pomysł na kukłę mi się bardzo podoba. 
Jedyne rzeczy, które mi się nie podobają wynikają z mechaniki klanu, więc w świetle prawa Ci się należą. Twoje szczęście! Może zastanówmy się jeszcze nad pojemnością tej kapsuły, by nie oceniać ilości liny "na oko", tylko po liczbach. Po coś ta mechanika jest. A i cenę liczmy bez lin, łańcuchów i innych, To już sobie we własnym zakresie dokupisz osobno.

Jedyne rzeczy, które mi się nie podobają wynikają z mechaniki klanu, więc w świetle prawa Ci się należą. Twoje szczęście! Może zastanówmy się jeszcze nad pojemnością tej kapsuły, by nie oceniać ilości liny "na oko", tylko po liczbach. Po coś ta mechanika jest. A i cenę liczmy bez lin, łańcuchów i innych, To już sobie we własnym zakresie dokupisz osobno.
0 x
Tsukune - Spójrz na 2. rysunek - dwie głowy. Połączone są bokami tułowia. + w opisie mechanizmów jest 8 łap.
A, w momencie, gdzie piszę, że mechanizmy są z jednej strony, to chodzi, że nie można połączyć ich na odwrót (w stosunku do bazowego połączenia).
I jeśli chodzi o te liny, to po prostu myślałem, że do wpisania ze względu, że myślałem o tym jako bazowym mechanizmie łączącym dwie części lalki, a nie bezpośrednio ładowalnej broni.
A, w momencie, gdzie piszę, że mechanizmy są z jednej strony, to chodzi, że nie można połączyć ich na odwrót (w stosunku do bazowego połączenia).
I jeśli chodzi o te liny, to po prostu myślałem, że do wpisania ze względu, że myślałem o tym jako bazowym mechanizmie łączącym dwie części lalki, a nie bezpośrednio ładowalnej broni.
0 x
Chciałem się najpierw dowiedzieć, co konkretnie zmienić, zanim wstawię nową wersję. A rysunki choć są nieczytelne, dla innych ludzi, to bardzo pomagają mi w odbiorze. Chcę wiedzieć, czy mieści się do plecaka, jaki ewentualnie pokrowiec później zrobić i inne takie. I żebym nie zapomniał nic w czasie użytkowania.
Ogółem poprawione jest trochę, wyrzucone dokładne opisy mechanizmów lin, podbicie ceny. Mam nadzieję, że opis jest czytelniejszy teraz.
Ogółem poprawione jest trochę, wyrzucone dokładne opisy mechanizmów lin, podbicie ceny. Mam nadzieję, że opis jest czytelniejszy teraz.
- Nazwa Kukły
- Inu
- Ranga
- B
- Klasa
- Cena
- 4400
- Materiały
- Drewno, stal w niektórych mechanizmach.
- Wygląd Przypomina dwa psy złączone ze sobą bokami. Wymiary opisane na obrazku 1. Marionetka na większości powierzchni jest obita szarym materiałem, który bez przyglądania może wyglądać jak krótka sierść.
- Mechanizmy 2x szczęka - przypomina potrzask, plan połowy elipsy o półosiach 8 i 16 cm. Połowa "przecięta" wzdłuż krótszych półosi. Długość ostrzy to ok. 4 cm w szczytach - 5 cm wysokość całej zwartej szczęki - maleje im bliżej do złączenia. Zęby lekko pochylone w stronę środka, aby utrudnić wydostawanie się z uścisku. Możliwe rozwarcie szczęk (wraz z koniecznymi częściami głowy) 90 stopni.
Szczęka nie jest widoczna z zewnątrz - otoczona jest drewnianą głową ciągle. Z tym, że szczęka rusza się niezależnie od głowy, więc można otworzyć oba na raz i zamknąć samą szczękę. Montaż wspólny jest dopiero w miejscu elementu zatrzasku szczęki (złączenia górnej i dolnej szczęki). Oczywiście nacisk tego jest porównywalny z normalnym potrzaskiem.
Marionetka składa się z dwóch niezależnych, symetrycznych marionetek, połączonych w wersji standardowej za pomocą mechanizmów modyfikujących kukłę (800 Ryo z menu). Symetria jest względem osi połączenia marionetek na boku. Co za tym idzie - marionetka ma dwie głowy, dwie szpule liny, 8 nóg (jakkolwiek 4 wewnętrzne są przypięte do tułowia w celu krycia zdolności do rozłączenia). Po rozłączeniu z jednej lekkiej marionetki traktowana jest jako dwie ultralekkie. Po rozłączeniu tułowia, utrzymywane są na wspólnej stalowej linie.
2x Szpula stalowej liny (lina jak w brzuchu Sasoriego), szpule są rozłożone symetrycznie w tułowiu obu z mniejszych psów. Na obie szpule nawinięta jest jedna wspólna lina (30 metrów). Po rozłączeniu marionetek połączenie jest utrzymane za pomocą liny - umożliwia to więc rozwijanie/zwijanie/zablokowanie za pomocą jednej ze stron z niezależnością działań liny na drugim końcu. Otwory na wyjście liny z marionetki są na wewnętrznej części - wymaga rozłączenia psów przed rozwinięciem liny w powietrzu.
W szyi i okolicach szczęki zamontowane są elementy ruchome, pozwalające na ruch głową - odchylenie o około 70 stopni od standardowej pozycji i rozwarcie szczęki na 90 stopni.
Każda z ośmiu nóg składa się z 3 stawów zawiasowych w "naturalnych miejscach" oraz jednego śrubowego, ukrytego w udzie. Teraz tak - nogi przymocowane do tułowia są z pokrywką, wyglądającą jak łopatka (taka w ciele), która jest połączona pierwszym stawem zawiasowym z tułowiem. Wewnątrz tej łopatki dopiero jest faktyczna część dalszej nogi, połączona z łopatką stawem śrubowym - dzięki temu mimo pozornie stawom zawiasowym, noga w dalszych częściach może się poruszać w kącie bliskim 360 stopni.
Na nogi wewnętrzne są zaczepy przy stawach łącznych łączących tułowia, tak, żeby były poziomo podwieszone pod ciałem i nie rzucały się w oczy przy biegu marionetki w formie złączonej. - Link do tematu postaci
- KLIK!
0 x
- Jun'ichi
- Martwa postać
- Wiek postaci: 21
- Ranga: Dōkō
- Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32 ... 429#p86350
- Multikonta: -
- Tsukune
- Wiek postaci: 30
- Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
- Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=803&p=4864#p4864
Jeśli chcemy to przenosić w plecaku czy innej torbie, to potrzebna jest objętość. Moim zdaniem to jednak bez sensu. Wymiary jakie podałeś nie są może oszałamiające, ale jeśli tej kukły nie składa się jak origami, to raczej ciężko ją będzie gdzieś upchnąc. Obstawiam, że pieczętowanie i do zwoju. Nie mam co do tego pewności, ale tak to widzę.
Popieram też zdanie co do rysunków. Mogą się przydać, ale w większości to jednak trud, z którego po prostu czerpiesz przyjemność
To samo tyczy się opisów. Myślę, że dałoby się to upchnąć w 25% literek. Jeśli przesadzam, to nieznacznie. Ale to tak gdybyś chciał kiedyś ułatwić pracę nam i MG, którzy będą bazować na Twoich dziełach z kuźni :P
Poza tym szczególnych zastrzeżeń nie mam
Popieram też zdanie co do rysunków. Mogą się przydać, ale w większości to jednak trud, z którego po prostu czerpiesz przyjemność

Poza tym szczególnych zastrzeżeń nie mam

0 x
Dlatego jest ważne, bo wiem, że jej nie przeniosę w tym momencie - plecak max 70 cm długości. A będę chciał w przyszłości zrobić uniwersalny plecak na moje kukły jakby. W sensie dopasowany do kilku, które będę miał gotowe akurat, powiedzmy po 3-5 sztukach. Na teraz będzie w bandaże i na plecy, bo nie mam Fuuina
. Ponadto i tak kukły pieczętuje się dzięki technice kuglarskiej na ilość, a nie na jakość, więc jako tako niepotrzebna ta objętość jest.
Mam problem z wyrażaniem swoich myśli, okej? Dlatego opisy i rysunki są dziwne. Nawet ja nie ogarniam moich myśli, więc jak ma to zrobić ktoś inny. Po to w wyglądzie jest Mightyena, żeby było lepiej widoczne, jeśli chodzi o pokazanie innym. Mightyena + wymiary wydaje mi się w sumie w porządku opisem wyglądowym?
@Dorzuciłem objętość 700

Mam problem z wyrażaniem swoich myśli, okej? Dlatego opisy i rysunki są dziwne. Nawet ja nie ogarniam moich myśli, więc jak ma to zrobić ktoś inny. Po to w wyglądzie jest Mightyena, żeby było lepiej widoczne, jeśli chodzi o pokazanie innym. Mightyena + wymiary wydaje mi się w sumie w porządku opisem wyglądowym?
@Dorzuciłem objętość 700
- Nazwa Kukły
- Inu
- Ranga
- B
- Klasa
- Cena
- 4400
- Materiały
- Wygląd Przypomina dwa psy złączone ze sobą bokami. Wymiary opisane na obrazku 1. Marionetka na większości powierzchni jest obita szarym materiałem, który bez przyglądania może wyglądać jak krótka sierść. Objętość Fuin 700
Marionetka składa się z dwóch niezależnych, symetrycznych marionetek, połączonych w wersji standardowej za pomocą mechanizmów modyfikujących kukłę (800 Ryo z menu). Symetria jest względem osi połączenia marionetek na boku. Co za tym idzie - marionetka ma dwie głowy, dwie szpule liny, 8 nóg (jakkolwiek 4 wewnętrzne są przypięte do tułowia w celu krycia zdolności do rozłączenia). Po rozłączeniu z jednej lekkiej marionetki traktowana jest jako dwie ultralekkie. Po rozłączeniu tułowia, utrzymywane są na wspólnej stalowej linie.
2x Szpula stalowej liny (lina jak w brzuchu Sasoriego), szpule są rozłożone symetrycznie w tułowiu obu z mniejszych psów. Na obie szpule nawinięta jest jedna wspólna lina (30 metrów). Po rozłączeniu marionetek połączenie jest utrzymane za pomocą liny - umożliwia to więc rozwijanie/zwijanie/zablokowanie za pomocą jednej ze stron z niezależnością działań liny na drugim końcu. Otwory na wyjście liny z marionetki są na wewnętrznej części - wymaga rozłączenia psów przed rozwinięciem liny w powietrzu.
Na nogi wewnętrzne są zaczepy przy stawach łącznych łączących tułowia, tak, żeby były poziomo podwieszone pod ciałem i nie rzucały się w oczy przy biegu marionetki w formie złączonej. - Link do tematu postaci
- KLIK!
0 x
Zamiana modyfikacji kukły na dwa stawy łączne - z przodu i z tyłu marionetki. To zbiło mi trochę koszt, który ustaliłem na okrągłe 4k (powinno być -500, ale tak okrągło to szkoda się już bawić, niech stracę). Chyba już wszystkie zastrzeżenia minęły, zapraszam do akceptów.
- Nazwa Kukły
- Inu
- Ranga
- B
- Klasa
- Cena
- 4000
- Materiały
- Wygląd Przypomina dwa psy złączone ze sobą bokami. Wymiary opisane na obrazku 1. Marionetka na większości powierzchni jest obita szarym materiałem, który bez przyglądania może wyglądać jak krótka sierść. Objętość Fuin 700
Marionetka składa się z dwóch niezależnych, symetrycznych marionetek, połączonych w wersji standardowej za pomocą dwóch stawów łącznych (2x150 Ryo z menu), jednym części przedniej i drugim w części tylnej. Symetria jest względem osi połączenia marionetek na boku. Co za tym idzie - marionetka ma dwie głowy, dwie szpule liny, 8 nóg (jakkolwiek 4 wewnętrzne są przypięte do tułowia w celu krycia zdolności do rozłączenia). Po rozłączeniu z jednej lekkiej marionetki traktowana jest jako dwie ultralekkie. Po rozłączeniu tułowia, utrzymywane są na wspólnej stalowej linie.
- KLIK!
0 x
- Akarui
- Postać porzucona
- Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=54569#p54569
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości