Uwolnienie 310PH! A może nie 310?

Sarutobi Kazumi

Re: Uwolnienie 310PH! A może nie 310?

Post autor: Sarutobi Kazumi »

Ogólnie, pomysł Avy jest ciekawy, z tym, że misja rangi E brzmi jak zadanie dla upośledzonej ameby bez nibynóżek. Ale samo podejście, że na tej misji nic się nie dzieje, jest ok (przeskoki z D na C i C na B się załata tym, wee).

Kwestia wynagrodzenia - misja E zastąpi D, co poskutkuje podniesieniem długości i wynagrodzenia z każdej wyższej rangi? Przy czym trzeba pamiętać, że każda ranga powinna się bardziej kalkulować niż poprzednie (rozpiska Hakaia z wynagrodzeniem PH za post w misji poszczególnej rangi).

Nadal za 500 ~
0 x
Awatar użytkownika
Kenshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 25
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Wysoki, szczupły brunet o jasnych, żółtych tęczówkach. Cechą charakterystyczną jest głęboka blizna przecinająca twarz. Mężczyzna nosi lekki, przewiewy strój w którego skład wchodzą spodnie, tunika, okrycie głowy i szyi - wszystko w odcieniach bieli.
Widoczny ekwipunek: Płaszcz, tunika, okrycie głowy i szyji, rękawiczki, blaszane plakietki na nadgarstkach oraz pochwa z kataną przypasana u boku.
Multikonta: Azuma

Post autor: Kenshi »

Zdecydowanie przeciwko wprowadzaniu kategorii misji rangi E :D A co do podniesienia progów, niech będzie - tutaj popieram propozycję Kana i Reiki, aby było to 400 PH na start.
0 x
Wiem, że niektórzy mają ser­ca jak dzwon

Silne, głośne, pra­wie niez­niszczal­ne

Lecz zim­ne jak żela­zo, z które­go je odlano
Obrazek
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Post autor: Papyrus »

Odwołam się do wypowiedzi Reiki, aby wskazać pewien problem, który nie zauważy osoba o charakterze... Reiki. Chodzi tutaj o monotonię.
1. "Ciekawe" to pojęcie względne. Mnie misja z ujarzmianiem koni jakoś wielce by nie zaciekawiła. Sorry. Ale dla niemalże każdego akcja, w której własna postać jest zagrożona, to już coś pobudzającego i interesującego. Zresztą sama doskonale wiesz, bo na wyprawie ciągle przeżywałaś wydarzenia. I o to chodzi - aby te emocje były wcześniej.
2. Ciągłe siedzenie na fabule - yeah, szczególnie jak prawie każdy klepie misje/jest na eventcie/robi treningi. Sama doskonale wiesz jak ciężko znaleźć czasami kogoś na fabułę. Nie jest to możliwe zawsze. No i ileż można rozmawiać... daj spokój. Monotonia.
3. Sparingi to problem, który jest już od poprzedniej edycji. Na naszym forum nie istnieją. Zostały wprowadzone areny i co? Ktoś chociaż raz z nich skorzystał? Ja nie pamiętam. Ileż to razy były umawiane walki na czacie, ileż to razy przechwalano się kto jest silniejszy. Efekt? Zero walk od momentu turnieju. Kek. Pomijam już problem znalezienia sędziego.
4. Prowadzenie misji. Okej - ale zauważ, że tutaj wspominamy jedynie o tym co możesz robić WŁASNĄ postacią, by zdobyć PH. Byli uberfarmerzy pokroju niegdyś Meido lub Masaru. Sami robili non-stop misje + prowadzili i wcale jakoś nie był to super sposób na farmienie do rangi C, bo to zajęło bardzo długo. No i 10 PH za misję rangi D, w której tempo zależy od kogoś innego i nie możesz poganiać go praktycznie - no... niezbyt opcja.
5. Lenistwo... oh god. Tylko niesamowici fani monotonii zakładają, że zrobią 25 misji rangi D zanim pójdą na C. 25 misji rangi D to nie jest lenistwo, a ogromna nuda. Mozolne zdobywanie PH mało ekscytującymi misjami. Wspominam o 25 misjach, bo to plan Reiki na jej nowym multikoncie - aby była jasność.
I nie, nie klepałbym misji D pod rząd nawet jakby nie było ograniczenia. "Większość", a z tego co pamiętam przez dwa lata forum pojawiły się dwa takie ewenementy. No, większość jak nic.

Ale przejdźmy do rzeczy i podsumujmy.
1. Kan jest za 400 (chociaż rozmawiałem z nim na konfie o tym wszystkim i wychodzi na to, że jednak jest za 500, ale nie będę wkładał mu słów do ust - poczekajmy na niego)
2. Kamirczak jest za 500.
3. Shin jest za 500.
4. Tensa za 500.
5. Hisui jest obojętne czy 400, czy 500.
6. Meido za 500.
7. Juuzou, czyli Micheletto jest za 400.
8. Ava jest za 500.
9. Taro jest za 500 albo przynajmniej 400.
10. Reika jest za 400.
11. Kenshi za 400.
12. Iczir za 500.
13. Ja za 500.

Daje nam to:
9 głosów za 500 (wliczam Hisui i tu, i tu)
5 głosów za 400 (razem z Hisui i Kanem, którego zdanie mogło ulec zmianie)

Nie liczę jakiejś "wagi" głosów, bo to krzywdzące. Pozostawiam ocenę każdemu z osobna.

CO DO TEMATU MISJI RANGI E - ZAŁOŻĘ OSOBNY TEMAT W POMYSŁACH ABY TO OBGADAĆ. NIE MA CO PRZEDŁUŻAĆ WPROWADZANIA JEDNEGO POMYSŁU PRZEZ DRUGI, KTÓRY POWINIEN BYĆ OMAWIANY OSOBNO.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Meido

Post autor: Meido »

Odnośnie sparingów, to ja i Ayato walczyliśmy na arenie przeciwko Yoshiemu i padliśmy w jeden post. Nie wiem tylko czy to się liczy. Ale tak czy siak. Podtrzymuję swój głos. 500 to rozsądna i dobra opcja, ale jednocześnie zaznaczę, że jeśli dalibyście chociaż te 400 to i tak bym się nie pogniewał. Zawsze to 90 PH (czyli dziedzina rangi D i KC na D) więcej.
0 x
Sarutobi Kazumi

Post autor: Sarutobi Kazumi »

To ktoś jeszcze coś do dodania? Czy raczej Admini/Modzi mają już zająć się tematem i wprowadzić?
0 x
Ayato

Post autor: Ayato »

Pomimo że moja aktywność ostatnio jest dosyć niska to pozwolę sobie nieco wtrącić do tej dyskusji.
500 PH brzmi bardzo fajnie i kusząco, ale nie uważacie że to jest jednak lekka przesada. Z taką sumą śmiało można zacząć już z jedną dziedziną na randze C. Jak na nową i zazwyczaj niedoświadczoną postać to już jest jakiś poziom, a chyba nie chodzi o to, by dać jak najwięcej na start, tylko by przyśpieszyć progres.
400 PH pod każdym względem wygląda lepiej. Dodatkowe 90 ph, które zyskamy na początek, można z łatwością przełożyć na 30 PA, albo jeszcze jedną dziedzinę D oraz KC. W zależności, co kto woli na początek. Przy 500 PH, liczba raczej znowu nie będzie taka piękną, bo jak rozdysponować te 190 Ph które otrzymamy do 310. Dodatkowe dziwie dziedziny D oraz 30 PA? Dziedzina C? Nie uważacie, że to jednak jest przesada?
Do tych misji E, również się tutaj odniosę. Z początku średnio do nich podchodziłem, a teraz szczerze mówiąc to świetny pomysł. Dodatkowa dziedzina misji, przyśpieszy rozwój bo rangi misji szybciej i płynniej będą się zwiększać. Zamiast 20 D, które mają nas przygotować do rangi C, zrobimy kilka E, później przejdziemy na D i szybciej dojdziemy do C – a przynajmniej tak to powinno wyglądać w teorii. Mam nadzieję, że zrozumieliście co chce przekazać w tym chaosie.
0 x
Chuichi

Post autor: Chuichi »

A ja jestem za 500 i oczu mi nie otworzycie. Napisałbym więcej, ale mam dużo do roboty. Takie tam studia, życie i wprowadzanie innowacji do pracy. Rejeł ma moje poparcie.
0 x
Jun

Post autor: Jun »

Jestem za 500 ph na start, gdyż jak to już było mówione wcześniej, nie będzie trzeba klepać tej masy nudnych misji, przez które odechciewa się grać. Nie będę się tu rozpisywał, podając argumenty, gdyż od dłuższego czasu bolą mnie oczy, gdy czytam niektóre posty w tym dziale, przez co ograniczyłem swą aktywność tutaj jedynie do szybkiego wyrażania swojego stanowiska na temat wstawianych tu pomysłów, które mają sens. Historia z życia, która miała zapełnić te kilka linijek posta odhaczona, myślę że wyraziłem się jasno, dziękuję, pozdrawiam, wracam do życia, bye.
0 x
Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Post autor: Rokuramen Sennin »

Mnie obojętne, może być i to, i to.
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Meido

Ayato poruszył ważną kwestię. Nagle okaże się, że gracze będą zaczynać z dość zaawansowanymi postaciami. Moim zdaniem to trochę głupie. Co można by zrobić? Np. Dać graczowi te 190 czy 90 PH ale po np. Wykonaniu 3 misji rangi E/D i jednej czy dwóch fabuł. Wtedy będzie to poczucie, że postać się rozwinęła, a nie od początku była taka silna.
0 x
Ayame

Post autor: Ayame »

To akurat nie problem, bo można sobie wszystko ładnie w historii KP uwzględnić. U mnie jest na przykład, że od dziecka ojciec uczył mnie i trenował, więc po tylu latach powinnam umieć troszkę więcej niż obecnie, więc no. Kwestia fabularnego uwzględnienia nauki, zanim zostało się oficjalnie tym Doko.
0 x
Midori

Post autor: Midori »

za 500 masz dwa żywioły na start w dwużywiołówce ta? Niby przydatne ale, za to jakie koksy z sabaku na starta będą.
0 x
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Post autor: Papyrus »

Czy 310 na start, czy 400, czy 500 nie zmienia tego, że jak klan/build ma potencjał, to będzie miał większy lub mniejszy. Zwyczajnie osiągnie szybciej swój "lepszy" punkt rozwoju. Więc argument "jakie koksy z sabaku" to żaden argument. Jakie koksy będą z Hozukich? A jakie z Inuzuka? Złe jest podejście, że na start będzie się zbyt silnym. Przesuwamy skalę minimalnej siły, więc to co kiedyś było 310, teraz będzie 500. A różnica zostaje wyrównana. I o to chodzi, aby być silniejszym na start, aby przyśpieszyć rozgrywkę i uprzyjemnić ją. Zrobić ją bardziej dynamiczną, bo - nie ukrywajmy - na SW początkowy rozwój jest niezmiernie mozolny.
Jak ktoś się postara, to może nawet otworzy dziedzinę na B na start, ale co z tego? Jak chce to niech ma. Będzie kulał w statach i KC. Otworzy sobie dwie na C? Okej, w czym problem? Doko to nie jakiś student akademii u nas, a już ninja z krwi i kości, jednak o śmiesznie małym doświadczeniu. Sprawdzam wiele KP i sporo graczy nie ma fabularnie uzasadnione jak wytrenowali Kenjutsu albo jakąś dziedzinę chakrową. To nie ma znaczenia z perspektywy fabularnej. I tak nasze postacie w porównaniu z NPC to są geniusze - tak jak "główni" bohaterowie m&a Naruto, a Ci ninja z tła. Rozwijamy się szybciej i mamy większy potencjał. Tak samo jak nikt nie zaznacza w KP w jaki sposób zdobył taką obszerną wiedzę, którą każdy chętnie wpisuje w rubryce "wiedza".

Start z zaawansowaną postacią nie jest problemem, bo poprzeczka najsłabszej postaci zostanie wyrównana do tej "zaawansowanej" według Was. A starzy gracze z systemu 310 PH dostaną 190 PH, aby wyrównać, więc przepaść między nimi, a nowymi zostanie wyrównana do takiej, jaka była.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Meido

Rozumiem o co Wam chodzi, ale będę tutaj bronił (w pewnym stopniu, nie przesadzajmy) własnego pomysłu. Odniosę się do tego co pisała Reika (i poniekąd do tego co pisał też Ray). Niby można by w KP uwzględnić to jak dana postać się rozwijała (a może nawet i nie trzeba). A co jednak w sytuacji gdzie np. chciałbym, żeby moja postać dopiero co zaczęła swoją przygodę z byciem shinobi? Tak fabularnie oczywiście. Dwie dziedziny rangi D + jakieś statystyki to byłby powiedzmy max. Oczywiście można by rozdać tylko 310 PH, a te 190 sobie "zachomikować" na później. To też jakieś rozwiązanie, ale to moje wydaje mi się lepsze. Dlaczego? Bo jest moje kappa
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Ja bym nie kombinował. Jak nie chcesz dziedzin, to rozdaj w staty lub zachowaj na później. Nie ma co komplikować zasad tam, gdzie to jest zbędne.
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości