- Nazwa
- Wakizashi
- Typ
- Ostrze krótkie
- Ninpō
- Kenjutsu
- Objętość
- Broń należy nosić przy pasie, bądź w splocie kakuobi.
- Waga Fūin
- 60
- Zdobycie
- 1240 Ryō
- Opis Miecz jest nie dłuższy niż 40 centymetrów, w czym jego rękojeść obejmuje aż 7 centymetrów, przez co w przypadku dzierżenia w dłoniach jedynie Wakizashi, można objąć go obiema rękoma. Jego ostrze zostało wyszlifowane i przystosowane do zadawania ran z obu stron, przez co brakuje tępej strony, jak u tradycyjnych mieczy. Poza tym Wakizashi jest lekko zakrzywiona, choć w stosunku do tradycyjnych broni tego typu, ma wyjątkowo mały kąt wychylenia. Dzięki wyjątkowym umiejętnością płatnerskim jego waga została zmniejszona, co jednoznacznie zwiększyło szybkość w rękach sprawnego szermierza. Wystająca część z sayi, nie jest w żaden specjalny sposób ozdabiana, ponieważ składa się z tradycyjnej, ciemnobrązowej tsuby, która nie posiada żadnego rodzaju grawerów, a tym bardziej zbędnych materiałów, wpadającej w czarny koloryt habaki, a także miedzianej tsuki, która obwinięta jest jedwabnym materiałem, tworzącym pośrodku małe otworki, przez które połyskuje stal.
Czarna saya, do której zostaje chowana i w której też występuje jako oferta na sprzedaż, nie przyciąga uwagi ewentualnych interesantów, ze względu na swoją pospolitość. Na początku sayi można zauważyć uchi-himo, znany jako tradycyjny, ozdobny sznur. - Właściwości - Dzięki obustronnemu szlifowi może zadawać obrażenia z dwóch stron.
- Miecz można nosić jako główną broń obok, bądź po drugiej stronie pasa, gdzie przytwierdzone jest długie ostrze. Naturalnie, nie wyklucza również żadnego rodzaju mniejszych broni w postaci krótkiego nożyka, szpikulca kōgai, a także pałeczki wari-kōgai.
- Jest na tyle poręczny, że można korzystać z niego w jednej ręce posiadając w drugiej inny, dłuższy oręż.
- Dozwolone jest na nim korzystanie z technik na miecze. - Link
- Klik
Wakizashi
Moderator: Souei
Wakizashi
0 x
Re: Wakizashi
Krótkie uwagi:
- Typ - ostrze krótkie.
- Ile sztuk innych mieczy wraz z tym możesz nosić przy pasie?
- Zdobycie to tylko i wyłącznie misja/wyprawa, ponieważ jest to unikat.
- Opis jest okej, tylko zastanawiam się czemu tak krótkie ostrze. No ale to twoja sprawa.
- Historia przedmiotu wydaje mi się być zbyt magiczna, natomiast jesli inni modowie ją puszczą to ja też.
- Dlaczego wymóg percepcji do korzystania z broni? Ten z siłą jest również niepotrzebny.
- Pochłanianie chakry przez ostrze jest zwyczajnie w świecie CHOLERNIE TRUDNE. Natomiast to, że miecz ci ją daje to już moim skromnym zdaniem przesada. Jeśli chciałabyś się w to bawić to niestety należałoby określić konkretną ilość, jaką pobiera ostrze przy uderzeniu. Niemniej jednak takie zasysanie chakry by nawet przeszło. Tylko, że byś musiała iść na wyprawę A/S, żeby to dostać.
- Szybkość nie może wzrosnąć tylko przez wzgląd na to, że ostrze jest lekkie. Czyli co, kiedy machasz ręką bez obciążenia jest wolniejsza niż z lekkim obciążeniem? XD
0 x
Zdecydowałam, że z unikatami będę się bawiła, jak będę mogła je zdobyć...
Teraz wszystko zostało poprawione, tak samo długość ostrza, nie wiem czemu sama się tak rąbnęłam. Co do szybkości, to chodzi bardziej o to, że takim mieczem macha się szybciej niż zwyczajną Kataną albo Tachi, ze względu na inne wyważenie, a także długość oręża.

Teraz wszystko zostało poprawione, tak samo długość ostrza, nie wiem czemu sama się tak rąbnęłam. Co do szybkości, to chodzi bardziej o to, że takim mieczem macha się szybciej niż zwyczajną Kataną albo Tachi, ze względu na inne wyważenie, a także długość oręża.

0 x
Szybkość nie może wzrastać tylko dlatego, że miecz jest dobrze wyważony.
Nie ma linka do twojego tematu.
Walka dwoma ostrzami w jednej dłoni? Jak?
Nie ma linka do twojego tematu.
Walka dwoma ostrzami w jednej dłoni? Jak?
0 x
- Tsukune
- Wiek postaci: 30
- Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
- Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=803&p=4864#p4864
W takim razie co proponujecie, jeśli chciałabym zostawić szybkość o te 10 punktów? Wzniesienie ceny do jakich cyfr, jeśli mogę wiedzieć? 

0 x
- Tsukune
- Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
- Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska
Cena została adekwatnie obniżona w stosunku do wykasowania części. Proszę sprawdzić, czy wszystko jest teraz w porządku, czy jeszcze wprowadzić jakieś ewentualne poprakwi?
0 x
A ja nie dam akcepta do momentu, w którym nie wyjaśnisz walczenia dwoma mieczami w jednej dłoni naraz, bo to niezłe WTF jak dla mnie.
0 x
Przez bardzo długi czas zastanawiałam się, o co chodzi, ale wyłapałam ten skrót myślowy, poprawione. Wybaczcie, że sieje takiego raka. 

0 x
Wycena:
- wakizashi - 800
- dodatkowe zaostrzenie - 400
- robocizna - 40
całość - 1240 ryo
0 x
- Tsukune
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości