Misje grupowe
- Shikatsu
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 21
- Ranga: Dōkō
- Krótki wygląd: Shikatsu to tam takie tam, jakaś tam laska. Taka se o, ciemne włosy, niebieskie oczy, kurtka na grzbiecie, znudzona mina.
- Widoczny ekwipunek: Torba nad zadkiem. Dwie kabury na udach. Czarny płaszcz. Złożony Fūma Shuriken przytwierdzony nad torbą. Duży Shuriken przytroczony do pleców.
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=85101#p85101
- GG/Discord: urb#6156
- Multikonta: -
Misje grupowe
Pomysł nie jest mój, ale pare dni temu była o tym rozmowa na czacie (w która szczerze mówiąc się nie wczytywałam). Temat jednak ucichł, a wydaje mi się, ze warto to tutaj poruszyć. Jestem bardzo ciekawa opinii, i od strony graczy, i od strony władzy. (:
PROBLEM
Misje grupowe są fajne - jakbyśmy chcieli bawić się sami, to równie dobrze możemy pisać sobie opowiadania o fajowskich nindża w naszych prywatnych notesikach. Zadania wykonywane grupowo najczęściej są mniej liniowe, bo grupa nie zawsze się musi ze sobą zgadzać i podejmuje mniej szablonowe decyzje; są ciekawsze i pozwalają na rozwój postaci i relacji, które buduje z innymi. Gracze integrują się, tworzą sojusze i wchodzą w konflikty interesów - fabula często na to nie pozwala, bo ile można pić sake w karczmie i przypadkowo na siebie wpadać na ulicy? Wydaje mi się, ze podejmowanie się takowych powinno być w jakichś sposób wspierane.
Tym bardziej, ze wpisują się w ducha naszej ulubionej serii o sile przyjaźni. (:
Równocześnie wiele osób nie bierze udziału w takowych, bo nie wiadomo na kogo się trafi i są powolne, bo przez większa ilość osób w kolejce mogą się wlec, a korzyść z nich znikoma oprócz miłego towarzystwa w trakcie wykonywania zadań.
ROZWIĄZANIE
Może wprowadzenie stałego bonusu od misji grupowych, który otrzymywać będą ich uczestnicy? Nie takiego, co rośnie z każda kolejna osoba biorąca udział oczywiście, ale zależnego od rangi.
Wydaje mi się, ze dzięki takiej zachęcie gracze chętniej będą brać w takich udział i, co istotne, kończyć je. Samotni strzelcy i tak będą szybciej wbijać ph, bo pójdzie im to po prostu szybciej, wiec nie sadze, by szczególnie ktoś na tym ucierpiał.
Tym bardziej, ze wynagradzamy już symbolicznie jakość postów - może coś podobnego?
PROBLEM
Misje grupowe są fajne - jakbyśmy chcieli bawić się sami, to równie dobrze możemy pisać sobie opowiadania o fajowskich nindża w naszych prywatnych notesikach. Zadania wykonywane grupowo najczęściej są mniej liniowe, bo grupa nie zawsze się musi ze sobą zgadzać i podejmuje mniej szablonowe decyzje; są ciekawsze i pozwalają na rozwój postaci i relacji, które buduje z innymi. Gracze integrują się, tworzą sojusze i wchodzą w konflikty interesów - fabula często na to nie pozwala, bo ile można pić sake w karczmie i przypadkowo na siebie wpadać na ulicy? Wydaje mi się, ze podejmowanie się takowych powinno być w jakichś sposób wspierane.
Tym bardziej, ze wpisują się w ducha naszej ulubionej serii o sile przyjaźni. (:
Równocześnie wiele osób nie bierze udziału w takowych, bo nie wiadomo na kogo się trafi i są powolne, bo przez większa ilość osób w kolejce mogą się wlec, a korzyść z nich znikoma oprócz miłego towarzystwa w trakcie wykonywania zadań.
ROZWIĄZANIE
Może wprowadzenie stałego bonusu od misji grupowych, który otrzymywać będą ich uczestnicy? Nie takiego, co rośnie z każda kolejna osoba biorąca udział oczywiście, ale zależnego od rangi.
Wydaje mi się, ze dzięki takiej zachęcie gracze chętniej będą brać w takich udział i, co istotne, kończyć je. Samotni strzelcy i tak będą szybciej wbijać ph, bo pójdzie im to po prostu szybciej, wiec nie sadze, by szczególnie ktoś na tym ucierpiał.
Tym bardziej, ze wynagradzamy już symbolicznie jakość postów - może coś podobnego?
0 x
- Shins
- Martwa postać
- Wiek postaci: 22
- Ranga: Dōkō, Pazur
- Krótki wygląd: Nijaki. Zazwyczaj skryty w czarnym stroju ninja - do misji się przebiera. Brak cech szczególnych poza ustami na rękach i piersi.
- Widoczny ekwipunek: Torba na glinę u pasa, dwie torby z tyłu. Maska na twarzy, rękawiczki na dłoniach. Miecz zawieszony na plecach. Płaszcz.
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=80043#p80043
Re: Misje grupowe
Moim zdaniem dobry pomysł.
0 x
Karta Postaci <> Mechanika technik rodu Dōhito <> WT <> Kuźnia <> Dziennik młodego zabójcy
Twarda spacja:
- Numa
- Martwa postać
- Wiek postaci: 16
- Ranga: Wyrzutek
- Krótki wygląd: Brązowooki chłopak, rasy białej. Posiada ciemnobrązowe włosy.
- Widoczny ekwipunek: -Hełm zakrywający twarz pozostawiający jedynie małą szczelinę na jego oczy.
-Czarny płaszcz z kapturem. - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=79250#p79250
- Multikonta: Ni ma
Tam skąd przybyłem funkcjonowało to w formie drużyn, znaczy się była postać silniejsza (sensei) I boby do 3. Gdy lazły na misję wspólnie to otrzymywały bon, na tamte reala około 1/5 wynagrodzenia.
Miało to jednak swoje konsekwencje znaczy się aby być taką drużyną wymagało się w miarę wspólnej gry. Płynęły z tego korzyści fabularne, jak podnosiło się zaangażowanie. Pomysł ten miał jednak sporą wadę. Osoby o podniesionym zaangażowaniu w grupie są dość niebezpieczne i nieprzewidywalne. Liczba rewolt czy inwencji twórczych graczy rośnie wraz z głupotą *-* Mogą powstać od tak grupy farmerskie dążące do dominacji np jakiegoś regionu. A to podkręcało toksyczność choć tu jest więcej regionów przez co nie powinno być aż tak źle gdy jakaś grupka przejmie władzę gdzieś tam... Tutaj to wręcz dziwne ale jest tylko 2 takich co chcą coś kombinować (Ichiro, Hikari) A grupkami dużo łatwiej zaciukać jakiegoś lidera czy gracza albo inne inne takie. Bo to w końcu nie misja ani wyprawa tylko np zamach.
Podsumowując no nie wim *-* Ja i tak bezdomny.
Miało to jednak swoje konsekwencje znaczy się aby być taką drużyną wymagało się w miarę wspólnej gry. Płynęły z tego korzyści fabularne, jak podnosiło się zaangażowanie. Pomysł ten miał jednak sporą wadę. Osoby o podniesionym zaangażowaniu w grupie są dość niebezpieczne i nieprzewidywalne. Liczba rewolt czy inwencji twórczych graczy rośnie wraz z głupotą *-* Mogą powstać od tak grupy farmerskie dążące do dominacji np jakiegoś regionu. A to podkręcało toksyczność choć tu jest więcej regionów przez co nie powinno być aż tak źle gdy jakaś grupka przejmie władzę gdzieś tam... Tutaj to wręcz dziwne ale jest tylko 2 takich co chcą coś kombinować (Ichiro, Hikari) A grupkami dużo łatwiej zaciukać jakiegoś lidera czy gracza albo inne inne takie. Bo to w końcu nie misja ani wyprawa tylko np zamach.
Podsumowując no nie wim *-* Ja i tak bezdomny.
0 x
- Myśli Numy -
- Słowa Numy -
[/center]
Nie odpowiadam przed żadną władzą.
Oraz mogę mówić i robić co mi się żywnie podoba.
Bez ponoszenia żadnych konsekwencji !
Nie posiadam siły, wpływów czy pieniędzy.
Mało, nie mam nawet pracy.
Jestem Bezdomnym !
- Słowa Numy -

Jestem Bezdomnym !
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-QdgoBYUHBU[/youtube]
-
- Support
Właściwie to i tak przy wycenie misji często są przyznawane niewielkie bonusy PH i takie misje drużynowe, zwłaszcza ładnie prowadzone (zarówno przez misjodawcę i wykonujących) są odpowiednio doceniane w formie PH. Jeśli ustalimy jakiś sztywny bonus to pewnie trzeba byłoby skończyć z bonusowymi PH dla tych, którzy w zwykłych misjach samodzielnych się starają :P
0 x
- Shikatsu
- Postać porzucona
- Krótki wygląd: Shikatsu to tam takie tam, jakaś tam laska. Taka se o, ciemne włosy, niebieskie oczy, kurtka na grzbiecie, znudzona mina.
- Widoczny ekwipunek: Torba nad zadkiem. Dwie kabury na udach. Czarny płaszcz. Złożony Fūma Shuriken przytwierdzony nad torbą. Duży Shuriken przytroczony do pleców.
Znaczy ja uważam, ze i postawa prospołeczna wśród graczy (czyli misje grupowe), i dbałość o pisanie ładnych postów, które wnoszą coś więcej niż „idę stoję biegnę zabijam go szukam pieska” powinny być wynagradzane. Chyba i to, i to jest wartościowe dla forum i rozwoju fabuły. Nie rozumiem, dlaczego kosztem zachęty do gry wieloosobowej miałaby być odebrana marchewka, która dostaje się za jakość.
0 x
- Numa
- Martwa postać
- Wiek postaci: 16
- Ranga: Wyrzutek
- Krótki wygląd: Brązowooki chłopak, rasy białej. Posiada ciemnobrązowe włosy.
- Widoczny ekwipunek: -Hełm zakrywający twarz pozostawiający jedynie małą szczelinę na jego oczy.
-Czarny płaszcz z kapturem. - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=79250#p79250
- Multikonta: Ni ma
Ale to jest wynagradzane właśnie indywidualnie.
Czy na grupę patrzy się lepiej nie wiem, a fakt że raczej wymaga to więcej czasu.
Czy na grupę patrzy się lepiej nie wiem, a fakt że raczej wymaga to więcej czasu.
0 x
- Myśli Numy -
- Słowa Numy -
[/center]
Jestem Bezdomnym !
- Słowa Numy -

Jestem Bezdomnym !
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-QdgoBYUHBU[/youtube]
- Shikarui
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 24
- Ranga: Sentoki | Lotka
- Krótki wygląd: - Czarne, długie włosy; w jednym paśmie opadającym na prawą pierś ma wplecione kolorowe, drewniane koraliki
- Lewe oko w kolorze lawendy
- Na prawym oku nosi opaskę
- Średniego wzrostu - Widoczny ekwipunek: Łuk, kołczan ze strzałami, zbroja, płaszcz, torba na tyłku, kabura na prawym udzie, wakizashi przy lewym boku i za plecami na poziomie pasa, średni zwój, mały zwój przy kaburze,
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=73144#p73144
- GG/Discord: Angel Sanada#9776
- Multikonta: Koala
Trochę zgadzam się z Jankiem. To tak jak z eventem - też zajmuje dużo czasu, a wynagrodzenie jest nieadekwatne. Każdy wie, że w czasie eventu zdąży się zrobić ze 3 misje C i jeszcze popisać fabułę, zyskując przynajmniej półtora raza więcej. Chodzi jednak o sam prestiż wydarzenia. Więc bardziej niż nad bonusem grupowym w postaci ph myślałabym raczej w kategoriach dodatkowej sławy, fantów, itp.
W momencie przyznawania ph za misje wspólne oznaczałoby to promowanie takowych. Aktualnie ninja fabularnie są raczej indywidualnymi jednostkami. Przedstawienie tego tak, jak zrobił to Numa, jest ciekawe. Należy pamiętać, że lider mimo wszystko rzadko jest całkiem sam, to tak na marginesie. To dobrze, kiedy gracze próbują się angażować w ten czy inny sposób. Racją też jest, że w sumie misje grupowe, ze względu na długość trwania, są nieopłacalne pod względem PH Wy trajhardy. Jak eventy właśnie.
A może po prostu obniżyć maksymalną ilość postów?
W momencie przyznawania ph za misje wspólne oznaczałoby to promowanie takowych. Aktualnie ninja fabularnie są raczej indywidualnymi jednostkami. Przedstawienie tego tak, jak zrobił to Numa, jest ciekawe. Należy pamiętać, że lider mimo wszystko rzadko jest całkiem sam, to tak na marginesie. To dobrze, kiedy gracze próbują się angażować w ten czy inny sposób. Racją też jest, że w sumie misje grupowe, ze względu na długość trwania, są nieopłacalne pod względem PH Wy trajhardy. Jak eventy właśnie.
A może po prostu obniżyć maksymalną ilość postów?
0 x

• • •
Fine.
Let me be Your villain.
-
- Support
To może lepiej byłoby wynagradzać większą kasą? Nie ma też co przesadzać, bo jeszcze okaże się, że ktoś za grupową C dostanie tyle PH co za solo B :P
@ UP
i tak nie jest dużo postów do napisania :<
@ UP
i tak nie jest dużo postów do napisania :<
0 x
- Asaka
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 27
- Ranga: Sentoki
- Krótki wygląd: Białowłosa, złotooka, niewysoka
- Widoczny ekwipunek: Kabury na broń na udach; duża torba na pośladkach; bransoletka na prawym nadgarstku; obrączka na palcu; wielki wachlarz na plecach
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=5564
- Aktualna postać: Airan
To i ja się wypowiem, bo akurat brałam udział w tamtej dyskusji na czaciku (: no więc moim zdaniem przydałby się jakiś bonusik dla uczestników misji grupowych, nie tylko dla prowadzącego, który ma to procentowo od ilości graczy. Dla graczy mógłby to być jakiś stały bonus. A to, co teraz się dostaje przy wycenie misji, to bonus za jakość postów, tego bym nie mieszała. Dlaczego by się przydało? Dlatego, że misje grupowe są znacznie bardziej wymagające. Zabierają więcej czasu, gracz nic więcej, poza ciekawszą fabułą, bo bierze w niej udział ktoś jeszcze, nie dostaje. Robienie misji solo pod względem otrzymywanego PH jest bardziej opłacalne, bo po prostu idzie to szybciej. A jednak można by to było potraktować jako zbieranie doświadczenia w pracy w grupie, ostatecznie solo żadnej wojny się nie wygra, nie? :P może zachęciłoby to graczy do właśnie takich misji, które są dużo mniej liniowe i bardziej rozwijające fabularnie, od ciągłego klepania i farmienia misji w pojedynkę. Forum na pewno by na czymś takim zyskało.
Co do większej kasy... No wątpię, ze misjodawca będzie chciał zapłacić więcej tylko dlatego, że wzięło się ze sobą kumpla.
EDIT: Misje to jednak nie eventy. Przyrównywanie evenetu i MISJI grupowej to tak trochę nie teges xd jasne, też więcej graczy, ale nie o tyle więcej, a i nie liczy się na nich liczba postów, która na misjach musi zostać spełniona. Zupełnie dwie różne sprawy.
Co do większej kasy... No wątpię, ze misjodawca będzie chciał zapłacić więcej tylko dlatego, że wzięło się ze sobą kumpla.
EDIT: Misje to jednak nie eventy. Przyrównywanie evenetu i MISJI grupowej to tak trochę nie teges xd jasne, też więcej graczy, ale nie o tyle więcej, a i nie liczy się na nich liczba postów, która na misjach musi zostać spełniona. Zupełnie dwie różne sprawy.
0 x
赤 · 水 · 晶

· · ·
seasons don't fear the reaper
nor do the wind, the sun or the rain

· · ·
seasons don't fear the reaper
nor do the wind, the sun or the rain
- Shikatsu
- Postać porzucona
Szybki odpis, bo szczerze mówiąc, to nie wiem, skąd się wzial pomysł, ze za grupowa C wynagrodzenie miałoby być równe wynagrodzeniu za solo B. XD
Misja C + potencjalne maksymalne bonusy za jakość i grupę = 50 + 10 + 10 (? Do dyskusji)
Misja B solo = 90 PH (+ wyższe bonusy)
Edit: zaznaczam, ze w pierwszym poście zaproponowałam bonus dla grup zależny jedynie od rangi, a nie od osób, które biorą udział. Bonus od osoby to byłaby zdecydowana przeginka i nikt poważny by chyba tego nie rozważał
Misja C + potencjalne maksymalne bonusy za jakość i grupę = 50 + 10 + 10 (? Do dyskusji)
Misja B solo = 90 PH (+ wyższe bonusy)
Edit: zaznaczam, ze w pierwszym poście zaproponowałam bonus dla grup zależny jedynie od rangi, a nie od osób, które biorą udział. Bonus od osoby to byłaby zdecydowana przeginka i nikt poważny by chyba tego nie rozważał
0 x
- Shikarui
- Postać porzucona
- Krótki wygląd: - Czarne, długie włosy; w jednym paśmie opadającym na prawą pierś ma wplecione kolorowe, drewniane koraliki
- Średniego wzrostu - Widoczny ekwipunek: Łuk, kołczan ze strzałami, zbroja, płaszcz, torba na tyłku, kabura na prawym udzie, wakizashi przy lewym boku i za plecami na poziomie pasa, średni zwój, mały zwój przy kaburze,
Kasa jest w tym wypadku tak samo adekwatna jak większe PH. Większe zagrożenie = większe doświadczenie i więcej kasy. Proste.
Oczywiście jestem za tym, żeby jakieś dodatkowe wynagrodzenie było, ale niewielkie. W zasadzie może być i w tym i w tym. Byle było, jak to ładnie zostało ujęte, drobną marchewką, a nie znaczącą zmianą.
Na misje D - brak bonusu
Misje C - 10PH
Misje B - 15PH
Misja A - 20PH
Coś w ten deseń, idąc za myślą Shikatsu.
Oczywiście jestem za tym, żeby jakieś dodatkowe wynagrodzenie było, ale niewielkie. W zasadzie może być i w tym i w tym. Byle było, jak to ładnie zostało ujęte, drobną marchewką, a nie znaczącą zmianą.
Na misje D - brak bonusu
Misje C - 10PH
Misje B - 15PH
Misja A - 20PH
Coś w ten deseń, idąc za myślą Shikatsu.
0 x

• • •
Fine.
Let me be Your villain.
- Shikatsu
- Postać porzucona
O, właśnie o coś takiego mi chodziło. (:
Tylko nie rozumiem jeszcze, czemu w przypadku dopuszczeniu tego dodatku od grupy misje rangi D miałyby być poszkodowane. Chyba dobrze, gdy nowi gracze zaczynaja grę od poszukiwania partnerów do rozgrywki, a nie samotnej farmy?
Tylko nie rozumiem jeszcze, czemu w przypadku dopuszczeniu tego dodatku od grupy misje rangi D miałyby być poszkodowane. Chyba dobrze, gdy nowi gracze zaczynaja grę od poszukiwania partnerów do rozgrywki, a nie samotnej farmy?
0 x
- Hikari
- Martwa postać
- Wiek postaci: 26
- Ranga: Akoraito
- Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=1307&p=12435
Jestem jak najbardziej za takim dodatkowym wynagrodzeniem w grupach, tylko nie szkodzilbym misjom rangi D i S, które nie są wymienione. D - 5 PH S - 30 PH.
0 x
Cause i'm the real fire.
- Shikarui
- Postać porzucona
Ponieważ D nie posiadają poziomu zagrożenia i trzaskanie ich w parach stałoby się bardziej opłacalne niż robienie misji C. Uważam, że za D nie powinno być.
0 x

• • •
Fine.
Let me be Your villain.
- Naoki
- Gracz nieobecny
- Wiek postaci: 22
- Ranga: Akoraito
- Krótki wygląd: Zielonowłosy młodzieniec, przeciętnego wzrostu.
- Link do KP: viewtopic.php?p=108086#p108086
- GG/Discord: Abur#4841
Ciężko tutaj dodać coś wartościowego. Wszystko zostało już powiedziane i sam brałem udział wtedy w tamtej rozmowie na chacie. Przez co jestem za.
Na pewno zwiększy to atrakcyjność misji grupowych, taki nieduży bonus za "współpracę". Nikomu to także nie powinno przeszkadzać i wątpliwe, że popsuje balans. Przez co robienie solo misji by stać się potworem, nie przestanie być opłacalne. kappa
Co do wartości bonusu byłbym bardziej za takim ustawieniem
C - 10
B - 20
A - 30
S - 40
Pomijając oczywiście bonus w misji D.
Na pewno zwiększy to atrakcyjność misji grupowych, taki nieduży bonus za "współpracę". Nikomu to także nie powinno przeszkadzać i wątpliwe, że popsuje balans. Przez co robienie solo misji by stać się potworem, nie przestanie być opłacalne. kappa
Co do wartości bonusu byłbym bardziej za takim ustawieniem
C - 10
B - 20
A - 30
S - 40
Pomijając oczywiście bonus w misji D.
0 x
Wszystko co powiem, może być głupie i nikt nie ma prawa, użyć tego przeciwko mnie.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości