- Nazwa
- Kozia noga
- Typ
- Naciąg do kuszy, przedmiot pomocniczy
- Ninpō
- Brak
- Objętość
- Należy nosić na plecach, albo przy pasie
- Waga Fūin
- Cena
- Opis Przyrząd służący do napinania cięciwy w prosty i przyjemny sposób bez potrzeby używania większej siły. Jego długość to około 70 cm. Pasuje do każdej zwykłej kuszy. Wykonany został z metalu, ponieważ tylko ten materiał mógł zapewnić, że utrzymywanie tak dużej siły po prostu go nie zniszczy. Mimo tego jest zaskakująco lekki. Oscylując koło 1 kg. Cały mechanizm jest zadziwiająco prosty w swoim działaniu wykorzystuje fizykę, a mianowicie zasadę dźwigni w której im dłuższy koniec na który działamy siłą tym mniejsza musi ona być. Został zaopatrzony w specjalne skórzane "ochraniacze" na haki, by nie zrobić sobie krzywdy podczas przenoszenia. Cały zestaw zaopatrzony jest także w skórzaną kaburę która umożliwia wygodne przenoszenie.
- Użycie
- Klik!
- Właściwości Mechanizm obniża wymóg kusz na siłę o 40 punktów. Jego użycie polega na zahaczeniu specjalnego haka o kółeczko (pierwotnie przeznaczone do trzymania kuszy nogą podczas ładowania), a następnie drugiego za cięciwę. Teraz wystarczy lekki nacisk na długi koniec, a cięciwa dosłownie sama się nałoży. Łatwiejsze przeładowanie odbywa się jednak kosztem nieznacznego wydłużenia tego procesu względem "standardowego przeładowania" z użyciem rąk (szczegóły określa MG)
- Link do tematu
- Klik!
Coś ciekawego
Moderator: Souei
Coś ciekawego
0 x
- Tsukune
- Wiek postaci: 30
- Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
- Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=803&p=4864#p4864
Re: Coś ciekawego
Szczerze to wstępne wycenienie, jak dacie tak będzie xD Ceny na forum mamy dziwne stąd coś takiego. Przykładowo katana powinna kosztować krocie przez specjalny system wytopu znany tylko najlepszym mistrzom i mieszanie miękkiego metalu z twardym. Zrobienie jednej sztuki zajmowało tygodnie jeśli nie miesiące. Kiedyś oglądałem dokument i czeladnicy uczą się kilka lat zanim pozwoli się im wykonać własną sztukę.
0 x
Tylko problem w tym, że zwykła kusza nie powinna się różnić niczym od tej stosowanej w średniowieczu, a z takim cackiem nawet miernota robiła to bez większego jej nakładu xD Po prostu wkraczamy na wartości osiągalne przez przeciętnego Janusza, czyli 0. Ja rozumiem jakbyśmy mówili o kuszy która ważyła 18kg (były takie), ale i to omijali tzw. windą angielską.
0 x
Rozumiem punkt widzenia, aczkolwiek chciałbym wjechać z fizyką, bo nawet jeśli miałoby to tak wyglądać to wartości są po prostu zbyt duże xD Siła wymagana do operowania takim urządzeniem to mniej więcej od 9 do 13 razy (pewnie powinienem opisać proporcje, ale nie chciałem się aż tak zagłębiać. W każdym razie mniej więcej to pomiędzy 9:1, a 13:1) mniej niż byśmy musieli włożyć w normalne naciąganie kuszy. Jak będzie trzeba to mogę narzędzie wydłużyć jeszcze bardziej bo średnio mnie to boli, a wymóg siły powinien spaść jeszcze drastyczniej. Przy takich proporcjach nie wychodzimy nawet poza 10 siły w większej kuszy, a trzeba brać także pod uwagę bazową siła wynikającą z 0 co daje nam pewnie jeszcze mniejsze wymogi xD Rozumiem także, że statystyki na forum są nieco pokręcone i nie skalują się linearnie, a raczej przypomina to wykres funkcji x^2 na plusie, ale to jeszcze bardziej przemawia na moją korzyść bo nie oscylujemy na magicznych liczbach tylko maksymalnie 70 w przypadku tego co mamy.
Fki to działająca siła, rki długość ramion.
A oto i piękny wzór
Cały artykuł - https://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BAwignia
A oto i piękny wzór
0 x
Jak wspominał Shinji kozia noga mogła być używana nawet przez dzieciaki, żeby naciągnąć kusze. Proste, wygodne urządzenie.
Z tą różnicą że z tym wydłużeniem czasu, to tak nie do końca xD Naciągnięcie dłońmi, a dobranie żelastwa, założenie go na kuszę, naciągnięcie i odłożenie trwa jednak trochę.
Czemu odłożenie? No bo ta duża kusza jednak sama w sobie trochę waży i dziecko już jej nie udźwignie.
Stąd o ile czas przeładowania ma być taki, a nie inny to zostałbym przy propozycji Micheletto. Czyli zmniejszenie wymogu redukcji siły o 40 (lub 50) punktów. Bo jeszcze się okaże, że zrobisz balistę i tym będziesz ją naciągał "bo to duża kusza"
Z tą różnicą że z tym wydłużeniem czasu, to tak nie do końca xD Naciągnięcie dłońmi, a dobranie żelastwa, założenie go na kuszę, naciągnięcie i odłożenie trwa jednak trochę.
Czemu odłożenie? No bo ta duża kusza jednak sama w sobie trochę waży i dziecko już jej nie udźwignie.
Stąd o ile czas przeładowania ma być taki, a nie inny to zostałbym przy propozycji Micheletto. Czyli zmniejszenie wymogu redukcji siły o 40 (lub 50) punktów. Bo jeszcze się okaże, że zrobisz balistę i tym będziesz ją naciągał "bo to duża kusza"

0 x
W sumie to ciężar kuszy nie ma tu nic do gadania XDDD W przeciwnym wypadku przy wymogu 20 siły na katanie nie dałoby się tego podnieść, a wartość 0 to przeciętny człowiek, ale ugnę się i zrobię jak chcecie bo koniecznie potrzebuję tego czegoś na event. Tak więc edytuje dla tego -40 i tyle. Koszta dam takie jak proponował Tsukune (może nawet ciutkę większe). Jak są co do tego jakieś obiekcje to zgłaszać.
0 x
A gdzie te wzmianka o zmniejszonej szybkości ładowania? Sam o tym wspominałem, więc pamiętam, że to było w opisie i jest do uwzględnienia przez MG
Oj ty ty ty ty!
Oj ty ty ty ty!
0 x
No to powiedzcie ile ma być wydłużone owe ładowanie. Widzę komendę z tym wydłużaniem to tak nie do końca to wywalam
O wiele więcej na pewno by to nie zajmowało co zresztą widać po filmiku, który załączyłem. Przy naciąganiu zwykłej kuszy wszakże musimy oprzeć ją na ziemi, przytrzymać nogą i wspomóc siłę ruchem całego ciała. Tu natomiast to nie występuje (po prostu gówno by zmieniło) co oszczędza akurat tą część czasową.

O wiele więcej na pewno by to nie zajmowało co zresztą widać po filmiku, który załączyłem. Przy naciąganiu zwykłej kuszy wszakże musimy oprzeć ją na ziemi, przytrzymać nogą i wspomóc siłę ruchem całego ciała. Tu natomiast to nie występuje (po prostu gówno by zmieniło) co oszczędza akurat tą część czasową.
0 x
- Tsukune
- Wiek postaci: 30
- Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
- Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=803&p=4864#p4864
Wcześniej było wystrzelenie 5 bełtów, zamiast 6. W sumie jak to będzie w opisie (tak jak wcześniej :P) to ode mnie będzie akcept
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości