PROBLEM
Brak możliwości ulepszania własnych technik.
ROZWIĄZANIE
Wprowadzić możliwość ulepszania własnych technik.
DODATKOWE UWAGI
I tutaj opiszę jakby to miało działać.
Zacznę od tego, że kiedyś (tj. przed wprowadzeniem slotów na własne techniki) zmiana taka miałaby charakter czysto kosmetyczny, jednak obecnie (właśnie przez te sloty) sprawa wygląda trochę inaczej.
Prosta sprawa: Ulepszamy technikę (przykładowo z rangi B na rangę S), zwalniamy slot "niższy" (w przykładzie jest to ranga B) i zajmujemy slot wyższy (ranga S).
No i jeszcze jedna sprawa: Ja wiem, że to wygląda jak próba buffowania czy czegoś, ale chodzi też o to, żeby zachować przejrzystość. Mogę sobie zrobić na przykład technikę rangi D i potem tworzyć jej coraz silniejsze kopie (na rangach C, B, A, S). W związku z czym będę miał prawdopodobnie 5 tych samych technik wpisanych w KP, pięć tych samych technik wpisanych w temat z własnymi technikami i ogólnie rzecz biorąc zrobi się straszny bałagan. A tak to po prostu ulepszona technika zastąpi poprzednią wersję.
Żeby nie było zbyt kolorowo, można wprowadzić ograniczenia:
- co 600 wydanych PH otrzymujemy możliwość ulepszenia techniki z rangi D/C na C/B*
- co 1200 wydanych PH otrzymujemy możliwość ulepszenia techniki z rangi B/A na A/S*
* Nie oznacza to jednak, że z D można maksymalnie na C. Oznacza to, że z D można albo na C albo na B. Podobnie sprawa się ma z ulepszaniem technik rangi B.
Ulepszanie Własnych Technik
Re: Ulepszanie Własnych Technik
Ale to jest przecież naturalne. To, że ulepszasz technikę to tak na prawdę tworzysz nową technikę będącą pochodną techniki pierwotnej. To nie sprawi, że technika podstawowa nagle zniknie.
Najlepszym przykładem jest Chidori lub techniki klonowania.
Najlepszym przykładem jest Chidori lub techniki klonowania.
0 x
Oczywiście, że nie sprawi. Ale w realiach forum mamy coś takiego jak Technika Atutowa. Tutaj ulepszamy jedną z ogólnodostępnych na forum technik i jej bazowa wersja zostaje zastąpiona Techniką Atutową i nie jest już dostępna dla gracza. W tym przypadku byłoby podobnie.
0 x
- Ichirou
- Wiek postaci: 35
- Ranga: Seinin
- Krótki wygląd: Chodzące piękno.
- Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=320
Ale technika atutowa jest pewnym wyjątkiem. Można mieć jedną lub dwie i to dopiero po osiągnięciu mistrzostwa w danej dziedzinie. Nie opierałbym całego pomysłu na podstawie jednego wyjątku.
Też mi się to nie podoba. Chcesz mocniejszą technikę, to tworzysz na wyższej randze.
Też mi się to nie podoba. Chcesz mocniejszą technikę, to tworzysz na wyższej randze.
0 x
Jestem na nie. Jest to według mnie bez sensu, bo nikt nie każe Ci robić kopii technik, zawsze możesz poprosić o usunięcie swojego wt, więc zwolni Ci się slot.
0 x
-
- Support
Nie "zniknie" ci ta technika nagle tylko dlatego, że znasz jej udoskonaloną wersję.
Można to porównać do Naruto - poznał rasengana, używał różnych wariacji ale bazową wersję nadal miał ~
Kakashi - stworzył chidori, rozwinął do raikiri (a czym się tak naprawdę różniły poza efektem wizualnym i liczbą pieczęci to...) i używał już tylko lepszej wersji.
Rozwiązanie - tworzysz wt. Chcesz rozwinąć wt? Tworzysz lepszą wersję i informujesz modów, czy lepsza wersja ma zająć oryginał (i tracisz możliwość używania podstawy) - ale nie tracisz drugiego slotu.
Albo masz dwa wt doi użycia, drugie oparte na pierwszym i zajęte dwa sloty.
I tu nie potrzeba raczej żadnych zapisków w regulaminie etc. a zwykłego uzgodnienia z moderacją (wszak wt są różne i różniste ~)
Można to porównać do Naruto - poznał rasengana, używał różnych wariacji ale bazową wersję nadal miał ~
Kakashi - stworzył chidori, rozwinął do raikiri (a czym się tak naprawdę różniły poza efektem wizualnym i liczbą pieczęci to...) i używał już tylko lepszej wersji.
Rozwiązanie - tworzysz wt. Chcesz rozwinąć wt? Tworzysz lepszą wersję i informujesz modów, czy lepsza wersja ma zająć oryginał (i tracisz możliwość używania podstawy) - ale nie tracisz drugiego slotu.
Albo masz dwa wt doi użycia, drugie oparte na pierwszym i zajęte dwa sloty.
I tu nie potrzeba raczej żadnych zapisków w regulaminie etc. a zwykłego uzgodnienia z moderacją (wszak wt są różne i różniste ~)
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości