Misje

Shinji

Re: Misje

Post autor: Shinji »

Generalnie jeśli chodzi o te minusiki i plusiki to jeśli to wejdzie to od rangi B i tylko w formie plusów. Czyli przykładowo: B+, A+, S+, gdzie S+ to jest już misja czysto dostosowywana pod gracza i będzie zawsze stanowić wyzwanie, jednak będzie to tego warte.
Generalnie coś dla szukających stale wrażeń.
Będzie to bardziej zapełnienie przepaści pomiędzy rangami bo naprawdę jest ogromna. Widać to na przykładzie C - B. Ktoś robi naprawdę ez te C, ale nie jest w stanie B. Generalnie nie należy brać tych plusików za pewnik, jest to raczej sfera pewnych rozważań daleka od realizacji. Nie wiadomo nawet w jakiej formie miałoby to występować bo być może po prostu bonusu przyznawanego przy oddawaniu do wynagrodzeń jeśli widać było, że MG przeginał pałę. Wtedy taka misja B dostawałaby klasyfikację jako B+ i wyciągnęliśmy z niej więcej niż zwykłej B. Niekoniecznie w formie PH, różnie w życiu bywa <ninja>
Pozostaje jeszcze pytanie, dlaczego by odpadało C+? Bo ta trudność rozpoczęcia misji B ma po prostu swój klimat. Samodzielne wykonanie misji B uznałbym za rodzaj awansu w hierarchii postaci, bo zaczynamy w jakikolwiek sposób liczyć się na świecie pod względem swojej siły. Co do całego zamieszania związanego z ilością PH na przeciwnikach, ja bym po prostu dodał dopiski w misjach o sugerowanym poziomie ph, chociaż to co przedstawił Gyo wydaje się lepiej wpasowywać w klimat. To już tylko kwestia czy wolimy bardziej matme czy wyobraźnie.
0 x
Gyo

Post autor: Gyo »

Gramy na pbfie, gdzie bardziej liczy się treść, aniżeli cyferki. (nie dla wszystkich)
Ale wolnoć Tomku w swoim domku~
0 x
Meido

Post autor: Meido »

Pewnie i tak raczej nic w tej kwestii nie zostanie zmienione (a może jednak?), no i wypowiadałem się już wiele razy, ale ograniczam się póki co do komentowania postów innych osób, więc tak:

Zgadzam się z Heiji, że Genjutsu to straszna broń i ciężko walczyć solo z genuserami, ale taka specyfika tej klasy. Albo są mega potężni albo mega słabi (jeśli genjutsu nie działa).

Zgadzam się też z Avą. Te misje rangi B+, A+, S+ mogłyby być fajnym dodatkiem, ale jednocześnie się nie zgadzam z tym, że misje rangi C nie powinny mieć plusa. Nawet nie chodzi o same wynagrodzenie (chociaż to też fajny dodatek), ale o samą ciekawość misji. Co to za radocha robić non-stop misje rangi D? Albo co to za radocha robić non-stop misje rangi C, w których się totalnie niszczy przeciwnika? Dlaczego by nie poprosić MG o delikatne (ale takie delikatne, żeby misja była trudniejsza i przez to ciekawsza, ale ciągle możliwa do wykonania) zwiększenie poziomu trudności? Do tego mogłoby pójść wyższe wynagrodzenie i jednocześnie zwiększona ilość postów, wyjdzie na to samo praktycznie. Np. Misja rangi D+ wynagrodzenie: +50%, ilość postów: +50%, trudność: +50%. Sumarycznie, jeśli chodzi o nagrodę, to wyjdzie na to samo (większe wynagrodzenie, ale więcej postów), a misja będzie ciekawsza.

No i fajnie by było jakby np. tak jak Gyo zasugerował. Że na misji rangi C maks. techniki rangi C i powiedzmy 30 każdej staty i KC na D i coś w tym stylu.To by bardzo dużo ułatwiło :). Ale nie chodzi chyba o to, by ułatwiać, nie?
0 x
Gyo

Staty już dowolnie. Przecież jak ktoś wpakuje staty wyłącznie w siłę i percepcję, to zejdzie przy pierwszym lepszym kopniaku.~

Wyskoczę od razu z pomysłem, ażeby to sprawdzający misję przyznawali PH, a nie system. (który ssie)

Każdy wie, że pisanie quality postów znacznie przedłuża misje, a dlaczego piszący sześciolinijkowce mają otrzymywać tyle samo co ci, którzy piszą na kilka stron A4? To trochę nieuprzejme... : <

Jeśli już tak oceniacie, to określcie również wartość PH na fabule od posta, a nie od jakości. : <
0 x
Mairi

Post autor: Mairi »

Jeśli w ten sposób będą oceniane misje to po krótkim czasie okaże się ze lepiej zrobić dwie D, niż iść na C. Z drugiej strony każdy będzie opisywał przez trzydzieści linijek zupełnie nie potrzebne rzeczy czy coś w tym stylu... System który już jest dobrze funkcjonuje i ulepszajmy go, a nie niszczmy~
0 x
Gyo

Jak chcesz pisać posty typu "Zjadł. Wypił. Spał." to leć pisać rp na gg
Polecam też serwery roleplay na sampie. Dynamiczne są kappa
0 x
Jun

Post autor: Jun »

Nadal twierdzę, iż nie powinno być odgórnych progów ph, tak samo zresztą myślę o tych wszystkich plusach i minusach, tak jak Chuichi napisał, może jeszcze będzie misja 2D/C++? <notlikethis>

Zainteresował mnie pomysł Masaru/Gyo, o maksymalnych statystykach/rangach dziedzin, choć szczerze mówiąc wolałbym zostawić tak jak jest, bo nie rozumiem po co ograniczać MG? Tak jak już wcześniej pisałem ja, Ray i (chyba) jeszcze ktoś, czasem na misjach możemy spotkać op przeciwnika, który jednak nas nie zabije, ze względu na rangę misji, swój przykład podałem w poprzednim poście, ale mam też inny, mianowicie wyprawę Reiki i Yoichi'ego, na której to spotkali oni Hana. Najpotężniejszy znany nam npc w świecie sw i do tego można uznać go za głównego antagonistę na forum, a jednak ich nie zabił. Do czego zmierzam? Otóż czasem mogą wyniknąć z czegoś takiego ciekawe sytuacje, przeżycia etc, przez co misja jest ciekawsza, groźniejsza, nabiera smaczku. Po co więc ograniczać mg do konkretnych sum ph, skoro oni wiedzą co robią i na co mogą sobie pozwolić, a przynajmniej większość. A po za tym, misje to nie tylko walki. Tak jak pisałem w poprzednim poście, proponuję ustalić tylko PROPONOWANE sumy ph/statów/rang dziedzin.

Co do pomysłu Gyo o zniesieniu wynagrodzeń, to też jestem przeciw. Każdy może pisać długie posty, nikt tego nie zabroni, ba! To się nawet chwali. Ale nie rozumiem jednej rzeczy, dlaczego miałbyś dostawać za to większe wynagrodzenie, skoro jest ustalone iż minimalnie musi być 5 linijek, a i tak zaleca się pisać minimum te 10 linijek? Przecież to jest misja, masz ustaloną kwotę, wiesz na co możesz liczyć i ile masz minimum napisać, chcesz pisać więcej? Nie ma sprawy, nikt Ci tego nie zabroni, ale jak chcesz za to jeszcze dodatkowe wynagrodzenie, to idź sobie na fabułę, gdzie się to bardziej liczy, a nie na misję, na której masz ustaloną już kwotę... Tym się właśnie misje różnią od fabuły z graczami, że wiesz, ile dokładnie dostaniesz ph.
0 x
Gyo

W swojej wypowiedzi podkreślałem, że chodzi o PH przeciwnika, z którym ewentualnie przyjdzie nam walczyć.
0 x
Jun

Aha.. a więc pisząc to (up), chodziło Ci o ph przeciwnika? <kreygasm>
0 x
Gyo

0 x
Jun

A, o tą wypowiedź Ci chodziło xd Wiem że pisałeś o ph przeciwnika, zgadzam się z tym żeby dać proponowane ilości ph, albo coś w rodzaju maksymalnych ilości ph, z którymi przeciwnik może walczyć na całego, ale żeby mg nadal mogli robić tak jak np w moim, czy Yoichiego&Reiki przypadku.
0 x
Gyo

Nie sprzeciwiałem się temu przecież :c

ps... moje progi są zgodne z rangami postaci, także jeśli wam to nie pasuje, to raczej powinno się zwiększyć wynagrodzenie za misje. : <

Gdyby grać stricte systemowo to Genin powinien wykonać 28 (27,5, lecz zaokrągle) misji rangi D, oraz trzy misje rangi C, ażeby otrzymać awans na rangę C. (naliczam te startowe 300 ph)

Na misji rangi D pisze się zazwyczaj 7 postów, a na misji rangi C 15, tak więc... 196 + 45 = 241

Nie naliczam jeszcze fabuły, która musi być robiona co trzy misje, bo daje tycie profity. : <

ps... wyrzutki mają podwyższone progi o kilka setek :(
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Rozpiska progu MĄDRZE wydanych PH na którym można iść na misję i nie oczekiwać instant zgonu:
  • D - 310
    C - 700
    B - 1700
    A - 3300
    S - 4800
Żadnego precyzowania siły przeciwnika - misja może skupiać się na szpiegowaniu, dyplomacji, walce, unikaniu walki etc. Można dostać masę bobów strażników, albo jednego przeciwnika zgodnego z opisami misji ~

Żadnych D+, C-, B+++ etc.

Ktoś miałby coś jeszcze do dodania?
0 x
Jun

Właśnie o to mi chodziło, że misja nie zawsze musi polegać na walce, a i przeciwnicy są różni. No i to z C++ i C# też. ;v
0 x
Meido

Post autor: Meido »

Ale C++ to Ty szanuj. Świetny język programowania kappa. Znaczy ten, tak mówią, ale ja jestem entuzjastą Javy <delfineł>

Co do rozpiski Kamirczaka:

- Misja rangi D: Taki nowy gracz ma 300 PH i idzie na misję rangi D. Insta zgon, bo ma 10 PH za mało kappa
- Misja rangi C: Może być.
- Misja rangi B: Dałbym 1300 kappa. Serio dałbym. Nie chce mi się zbierać 1600 <feelsgoodman>
- Misja rangi A: Może być.
- Misja rangi S: Może być.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości