#2 - awanse postaci
- Ichirou
- Wiek postaci: 35
- Ranga: Seinin
- Krótki wygląd: Chodzące piękno.
- Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=320
Re: #2 - awanse postaci
No to jeszcze teraz trzeba ustalić poszczególne progi według tego systemu
Od ilu pkt atrybutów LUB od jakiej dziedziny przyznajemy Chunina / TJ / Jounina / Senina 

0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
A ja przeciw. Już komuś to tłumaczyłem. Nie jest to złe rozwiązanie, ale jest to niepotrzebne rozbicie systemu na mniejsze części, a po co komplikować życie. Policzenie posiadanych punktów historii, to kwestia pięciu minut roboty, więc proszę bez demagogii mówiącej o tym, że byłby to jakikolwiek problem. Każdy będzie awansował w ten sam sposób, bo niskie jest ważne ile punktów wyda na konkretny atrybut czy dziedzinę, a ile ich łącznie zbierze. Ile zbierze doświadczenia. Ranga=doświadczenia, tak będzie przy proponowanym przeze mnie rozwiązaniu. Nie ranga=rozwój, bo to wtedy właśnie przez różne przeliczniki będą różnie awansowali, mając ten sam poziom doświadczenia, bezsens.
0 x
Popieram Soha. Pomysł Defra podsumowywujący 4 strony dyskusji to strzał w pysk logice, bo nic nie jest uproszczone oprócz malusiego ukłonu ludzi którzy pakują głównie w dziedziny. Rękami i nogami jestem na nie, błagam was ludzie, nie róbta tego.
0 x
//odświeżam temat, który widocznie ugrzązł w martwym punkcie
Pomysł #1
PS. Reika - napisałaś coś o braniu systemu z DSa. Nie widzę powodu, by widząc prostego chłopa z mądrą książką nie brać od niego mądrej książki. Bo chłop pozostanie chłopem, a z mądrej książki możemy się wiele nauczyć. To, że jakiś pomysł już powstał i jest używany nie oznacza, że jest zły, a nawet jeśli początkowo wydaje się być odmienny od systemu forum to myślę, że znakomicie się w niego wpasuje
Pomysł #1
Przeliczenie całego rozwoju na PH, awans po przekroczeniu określonego progu (ilości)
Plusy dodatnie:
Pomysł #2
Plusy dodatnie:
- nie karze nikogo za rozwój nieliniowy (niezależnie czy wpakuje się PH we wszystko. czy rozwinie tylko jedną dziedzinę)
- pozwala na dowolne rozplanowanie PH bez strachu o utratę możliwości awansu
- wymaga sprawdzania stanu ilości wymaganych PH.
Podanie warunków, w których spełnienie jednego upoważnia do awansu
Plusy dodatnie:
Chyba lepszy byłby pierwszy projekt, jako że drugi wymagałby kolejnego kombinowania co do warunków i ujednolicenia ich w jakikolwiek sposób. Sprawdzanie ilości stanu PH mogłoby być dziecinne proste dzięki jednej dodatkowej linijce w rozliczeniach PH "Całkowita ilość PH: X " załatwiając całkowicie i raz na zawsze problem przelicznika. PH przy każdym przyroście dodawało by się do określonej sumy, co pozwalałoby minimalnym wysiłkiem mieć każdorazową aktualizację stanu całkowitego PH.Plusy dodatnie:
- Jasno określone zasady dla każdego typu rozwoju
- problemy z dostosowaniem progów rozwojowych (trzeba byłoby zacząć od punktu odniesienia i jakoś równoważyć warunki, np. ilością PH (CZYLI WRACAMY DO #1)
PS. Reika - napisałaś coś o braniu systemu z DSa. Nie widzę powodu, by widząc prostego chłopa z mądrą książką nie brać od niego mądrej książki. Bo chłop pozostanie chłopem, a z mądrej książki możemy się wiele nauczyć. To, że jakiś pomysł już powstał i jest używany nie oznacza, że jest zły, a nawet jeśli początkowo wydaje się być odmienny od systemu forum to myślę, że znakomicie się w niego wpasuje
0 x
- Reika
- Martwa postać
- Wiek postaci: 28
- Ranga: Sentoki
- Krótki wygląd: Popatrz na Avatar, a po szczegóły zapraszam do mojej KP <3
- Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach
- Link do KP: http://www.shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=245
- Multikonta: Brak
Nadal przeciwko. Już na DS gram z takim systemem awansowania i mam go serdecznie dość. Podoba mi się obecny system bo jest inny i bardziej rozbudowany. Trzeba się więcej namęczyć i bardzo dobrze. Nie chcę, żeby kopiowano ten system tylko dla własnej wygodny niektórych jednostek. Zarejestrowałam się tutaj, bo wreszcie jest coś innego i fajnego, a jak wszystko sprowadzi się do kopii z innych for to dopiero będzie o dupę rozbić i forum straci swój urok.
Tak jak powiedział Def i tak jak ja proponowałam. Nie trzeba zmieniać całego systemu awansu, bo tak chce część ludzi, wystarczy tylko lekko zmienić wymagania, gdzie zarówno fizyczni, jak i dziedzinowi mają równe szanse, także za pomysłem Defa.
Edit: Poza tym, zauważyłam, że niektórzy ostro farmią PH, prowadząc po kilka misji na raz i robiąc przy okazji swoją, więc tym bardziej nie, dla przelicznika PH, bo z jakiej racji mamy takim osobą ułatwiać awans? Niech się namęczą i spełniają określone warunki, a nie prowadzą misje i biorą z tego profity, które nijak się mają do osiągnięć własnej postaci jaką prowadzą.
Tak jak powiedział Def i tak jak ja proponowałam. Nie trzeba zmieniać całego systemu awansu, bo tak chce część ludzi, wystarczy tylko lekko zmienić wymagania, gdzie zarówno fizyczni, jak i dziedzinowi mają równe szanse, także za pomysłem Defa.
Edit: Poza tym, zauważyłam, że niektórzy ostro farmią PH, prowadząc po kilka misji na raz i robiąc przy okazji swoją, więc tym bardziej nie, dla przelicznika PH, bo z jakiej racji mamy takim osobą ułatwiać awans? Niech się namęczą i spełniają określone warunki, a nie prowadzą misje i biorą z tego profity, które nijak się mają do osiągnięć własnej postaci jaką prowadzą.
0 x

|| Karta Postaci || Pieniądze || Punkty Historii || Głos ||
- Ichirou
- Wiek postaci: 35
- Ranga: Seinin
- Krótki wygląd: Chodzące piękno.
- Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=320
Obecny system nie jest bardziej rozbudowany, a uproszczony, przez co ogranicza możliwe ścieżki rozwoju, by móc starać się o awans.
Osobiście byłbym przynajmniej za lekką modyfikacją obecnych wymogów, dodając jakieś alternatywy (wymagające analogicznego nakładu PH) dla osób rozwijających przede wszystkich atrybuty lub dziedziny. Co do liczenia zdobytych PH, to tu w sumie nie mam nic przeciwko, bo to opcja najbardziej elastyczna z możliwych, umożliwiająca rozwój postaci w dowolny sposób, nie blokując przy tym szansy na awans.
Reika, nie rozumiem twojego editu. Farmienie PH nie faworyzuje żadnego rozwiązania.
Osobiście byłbym przynajmniej za lekką modyfikacją obecnych wymogów, dodając jakieś alternatywy (wymagające analogicznego nakładu PH) dla osób rozwijających przede wszystkich atrybuty lub dziedziny. Co do liczenia zdobytych PH, to tu w sumie nie mam nic przeciwko, bo to opcja najbardziej elastyczna z możliwych, umożliwiająca rozwój postaci w dowolny sposób, nie blokując przy tym szansy na awans.
Reika, nie rozumiem twojego editu. Farmienie PH nie faworyzuje żadnego rozwiązania.
0 x
Reika, Ty naprawdę nie rozumiesz.
Co robisz obecnie by awansować? Zbierasz PH i przydzielasz tak, jak Ci każe odgórnie system.
Jak będziesz awansować po zmianie? Zbierasz PH i przydzielasz tak, jak Ci wygodniej.
Lecisz czystą demagogią pisząc o kopiowaniu systemu, o tym że przyszłaś tutaj grać bo jest inny system, czy też o jakimś farmieniu.
a) Nie będzie to żadna kopia, bo tam system rozbija się na X mniejszych elementów. Jeżeli Twoim zdaniem ranga zależna od zebranego doświadczenia, to jakaś kopia, to równie dobrze możemy całkowicie wywalić możliwość awansowania, bo plagiat. Wszędzie tak jest. Tutaj obecnie też, tylko niestety system dodatkowo wymusza konkretny rozwój.
b) Jak już wyżej wykazałem dalej będzie to inny system. Naprawdę forum straci tyyyyyle uroku po zmianie tego jak przydzielać PH. XD
c) Obecnie też więcej PH=więcej do rozdania=szybszy awans. Żaden system tego nie wyeliminuje, nie mów że to jakiś problem tego pomysłu, bo teraz też tak jest i w tej kwestii nic się nie zmieni.
Co robisz obecnie by awansować? Zbierasz PH i przydzielasz tak, jak Ci każe odgórnie system.
Jak będziesz awansować po zmianie? Zbierasz PH i przydzielasz tak, jak Ci wygodniej.
Lecisz czystą demagogią pisząc o kopiowaniu systemu, o tym że przyszłaś tutaj grać bo jest inny system, czy też o jakimś farmieniu.
a) Nie będzie to żadna kopia, bo tam system rozbija się na X mniejszych elementów. Jeżeli Twoim zdaniem ranga zależna od zebranego doświadczenia, to jakaś kopia, to równie dobrze możemy całkowicie wywalić możliwość awansowania, bo plagiat. Wszędzie tak jest. Tutaj obecnie też, tylko niestety system dodatkowo wymusza konkretny rozwój.
b) Jak już wyżej wykazałem dalej będzie to inny system. Naprawdę forum straci tyyyyyle uroku po zmianie tego jak przydzielać PH. XD
c) Obecnie też więcej PH=więcej do rozdania=szybszy awans. Żaden system tego nie wyeliminuje, nie mów że to jakiś problem tego pomysłu, bo teraz też tak jest i w tej kwestii nic się nie zmieni.
0 x
Reika demagogia w smutnej postaci, nic więcej. Farmienie PH jest złe! Są tacy którzy robią po kilka misji! A... Przepraszam bardzo co to zmienia? To, czy uzbieram 1k PH na misjach robionych innym i zostane chunninem czy uzbieram 1k PH i wydam je na staty bo do tego mnie zmusza system nie zmienia zupełnie nic. Ten sam system, te same ilosci PH tylko nie są z gory narzucone co z tymi PH mam zrobić.
Poczytaj temat jeszcze raz i przemysl nim zaczniesz znow tak emocjonalnie pisać. Na zimno zawsze lepiej.
Podbijam. ZA.
Poczytaj temat jeszcze raz i przemysl nim zaczniesz znow tak emocjonalnie pisać. Na zimno zawsze lepiej.
Podbijam. ZA.
0 x
Pomysł Soha ma sens. Pomysł Defa jest dobry. Ale pomysł Soha jest lepszy. Pomysł pomysł pomysł, za mało razy to napisałem.
Wg Soha nie ma wpływu na to w co wbijasz, możesz mieć gołą postać, ale masę PH z misji, niewydanych po prostu. U Defa jest tak samo, ale to PH się wydaje albo w dziedziny, albo w staty.
Reasumując, przypominam o innym warunku. O wymaganiu misji, które raczej pozostanie. A teksty pokroju "postać ciapa przejdzie" nie mają tu sensu, bo jak niby zaliczą coś trudniejszego niż C?
Za Sohem. Stare wymagania + suma ph zamiast stat/dziedzin, ale tak samo określone
Wg Soha nie ma wpływu na to w co wbijasz, możesz mieć gołą postać, ale masę PH z misji, niewydanych po prostu. U Defa jest tak samo, ale to PH się wydaje albo w dziedziny, albo w staty.
Reasumując, przypominam o innym warunku. O wymaganiu misji, które raczej pozostanie. A teksty pokroju "postać ciapa przejdzie" nie mają tu sensu, bo jak niby zaliczą coś trudniejszego niż C?
Za Sohem. Stare wymagania + suma ph zamiast stat/dziedzin, ale tak samo określone
0 x
Jak chcecie..
800 - Chunin
1500 - Tokubetsu Jounin
3000 - Jounin
4500 - Senin
Z tym co ustalone zostało wcześniej. Biorąc jeszcze pod uwagę ostatni post Arafinwe, rozumiem, że opowiadacie się za takim zapisem:
Akoraito (Akolita)
800 - Chunin
1500 - Tokubetsu Jounin
3000 - Jounin
4500 - Senin
Z tym co ustalone zostało wcześniej. Biorąc jeszcze pod uwagę ostatni post Arafinwe, rozumiem, że opowiadacie się za takim zapisem:
Akoraito (Akolita)
- 1x Misja B
- Osiągnąć sumę 800 PH
- Ponadto odbyć rozmowę z Liderem Klanu [nie dotyczy wyrzutków]
- 1x Misja A
- Osiągnąć sumę 1500 PH
- 1x Misja S
- Osiągnąć sumę 3000 PH
- 3x Misja S
- Osiągnąć sumę 4500 PH
- Bezklanowcy oraz Szczepowcy powinni odbyć rozmowę z władzami prowincji w której osiedli
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Póki jesteśmy w miasteczku kupieckim to ma jakiś sens, ale co jeśli ktoś gra szczepem/bezklanowcem bez stałego miejsca zamieszkania? Jest system wymiany informacji o shinobi i w każdej prowincji może iść, czy jak? A może zrobić gdzieś takie główne centrum jak było w FMA, gdzie trzeba się udać by awansować? By to kosztowało co najwyżej podróż do konkretnej prowincji i tyle. Gorzej jakby ktoś miał tam problemy, to ogarnąć to jakoś jak z wyrzutkami. :-P
To tak by ustalić i uniknąć komplikacji późniejszych.
To tak by ustalić i uniknąć komplikacji późniejszych.
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości