Kyōsei no Kaifū
- Yami
- Wiek postaci: 25
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=4268
Re: Kyōsei no Kaifū
Taki zapis wskazywałby na niemożność używania np. Kunaia z Notką, gdyż sama notka nie należy do broni miotanej. Formalnie też ostre kastety, które również mogą być wykorzystane jako broń miotana nie są jako taka postrzegana. Dlatego opis określający maksymalny pkt. umożliwiłby na większą różnorodność wyrzucając między innymi Makibishi rozrzucając je na dużej powierzchni i pozwalając na szybkie zastawienie pułapki.
Również mogą pojawić się pytania podczas gry:
- Czy mogę użyć broni z mojej kuźni.
- Czy mogę używać połączeń różnych przedmiotów (czy tylko kunaie i czy tylko sembony)
- Czy mogę używać wyposażenia małego, które służy do miotania jednak nie należą do "Broni miotanej" itd. itd.
Dlatego uważam, że ukrócenie takich pytań może zakończyć się prostym (wyposażenie o objętości maksymalnie 10).
Również mogą pojawić się pytania podczas gry:
- Czy mogę użyć broni z mojej kuźni.
- Czy mogę używać połączeń różnych przedmiotów (czy tylko kunaie i czy tylko sembony)
- Czy mogę używać wyposażenia małego, które służy do miotania jednak nie należą do "Broni miotanej" itd. itd.
Dlatego uważam, że ukrócenie takich pytań może zakończyć się prostym (wyposażenie o objętości maksymalnie 10).
0 x
- Boyos
- Administrator
- Ranga: Starszy Kapral
- GG/Discord: Boyos#3562
- Multikonta: Ario
Nie zgadzam się. Jest to technika gdzie przedmioty są wystrzeliwane, co widać wyraźnie w technikach TenTen do tego typu jutsu używane były tylko bronie miotane - kunaie, strzałki itp, a przedmioty pokroju kamy i tym podobne były przez nią wyrzucane, więc dla mnie opcja wystrzeliwania kastetu jest niczym niepoparta.
- wątpliwości co do przedmiotu z kuźni - jeśli będzie to broń miotana nie ma się nad czym zastanawiać
- broń miotana to miotana - można korzystać z mieszanych rodzajów
- rozpiska w sklepie jest jasna i klasyfikacja również
Przyczepianie notek jest dla mnie bez problemu co jest obrazowane chociażby przez ilustracja czy...
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NHk3qP-C1qw&t=238s[/youtube]
2:03... i kilka innych przykładów chociażby w tym filmiku - notka staje się wtedy integralną częścią kunaia i jest przez niego niesiona, a wystrzelony kastet tu po prostu nie pasuje.
- wątpliwości co do przedmiotu z kuźni - jeśli będzie to broń miotana nie ma się nad czym zastanawiać
- broń miotana to miotana - można korzystać z mieszanych rodzajów
- rozpiska w sklepie jest jasna i klasyfikacja również
Przyczepianie notek jest dla mnie bez problemu co jest obrazowane chociażby przez ilustracja czy...
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NHk3qP-C1qw&t=238s[/youtube]
2:03... i kilka innych przykładów chociażby w tym filmiku - notka staje się wtedy integralną częścią kunaia i jest przez niego niesiona, a wystrzelony kastet tu po prostu nie pasuje.
0 x

- Yami
Śmieszne jest to, że podajesz filmik, który dosłownie 20s wcześniej podawany jest przykład wystrzelenia ze zwoju łańcuchów i piszesz przy innym punkcie że wystrzeliwanie innej broni niż miotana jest niemożliwe a moje teorie są "niczym niepoparta"

0 x
- Jawa
- Administrator
- Ranga: Head Admin
- GG/Discord: MxPl#7094
- Multikonta: Sasame | Sumi
Zasadniczo to wszyscy mają rację. Według Twojej propozycji Yami, to wystrzelimy ze zwoju tylko metr łańcucha, bo 1 m ma objętość właśnie 10. A te wątpliwości dot. kuźni paradoksalnie działają na korzyść mechaniki. Wolę żeby gracz zapytał niż sam pakował do zwojów i potem strzelał z niego rakami. Z drugiej strony można po prostu iść na kompromis, że można wystrzelić broń o maksymalnej objętości jednej sztuki max 10, przy czym jeśli nie będzie to typowa broń miotana, to nie zachowa swojej trajektorii i jest o wiele większa szansa na to że chybi, albo że nawet nie doleci do celu. No i takie coś poddaję pod rozwagę.
0 x
- Boyos
- Administrator
- Ranga: Starszy Kapral
- GG/Discord: Boyos#3562
- Multikonta: Ario
Zgadza się Yami, wystrzeliwuje łańcuch ale to zupełnie inna rangą techniki tu jest wszystkie wyjaśnione:
http://naruto.wikia.com/wiki/Manipulate ... n_Disaster
Ja mówię bardziej o Twin Rising Dragons gdzie masz jutsu podobnej rangi i tam broń jest wyrzucona na potwierdza nieco moje słowa. Co do łańcucha... Jak widać na zamieszanym przeze mnie filmiku ma on zupełnie inną trajektorie ponieważ nie leci tak po prostu na wroga ale owija go a gdyby leciał tak jak zamierzasz w swojej technice po prostu by w niego uderzało bo przecież leci po linii prostej bez zakrzywionej trajektorii co napisane jest w opisie omawianej przez nas techniki
Co do zmiany trajektorii innej, nie miotanej broni - pytanie czy jest w tego sens jej wystrzeliwania, skoro nie trafi do celu...
http://naruto.wikia.com/wiki/Manipulate ... n_Disaster
Ja mówię bardziej o Twin Rising Dragons gdzie masz jutsu podobnej rangi i tam broń jest wyrzucona na potwierdza nieco moje słowa. Co do łańcucha... Jak widać na zamieszanym przeze mnie filmiku ma on zupełnie inną trajektorie ponieważ nie leci tak po prostu na wroga ale owija go a gdyby leciał tak jak zamierzasz w swojej technice po prostu by w niego uderzało bo przecież leci po linii prostej bez zakrzywionej trajektorii co napisane jest w opisie omawianej przez nas techniki

Co do zmiany trajektorii innej, nie miotanej broni - pytanie czy jest w tego sens jej wystrzeliwania, skoro nie trafi do celu...
0 x

- Kakita Asagi
- Gracz nieobecny
- Wiek postaci: 28
- Ranga: Samuraj (Hatamoto)
- Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
- Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=4518
- GG/Discord: 9017321
- Multikonta: Hayabusa Jin
Generalnie, uważam, że w tej technice, "strzelać" się powinno niewielkimi przedmiotami, przystosowanymi do tego. W przypadku techniki z łańcuchami, widać, że tam odpieczętowany łańcuch nie leci sobie bezwładnie w linii prostej, lecz owija się wokół "ofiary" - tutaj chcemy "tylko" wystrzelić. Ograniczenie "kalibru" do objętości 10 jest w tym momencie sensowne.
Nie mam natomiast nic przeciwko, by pojawiło się więcej technik pokrewnym rozpatrywanej, również ta z łańcuchami :
EDIT: i by nie było, jak coś nie nadaje się do latania sprawnie (łańcuch, kastet etc.,), to ma to zdecydowanie gorszą lotność niż broń do tego przeznaczona.
Nie mam natomiast nic przeciwko, by pojawiło się więcej technik pokrewnym rozpatrywanej, również ta z łańcuchami :
EDIT: i by nie było, jak coś nie nadaje się do latania sprawnie (łańcuch, kastet etc.,), to ma to zdecydowanie gorszą lotność niż broń do tego przeznaczona.
0 x

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.
Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
- Mokoto (walczyła na Murze)
- Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
- Inari (była uczennicą Seinara)
- Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
- Yami
Ok. Zacznijmy od początku bo widzę, że padają naprawdę ciekawe argumenty, naprawdę.
Zacznijmy od tego co powiedział nam nasz kochany TwoFace.
Pozwolę sobie ten fragment rozbić na dwa czynniki: Pierwszą jaką jest Seido i drugą jaką jest "miotanie" bronią.
Dlaczego wspominam o Seido? Skoro jest tutaj podana dziedzina pozwalająca na umiejętność miotania bronią wszelaką, w tym również "nietypową bronią" dlaczego wystrzelenie kastety, który w gruncie rzeczy może być rzucony z dużą dokładnością (tutaj podam filmik, aby nie było, że wziąłem to sobie z trąby i niczym TEGO NIE POPARŁEM):
Zakładamy, że ta technika to Seido. Od jakichś 20 postów nikt nawet nie napisał słowem, że "Nie no to technika wystrzału nie miotania więc Seido nie powinno być", więc skoro rozpatrujemy to jako technikę Seido, czyli technikę broni miotanej gdzie znajdujecie logikę w tym, że jak coś leci w linii prostej nie zależnie od tego jak zostało to wprawione w ruch nagle sobie poleci na ziemię bo tak? Z tego co pamiętam już wcześniej ktoś mnie "wyjaśnił", że kastet to nie jest broń miotana tak więc słucham czekam na argumenty. Łańcuchy w tamtej technice zawracają? Ciekawe że widać jak przy wystrzeleniu lecą prosto a dopiero w następnej scenie widzimy je jak oplątują ofiarę bo leciały po krzywej. Ciekawe cnie?
Tym aspektem zamykam cześć Seinarową dotyczącą miotania bronią wszelaką.
Teraz pora na Misałkę, która odwołuje się do techniki Twin Rising Dragons, która została wspomniana wcześniej a częściowo odwołuje się i tak do poruszanego przeze mnie wcześniejszego wątku, czyli jaka różnica jest między bronią, którą wyrzucę a leci prosto i nie skręca a tym, że coś leci prosto i nie skręca. Ale oczywiście słowo nie wystarczy, potrzebne są twarde youtubowe dowody bądź informacje zawarte na Naruto.wiki. Na naruto wiki napisane jest, że to silniejsza "wersja" Twin Rising Dragon. Pierwsza sprawa to czy można to nazwać silniejszą wersją, gdyż nic tak naprawdę nic za wyjątkiem odpieczętowania broni nie zostaje z "pierwowzoru" ale mi to lotto możecie dać wymagania tego i wszystkie te nasze problemy zostaną rozwiązane bo wtedy nowo powstała technika będzie słabszą wersją tego co teraz jest tworzone. Choć w gruncie rzeczy powinno być odwrotnie ale już tę sprawę pomińmy.
Wrócę więc do tej techniki Twin Rising Dragon ja pozwolę sobie pokazać swoją wersję tej techniki, również udokumentowanej na youtubie. Zapraszam do sensu.
No to Misałkę mam za sobą, został teraz Mr. Asagi, który z grubsza mówi o tym samym co Misałkę więc pominę tę kwestię. Zostaje teraz kwestia czy będziemy robić techniki pokroju:
Kaifu no łańcuch - Wystrzeliwanie łańcucha w lini prostej.
Kaifu no kama - Strzelanie kamą w lini prostej
Kaifu no Big Shuriken (W walce z Deidarą uważa się, że TenTen wystrzeliła broń znacznie większą niż omawiana przez nas teraz broń, choć to tylko domysłu, nie jest to pewne) - Strzelanie dużymi shurikenami w linii prostej.
Kaifu no Broń ale możesz podczas strzelania sterować gdzie ta leci w linii prostej tak, że 2 shurikeny polecą tam, 2 odrobinę na prawo, a 2 trochę bardziej odrobinę na prawo.
Oczywiście powinno powstawać więcej technik tego typu choć teraz zadaję sobie pytanie. Czy z tego powodu wszystkie techniki TenTen mają wymagać Fuin na jakimś poziomie? Dalej skoro Tenten opanowała Seido i ma techniki masowego ciskania bronią nie powinna mieć zniżek jak Ayatsuri do swoich kukiełek? No jak kupiła te setki tysięcy kunai i z notkami to pewnie wydała niemałą fortunę zdolną kupić takie Ryuzaku.
Już sam fakt posiadania Seido jako główną dziedzinę tej techniki powinien pozwalać na wystrzeliwanie każdą bronią, tak jak w przypadku "ulepszonej" wersji Twin Rising Dragon. Jeśli jednak przy Twin Rising Dragon nie mamy Fuin a i w jej ulepszonej wersji można strzelać bronią niekonwencjonalną to czy i to nie powinno pozbyć się łatki Fuinjutsu? Albo techniki Tentenowe powinny wymagać właśnie tego minimum C w Fuinjutsu. Jednak jeśli tak to powinny również otrzymać bonusy za łączenie dwóch dziedzin tak jak mamy w przypadku KG bądź innej techniki Seido wymagającej Iryo i horrendalną ilość percepcji, a ktoś tu wcześniej pisał, że warto coś podbufować techniki aby choć raz były użyte.
Tak, targały mną emocje jak to pisałem. Czułem się jak Shiga pisząc tego posta (No siema bracie). Gramatycznie i stylistycznie pewnie chaos, tak się właśnie dzieje jeśli jest się niezadowolonym. Mam chociaż nadzieję, że te moje risercze coś podziałają.
Choć coś czuję, że jako zwykły user to moje zdanie i to co pokazałem nie przyniesie nic wartościowego bo puff nie jestem modem i tak ostatecznie "nie/tak" nie zależy od argumentów tylko subiektywnego spojrzenia na to osoby czerwonej.
Zacznijmy od tego co powiedział nam nasz kochany TwoFace.
Pozwolę sobie ten fragment rozbić na dwa czynniki: Pierwszą jaką jest Seido i drugą jaką jest "miotanie" bronią.
Dlaczego wspominam o Seido? Skoro jest tutaj podana dziedzina pozwalająca na umiejętność miotania bronią wszelaką, w tym również "nietypową bronią" dlaczego wystrzelenie kastety, który w gruncie rzeczy może być rzucony z dużą dokładnością (tutaj podam filmik, aby nie było, że wziąłem to sobie z trąby i niczym TEGO NIE POPARŁEM):
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wvkUe-PpsY0[/youtube]
A i żeby od razu zaznaczyć, bo przecież, ktoś od razu zaznaczy, no przecież widać, że broń Asumy poleciała niżej i wbiła się w kamień niżej no to wszystko wyjaśnia. Primo, rzucili broń każdy z zupełnie innej pozycji Asuma od góry Naruto od boku. Już fakt, że sekundę po rzucie broń się zrównuje świadczy o tym, że to tylko Animacja i ma G do znaczenia. Secundo może to być spowodowane perspektywą, przecież stojąc bliżej czegoś możemy mieć wrażenie, że coś mknie ku górze lub opada a w rzeczywistości to linia prosta. Już sam fakt, że kastet Asumy, jest większy może to potwierdzać. Ale tak naprawdę nie o to chodzi. Celują w jedno drzewo oddalone od nich o znaczną odległość. TRAFIAJĄ pomimo tego, że Naruto w tym czasie wcale nie korzysta z broni miotanej, więc założenie, że nie był osobą do tego predysponowaną jest całkiem spore. Ale to już nawet o to nie chodzi. Niech ma to Seido na naszym forum. Gdzie tu kurna macie broń niestabilną, którą łatwiej nie trafić, jak widać, że zrobione to zostało bez większych problemów? Bo to że broń się pojawia i leci prosto to zupełnie co innego niż broń leci prosto? Aż mi brakuje słów na to. Zakładamy, że ta technika to Seido. Od jakichś 20 postów nikt nawet nie napisał słowem, że "Nie no to technika wystrzału nie miotania więc Seido nie powinno być", więc skoro rozpatrujemy to jako technikę Seido, czyli technikę broni miotanej gdzie znajdujecie logikę w tym, że jak coś leci w linii prostej nie zależnie od tego jak zostało to wprawione w ruch nagle sobie poleci na ziemię bo tak? Z tego co pamiętam już wcześniej ktoś mnie "wyjaśnił", że kastet to nie jest broń miotana tak więc słucham czekam na argumenty. Łańcuchy w tamtej technice zawracają? Ciekawe że widać jak przy wystrzeleniu lecą prosto a dopiero w następnej scenie widzimy je jak oplątują ofiarę bo leciały po krzywej. Ciekawe cnie?
Tym aspektem zamykam cześć Seinarową dotyczącą miotania bronią wszelaką.
Teraz pora na Misałkę, która odwołuje się do techniki Twin Rising Dragons, która została wspomniana wcześniej a częściowo odwołuje się i tak do poruszanego przeze mnie wcześniejszego wątku, czyli jaka różnica jest między bronią, którą wyrzucę a leci prosto i nie skręca a tym, że coś leci prosto i nie skręca. Ale oczywiście słowo nie wystarczy, potrzebne są twarde youtubowe dowody bądź informacje zawarte na Naruto.wiki. Na naruto wiki napisane jest, że to silniejsza "wersja" Twin Rising Dragon. Pierwsza sprawa to czy można to nazwać silniejszą wersją, gdyż nic tak naprawdę nic za wyjątkiem odpieczętowania broni nie zostaje z "pierwowzoru" ale mi to lotto możecie dać wymagania tego i wszystkie te nasze problemy zostaną rozwiązane bo wtedy nowo powstała technika będzie słabszą wersją tego co teraz jest tworzone. Choć w gruncie rzeczy powinno być odwrotnie ale już tę sprawę pomińmy.
Wrócę więc do tej techniki Twin Rising Dragon ja pozwolę sobie pokazać swoją wersję tej techniki, również udokumentowanej na youtubie. Zapraszam do sensu.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SmK8g08Vz7o[/youtube]
Ale Yami przecież ta technika nazywa się "Rising Twin Dragons" a nie "Twin Rising Dragon" to przecież nie to samo. No jest to samo bo Tenten mówi Sōshōryū. A jak zamieściła Misałka link do tej techniki to mamy w Romancji co? Sōshōryū. No to chyba kwestię pierwszą związaną z innymi technikami mam za sobą. Nie jest to jednak najważniejsze teraz rozprawianie o tym, że ktoś technikę przetłumaczył inaczej, prawda? Tak więc w 8-10s tego o to filmiku widzimy rzecz niesamowitą TenTen nie rzuca bronią tylko wymachuje ręką a cała broń leci w stronę oponentów. Tak więc miotanie przy pomocy Twin Rising Dragon mam też za sobą. BA nawet na tej kochanej wiki pisze "During the time-skip, Tenten made some improvements to this technique. She no longer has to waste her time grabbing and throwing the weapons", co również potwierdza fakt, że nie trzeba miotać bronią, która nie jest bronią "miotaną" by leciała prosto w oponenta. I co teraz będziemy rozprawiać o tym, że ta technika jednak nie jest dobrym przykładem na potwierdzenie swoich tez? Jaki jest sens rzucania kogoś Tonfą skoro nie trafi celu? Nie wiem zapytajmy się TenTen mistrzyni w takim stylu. No to Misałkę mam za sobą, został teraz Mr. Asagi, który z grubsza mówi o tym samym co Misałkę więc pominę tę kwestię. Zostaje teraz kwestia czy będziemy robić techniki pokroju:
Kaifu no łańcuch - Wystrzeliwanie łańcucha w lini prostej.
Kaifu no kama - Strzelanie kamą w lini prostej
Kaifu no Big Shuriken (W walce z Deidarą uważa się, że TenTen wystrzeliła broń znacznie większą niż omawiana przez nas teraz broń, choć to tylko domysłu, nie jest to pewne) - Strzelanie dużymi shurikenami w linii prostej.
Kaifu no Broń ale możesz podczas strzelania sterować gdzie ta leci w linii prostej tak, że 2 shurikeny polecą tam, 2 odrobinę na prawo, a 2 trochę bardziej odrobinę na prawo.
Oczywiście powinno powstawać więcej technik tego typu choć teraz zadaję sobie pytanie. Czy z tego powodu wszystkie techniki TenTen mają wymagać Fuin na jakimś poziomie? Dalej skoro Tenten opanowała Seido i ma techniki masowego ciskania bronią nie powinna mieć zniżek jak Ayatsuri do swoich kukiełek? No jak kupiła te setki tysięcy kunai i z notkami to pewnie wydała niemałą fortunę zdolną kupić takie Ryuzaku.
Już sam fakt posiadania Seido jako główną dziedzinę tej techniki powinien pozwalać na wystrzeliwanie każdą bronią, tak jak w przypadku "ulepszonej" wersji Twin Rising Dragon. Jeśli jednak przy Twin Rising Dragon nie mamy Fuin a i w jej ulepszonej wersji można strzelać bronią niekonwencjonalną to czy i to nie powinno pozbyć się łatki Fuinjutsu? Albo techniki Tentenowe powinny wymagać właśnie tego minimum C w Fuinjutsu. Jednak jeśli tak to powinny również otrzymać bonusy za łączenie dwóch dziedzin tak jak mamy w przypadku KG bądź innej techniki Seido wymagającej Iryo i horrendalną ilość percepcji, a ktoś tu wcześniej pisał, że warto coś podbufować techniki aby choć raz były użyte.
Tak, targały mną emocje jak to pisałem. Czułem się jak Shiga pisząc tego posta (No siema bracie). Gramatycznie i stylistycznie pewnie chaos, tak się właśnie dzieje jeśli jest się niezadowolonym. Mam chociaż nadzieję, że te moje risercze coś podziałają.
Choć coś czuję, że jako zwykły user to moje zdanie i to co pokazałem nie przyniesie nic wartościowego bo puff nie jestem modem i tak ostatecznie "nie/tak" nie zależy od argumentów tylko subiektywnego spojrzenia na to osoby czerwonej.
0 x
- Jawa
- Administrator
No bez jaj, czepiasz się takich szczegółów jak perspektywa i nazwy w Romanji, bez których post byłby krótszy o 75%. XDDD
Obejrzyj sobie jeszcze raz filmik z Tenten który sam wrzuciłeś i spójrz ile z nich trafiło przeciwników. Oczywiście byli w dymie, ale po to właśnie jest ta technika. Głównym jej celem, czy jej silniejszej wersji, jest nie trafienie wszystkim w punkt, a obrzucenie danego obszaru. Dlatego nie ma tak naprawdę znaczenia czym rzucimy, bo i tak dopuszczamy duży margines błędu i to jest najważniejsze w tych technikach. Nie wiem w ogóle po co ten cały wykład, bo wystarczyło napisać samo to.
Co do tej trajektorii broni niemiotanych, to jak rzucisz w kogoś nunchaku albo kijem trzysegmentowym to raczej trudniej jest trafić. Czy nie? Czy ja coś pokręciłem? Do zaostrzonego kastetu możemy nawet dodać taijutsu/broń miotana, co nie zmieni faktu, że jeśli w proponowanej przez Ciebie technice chodzi o celność, to największą będzie miała przy użyciu broni miotanych, które nie koziołkują w locie, bo wypuszczając je poprzez odpieczętowanie ze zwoju nie nadasz im konkretnej rotacji, aby np. kama obracała się idealnie tylko w tej jednej właściwej płaszczyźnie.
Do ostatnich trzech akapitów się nie odniosę, bo to właściwie nie wiem czy to żalenie czy propozycja, czy takie luźne pitu-pitu.
PS. Jak masz się tak bulwersować to lepiej wypij sobie szklankę zimnej wody przed rozpoczęciem pisania i napiszę Ci to samo co pisałem Twojemu idolowi Shidze za każdym razem jak się tak bulwersował: jeśli masz jakiś problem z moim obiektywizmem to temat próśb do napisania na mnie skargi jest otwarty. Kiedyś proponowałem rezygnację z oceniania danej techniki w ogóle, ale teraz już nie mogę. W przeciwnym wypadku nie życzę sobie takich osobistych wycieczek, to ostatnie ostrzeżenie, bo przeginasz pałkę.
Obejrzyj sobie jeszcze raz filmik z Tenten który sam wrzuciłeś i spójrz ile z nich trafiło przeciwników. Oczywiście byli w dymie, ale po to właśnie jest ta technika. Głównym jej celem, czy jej silniejszej wersji, jest nie trafienie wszystkim w punkt, a obrzucenie danego obszaru. Dlatego nie ma tak naprawdę znaczenia czym rzucimy, bo i tak dopuszczamy duży margines błędu i to jest najważniejsze w tych technikach. Nie wiem w ogóle po co ten cały wykład, bo wystarczyło napisać samo to.
Co do tej trajektorii broni niemiotanych, to jak rzucisz w kogoś nunchaku albo kijem trzysegmentowym to raczej trudniej jest trafić. Czy nie? Czy ja coś pokręciłem? Do zaostrzonego kastetu możemy nawet dodać taijutsu/broń miotana, co nie zmieni faktu, że jeśli w proponowanej przez Ciebie technice chodzi o celność, to największą będzie miała przy użyciu broni miotanych, które nie koziołkują w locie, bo wypuszczając je poprzez odpieczętowanie ze zwoju nie nadasz im konkretnej rotacji, aby np. kama obracała się idealnie tylko w tej jednej właściwej płaszczyźnie.
Do ostatnich trzech akapitów się nie odniosę, bo to właściwie nie wiem czy to żalenie czy propozycja, czy takie luźne pitu-pitu.
PS. Jak masz się tak bulwersować to lepiej wypij sobie szklankę zimnej wody przed rozpoczęciem pisania i napiszę Ci to samo co pisałem Twojemu idolowi Shidze za każdym razem jak się tak bulwersował: jeśli masz jakiś problem z moim obiektywizmem to temat próśb do napisania na mnie skargi jest otwarty. Kiedyś proponowałem rezygnację z oceniania danej techniki w ogóle, ale teraz już nie mogę. W przeciwnym wypadku nie życzę sobie takich osobistych wycieczek, to ostatnie ostrzeżenie, bo przeginasz pałkę.
0 x
- Yami
Wybacz, że dokładnie wszystko opisywałem. Wiem, że niektóre osoby są w stanie przyczepić się do tego, że cukier powstaje w organizmie i można nim pluć a alkohol, który też powstaje w organizmie to nie alkohol i już go nie można wykorzystać do technik Suitonu. Również wiem, że moderatorzy są w stanie zauważyć takie szczegóły jak fakt, że użyte w opisie słowo nie może zostać wykorzystane i umieszcza się jego substytut, co tak naprawdę, w żadnym stopniu nie zmienia działania techniki. Sam długo modowałem i widziałem o jakie pierdoły niektóre osoby mogą się przyczepić więc już przedwcześnie skontrowałem te wyrażenia aby nie pisać kolejnych 20 postów.
Piszesz coś co sobie wzajemnie przeczy. Zobacz rozrzut i są w dymie. No więc będzie to technika rozrzutna albowiem chce objąć obszarem ten cały dym. Wracając do tonf i wracając do tego samego filmiku. Widzimy takie ładne niebieskie linie, które świadczą o toru lotu broni. Są proste więc lecą prosto. Każdą broń możesz wyrzucić i poleci tam gdzie chcesz jeśli masz odpowiedni poziom Seido. Pisanie, że celem ulepszonej wersji Twin Dragon jest rozrzucenie na większym dystansie jest niczym niepodparte. Przecież nie widzimy gdzie są wbite bronie i jak dokładnie lecą skoro zostały rozrzucone na wszystkie strony przy pomocy technik futonowych (w tej wersji w walce z Temari).
Na tym samym filmiku widać, również takie niebieskie idealne line, które wbijają się w dym. I jakoś to, że leci nunchaku nie zmienia tej magicznej kreski, że tam krzywo leci. Czy trudniej rzucić? Zapewne. Dlatego jednak istnieje Seido aby problemy takie rozwiązywać umiejętnościami a nie opisem "nie da się".
Mógłbyś nie odnosić się do nie tyle co ostatnich trzech a czterech z wyłączeniem rozprawy dotyczącej Fuin w Seido czyli przedostatniej.
Piszesz że robię osobiste wycieczki, które chyba ciebie muszą obrażać. Jedyne co napisałem bezpośrednio w twoją stronę to zwrot "kochany Seinar". Czy może chodzi o to, że tak naprawdę to ty masz ostatnie zdanie? Czy może tak nie jest? Powiedz gdzie w tym punkcie obrażam twoją osobę i robię osobiste wycieczki?
Ja z kolei nie życzę sobie abyś pisał, że moim idolem jest Shiga, że robię sobie jaja tym postem, który w 80% jest rzeczową analizą stanu wiedzy, że się bulwersuję, że powinienem ochłonąć pijąc szklankę zimnej wody albo pisanie na czacie, że muszę być głupi skoro nie wiem dlaczego się obrażasz.
Na koniec. Przestań być Hipokrytą. Piszesz o osobistych wycieczkach a sam piszesz innemu graczowi, że był "Najgorszym Modem". Nie ważne w jakim kontekście czy to prześmiewczym, czy szyderczym, czy jakimkolwiek innym.
Piszesz coś co sobie wzajemnie przeczy. Zobacz rozrzut i są w dymie. No więc będzie to technika rozrzutna albowiem chce objąć obszarem ten cały dym. Wracając do tonf i wracając do tego samego filmiku. Widzimy takie ładne niebieskie linie, które świadczą o toru lotu broni. Są proste więc lecą prosto. Każdą broń możesz wyrzucić i poleci tam gdzie chcesz jeśli masz odpowiedni poziom Seido. Pisanie, że celem ulepszonej wersji Twin Dragon jest rozrzucenie na większym dystansie jest niczym niepodparte. Przecież nie widzimy gdzie są wbite bronie i jak dokładnie lecą skoro zostały rozrzucone na wszystkie strony przy pomocy technik futonowych (w tej wersji w walce z Temari).
Na tym samym filmiku widać, również takie niebieskie idealne line, które wbijają się w dym. I jakoś to, że leci nunchaku nie zmienia tej magicznej kreski, że tam krzywo leci. Czy trudniej rzucić? Zapewne. Dlatego jednak istnieje Seido aby problemy takie rozwiązywać umiejętnościami a nie opisem "nie da się".
Mógłbyś nie odnosić się do nie tyle co ostatnich trzech a czterech z wyłączeniem rozprawy dotyczącej Fuin w Seido czyli przedostatniej.
Piszesz że robię osobiste wycieczki, które chyba ciebie muszą obrażać. Jedyne co napisałem bezpośrednio w twoją stronę to zwrot "kochany Seinar". Czy może chodzi o to, że tak naprawdę to ty masz ostatnie zdanie? Czy może tak nie jest? Powiedz gdzie w tym punkcie obrażam twoją osobę i robię osobiste wycieczki?
Ja z kolei nie życzę sobie abyś pisał, że moim idolem jest Shiga, że robię sobie jaja tym postem, który w 80% jest rzeczową analizą stanu wiedzy, że się bulwersuję, że powinienem ochłonąć pijąc szklankę zimnej wody albo pisanie na czacie, że muszę być głupi skoro nie wiem dlaczego się obrażasz.
Na koniec. Przestań być Hipokrytą. Piszesz o osobistych wycieczkach a sam piszesz innemu graczowi, że był "Najgorszym Modem". Nie ważne w jakim kontekście czy to prześmiewczym, czy szyderczym, czy jakimkolwiek innym.
0 x
- Akarui
- Postać porzucona
- Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=54569#p54569
Taki był problem od samego początku. Za dużo szczegółowej analizy w czymś tak prostym jak PBF. Aż mnie głowa boli od rozważań opartych na kilku sekundach anime, jakby od techniki czyjeś życie zależało... No dobra, czasem zależy, ale może jednak bez przesady?
Uprośćmy sobie ten temat. Ograniczamy użycie techniki do jedynie broni miotanych, ale w tym shuri i bumerangi, niech se będą i niech się kręcą przy wyrzucie, a co tam. Nie będzie w technice premii do statów (mimo że masz je podane w ostatniej wersji mimo braku zgody TF'a czy też mojej na przykład), strzelanie nie zawsze jest dokładne, to niech będzie więcej możliwej broni.
Na serio, czy my musimy wchodzić w tak głębokie analizy? Nie lepiej coś ułatwić, zaokrąglić, wprowadzić i przejść do kolejnego tematu?
Uprośćmy sobie ten temat. Ograniczamy użycie techniki do jedynie broni miotanych, ale w tym shuri i bumerangi, niech se będą i niech się kręcą przy wyrzucie, a co tam. Nie będzie w technice premii do statów (mimo że masz je podane w ostatniej wersji mimo braku zgody TF'a czy też mojej na przykład), strzelanie nie zawsze jest dokładne, to niech będzie więcej możliwej broni.
Na serio, czy my musimy wchodzić w tak głębokie analizy? Nie lepiej coś ułatwić, zaokrąglić, wprowadzić i przejść do kolejnego tematu?
0 x
MOWA
- Yami
Widzisz Akarui. Mam dowody popierające to o czym piszę, że to działa nie tylko na taką broń miotaną. Pisałem, szukałem, znajdowałem informacje wszędzie. Technika rangi wyżej, która działa bardzo podobnie tylko na większą skalę pozwalałaby mi na strzelanie Zambato, najcięższą bronią na forum (chyba, że jest jakaś w kuźni czy coś). W technice którą znajduję jest widoczne, że broń inna niż miotana leci w linii prostej jednak nie dostaję, żadnej racjonalnej odpowiedzi dlaczego tak być nie może i w tym przypadku. Aktualnie jeśli to przechodzi w tak jak chcecie czyli tylko broń miotana technika nie powinna należeć do Seido bo wszystko opiera się na pieczętowaniu. Jeśli będzie to technika Fuinjutsu bonusy do techniki rzeczywiście nie powinny się należeć jednak technika rangi wyżej daje bonusy do Percepcji choć w założeniu niczym się nie różni od tego co tworzę. Daje możliwość wystrzelenia czegokolwiek z dużą szybkością. W porównaniu do tej techniki spokojnie można uznać, że powinna być to technika Rangi A albo i S.
W tym stanie planowany wystrzał np. Bomb dymnych nie przyniesie żadnego skutku bo są to bronie nie zdefiniowane jako "miotanie" z drugiej strony gdybym doczepił do takiej bomby kunai i taki wystrzelił wszystko byłoby zgodne z mechaniką. Nie widzicie tutaj już pierwszego paradoksu? Tak samo byłoby z czymkolwiek innym.
Tak naprawdę walczę o to aby rozszerzyć zakres działania bez zbędnego kombinowania tak jak w przykładzie bomby dymnej i kunaia. Mogę formalnie wystrzelić Kunai z przywiązanym Makibishi, ale samego rozrzutu takich gwiazdek już nie będę wstanie zrobić, bo tak. To tak jakbym musiał do Whisky dokupywać za każdym razem Colę.
W tym stanie planowany wystrzał np. Bomb dymnych nie przyniesie żadnego skutku bo są to bronie nie zdefiniowane jako "miotanie" z drugiej strony gdybym doczepił do takiej bomby kunai i taki wystrzelił wszystko byłoby zgodne z mechaniką. Nie widzicie tutaj już pierwszego paradoksu? Tak samo byłoby z czymkolwiek innym.
Tak naprawdę walczę o to aby rozszerzyć zakres działania bez zbędnego kombinowania tak jak w przykładzie bomby dymnej i kunaia. Mogę formalnie wystrzelić Kunai z przywiązanym Makibishi, ale samego rozrzutu takich gwiazdek już nie będę wstanie zrobić, bo tak. To tak jakbym musiał do Whisky dokupywać za każdym razem Colę.
0 x
- Akarui
- Postać porzucona
- Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=54569#p54569
zbędnym kombinowaniem jest połowa tego tematu.
To ja sobie poczekam aż ustalicie semantykę związaną z wyrażeniem "broń miotana" i wprowadzicie przez dział pomysłów zmiany nazewnictw w dziale wyposażenia, żeby tylko wprowadzić jedną, bzdurną technikę do stylu, której nauczy się z 5 osób na stu graczy.
Niepotrzebne blokowanie tematu, ot co. Czekam na ostateczną wersję techniki i dopiero się wypowiem, co należy zmienić by była grywalna, a nie tylko oparta na argumentach, przykładach i fizyce kwantowej uniwersum m&a.
To ja sobie poczekam aż ustalicie semantykę związaną z wyrażeniem "broń miotana" i wprowadzicie przez dział pomysłów zmiany nazewnictw w dziale wyposażenia, żeby tylko wprowadzić jedną, bzdurną technikę do stylu, której nauczy się z 5 osób na stu graczy.
Niepotrzebne blokowanie tematu, ot co. Czekam na ostateczną wersję techniki i dopiero się wypowiem, co należy zmienić by była grywalna, a nie tylko oparta na argumentach, przykładach i fizyce kwantowej uniwersum m&a.
0 x
MOWA
- Jawa
- Administrator
Argument z niebieskimi liniami narysowanymi przez animatorów na odwal się obniżył tą dyskusję poniżej mojego poziomu. Ja nie mam wątpliwości co do wyrażenia "broń miotana" i jeśli technika ma być celna, a na to wszystko wskazuje, to wymagam zapisu o broni miotanej. Czekam na poprawki bo nie chce mi się już czytać kolejnych argumentów coraz niższych lotów.
0 x
- Yami
Twoimi argumentami jest rozrzutność techniki kiedy w tym przypadku i tak broń miała za cel być rozrzucona na duży obszar ze względu na brak widoczności i znajomości lokacji oponenta. Tak więc poziom argumentowania masz równie niski i niczym nie podparty. Nie odnosisz się też do opisanego problemu czyli: wystrzelić notki/makibishi nie mogę a kunai z notką/makibishi mogę.
Twoją rolą jako administratora jest czytać i oceniać argumenty użytkowników. Tak jak uznać mogłeś za niewłaściwe pisanie o niebieskich liniach animatorów nawet słowem nie określiłeś wspomnianego wyżej problemu jakbyś zwyczajnie nie miał, żadnego sposobu na uzasadnienie takiego braku logiki. Wykorzystujesz jednak jeden argument aby przestać czytać pozostałe i mieć jakąś formę wymówki.
To co tutaj się dzieje zwyczajnie zeszło na psy. Masz zmiany. Nie chce mi się już tutaj wypowiadać, skoro niezależnie co znajdę i nie opiszę określenie "nie podoba mi się" ma największy impet.
Twoją rolą jako administratora jest czytać i oceniać argumenty użytkowników. Tak jak uznać mogłeś za niewłaściwe pisanie o niebieskich liniach animatorów nawet słowem nie określiłeś wspomnianego wyżej problemu jakbyś zwyczajnie nie miał, żadnego sposobu na uzasadnienie takiego braku logiki. Wykorzystujesz jednak jeden argument aby przestać czytać pozostałe i mieć jakąś formę wymówki.
To co tutaj się dzieje zwyczajnie zeszło na psy. Masz zmiany. Nie chce mi się już tutaj wypowiadać, skoro niezależnie co znajdę i nie opiszę określenie "nie podoba mi się" ma największy impet.
- Nazwa
- Kyōsei no Kaifū
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- 20 metrów
- Koszt
- E: 7% | D: 5% | C: 4% | B: 3% | A: 2% | S: 1% | S+: Niezauważalny
- Wymagania
- Przynajmniej Fuinjutsu C
- Dodatkowe
- Podczas wykonywania techniki: +20 Percepcji.
- Opis Przymusowe odpieczętowanie pozwala pod wpływem nie impulsu ale większej ilości chakry na "wystrzelenie" z pieczęci małej broni miotanej o łącznej objętości 60. Przedmioty lecą tylko i wyłącznie w linii prostej z prędkością 60 i mogą w ten sposób przebyć nawet do 20m.
0 x
- Jawa
- Administrator
Notki się nie wystrzeli bo notka sama nie lata, to raczej oczywiste, gdybyś czytał uważnie to wywnioskowałbyś, że z mojej propozycji
wynika jasno, że można wystrzelić makibishi, tylko po prostu nie będzie ono skierowane w przeciwnika, a rozrzucone po polu bitwy, o co przecież w makibshi chodzi, a jednocześnie nie stoi w sprzeczności z moją propozycją. Więc apeluję o odrobinę wyobraźni i wyjrzenia poza okienko tylko swoich postów.
Dalej nie ma zapisu o broni miotanej tak jak było napisane wcześniej więc brak akcepta. Uważam, że cały zapis byłby bardziej odpowiedni w tej technice, czyli również o tej zmianie trajektorii lotu broni niemiotanej, co rozwiązywałoby sprawę tych makibishi i podobnych. Jeśli nie chcesz to nie musisz się tutaj wypowiadać w ogóle, nikt Cię nie zmusza. Wtedy technikę równie dobrze dokończymy sami bez nerwów i płaczu.
Dalej nie ma zapisu o broni miotanej tak jak było napisane wcześniej więc brak akcepta. Uważam, że cały zapis byłby bardziej odpowiedni w tej technice, czyli również o tej zmianie trajektorii lotu broni niemiotanej, co rozwiązywałoby sprawę tych makibishi i podobnych. Jeśli nie chcesz to nie musisz się tutaj wypowiadać w ogóle, nikt Cię nie zmusza. Wtedy technikę równie dobrze dokończymy sami bez nerwów i płaczu.

0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości