Ubrania kontratakują

Moderator: Souei

Kurusu

Ubrania kontratakują

Post autor: Kurusu »

Nazwa
Płaszcz
Typ
Ubiór - Płaszcz
Objętość
Trzeba nosić na ciele |80pkt Objętości
Opis Długi, brzoskwiniony płaszcz, wykonany z grubego, ciepłego materiału, którego celem jest uniemożliwienie wychłodzenia noszącego oraz utrudnienie w zniszczeniu. Wartym wspomnienia elementem jest ilość kieszeni: Po jednym na rękawach - mają objętość równą 25pkt Pojemności oraz są usytuowane na "górze" przedramienia, tuż przy nadgarstku, zapinane są cztery guziki, lecz do utrzymania większych przedmiotów wystarczą nawet 2, oraz łącznie 2 kieszenie wewnątrz - po 1 na każdy bok - o objętości 45pkt, na każdą kieszeń (razem 90pkt) - znajdują się one na wysokości układu trawiennego (mniej więcej jelita).
Wymagania
Dodatkowe Łączna pojemność płaszcza na broń wynosi 140pkt Pojemności
Cena
500 Ryō
Link do tematu postaci
KLIK!
Nazwa
Maska
Typ
Ubiór - Maska
Objętość
Trzeba nosić na ciele | 10pkt Objętości
Opis Kolejna Maska, którą przywdziewa nie ujawniający twarzy Kurusu. W przeciwieństwie do poprzednich ta jest wykonana z utwardzonego drewna, przez co jest w stanie wytrzymać bezpośrednie, słabe uderzenie (do 10 siły). Jednak na nic więcej nie ma co liczyć. Utrzymuje się na głowie za pomocą szerokiego paska materiałowego oraz dodatkowej linki..
Wymagania
Cena
425 Ryō
Link do tematu postaci
KLIK!
Nazwa
Kapelusz
Typ
Ubiór - Kapelusz
Objętość
Trzeba nosić na ciele | 10pkt Objętości
Opis Czarny kapelusz, ze stylu będący połączeniem chłopskiego i bardziej wyszukanych miejskich kapeluszy. Wykonany jest z miarę wytrzymałego materiału oraz wyposażony jest w sznur mocujący, by w trakcie wykonywania salta nie spadł z głowy.
Wymagania
Cena
100 Ryō
Link do tematu postaci
KLIK!
Ze wstępnych ustaleń z Exodią, wszystko jest cacy.
0 x
Rindou Arashi

Re: Ubrania kontratakują

Post autor: Rindou Arashi »

• Płaszcz
    • opisz umiejscowienie kieszeni. Np czy te duże znajdują się na wysokości ramion, czy na biodrach itp.
    • Zwiększyłbym wymaganą statystykę do 20, dodatkowo z tego co widziałem zbroja wymaga wytrzymałości, więc tutaj także bym wybrał ją ponad siłę.
  • Maska
    • Nie rozumiem do czego ma służyć dodatkowa linka, dopisz to proszę.
    • Zmieniłbym cenę na 200, może nawet mniej.... 150? (Z tym poczekam na opinię innych)
  • Kapelusz
    • To samo co wcześniej. Opisz jak wygląda kieszeń. Czy jest ona na dnie kapelusza, czy może w jego ściance.
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator
Ranga: Starszy Kapral
GG/Discord: Boyos#3562
Multikonta: Ario

Post autor: Boyos »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Kurusu

Konstruktywna opinia, to lubię ^^. Ale tak czy inaczej odpowiadając na pytania:

- Dot. Dodatkowej Linki w Masce, służy bardziej w celach pomocniczych niżeli jako główna siła utrzymująca maskę na twarzy. Gdyby przy jakiś okolicznościach, główny pasek się zerwał, to ona weźmie na siebie ciężar niedopuszczenia, by osłona spadła. Przezorny zawsze ubezpieczony, prawda?

- Kwestia kolczugi. Rozumiem chęć podniesienia ceny, aczkolwiek się z nią nie zgadzam. Czemuż to? Kompletna zbroja kosztuje 3,5k ryo i zapewnia o wiele większą ochronę, w tym wypadku mamy do czynienia z cienką kolczugą, pełniącą rolę bardziej amortyzacji niżeli faktycznej, pełnoprawnej ochrony - acz nie należy zaprzeczać, że życie może uratować. Wydaje mi się, że podniesienie ceny do 1k ryo będzie jak najbardziej zgodne z proporcjami obrony i uczciwe. (poza tym, zmieniłem "nie wbijanie się" na amortyzację, bo faktycznie to mogło w błąd wprowadzać)

- Kieszeń w kapeluszu. Uważam to za przydatną rzecz, jednak to nie jest coś na czym mi zależy, więc usunę ją.

Poza tym, idę nanieść proponowane zmiany.
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Kurusu

Dodane, nie broni przed mieczami. Jedynie delikatnie amortyzuje, ale to niewiele daje, bo jest i tak przecinana.
0 x
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 25

Post autor: Yami »

Ukryty tekst
0 x
Kurusu

O nie. Literówki ._.

Ale tak odnosząc się do kolczugi. Choć zbroja mimo wszystko chroni wszystkie witalne organy poza mózgiem, a kawałek metalu wydaje się mimo wszystko poważny. Kolczuga tego typu mogła, by ważyć do około 18kg, jeśli dobrze kojarzę takie rzeczy, ta Madary z pewnością jest cięższa. Ale pomyślmy tak: Załóżmy, że rozmiar kolczugi zostanie ograniczony do obszarów "bluza" + miednica. Wtedy na pewno, będzie około 15kg. A nawet mniej przy założeniu, że to cienka i mało wytrzymała kolczuga. Niestety, nie jestem specem od tego nie ukrywam - więc spytam, w jaki sposób oprócz usunięcia kolczugi, byś uciął koszty?

Co do maski, odpowiedź jest raczej oczywista. :v
0 x
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 25

Post autor: Yami »

Ukryty tekst
0 x
Kurusu

Zdaje sobie sprawę, że na rękę idziesz, naprawdę ._. Ale ja bym pragnął się skupić na kwestii finansowej, bo ona jest tu najbardziej interesująca ^^. Bo w tej konkretnej sytuacji powierzchnia została zmniejszona, bo przyznam, intensywnie myślę jak uciąć koszty, bez utraty kolczugi. Przepraszam za brak wiedzy i pomysłu jak to zrobić, ale niestety nie znam się na uzbrojeniu średniowiecznym. A internety podają najróżniejsze dane.
0 x
Kurusu

Wpadłem w sumie na pewien pomysł. A gdyby tak zastąpić kolczugę, metalowymi płytkami znajdującymi się pomiędzy warstwami materiału, które chroniłyby korpus od strony przedniej i tylnej? Sięgało nieco do miednicy, nie osłaniając jej jednak. Czy by coś takiego pocięło koszty, bo zamiana kolczugi na pseudo-brygantynę wydaje się tańszą opcją?
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Kurusu

Dobra. Na obecną chwilę, nie jestem w stanie udźwignąć podanych kosztów, stąd usunę kolczugę. Osobiście nie zmienię ceny, bo uznam to jako wzmocnienie materiału płaszcza, by nie został podarty jak byle co. Czy jest to akceptowalne?
0 x
Rindou Arashi

Post autor: Rindou Arashi »

Dalej proszę o opisanie kieszeni na rękawach oraz ich zamknięcie. Przy tak newralgicznym miejscu jest to ważne, gdyż źle zaprojektowane może prowadzić do wypadania z niej przedmiotów.

Przy braku pancerza pasowała by mi cena 500.
0 x
Kurusu

Dopisane.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Przedmioty”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości