Rework Inuzuka

Rzeczy z bety udostępnione do wglądu użytkowników. Wszelkie pytania można zadawać na PW.
Awatar użytkownika
Brook
Moderator
Aktualna postać: Souei

Rework Inuzuka

Post autor: Brook »

Popełniony przeze mnie przez ostatnie dwa dni, lecz poprzedzony kilkoma kolejnymi myślenia o nim. Dużo zmian, między innymi:
  • Maksymalnie jeden silny ninken zamiast trzech słabych. Ogólnie to kierowanie stadem nigdy mi się nie podobało i na pewno tutaj będę chciał zostawić tylko jednego psa.
  • Uproszczenie statystyk psa i ogólnie jego budowy. Ninken ma teraz % statów swojego pana, po prostu. Jeśli uważacie, że to silne to zobaczcie demony Mateki i wróćcie. Nie chcę równać z demonami bo one są w ogóle wywalone w kosmos, więc zamiast trzech demonów po 220 mamy jednego psa z 200 jak bardzo się człowiek postara.
  • Uproszczenie tworzenia ninkena. Nie ma wyboru predefiniowanej rasy połączonej z bonusami do statystyk połączonej z wymiarami. Róbta co chceta, żeby tylko miało to sens. Większa dowolność w wyglądzie i w opisach, żeby było przyjemniej tworzyć.
  • Mechanika współpracy z psem. Prosta, ale myślę że wystarczająca. Jeśli ładnie się zgrasz z psem to dostajecie większą siłę. Chciałem żeby było miło ładnie i przyjemnie.
  • Ze spisu technik klanowych usunięty dwugłowy i trójgłowy pies. Z tego będzie wspomagacz, może nawet niedługo. Technika Garoga w kanonie i u nas była przypisana do dwugłowego wilka, ale zreworkowałem ją na technikę współpracy dostępną dla normalnego pieska i normalnego pana. Po to, żeby inuzuka mieli jakąś Skę w podstawie, bo im tego brakowało. Teoretycznie jest słabsza, bo z dwóch uderzeń robi się jedno i to z siłą większą raptem o 25, ale myślę, że korzyścią tutaj będzie łatwiejsze trafienie, gdy tylko jeden atak musi trafić, a nie oba w tym samym momencie, więc ona jest po prostu inna, w mojej głowie niekoniecznie słabsza. Na pewno bardziej komfortowa do trafienia z bonusem ze współpracy.
  • Usunięte sikanie (sorry Sumi)
  • Usunięta ludzka mowa psa.
  • Zrównany i zwiększony zasięg węchu
  • Dodany pasywny bonus do percepcji
  • Usunięta możliwość nakarmienia psa pigułką dla bonusu
  • Wiem, że większość i tak tego nie przeczyta bo kogo obchodzi inuzuka ale whatever.
    Obrazek
    Obrazek
    Nazwa
    Shikyaku no Jutsu
    Pieczęci
    Brak
    Zasięg
    Na ciało
    Koszt
    E: 14% | D: 12% | C: 10% | B: 8% | A: 6% | S: 4% | S+: 2% (1/2 na turę)
    Dodatkowe Technika współpracy | Po aktywowaniu techniki, Shikayaku no jutsu staje się aktualnie używanym stylem walki Inuzuka. Podczas jej trwania istnieje możliwość korzystania z poznanych technik taijutsu uniwersalnych jednak ich bonusy do statystyk podczas wykonywania zostają zastąpione przez stałe bonusy z Shikyaku no jutsu. Podczas używania technik klanowych, bonusy sumują się. Inuzuka posługuje się tym stylem w stopniu zaawansowania równym rozwojowi dziedziny klanowej. Bonusy do statystyk nie łączą się ze wspomagaczami. Pies ma dostęp do tej techniki tylko podczas korzystania z Jūjin Bunshin. Technika niemożliwa do ulepszenia w dziale Własnych Technik.
    Opis Proste jutsu, dostępne tylko dla klanu Inuzuka. Technika ta pozwala na upodobnienie swojego stylu walki do dzikiej bestii. Na czas tego trybu pazury Inuzuki wydłużają się i stają się ostre (nie uniemożliwiają składania pieczęci), a jego ruchy stają się typowo zwierzęce - przygarbiona sylwetka, poruszanie się na czworaka ze zwiększoną szybkością i siłą. Sygnałem aktywacji jest niewielka otoczka chakry widoczna tylko dla posiadaczy dojutsu lub wyczuwalna przez sensorów. Ruchy użytkownika podczas walki zmieniają się na bardziej drapieżne i nieprzewidywalne, co pozwala mu na skuteczne wykorzystanie wszystkich nowo nabytych cech.
    Bonusy Bonus do statystyk zależny od poziomu Inushiru.

D: Siła +10, Szybkość +10
    C: Siła +15, Szybkość +15
    B: Siła +20, Szybkość +20
    A: Siła +25, Szybkość +25
    S: Siła +30, Szybkość +30
    Bonusy na każdej randze nie sumują się.
    Nazwa
    Jūjin Bunshin
    Pieczęci
    Tygrys
    Zasięg
    Na psa
    Koszt
    E: 14% | D: 12% | C: 10% | B: 8% | A: 6% | S: 4% | S+: 2%
    Dodatkowe Kontrola Chakry przemienionego ninkena jest o dwa poziomy niższa niż samego Inuzuki (minimum E). Koszt chakry ponosi Inuzuka.
    Opis Specyficzna technika, używana głównie w trakcie pojedynków. Po przesłaniu chakry dla swojego pupila, zwierzak natychmiastowo przyjmuje kształt swojego właściciela. Jest on wtedy właściwie nie do odróżnienia, zachowuje swoje własne atrybuty z pierwotnej formy i może używać wszystkich znanych swojemu panu technik klanowych oraz taijutsu, ale nie potrafi posługiwać się broniami ze styli Bukijutsu. Pies nie nabywa umiejętności mowy. Psa w tej formie od właściciela mogą odróżnić jedynie sensorzy oraz posiadacze dojutsu. Aby przerwać przemianę pies musi otrzymać ranę.
    Nazwa
    Sajin no Mai
    Pieczęci
    Brak
    Zasięg
    Sfera o promieniu 3 metrów
    Koszt
    Brak
    Statystyki
    Dodatkowe
    Wymagane podłoże z ziemi lub piachu
    Opis Używając przednich łap pies kopie w ziemi, dzięki czemu wzburza kurz utrudniający widoczność przeciwnika. Przy użyciu techniki można także wykopać dużą dziurę w krótkim czasie. Technika nie działa natychmiastowo, lecz bardzo szybko narasta podczas wykonywania. Po zakończeniu kopania chmura pyłu utrzymuje się przez 2 tury.
    Obrazek
    Nazwa
    Tsūga
    Pieczęci
    Brak
    Zasięg
    15 metrów
    Koszt
    Brak
    Dodatkowe
    Technika współpracy | Podczas wykonywania techniki: +20 Siły.
    Opis Jedno z podstawowych jutsu ofensywnych klanu Inuzuka. Użytkownik po rozpoczęciu jutsu zaczyna kręcić się wokół własnej osi przypominając świder i w nawigacji do celu posługując się głównie węchem. Trafienie w cel podczas wykonywania obrotów zwiększa zadawane obrażenia, a także jest w stanie przebić się przez większość przeszkód terenowych jak drzewa, skały lub ściany. Technika może być używana samodzielnie lub we współpracy z psem.
    Obrazek
    Nazwa
    Gatsūga
    Pieczęci
    Brak
    Zasięg
    20 metrów
    Koszt
    Brak
    Dodatkowe Technika współpracy | Wymaga znajomości Tsūga | Podczas wykonywania techniki: +30 Siły.
    Opis Rozwinięta wersja Tsūgi, w której rotacja jest szybsza a rozmiar wytworzonego świdra nieznacznie większy. Tak jak w słabszej wersji, kluczem do sukcesu i pełnego wykorzystania potencjału tego jutsu jest współpraca z ninkenem. Skoordynowane uderzenie przyniesie o wiele lepsze rezultaty, choć technika może być również wykonywana solo przez człowieka lub psa.
    Obrazek
    Nazwa
    Gatenga
    Pieczęci
    Brak
    Zasięg
    25 metrów
    Koszt
    Brak
    Dodatkowe
    Technika współpracy | Podczas wykonywania techniki: +40 Siły.
    Opis Swego rodzaju wariacja na temat Gatsūgi. Tym razem jednak zarówno shinobi, jak i jego pies wirują wokół innej niż w poprzednich technikach osi obrotu, co sprawia, że po wystawieniu na zewnątrz kłów i pazurów przypominają piły tarczowe. Technika tym samym zadaje obrażenia cięte i szarpane, a do tego pozwala na o wiele lepszą kontrolę podczas poruszania się i zwrotność w pogoni z umykającym przeciwnikiem. Techniki można używać samodzielnie lub w duecie z psem, współpracując dla osiągnięcia lepszego efektu.
    Obrazek
    Nazwa
    Garōga
    Pieczęci
    Brak
    Zasięg
    50 metrów
    Koszt
    Brak
    Dodatkowe Technika współpracy | Podczas wykonywania techniki: +50 Siły.
    Opis Najsilniejsza technika współpracy szeroko dostępna dla shinobi Inuzuka. Ruch wciąż może być wykonywany solo ze standardowo zwiększoną siłą, lecz wariant współpracy z czworonogiem jest możliwy tylko po połączeniu się obu wirów w jeden i uderzenie w przeciwnika jako jedność. Nie może się to stać bliżej niż 3 metry od celu, co jest minimalną odległością, aby skoordynowany ruch zadziałał z pełnym potencjałem.
1 x
Awatar użytkownika
Kaito Mizukane
Wiek postaci: 19
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Stalowe oczy
- Kucyk
- Atletyczna budowa ciała
- Brązowo-bordowa tunika
- Dopasowane spodnie shinobi
- Czarny pas
- Bose stopy
Widoczny ekwipunek: - Duża torba
- Płaszcz
- Plecak
- Złożony Namiot
Multikonta: Tapion

Re: Rework Inuzuka

Post autor: Kaito Mizukane »

0 x
Narrator / Myśli / Mowa KP | PH | BANK Prowadzone Misje:
  1. Kujaku Haruka - Zlecenie Specjalne D
  2. Zakata - Klanowa C
Awatar użytkownika
Shins Hyo
Wiek postaci: 30
Ranga: Wyrzutek D
Krótki wygląd: Shins ubrany jest w czarny strój zasłaniający większość jego ciała. Widoczne są jedynie niebieskie oczy.
Widoczny ekwipunek: Wielki Kunai na plecach
Płaszcz
GG/Discord: shintarguar

Post autor: Shins Hyo »

Imo fajnie, ale 2 uwagi. W Shikyaku no Jutsu nad wypisem bonusu oddałbym od rangi czego zależy bonus. Zakładam, że od klanowki, ale w Iryo jest coś podobnego z tym że od poziomu KC, warto więc dla pewności to wpisać. A druga - weź dodaj tabelki do tych technik. Jeśli nie chce Ci się tego robić to mogę Ci wkleić techniki z tabelkami.
0 x
Awatar użytkownika
Brook
Moderator

Dodałem że bonus zależy od klanówki a z tabelkami to nie rozumiem o co chodzi i co dodać?
0 x
Awatar użytkownika
Shins Hyo
Wiek postaci: 30
Ranga: Wyrzutek D
Krótki wygląd: Shins ubrany jest w czarny strój zasłaniający większość jego ciała. Widoczne są jedynie niebieskie oczy.
Widoczny ekwipunek: Wielki Kunai na plecach
Płaszcz
GG/Discord: shintarguar

Post autor: Shins Hyo »

Tabelki jak przy technikach w nin czy żywiołach. Tutaj większość technik ma bonus do staty więc nie muszą mieć, ale np. Bunshin czy Sajin no Mai bym dodał. Aczkolwiek to tylko moja obsesja na punkcie "ujednolicenia" formatki.
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Raczej ok się wydaje.
Jakby było nie tak to balansować idzie klan w sumie łatwo bo wystarczy zmienić % stat psa.
W sumie trochę mniej ten klan oferuje przez wywalenie technik do wspomagaczy, ale rozumiem że taki jest tend.
No i gdzie jest sikanie????
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 27

Post autor: Yami »

Kwestii cyferkowej nie będę poruszać, bo się na tym nie znam. <catboi>
Nie rozumiem tak naprawdę czemu w Jūjin Bunshin mamy dopisek o tym, że tylko sensor może rozróżnić psa od właściciela. Sensor wyczuwa chakrę, oczkarze je widzą, rozróżnienie wydaje się sztuczne.
Względem tej techniki jeszcze jedno pytanie. Mechanicznie to tak naprawdę tylko Henge na psa? Jak ktoś pacnie ludzkiego pieska to zamienia się w pieska?
0 x
Awatar użytkownika
Ayumu
Wiek postaci: 24
Ranga: Wyrzutek B
Krótki wygląd: Ogromny rozmiar, dotkliwie poparzone ciało i twarz.
Widoczny ekwipunek: Kamizelka shinobi

Post autor: Ayumu »

3 kwestie bardziej stylistyczne:
1. Jeśli rasa jest niezmienna należałoby ją dodać do formatki.
2. Tłumaczenie techniki współpracy - warto by było dać w części z zasadami na początku linii i z tym samym formatowaniem co w technikach, dla łatwiejszego szukania wytłumaczenia
3. Seinar poka pieska.

Z rzeczy bardziej technicznych
1. Fajny by był pogląd na te przemiany, które mają iść do wspomagaczy, żeby to w pełni ocenić.
2. Rozumiem, że pies zamieniony w człowieka może używać stylu Shikyaku i dostawać z tego stosowny bonus?
3. Nakładamy bonus ze stylu inuzuka + aktualna technika + ew. bonus współpracy? Czyli np. Garoga S, używana podczas stylu daje +80 siły i +30 szybkości, a przy trafieniu współpracą, to do +120/+45? Liczby wydają się nieco większe niż u innych, 165 PA nieco wyżej niż CS 1 + Tai S. Ale jako, że trzeba trafić dwoma atakami i klan ma w zasadzie jedną rzecz, do przebolenia.
4. Czy Shikyaku (styl) skaluje się z SC? Tsugi itp. już wyglądają jak bezchakrowe Taijutsu.
5. Wydaje się, że tutaj aspekt "nie bo nie" na niełączenie z wspomagaczami jest trochę logicznie/fabularnie z czapy, gdy inne rzeczy często się skalują. Skrajny wypadek np. CS + RnY (chociaż oba wspomagaczami są). Z drugiej strony w kwestii balansu Rozumiem, czemu klan mający nawet do 190 darmowych PA (wyższe wyliczenia +25 percy), jest z tym zachowana ostrożność. W zależności od tego jak by wyglądał dwu/trzygłowy pies, proponowałbym opcję łączenia się, ale w przypadku użycia wspomagacza, tylko jeden bonus jest aplikowany do siły/szybkości. Wiadomo, że będzie to obchodzone w inny sposób, na przykład robienie CSa, który daje 10/10/40/40, a na drugim 20/20/80/80, gdzie te niskie są w Sile/Szybkości, ale jednak będzie się te 10-40 punktów wyciągało ze wspomagacza na nic, zapewniając inne bonusy.

Używam CSa jako argumentu, bo SM, wymagający drugiego slotu na pakt może być ciężki do osiągnięcia, gdy Dwu/Trzygłowy będzie wspomagaczem.

Poza tym bardzo mocny klan, który wspomaga mocno przebicie i walkę z wytrzymałym celem, a nie dodający bezsensownie szybkość. Ale żeby w pełni ocenić, przydałby się Wielogłowy przynajmniej w zarysie.
0 x
Awatar użytkownika
Brook
Moderator

@Shinsu

Dodałem staty ale tylko do robienia kurzawy bo tylko tam to pasuje imo

@Ichir

viewtopic.php?f=265&t=11830&p=225192#p225192

@Yami

Tutaj tak naprawdę dużo jest do doprecyzowania. Rzeczywiście ten bunshin to bardziej henge, ale z możliwością używania technik i atakowania, dlatego imo trzeba mu zadać ranę, aby przerwać przemianę, ponieważ gdyby było to od zwykłego pacnięcia to wyobrażam sobie, że przy każdym ataku psa w kogoś taka przemiana również musiałaby się kończyć.
Co do rozpoznawania, to już moja inwencja twórcza, ale po przemyśleniu racja, że trochę jest to tam na siłę wciśnięte, więc usunięte.
Podsumowując: dodane rozpoznawanie przez dojutsu i przerwanie techniki po otrzymaniu rany.

@Ayumu

1. Rasa jest niezmienna w tym sensie, żeby nie próbować robić z pudla dalmatyńczyka w trakcie gry, ale nie trzeba określać psu żadnej rasy, bo może on być mieszanką różnych (tzw. kundel) albo po prostu jak ktoś nie chce się w to bawić, to może to pominąć i po prostu opisać to co sobie wyobraził.

2. Dodane

Techniczne:
1. No właśnie przemiany są w budowie w mojej głowie, bo mam problem z bonusem dla tych dwóch technik, które miałyby zostać wrzucone razem z nimi: Cho Garoga i Oiga Gatenga. Z jednej strony mamy technikę współpracy S zwykłą, która może dawać +75 jak się nią trafi, więc na dwugłowym trzeba by było to jeszcze bardziej docisnąć, a nie chcę dawać +100 po prostu, żebyśmy znowu nie szli w głupie liczby. Dlatego patrzę na czym tu stanie i jak zareagujecie na bonusy z technik współpracy.

2. Tak

3. Bonus techniki współpracy aplikuje się tylko do bonusu płynącego z techniki. Więc Garoga używana podczas stylu da + 80 siły i +30 szybkości tak, a przy trafieniu współpracą jedynie siłą wzrośnie o bonus aplikowany tylko do sił techniki, czyli będzie +105/+30. I w Garodze akurat trzeba trafić tylko jednym atakiem, bo na tym polega technika. Niemniej jednak jak ktoś ulepszy sobie Gatengę z A na S to wtedy będzie musiał trafić dwoma ale będzie miał też wtedy dwa osobno liczone ataki, czyli potencjalnie dwie rany jak oba ataki wejdą (logiczne).

4. Shikyaku skaluje się z SC, bezchakrowe taijutsu klanowe nie,

5. Nie za bardzo rozumiem to co piszesz o kombinacjach CSa z RnY, natomiast jeśli chodzi o bonusy z Shikyaku, to jest to technika, która aplikuje się do człowieka ale również do psa, więc efektywnie duet dostaje +120PA. Oczywiście nie umywa się to do Somy, którzy za darmo dostają +120 PA każdy, czyli w sumie +240. Wracając jednak do Inuzuki, mamy te +120 w sumie, co jest już na poziomie lvl1 innych wspomagaczy. Tutaj mamy to rozdzielone na dwie postacie, co czyni to oczywiście mniej wpływowym, ale za to nie zajmuje slotu wspomagacza, no więc taki to jest ten balans. Chcę uniknąć znowu stackowania minibonusików po prostu.

Ogólnie to myślałem o tym, żeby osłabić swoją propozycję technik współpracy. Obecnie pies i człowiek dostaja bonus do sił techniki, który powiększa się, gdy uderzą w tym samym momencie. Z Gatengą ulepszoną na S i aktywnym Shikyaku możemy mieć dwa uderzenia z siłą 305, co nie zostawia już w sumie miejsca na bonus dla dwu i trójgłowego psa.
Pojawiło mi się w głowie spore osłabienie, a mianowicie pies normalnie atakowałby bez bonusu, gdyby wykonywał techniki solo, a tylko podczas udanych wspólnych uderzeń wchodziłby mu normalny bonus. W przypadku Inuzuki siła jego technik zawsze byłaby taka sama. Czyli moglibyśmy mieć jeden cios z siłą 280 i drugi z siłą albo 230 albo również 280, gdyby wszedł bonus z techniki współpracy. To wydaje mi się w sumie bardziej zbalansowanym rozwiązaniem. Wpisujcie miasta w komentarzach i co sądzicie.
0 x
Awatar użytkownika
Brook
Moderator

Tak nawet bardziej mi się to podoba, bo nie wymusza na ninkenie ciągłego kręcenia się jak głupi, tylko może normalnie walczyć jak na psa przystało, a kręciołów używać tylko wtedy, gdy będą mieli ze swoim właścicielem jakiś plan i będzie to uzasadnione. Myślę, że przez fakt, że ninken i tak ma już podbite statystyki po zmianie przelicznika, to wychodzi mniej więcej na to samo co mamy obecnie z szansą na więcej przy skoordynowanym ataku.
0 x
ODPOWIEDZ

Wróć do „Publiczna beta”

Użytkownicy przeglądający to forum: Tenshi i 2 gości