- Nazwa Kukły Āku setsudan (bājon 1. 0)
アーク切断(バージョン1.0)
Łukowe Cięcie (wersja 1.0) - w skrócie: Āse - Ranga
- C
- Klasa
- Lekka
- Cena
- 2200
- Materiały
- Drewno, Materiał na ubrania, Broń (wliczona w cenę kukły)
- Wygląd Lalka przypomina mężczyznę z srebrnymi włosami, dość specyficznie ubranego (patrz. obrazek). "Mężczyzna" ten jest oczywiście uzbrojony. Przy pasie posiada Małą Kuszę, a na plecach Wielki Kunai i kołczan na bełty. Lalka posiada około metra i osiemdziesięciu centymetrów wzrostu.
- Mechanizmy Na początku warto wspomnieć o ruchliwości kukły. Kukła ma zamontowaną całą gamę stawów obrotowych. Zamontowane są tam gdzie normalny człowiek posiada stawy. Warto wspomnieć jeszcze o dwóch rzeczach. Pierwszą rzeczą jest to, że chociaż bronie są niejako częścią lalki (mogą być zapieczętowane razem z lalką za pomocą Kugutsu no Fūin), to można ich używać oddzielnie. Drugą natomiast to, że lalka ma zamontowany ukryty i śmiercionośny mechanizm. O czym mowa? Ano o pile tarczowej okrągłej schowanej w brzuchu lalki. Piła znajduje się za drewnianymi rozsuwanymi drzwiczkami, tak więc przeciwnik nie wie o jej istnieniu. Wystarczy więc otworzyć te drzwiczki, rozsuwając ubranie i wysunąć ostrze na 20 centymetrów (niewysunięte nie wyrządzi żadnych szkód), jednocześnie wprawiając je w ruch obrotowy, by móc bez problemu przeciąć cel. Warto także zaznaczyć, że "na start" kukiełka posiada 40 bełtów w kołczanie.
- Zaakceptowane
- klik
Āse
Moderator: Souei
Āse
0 x
Re: Āse
Uwagi:
Dlaczego nie wliczyłem łuku, strzał i kołczanu? Bo imo to nie przejdzie, pisałem wyżej.
- Imo nie będziesz w stanie strzelać z łuku tą kukiełką bez stylu walki i cholernie wysokiej percepcji. Ruchy mieczami wcale nie są super i opisano to dobrze w temacie "Ayatsuri". W przypadku wagi ultralekkiej trzymanie przeciwnika to chyba jakiś żart, przy najmniejszej sile przecież może się wyrwać.
- Nie wiem czy to ultralekka, czy lekka. Czekam na odzew kogoś z administracji/moda technicznego, bo nie ma żadnych odniesień.
- Piła 500
- 2x Tanto 800
- 2x Drewno 600
Razem 1900
Dlaczego nie wliczyłem łuku, strzał i kołczanu? Bo imo to nie przejdzie, pisałem wyżej.
0 x
No cóż. Dla mnie to po prostu zwykłe czepialstwo i nie jestem się w stanie zgodzić z większością tego co napisał Naoki.
.
- Czemu niby nie miałaby móc używać łuku? Przecież nie ma zakazu, że postacie nie mogą używać broni, nie mając stylu walki. Skoro kukiełka może używać katan czy tant, a ja jako Lalkarz nie mam Chanbary, to dlaczego jestem zobligowany do posiadania Takedy? Nie, Panie Naoki. Mogę nawet w tym momencie iść i zakupić w sklepie łuk, którego będę mógł z powodzeniem używać. Co prawda nie wykonam żadnej techniki, ale nałożyć strzałę na cięciwę - nałożę. Napiąć łuk - napnę. Strzelić - strzelę. Może zbyt mocny ten łuk wziąłem?
- 2x Drewno i 600 Ryo? Skąd Ci to przyszło do głowy? W tym temacie jest napisane wprost. Koszt drewna waha się od 100 do 300 Ryo w zależności od wielkości przedmiotu. Dodatkowo jest to napisane w wersji niepoliczalnej i bardzo ogólnej. Nie ma czegoś takiego jak jedna "porcja" drewna. Dodatkowo chciałbym zauważyć, że moja pierwsza kukiełka kosztowała 450 Ryo, a w jej koszt wchodził: koszt ubrań, wyrzutnia senbon, wyrzutnia kunai, wyrzutnia shuriken, średni magazynek na bronie i koszt drewna, z którego została wykonana. Jej wysokość to półtorej metra. A Ty chcesz, żebym za 1,8-metrową kukiełkę płacił 600 Ryo? Mówię oczywiście o samym koszcie drewna. Przecież to śmieszne.
- Ruchy mieczami nie są super? No brawo. Po prostu genialne stwierdzenie. Wyobraź sobie, że czytałem temat "Ayatsuri" parę razy co najmniej, więc wiem co jest tam napisane. Nie ma tam stwierdzenia, że "ruchy mieczami nie są super". Jest natomiast stwierdzenie, że w przypadku walki z człowiekiem kukiełka zwyczajnie gorzej posługuje się bronią (głównie ze względu na pewne opóźnienie) i ja tego nie neguję. Wiesz co znaczy słowo "niemalże", którego użyłem w opisie? "Niemalże tak dokładne jak człowiek" oznacza, że ruchy kukiełki są porównywalne do ruchów człowieka, jednak człowiek jest sprawniejszy. Tak jakby powiedzieć "2 to niemalże 2,5". 2 jest zbliżone do 2,5, ale 2,5 jest większe od 2. A jaki był sens tego zdania? Ano taki, że kukiełka ma stawy tam gdzie człowiek (łącznie ze stawami chociażby w palcach), dzięki czemu może wykonywać precyzyjne ruchy - chociażby wziąć do ręki łuk, nałożyć strzałę na cięciwę i strzelić. I tak, ciągle będę się upierał przy tym, że ta kukiełka może używać łuku.
- Kolejna sprawa. Kwestia trzymania. Tutaj masz trochę racji, ale też nie do końca. To czy się wyrwie czy nie nie zależy od lekkości lalki, ale od jej siły i wytrzymałości stawów. Co najwyżej można dyskutować o tym czy lalka jest w stanie unieruchomić przeciwnika, chwytając go, czy po prostu przeciwnik jest na tyle silny, że będzie w stanie przenieść trzymającą go lalkę ze sobą. No wiesz. Na zasadzie, że lalka chwyta przeciwnika, ten może się jednak ciągle ruszać, bo lalka nie jest w stanie go unieruchomić. Po prostu przemieszcza się z razem z lalką, która uczepiła się do niego jak rzep do psiego ogona. To jednak kwestia samej walki i oceny Mistrza Gry. Nie jest to element techniczny i dlatego nie będę uwzględniał tego w opisie.

0 x
Odpowiem po kolei:
Murai: Czyli mam rozumieć, że kusza strzela prosto, a łuk zygzakiem? Bo ja zupełnie nie rozumiem dlaczego strzał z łuku byłby utrudniony, a z kuszy jak najbardziej możliwy. Co z tego, że strzelam z widoku trzeciej osoby? Kukły można wyposażyć w różne wyrzutnie pocisków, którymi też strzela się z widoku trzeciej osoby, często w ruchu i jakoś są celne (a zapewne są to takie mini-kusze czy mini-łuki) na ogół. Nie rozumiem więc dlaczego łuk miałby nie być celny. Chodzi o to, że trzeba go ręcznie naciągnąć czy co? Generalnie wziąłem łuk z prostej przyczyny. Po pierwsze, jak słusznie zauważyłeś, art. Po drugie najlepszy łuk strzela na odległość 350 metrów i kosztuje 1300 Ryo. Najlepsza kusza - tylko 200 metrów i koszt 3000 Ryo. Łuk jest bardziej opłacalny. No, ale jak tak teraz myślę, to może jednak zmienię broń, bo jednak przydałoby się jakoś uciąć koszty czy coś, bo ponad 3000 Ryo za kukłę to nie na moją kieszeń. Pomyślę nad tym.
Micheletto: Rozumiem. Postaram się hamować. A po drugie. Dlaczego kukła miałaby być lekka? Tego nie rozumiem. Kukiełka nie posiada zbroi. Jest po prostu tak wyrzeźbiona, że wydaje się ją posiadać. To po prostu kawałek drewna wyposażony w piłę, łuk (albo kuszę) i dwa tanta. Nic więcej. Moim zdaniem to ciągle ultra lekka lalka.
I teraz ogólnie powiem, że jest już późno, więc poprawki naniosę najwcześniej jutro rano. Może nawet później. Ale chciałbym jednak podyskutować trochę o tył łuku i ciężkości lalki.
Murai: Czyli mam rozumieć, że kusza strzela prosto, a łuk zygzakiem? Bo ja zupełnie nie rozumiem dlaczego strzał z łuku byłby utrudniony, a z kuszy jak najbardziej możliwy. Co z tego, że strzelam z widoku trzeciej osoby? Kukły można wyposażyć w różne wyrzutnie pocisków, którymi też strzela się z widoku trzeciej osoby, często w ruchu i jakoś są celne (a zapewne są to takie mini-kusze czy mini-łuki) na ogół. Nie rozumiem więc dlaczego łuk miałby nie być celny. Chodzi o to, że trzeba go ręcznie naciągnąć czy co? Generalnie wziąłem łuk z prostej przyczyny. Po pierwsze, jak słusznie zauważyłeś, art. Po drugie najlepszy łuk strzela na odległość 350 metrów i kosztuje 1300 Ryo. Najlepsza kusza - tylko 200 metrów i koszt 3000 Ryo. Łuk jest bardziej opłacalny. No, ale jak tak teraz myślę, to może jednak zmienię broń, bo jednak przydałoby się jakoś uciąć koszty czy coś, bo ponad 3000 Ryo za kukłę to nie na moją kieszeń. Pomyślę nad tym.
Micheletto: Rozumiem. Postaram się hamować. A po drugie. Dlaczego kukła miałaby być lekka? Tego nie rozumiem. Kukiełka nie posiada zbroi. Jest po prostu tak wyrzeźbiona, że wydaje się ją posiadać. To po prostu kawałek drewna wyposażony w piłę, łuk (albo kuszę) i dwa tanta. Nic więcej. Moim zdaniem to ciągle ultra lekka lalka.
I teraz ogólnie powiem, że jest już późno, więc poprawki naniosę najwcześniej jutro rano. Może nawet później. Ale chciałbym jednak podyskutować trochę o tył łuku i ciężkości lalki.
0 x
Uwagi do kukły:
- Strzelanie z łuku jest możliwe, ale to, że twoja celność będzie wynosiła 1% to inna sprawa. Bez wymogów w percepcji, stylu walki i klanówce po prostu to nie ma większego sensu. Tak samo możesz dać kukiełce zdolność żonglowania, ale po co, skoro jej to prawie nigdy nie wyjdzie? Plus ten długi łuk, chcesz kukiełką ominąć wymagania w sile czy jak? Moim zdaniem to po prostu jest bez sensu. Chcesz strzelać z łuku w miarę celnie? Daj wysokie wymagania w percepcji, klanówce i najlepiej styl walki.
- Podwójna cena drewna wynika z tego, że kukiełka jest po prostu większa. Takie jest moje wyobrażenie, cenę można prawie zawsze negocjować, a do tego są inni moderatorzy. Po prostu wychodzę z założenia, że skoro kije i broń drzewcowa kosztuje znacznie więcej, nawet jeśli elementy metalowe ma minimalne, to kukiełki też powinny ponosić odpowiednio większe koszty. Podpieranie się starą kukiełką jest tutaj nie na miejscu, bo ja jej nie oceniałem.
- "Niemalże tak dokładnie jak człowiek" to nie jest "[kukiełka] jednak nie dorasta on do pięt wyszkolonemu w tej sztuce człowiekowi". To pierwsze jest z twojej kukły, to drugie z opisu klanu.
- Trzymanie sprowadza się do siły lalkarza i tego jak kukła jest ciężka. Kiedy jest lekka, albo ultralekka to trzymanie mija się z celem, bo każdy ruch przy sile nieco większej niż 5 czy 10 po prostu przerwie trzymanie. Mechanizm stawu może być i wykonany z tytanu, ale wtedy waga idzie w górę, tak samo jak twoja siła, która zwiększa moc chwytu. Exodia to opisał.
- Twoim zdaniem kukła jest ultralekka, moim i Migela nie. Dwa miecze, piła i opcjonalny łuk trochę ważą, plus samo drewno na lalkę.
- Migel, z mojej strony nie pojawiły się argumenty ad personam.
Yamiyo, obrazisz mnie jeszcze raz, niezależnie czy tu, czy gdzieś indziej, a już nie wypowiem się w żadnym twoim tworze. Powinieneś umieć przyjąć krytykę, szczególnie, że moje zalecenia są potwierdzone przez innych moderatorów. Nie interesuje mnie to czy moja opinia ciebie denerwuje, czy wręcz przeciwnie, ale regulamin forum zabrania obrażania innych użytkowników. Dodajmy do tego, że to ty wrzucasz przedmiot, żebyśmy my go ocenili. Okaż nam/mi minimum szacunku, albo przynajmniej naucz się hamować przed wysyłaniem obelg i niepotrzebnych uwag. Ewentualnie możesz nauczyć się przepraszać.
0 x
Wysłałem Naokiemu PW z wyjaśnieniem całej sprawy, więc kwestię mojej "zgryźliwości" można uznać za zamkniętą, chyba.
A wracając do kukiełki: Przerobię opis i zmienię art, ale to dopiero jak znajdę coś odpowiedniego (i wrócę do domu, bo zaraz wychodzę). Zmienię na tą kuszę i wtedy powinno być ok z celnością, tak?
I jeszcze jedno pytanie: Koszt drewna. Ja zaproponowałem 300 (czyli maksimum jakie jest podane w tym temacie). Naoki chce, żeby to drewno kosztowało 600 czyli 2x tyle. Te 300 dodatkowych Ryo to koszt ponad połowy dużego zwoju, więc jednak zależy mi na tym, by trochę zaoszczędzić pieniążków.
A wracając do kukiełki: Przerobię opis i zmienię art, ale to dopiero jak znajdę coś odpowiedniego (i wrócę do domu, bo zaraz wychodzę). Zmienię na tą kuszę i wtedy powinno być ok z celnością, tak?
I jeszcze jedno pytanie: Koszt drewna. Ja zaproponowałem 300 (czyli maksimum jakie jest podane w tym temacie). Naoki chce, żeby to drewno kosztowało 600 czyli 2x tyle. Te 300 dodatkowych Ryo to koszt ponad połowy dużego zwoju, więc jednak zależy mi na tym, by trochę zaoszczędzić pieniążków.
0 x
Wprowadziłem poprawki. Usunąłem to "XD". Zmieniłem obrazek. Zmieniłem też broń (łuk na kuszę i dwa tanta na wielki kunai i strzały na bełty).
I teraz dam kosztorys:
Drewno: 300 (ciągle uważam, że 300 wystarczy)
Piła: 500
Mała Kusza: 700
Kołczan: 100
Bełty (40 Sztuk): 200
Wielki Kunai: 350
Razem: 2150
I teraz dam kosztorys:
Drewno: 300 (ciągle uważam, że 300 wystarczy)
Piła: 500
Mała Kusza: 700
Kołczan: 100
Bełty (40 Sztuk): 200
Wielki Kunai: 350
Razem: 2150
0 x
Widzę pewien wymóg w percepcji i sile dla lalkarza, żeby kukła mogła korzystać z kuszy. Siła z racji tego, że bronie jej wymagają. Siła 20. Percepcja jest bardziej potrzebna do korzystania z kuszy i chociaż jest to znacznie łatwiejsze niż strzelanie z łuku, to mimo wszystko kuglarz musi mieć trochę ogara, żeby kontrolować, co się dzieje, wycelować i wcisnąć ten spust kukłą. 25 wystarczy.
Poza ceną drewna, o którą się spieramy od początku, uwag nie mam.
Poza ceną drewna, o którą się spieramy od początku, uwag nie mam.
0 x
Czyli rozumiem, że nie mając 20 siły nie będę mógł używać tej lalki? Dlaczego, skoro to lalka używa kuszy? Czy jest gdzieś napisane, że jak lalka używa powiedzmy katany, to lalkarz musi mieć 20 siły? Nie ma. Dlaczego więc tutaj wprowadzacie ten wymóg?
A co do ceny drewna, to niech inni moderatorzy się wypowiedzą.
A co do ceny drewna, to niech inni moderatorzy się wypowiedzą.
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości