Listy Gończe

Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać
Wiek postaci: 28
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Popatrz na Avatar, a po szczegóły zapraszam do mojej KP <3
Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach
Multikonta: Brak

Listy Gończe

Post autor: Reika »

PROBLEM
W związku z tym, że szykuje się pierwszy list gończy za graczem, chciałabym zaznaczyć, że przydałby się do tego osobny temat, jak taka Książeczka Bingo. Owszem, można pisać na Tablicach Ogłoszeń w danej prowincji, ale z czasem te posty zgubią się w masie innych, bo gracze lubią sobie w takim temacie rozpoczynać misję, a niezorientowani nie będą wiedzieć, co i gdzie wisi.

ROZWIĄZANIE
Zrobić osobny temat z Listami Gończymi w Ogłoszeniach Graczy, gdzie umieści się go na samej górze, jako ważny temat i tam dać możliwość wstawiania takich ogłoszeń.

DODATKOWE UWAGI
Oczywiście w takim ogłoszeniu powinny się pojawić takie rzeczy, jak portret sprawcy, jego dane, o ile wiemy kim jest, wysokość nagrody i kto za danego delikwenta zapłaci. Jednak najważniejszą rzeczą powinien być wpis, w jakich prowincjach można zobaczyć taki list gończy, żeby gracze wiedzieli co, jak i gdzie.
Proponuję też od razu wzór kodu, do takiego ogłoszenia:
No i to w sumie tyle. Pomysł powinien ułatwić ''łowcom głów'' życie, a wystawiającym listy, ograniczyć ogłoszenie do jednego w temacie, a nie kilku po prowincjach.
0 x
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać
Wiek postaci: 29
Ranga: Samuraj
Krótki wygląd: Trupioblada cera, charakterystyczny brak głowy
Widoczny ekwipunek: Nagrobek

Re: Listy Gończe

Post autor: Seinaru »

Popieram w całości :)
0 x
Jeśli czytasz ten podpis to znaczy, że jestem już martwy...
Yamiyo

Post autor: Yamiyo »

Również jestem za :D. Reika, a przyznaj się. Ta akcja z Juuzu była umówiona czy jakoś samo tak wyszło? <delfineł> Śledzę Wasze fabuły i wyczekuję z niecierpliwością na to aż w końcu zostanie podana cena za jego głowę ^^.
0 x
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać
Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach

Nie była umówiona. Mieliśmy sobie tylko spokojnie pofabulić, a Juuzou z tyłka zaatakował, jak Liderka Yamanaka stwierdziła, bezpodstawnie. Resztę już znasz. Dalsze pytania na ten temat kieruj już na PW, żeby nie zaśmiecać tutaj tematu niepotrzebnym spamem ;)

Edit: I nie ciesz się tak tymi listami. Właśnie dostałam info, że prawdopodobnie ich nie będzie, nie mniej, temat może się przydać na przyszłość...
0 x
Masaru Yoshida

Post autor: Masaru Yoshida »

Jestem za i od razu niech ktoś sprecyzuje co zrobić żeby odnaleźć gracza. Bo wystawia się za kimś list i nie wiadomo jak go znaleźć. Te listy to piękna rzecz może być, robisz coś na misji złego uciekniesz, ale za twoją głowę stawiają nagrodę :D To supcio by było :v
0 x
Juuzou Yamanaka

Post autor: Juuzou Yamanaka »

Poczekajmy aż się zjawi taki pierwszy list :x
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Z tego co zrozumiałem Reika, chcesz to przeprowadzić niefabularnie, poprzez założenie tematu w ogłoszeniach. Dział ogłoszeń graczy tak jak pokazują tamtejsze posty, są zwykłymi informacjami, prośbami, pytaniami wrzucanymi przez graczy, którzy szukają kogoś do fabuły. Biorąc pod uwagę to, że sama chcesz do pewnego zadania kogoś w ten sposób znaleźć - to nie potrzeba wcale dyskutować nad tym pomysłem. Załóż temat "ogłoszenia Reiki" i wrzucaj tam zachęty do pościgu za kimkolwiek chcesz, nawet za Kenshim, zaznaczając tylko, że fabularnie resztę załatwisz - czyli wyjaśnisz potencjalnemu zleceniobiorcy czemu ma kogoś zabić... Tak wygląda sytuacja, jeżeli chcesz to rozwiązać niefabularnie - czyli poprzez temat w ogłoszeniach.

A jeżeli miałoby się to odbywać fabularnie, to ten temat jest również niepotrzebny, bo takie ogłoszenia w innych prowincjach powinny być już kontrolowane przez straż, bo równie dobrze jakiś parszywiec mógłby przykleić 'zapłacę za każdego zamordowanego Uchihe'. Czyli takie sprawy trzeba załatwiać z Liderami, uzyskać ich zgodę i czyń co chcesz. Nie widzę tworzenia szablonu i wrzucania go gdziekolwiek.

PS. Co najwyżej będzie można założyć w każdej krainie oddzielny wątek, jak np. Książeczka Bingo i tam podawać informację o poszukiwanych osobach. Żeby jednak podać tam personę non grata, wcześniej będzie należało uzyskać zgodę właśnie lidera prowincji.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać

Def, załamałeś mnie w tej chwili swoją wypowiedzią.

Wszystko odbywałoby się fabularnie i po uzgodnieniu tego z Liderem, do czego cały czas dążyłam, bo bez jego zgody nic nie zrobię, a taki temat z Listami Gończymi byłby czysto INFORMACYJNY. Żeby ludzie wiedzieli, że skoro są na przykład w Ryuzaku, to mogą się natknąć na takie ogłoszenie i pokusić się o nagrodę -_- i nic więcej. Nie mam pojęcia, skąd Ci się wzięła ta niefabularność i to rozumowanie -_- Z resztą teraz już nawet nie piszę o swoim przypadku, bo to nie aktualne, ale o przypadkach na przyszłość. Jakiś klan będzie chciał za coś ścigać, to puszcza takie listy i daje informacje w temacie, kto jest ścigany, za ile i gdzie wiszą takie ogłoszenia, żeby ludzie wiedzieli, jak mają się dowiedzieć o takim ogłoszeniu. Kto chce, to na nie odpowiada i rusza w pościg, oczywiście już poprzez misje, bo trzeba najpierw taką osobę znaleźć...
Ehh...
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Hmm.. pomyślmy.
No tak. Może dlatego, że ani słowa o tym nie padło w Twojej wypowiedzi? A ja nie potrafię jeszcze wnikać w myśli innych osób :) Może to i lepiej. W głowach co poniektórych nie chciałbym siedzieć.
Wydaje mi się, że takie sprawy powinno załatwiać się fabularnie, tym bardziej że chcesz podawać kwestie fabularne tj nagroda, podpis, cechy charakterystyczne itd. A co za tym idzie - takie wątki powinny znajdować się JEDYNIE w wątkach fabularnych, a nie informacyjnych jak działy ogłoszeniowe.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać

Def, nie było ani słowa, bo nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby załatwiać to niefabularnie -_- to się rozumiało samo przez siebie, no ale skoro posądziłeś mnie o chęć zrobienia czegoś na boku, to jest mi z tego powodu przykro. No nic. Zrób z tym tematem co chcesz. Uważam jednak, że przyda się taki główny w jednym miejscu, żeby nie rozsypywać tego po prowincjach i żeby ludzie mieli wszystko jak na dłoni, a nie szukali po krainach, czy przypadkiem ktoś coś nie wrzucił...
0 x
Masaru Yoshida

Post autor: Masaru Yoshida »

Def, mi się wydaje że Reice chodzi po prostu o zrobienie działu w którym ja jako gracz przeczytam informację że jak udam się do takiej lokacji, to tam znajdują się wywieszone listy gończe które ktoś wcześniej swoją postacią fabularnie stworzył i wywiesił. Ten dział to tylko informacja podobna do takowej jak- szukam osoby do fabuły w Sakai. Idziesz na miejsce i wszystko jest fabularnie załatwiane. Ale to tylko byłaby informacja taka, dla graczy że mogą rozpocząć fabułę. Bo co mam w każdej prowincji przeglądać wszystkie posty czy inny gracz nie dał ogłoszenia?
0 x
Yamiyo

Ja wyjątkowo poprę Reikę. Moim zdaniem przesłanie jej postu było na tyle zrozumiałe, że po prostu nie musiała wspominać o pewnych rzeczach, które powinny być oczywistą oczywistością. Ktoś idzie do prowincji, dostaje zgodę lidera, wysyła list gończy i tego typu sprawy. A później stosowną informację zamieszcza w stosownym temacie, by łowcy głów (tj. gracze, którzy się w takich wcielają) wiedzieli kogo ścigają (oczywiście najpierw fabularnie muszą odwiedzić daną prowincję, w której są listy gończe). I także popieram Reikę. Nie ma potrzeby, by robić tysiąca tematów - po jednym na prowincję - w którym byłyby te "ogłoszenia". Można wykorzystać chociażby temat ze sławą postaci. Mamy tam nawet taki cytat:
Oczywistą oczywistością jest, że Yuusha już nie żyje (biedaczysko, jak moja Meido i Iwaru ;( ), ale tutaj jest napisane wprost, że za Yuushą ciągle jest wysłany list gończy. Ewentualnie można zrobić kolejny temat. Jeśli nie w "Ogłoszeniach", to w dziale z misjami (bo skoro czysto fabularna sprawa taka jak sława postaci się tam znajduje, to czemu listów gończych miałoby tam nie być?).
0 x
Ayame

Post autor: Ayame »

Masaru, dokładnie tak...

Yamiyo, a info z Yuushą jest nieaktualne, bo Lider Senju dowiedział się od Reiki, że Yuusha nie żyje, więc trzeba to zmienić tak swoją drogą. Reika miała kawałek kryształu Yuushy, który wzięła z pola bitwy i na wyprawie rozsypał jej się w pył, co oznaczało jego śmierć.
0 x
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać
Wiek postaci: 29
Ranga: Samuraj
Krótki wygląd: Trupioblada cera, charakterystyczny brak głowy
Widoczny ekwipunek: Nagrobek

Post autor: Seinaru »

Poza tym wydaje mi się, że łatwiej będzie dbać o aktualność tych listów gończych, które będą w jednym miejscu. Jest temat w ogłoszeniach dla graczy z zawartością bingo book, czy plakatów danej prowincji. Potem gracz w fabule tylko pisze, że wszedł jakoś w posiadanie bingo booka (misja, fabuła, cokolwiek) i wszyscy wiedzą jaka wiedza się tam znajduje. Moim zdaniem naprawdę trudno jest zadbać o to, żeby te informacje były aktualne, a dzięki takiemu tematowi będą.
0 x
Jeśli czytasz ten podpis to znaczy, że jestem już martwy...
Yamiyo

Jak ktoś wejdzie w posiadanie bingo booka, to nagle informacje nie zaczną się w tej książce zmieniać. Plakaty to najlepsza opcja.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości