Wizerunek postaci i rezerwacja

Awatar użytkownika
Shikarui
Postać porzucona
Wiek postaci: 24
Ranga: Sentoki | Lotka
Krótki wygląd: - Czarne, długie włosy; w jednym paśmie opadającym na prawą pierś ma wplecione kolorowe, drewniane koraliki
- Lewe oko w kolorze lawendy
- Na prawym oku nosi opaskę
- Średniego wzrostu
Widoczny ekwipunek: Łuk, kołczan ze strzałami, zbroja, płaszcz, torba na tyłku, kabura na prawym udzie, wakizashi przy lewym boku i za plecami na poziomie pasa, średni zwój, mały zwój przy kaburze,
GG/Discord: Angel Sanada#9776
Multikonta: Koala

Wizerunek postaci i rezerwacja

Post autor: Shikarui »

PROBLEM Aktualnie rezerwacje są zupełnie niezobowiązujące. Niektórym nie przeszkadza to, że mają takie same twarze na avatarach (ale nawet jeśli avatar to drogowskaz, zgodnie z tym, co mamy napisane na forum, to ma być drogowskazem poprawnym, a nie że każdy wygląda tak samo [?]), innym przeszkadza. Artów jest taka wielka dostępność, że znalezienie oryginalnego, wiernie oddającego postać nie stanowi aktualnie żadnego problemu.
ROZWIĄZANIE Wprowadzić obowiązującą zasadę rezerwacji wizerunku, nawet jeśli miałoby się to ograniczyć do jednej rezerwacji. Mi osobiście przeszkadza, jak potem widzę trzy postacie z tymi samymi avatarami czasami. Jest to mylące i nie wygląda nawet poważnie. Z tego zrobiłabym wyjątek w postaci NPC (ewentualnie), by te nie blokowały wizerunków. Mija się to z celem.

DODATKOWE UWAGI Uważam, że wypadałoby przeredagować sam dział z rezerwacjami... xD
0 x
Obrazek

Fine.
Let me be Your villain.
Awatar użytkownika
Tamaki Hyūga
Martwa postać
Wiek postaci: 19
Ranga: Wyrzutek C
Krótki wygląd: Niska, szczupła, długie, ciemnoniebieskie włosy, białe oczy klanu Hyuuga
Widoczny ekwipunek: Czarny płaszcz z kapturem, czarne rękawiczki
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Toshiki Oden

Re: Wizerunek postaci i rezerwacja

Post autor: Tamaki Hyūga »

Które z aktywnie grających postaci mają te same postacie na avku? :o
0 x
Obrazek Kuźnia | Ryo | KP | PH | WT
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Wiek postaci: 22
Ranga: Kenshi | Akoraito
Krótki wygląd: Kapelusz
Widoczny ekwipunek: Zbroja
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Maname | Kabuki
Aktualna postać: Kayo

Post autor: Jun »

A to nie tak, że był wskazówką a zobowiazujacy jest opis w kp?

Mi nie przeszkadza ze ktoś zmienia wizerunek bo czasami chce sie cos zmienic jesli wielce on nie odbiega. Przymuszanie do wybierania wizerunków nie zrobi niczego fajnego.
0 x
" RP/PBF to nie zabawa już "
Awatar użytkownika
Support nr 5
Support
GG/Discord: Mashi#6385

Post autor: Support nr 5 »

Powiem tak, ja jestem przyzwyczajony do tego, że rezerwacja znaczy "moje" - nie mam nic przeciwko temu, by rezerwacja wizerunku była obligatoryjna.
0 x
Awatar użytkownika
Ame Uchiha
Martwa postać
Wiek postaci: 15
Ranga: Doko

Post autor: Ame Uchiha »

Popieram w pełni Juna. Podobno każdy z nas ma kilka klonów (tzn ludzi wyglądających tak samo) - zgadza się, przeczytałem o tym w internecie, więc to musi być prawda. Uczciwie nie przeszkadza mi, że ktoś może wybrać wizerunek mojej postaci, zawsze zostaję opcję edycji takiego wizerunku.
Konieczność przywiązania się do jednej postaci w ramach z góry narzuconego tematu jest nieakceptowalna - postać się starzeje. W ciągu dwóch lat gry można przestać być nastolatkiem i stać się poważnym dorosłym. Wygląd się zmienia.
0 x
Obrazek Wszystko opiera się na prostym fakcie, iż 1+1=13
Awatar użytkownika
Hakai
Multikonta: Han Gug

Post autor: Hakai »

Zgadzam się z Koalą. Proponowałbym nawet dodanie pola do kp, żeby każdy gracz już na etapie tworzenia postaci rezerwował sobie jakiś wizerunek i gitarka. Klony dalej występowałby, bo dlaczego jak ktoś jest długo nieaktywny miałby blokować wizerunek jak slota w klanie, ale przynajmniej gdy ktoś gra to taka rezerwacja miałaby jakąś sensowną wartość.
0 x
Awatar użytkownika
Kisuke
Martwa postać
Ranga: Sentoki
Widoczny ekwipunek: ~ Zbroja
~ Gurda przy lewym boku
~ Kabura na prawej i lewej nodze
~ Torba z tyłu na pasie
~ Duży zwój na plecach
Multikonta: Daisuke

Post autor: Kisuke »

A ja zgadzam się z Junem. Avatar jest jedynie pewną wskazówką co do wyglądu i decydujący jest wygląd opisane w KP. Rezerwowanie KP to niepotrzebne ograniczanie graczy, tym bardziej gdy konieczne jest wybór jednego. Często przecież można mieć kilka bardzo podobnych postaci branych na avatar, no i nie zawsze ma się pojęcie skąd dana osoba pochodzi. Zrobienie z tego WYMOGU jest bezsensowne.

Jak komuś przeszkadza, że ktoś będzie miał tą samą postać na avatarze, to niech to po prostu załatwią między sobą. Jesteśmy dorosłymi ludźmi i chwila rozmowy chyba będzie lepsza od wymyślania kolejnej mechaniki nad którą trzeba pamiętać oraz się nią zajmować.
0 x
Awatar użytkownika
Shikarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: - Czarne, długie włosy; w jednym paśmie opadającym na prawą pierś ma wplecione kolorowe, drewniane koraliki
- Średniego wzrostu
Widoczny ekwipunek: Łuk, kołczan ze strzałami, zbroja, płaszcz, torba na tyłku, kabura na prawym udzie, wakizashi przy lewym boku i za plecami na poziomie pasa, średni zwój, mały zwój przy kaburze,

Zmiana nie wymusza trzymania się gracza jednej i tej samej postaci, bo tak, postać się zmienia. Natomiast neguje możliwość tego, żeby w tym samym czasie druga osoba miała klona. Chociażby na czacie jest to potem mylące. Zresztą, zwyczajnie, psuje to odbiór tych postaci w fabułach czy misjach.

Do tematu można dopisać, że zarezerwowany wizerunek można zmienić.
Rezerwacje nie dotyczą również "randomowych" artów. Twórczości, która nie nawiązuje do żadnych konkretnych postaci z anime, mang, gier czy czegokolwiek innego a są tworem własnym artysty.

Rezerwacjami wizerunku i tak się ktoś zajmuje więc to żadna kolejna mechanika i dodatkowe zajęcie. Niestety jest też tak, że większość tych dorosłych ludzi nie potrafi tego załatwić między sobą. Nie każdy jest fair wobec drugiej strony, jeśli mogę to tak napisać, a padające argumenty brzmią "ponieważ rezerwacja do niczego nie zobowiązuje".
0 x
Obrazek

Fine.
Let me be Your villain.
Awatar użytkownika
Misae
Wiek postaci: 28
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
GG/Discord: Misae#1695

Post autor: Misae »

Powiem tak, rezerwacja tylko wtedy kiedy ktoś korzysta tylko z tej postaci. Bo jeżeli ktoś blokuje wizerunek, a korzysta przy okazji z innych mija się to z celem. Choć generalnie mi to wszystko jedno. Zgodzę się też, że wygląd ewoluuje, albo na dany okres pasuje komuś coś innego i czy warto wiązać się jedynie z jedną?
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Nana
Krótki wygląd: Ciemne włosy, ciemne oczy, blada cera, Sharingan - typowa Uchiha. Szczupła, średniowysoka.
Widoczny ekwipunek: Ładne, czarne kimono. Torba przy pasie i zawieszona maska Kitsune. Katana na plecach.
GG/Discord: nanusia_

Post autor: Nana »

Ogólnie zgadzam się z wami wszystkimi. Shi ma racje i taka rezerwacja mogłaby być wiążąca dla osób, które używają 100% konkretnego wyglądu, np naruto. Bo po co na forum 4 naruto, skoro jest tyle innych opcji.
Tutaj uważam tak jak Misae, że nie powinno to być obowiązkowe, bo są takie osoby jak ja np. gdzie teraz używają randomowych artów, ale dla osób które sztywno wybrały postać i taką chcą mieć - to jak najbardziej.

Ps. Shi ma też racje z tym działem. Co jest aktualne, a co nie. Pozdrawiam! Może da się to rozwiązać jakoś, żeby każdy był zadowolony?
0 x
Awatar użytkownika
Shikarui
Postać porzucona
- Średniego wzrostu

Po to jest wizerunek postaci, żeby się go trzymać. Jeśli wygląd ewoluuje nie ma problemu, żeby go zmienić, poprawić rezerwację, czy cokolwiek. Po to zresztą też aktualnie jest rezerwacja na dwa wyglądy. Branie innych, przypadkowych artów, nawet jak rezerwacja jest, nie jest problematyczna, jeśli są podobne i akurat inna osoba tych konkretnych nie posiada. Ze wszystkim rzeczywiście da się dogadać i jeśli danej osobie nie będzie przeszkadzało, że akurat drugi gracz korzysta chwilowo z jego wizerunku to problemu nie będzie. Jeśli jednak przeszkadza to będzie wystarczyło powołać się na punkt dział rezerwacji, który stanie się zobowiązujący. Nie ma to na celu wymuszania na administracji, żeby ścigała osoby korzystające z tych samych artów, a ułatwienie normalizacji tematu i powoływanie się na niego w razie jakichkolwiek nieporozumień z tym związanych. Tak to widzę.
0 x
Obrazek

Fine.
Let me be Your villain.
Awatar użytkownika
Kisuke
Martwa postać
Widoczny ekwipunek: ~ Zbroja
~ Gurda przy lewym boku
~ Kabura na prawej i lewej nodze
~ Torba z tyłu na pasie
~ Duży zwój na plecach
Multikonta: Daisuke

Post autor: Kisuke »

Zapytam w takim razie co w sytuacji odwrotnej. Jedna osoba ma avatar z postacią X, ale go nie rezerwuje, bo nie czuje takiej potrzeby(albo dowolny inny powód). Przychodzi druga osoba grać i rezerwuje wizerunek postaci X. Co wtedy?
0 x
Awatar użytkownika
Kaiho
Martwa postać
Wiek postaci: 18
Ranga: Doko
Krótki wygląd: - Inuzukowe, zielone ślepia
- Cienka, pionowa blizna na lewym oku
- Proste, długie włosy, część zapleciona w warkoczyki
- Niski
GG/Discord: Angel Sanada #9776
Multikonta: Koala, Yugen
Aktualna postać: Yugen

Post autor: Kaiho »

Jeśli nie czuje takiej potrzeby, to nagle poczuje? Po to jest temat, żeby jednak właśnie potrzebę czuć i mieć też to poczucie, że zostanie się sprawiedliwie potraktowanym, ponieważ jest się wpisanym na listę.
Inne zdarzenia losowe zawsze mogą być rozpatrywane indywidualnie.
0 x
Obrazek
Love, don't get in the way
Of this game I was born to play
Your feelings, they can't have a say
In this game you're either hunter or prey.

phbankgłosa to cały art od Kaisy ♥
Awatar użytkownika
Mikoto
Postać porzucona
Ranga: Wyrzutek A
Krótki wygląd: - Niska i drobna
- Białe włosy
- Niebieskie oczy
Widoczny ekwipunek: - Wielki wachlarz na plecach
- Duża torba przy pasie
Multikonta: Rida

Post autor: Mikoto »

A mi na przykład przeszkadza, kiedy av nie odzwierciedla wyglądu postaci, bo ktoś nie umie na przykład przekolorować włosów czy oczu, ale postać mega mu się podoba i ją ma. I co z tym faktem zrobimy? Jestem na nie, dla obowiązkowej rezerwacji, zwłaszcza że często jest tak, że się znajdzie jakiegoś randomowego arta i nie wie się, co to za postać, a inna osoba będzie mądrzejsza i wyczai kto to i sobie zarezerwuje. Co wtedy? Temat jak dla mnie zbędny. Jest dobrze jak jest.
0 x
Awatar użytkownika
Shinsu
Postać porzucona
Wiek postaci: 23
Widoczny ekwipunek: Dwie torby u pasa.
GG/Discord: Shins#7007

Post autor: Shinsu »

Ale to zaraz. Wy chcecie, żebym teraz szukanie avatara zaczął od przejrzenia wszystkich avatarów innych graczy, żebym przypadkiem nie wziął tej samej postaci? Was głowa boli? Avatar jest jakimś tam ozdobnikiem, ale weźmy nie przesadzajmy.

Uważam, że to co zauważyli Kisuke i Mikoto jest bardzo do rzeczy. Jeśli ja sobie postaci nie zarezerwuje, albo nie będę wiedział, jaka to postać a ktoś ją sobie zaklepie - nawet przypadkiem, bo nie będzie taka osoba wiedziała, że już jest dany wizerunek w użyciu - to nagle będzie kwas, bo ktoś będzie musiał zmieniać swoje avatary. To jest absolutnie bez sensu.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość