Mechanika Wody
Re: Mechanika Wody
Nie chodzi o to jakie obrażenia zadaje dana technika. Czy Raiton zabije? Czy Katon spopieli? To nie jest istotne, bo tutaj liczy się zapewne ranga techniki i wytrzymałość celu ... Chodzi po prostu o to, by dać graczowi pewne niewielkie informacje na start. Suiton akurat jest bardzo dobrą naturą i chciałbym sobie pograć takim Suitonowcem, ale wiesz co mnie odstrasza? Ano to, że nie wiem czy będę mógł wykonywać techniki. Oczywiście MG może mi powiedzieć, że istnieje możliwość wytworzenia Mizu Bunshina, ale przy planowaniu buildu postaci nie mogę brać pod uwagę takich niepewnych informacji. Ale zrobicie jak chcecie. Ja pełnym sercem popieram swój pomysł i uważam, że jego wprowadzenie w żadnym stopniu nie zaburzy balansu ani nie utrudni gry (no chyba, że graczom, bo będą na bieżąco musieli zapisywać ile wody mają do dyspozycji).
0 x
Dla wszytskich co krytykują, poczułem się urażony kappa
A tak serio to jestem otwarty na pomysły co do określenia ile wody zmieści się w zwojach bo akurat to mnie interesuje mocno. I powiedzcie mi od jakiej wartości mogę tworzyć no tego smoka z wody wypieczętowanej. Do tego sprawa tych 10 litrów z gurdy. Wystarczy na klona czy nie?
PS. Nie żeby coś ale z mizurappy jak popatrzcie to wyleciało tyle wody co objętość człowieka. Więc na bushina by mogło być. Ale to luźna propozycja moja była, nie chowam do was urazy za krytykę
Ale skoro panowie od kartek i gliny i robaków mają cyfry to czemu woda ma nie mieć. Tego nie rozumiem. Skoro nawet chyba jest podana wytrzymałość do przeżycia ataku notką.
A tak serio to jestem otwarty na pomysły co do określenia ile wody zmieści się w zwojach bo akurat to mnie interesuje mocno. I powiedzcie mi od jakiej wartości mogę tworzyć no tego smoka z wody wypieczętowanej. Do tego sprawa tych 10 litrów z gurdy. Wystarczy na klona czy nie?
PS. Nie żeby coś ale z mizurappy jak popatrzcie to wyleciało tyle wody co objętość człowieka. Więc na bushina by mogło być. Ale to luźna propozycja moja była, nie chowam do was urazy za krytykę

0 x
Nadal podtrzymuję swoje zdanie.
Admini? Modzi?
+ skoro już o suitonie mowa:
Admini? Modzi?
+ skoro już o suitonie mowa:
- Hoshigaki - zdjąć im wymóg suitonu na tak wysokiej randze (skoro klany dwu-żywiołowe zelżały, to i u nich można odpuścić).
- UN - dodać nowe UN, które pozwalałoby używać suitonowych jutsu bez źródła wody
0 x
Nie wydaje mi się, żeby było to dobre rozwiązanie. Mimo wszystko, techniki Hoshigaki są wszystkie Suitonami więc wymóg musi być. Prędzej można byłoby obniżyć rangę klanówek, ale wymóg wysokiego Suitonu jest raczej poparty tym, że potrzeba ogromnych ilości chakry oraz samej wody do ich wykonania.
Ewentualnie dać wybór że albo rozwijasz Suiton albo klanówkę. Jedno z dwóch rozwijasz min. na D a drugie jak chcesz. Tylko nie wiem czy to nie byłoby znowu przegięcie w drugą stronę.
Ewentualnie dać wybór że albo rozwijasz Suiton albo klanówkę. Jedno z dwóch rozwijasz min. na D a drugie jak chcesz. Tylko nie wiem czy to nie byłoby znowu przegięcie w drugą stronę.
0 x
Dlatego napisałem "na tak wysokiej" - czyli zostawić jakieś progi, ale nie aż tak duże ~
0 x
Rozumiem, ale nie wyobrażam sobie żeby do klanowej Ski z tym wodnym bąblem dać wymóg Suitonu C/B bo to trochę śmiesznie niska ranga jak na takiego kozaka.
0 x
- Hikari
- Martwa postać
- Wiek postaci: 26
- Ranga: Akoraito
- Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=1307&p=12435
Jak dla mnie w Hoshigaki obniżyć wymagania Suiton na każdej randze o jeden w dół. Ranga S wymaga Suitonu B. Jest to i tak sporo i wystarczająco.
0 x
Cause i'm the real fire.
Propo pieczetowania tabelka objętości ile można pieczetować w danym zwoju na danej randze.
Mały zwój 75 D 150. C 225. B300. A 375. S450
Średni 200. D400. C600. B800. A1000 S1200
Dużo 500. D1000 C1500. B 2000. A2500. S3000
Nie chcę mieszać, ale chyba się zgadzacie że jak wypuszcze 3000 jednostek wody a 150 to ich moc będzie troszkę inna prawda? Proponuję coś takiego zamiast bawić się w litry itd to proste poglądowe rozwiązanie. Od 800 jednostek wody tworzymy na ziemi taka ilość wody żeby móc wykonać wszytskie techniki wody do rangi B włącznie tworząc na ziemi kałuże o promieniu 10m. A co do siły wystrzału to trzeba iść z tym do własnych technik i tam się dogadać. Nie zajmowało by to slota bo technika już istnieje. Dalej zaznaczam że wody nie używam, ale pieczetowania już tak, dlatego ostrożnie się wypowiadam aby nie posądzono mnie o zmiany pod siebie xD
Mały zwój 75 D 150. C 225. B300. A 375. S450
Średni 200. D400. C600. B800. A1000 S1200
Dużo 500. D1000 C1500. B 2000. A2500. S3000
Nie chcę mieszać, ale chyba się zgadzacie że jak wypuszcze 3000 jednostek wody a 150 to ich moc będzie troszkę inna prawda? Proponuję coś takiego zamiast bawić się w litry itd to proste poglądowe rozwiązanie. Od 800 jednostek wody tworzymy na ziemi taka ilość wody żeby móc wykonać wszytskie techniki wody do rangi B włącznie tworząc na ziemi kałuże o promieniu 10m. A co do siły wystrzału to trzeba iść z tym do własnych technik i tam się dogadać. Nie zajmowało by to slota bo technika już istnieje. Dalej zaznaczam że wody nie używam, ale pieczetowania już tak, dlatego ostrożnie się wypowiadam aby nie posądzono mnie o zmiany pod siebie xD
0 x
- Ichirou
- Wiek postaci: 35
- Ranga: Seinin
- Krótki wygląd: Chodzące piękno.
- Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=320
Jak kiedyś kiedyś pytałem orientacyjnie w sprawie pieczętowanie piasku, to otrzymałem odpowiedź z której wychodziło, że na jedną jednostkę wagi fuuin przypada kilogram piachu. O ile waga fuuin odnosi się do masy, to w przypadku wody będzie tak samo, a jeśli chodzi o wodę, to 1 kilogram = 1 litr.
0 x
Więc może pójdźmy na kompromis, który nie będzie wymuszał skrzętnego bawienia się cyframi, tylko oprze system zarówno użytkowania Suitonu jak i jego pieczętowania o szacunkowe wartości, które będą ułatwiały ocenę tego co jest na danym etapie możliwe.
Widzę to w ten sposób w jaki zaproponował Ichirou na początku wypowiedzi. Przy technikach Suitonu w sekcji "dodatkowe" dodałoby się w wymogach wartości jakie należy spełnić, aby móc użyć techniki. W przypadku tych które mają małe albo minimalne zapotrzebowanie, można by wpisać na przykład woda z kałuży, połowy gurdy, z całej gurdy. W przypadku technik już bardziej zaawansowanych, wartości te byłyby już większe, ale w dalszym ciągu opisowe, czyli np. mały zbiornik wodny, średniej wielkości obiekt wypełniony wodą (oczko wodne, staw), źródło z dużym obiegiem wody (np. rzeka).
Idąc za tym tokiem, od razu chciałbym to sprzężyć z systemem pieczętowania i zamiast podawać litry lub jednostki to również opisalibyśmy ile na danym poziomie Fuuin można zapieczętować w małym/średnim/dużym zwoju, czyli np. na D i w małym zwoju kałuża, na C gurda pełna wody, na B Fuuin i wzwyż wartości te by się już zwiększały.
Oczywiście wartości pieczętowe należałoby przedyskutować - niemniej jednak koncepcja zapisu wydaje mi się jasna. Nie tykać się konkretnych liczb i wartości tylko oprzeć się o wartości opisowe.
Widzę to w ten sposób w jaki zaproponował Ichirou na początku wypowiedzi. Przy technikach Suitonu w sekcji "dodatkowe" dodałoby się w wymogach wartości jakie należy spełnić, aby móc użyć techniki. W przypadku tych które mają małe albo minimalne zapotrzebowanie, można by wpisać na przykład woda z kałuży, połowy gurdy, z całej gurdy. W przypadku technik już bardziej zaawansowanych, wartości te byłyby już większe, ale w dalszym ciągu opisowe, czyli np. mały zbiornik wodny, średniej wielkości obiekt wypełniony wodą (oczko wodne, staw), źródło z dużym obiegiem wody (np. rzeka).
Idąc za tym tokiem, od razu chciałbym to sprzężyć z systemem pieczętowania i zamiast podawać litry lub jednostki to również opisalibyśmy ile na danym poziomie Fuuin można zapieczętować w małym/średnim/dużym zwoju, czyli np. na D i w małym zwoju kałuża, na C gurda pełna wody, na B Fuuin i wzwyż wartości te by się już zwiększały.
Oczywiście wartości pieczętowe należałoby przedyskutować - niemniej jednak koncepcja zapisu wydaje mi się jasna. Nie tykać się konkretnych liczb i wartości tylko oprzeć się o wartości opisowe.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Jestem za, tylko troszkę nie czuję tych zwojów xD Mały zwój D kałuża, a duży zwój D to kałuża razy 7 ? Jak tak to luzik. Tylko pytanie jak z siłą wystrzału tego, może średni zwój na B to taka ulepszona mizurappa siła B, mizurappa C to średni zwój z pieczetowaniem C, lub mały zwój z B. Coś mniej więcej tego typu. Co wy na to ?
0 x
Hmm ogólnie siłę wystrzału widzę uzależnioną od ilości skompresowanej w zwoju ilości zapieczętowanej cieszy. Jeżeli było tam zapieczętowane bardzo dużo do granic możliwości no to po uwolnieniu mogłoby to wystrzelić z dużą siłą.
Z drugiej jednak strony... Można by to też uzależnić od umiejętności pieczętujących. Jeżeli ktoś jest w tym dobry, to szybko uwalnia zapieczętowana całość, a jeżeli włada Fuuin D to powiedzmy uwolnienie zapieczętowanego, małego oczka wodnego w dużym zwoju będzie nieco zajmowało czasu.
Z drugiej jednak strony... Można by to też uzależnić od umiejętności pieczętujących. Jeżeli ktoś jest w tym dobry, to szybko uwalnia zapieczętowana całość, a jeżeli włada Fuuin D to powiedzmy uwolnienie zapieczętowanego, małego oczka wodnego w dużym zwoju będzie nieco zajmowało czasu.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Mamy tutaj błąd logiczny, pieczętowanie wody jest od rangi C
Wydaje mi się że pełną kontrolę nad małym zwojem można uzyskać na randze C, na średnim zwoju ranga B, na dużym ranga A. To by miało najwięcej sensu chyba.

Wydaje mi się że pełną kontrolę nad małym zwojem można uzyskać na randze C, na średnim zwoju ranga B, na dużym ranga A. To by miało najwięcej sensu chyba.
Średni zwój pieczętowanie na B i jak rypnę wodą to jak technika B walnie ? 

0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości