Nowy regulamin Wt? To moze 48h na odpis?

Midori

Nowy regulamin Wt? To moze 48h na odpis?

Post autor: Midori »

PROBLEM

Nie mam zamiaru ruszać tematu "czy 2 tygodnie przy każdym odrzuceniu to dobry pomysł", ale mam pewną uwagę która jest również i pomysłem. Kiedy ktoś czeka dwa tygodnie by móc wrzucić technikę oczekuje raczej, że ta zostanie szybko rozważona i jej sprawdzanie nie będzie ciągnąć się kolejne tygodnie tym bardziej, że przecież dzięki nowemu regulaminowi modzi będą mieć mniej pracy = wiecej czasu. Skoro nas graczy stawia się do tego byśmy bardziej przykładali się do kwesti Wt to niech i modzi to zrobią i sumiennie systematycznie nam odpisują aby żadna technika nie została zamrożona na kilka dni.

ROZWIĄZANIE
24 H - 36 h na odpis każdego moda WT. Szczerze mówiąc pomysł ten zrekompensował by całkowicie 2 tygodnie kiedy po oczekiwaniu miał bym aktywną odpowiedz i mógł bym wdać się w żywą dyskusję by jak najszybciej załatwić ów sprawy. Z takim teamem Wt funkcjonowało by za-je-fajnie.

DODATKOWE UWAGI
0 x
Kobuto

Re: Nowy regulamin Wt? To moze 24h na odpis?

Post autor: Kobuto »

Ekhem, ekhem, papcio Shin przemawia:

Do niczego jest to rozporządzenie o czekaniu 2 tygodnie po odrzuceniu WT, bo karze wszystkich graczy za kilku. Dodatkowo modzi się mogą opierdzielać, bo nie mają ŻADNEGO limitu czasowego na sprawdzenie technik (żadnych oskarżeń, ja sam nie obserwuję na bieżąco, ale sądząc po datach czekanie na odpowiedź admina/moda to koło 3 dni na 1 odpowiedź, gdzie uwielbiam post Shinjiego
.
PS.To ten wątek, w którym gracz odpowiadał jako interesant zawsze tego samego dnia >:V

Skoro mam za niedługo dawać tematy do WT, dopacowywać je przez kilka (TYGO)dni i w końcu uznać, że zostanie on odrzucony bo nie będę chciał się zgodzić na pewne rozwiązania, a do tego za karę czekać 2 tygodnie, to jest to wg mnie krzywdzące.

Albo obowiązki na obie strony, albo na żadną, a nie "zrobimy limit, żeby nie było spamu" równe "będzie mniej roboty, którą możemy sprawdzać 1 mod / 3 dni".

To jest moje zdanie i popieram je całkowicie~
0 x
Narubi

Post autor: Narubi »

Em ... zgadzam się z przedmówcami. Chociaż nie jestem jakoś "napalony" na zmiany.
0 x
Awatar użytkownika
Vulpie
Multikonta: Misae Misaki

Post autor: Vulpie »

Niektórzy nawet nie wiedzą dlaczego powstał ten punkt regulaminu. Po to, aby ludzie specjalnie nie trollowali technikami. Tak jak Hakai aka Midori dawał pomysły nowych UN, a po banie na nowe UW i UN napisał, że nie będzie więcej pisac głupich UN dla zabawy. Nosz kurwa mac. Tak samo tworzenie WT do innego stylu walki, czy pomysłów odnośnie dziedziny w WT Kontroli Chakry to nie wspomnę. Jest to stworzone, aby ludzie zaczęli myśleć przed wrzuceniem techniki, bo tego wcale nie robili. Wręcz przeciwnie coraz bardziej przedstawili myśleć wrzucając wielokrotnie cokolwiek.
0 x
Hisui

Post autor: Hisui »

Jednak fakt jest faktem - nie tylko Ci, którzy trollowali muszą teraz czekać, ale wszyscy. A skoro trzeba tyle czasu czekać to może jednak zrobić coś, by sprawa była załatwiona szybko? Nikomu chyba nie uśmiecha się parę tygodni dyskutować o WT by po odrzuceniu znów czekać 2 tygodnie na kolejne WT.
Ale 24h to jak dla mnie nieco zbyt restrykcyjne. Modzi też mogą nie miec czasu. 48h na odpis wszystkich modów chyba jednak nikogo nie skrzywdzi.
0 x
Narubi

Post autor: Narubi »

Kan, dwie sprawy:

1. Czy jeśli stworzę technikę, powiedzmy myślę nad nią od tygodnia, a tu się jednak okaże, że ta technika jest zbyt potężna, zauważ, że ja nie jestem modem i nie mam odpowiednich "kwalifikacji" i wiedzy do balansowania technik, i mi ją modzi w WT ponerfią okrutnie, tak okrutnie, że stwierdzę ... a walić to, zrobię coś innego, to czy wtedy też dostaję bana na WT na 2 tygodnie? Technika nie była "trollem"; była po prostu za silna. Może warto zmienić ten dopisek na coś w stylu "Po odrzuceniu techniki admin techniczny może nałożyć na gracza bana na 2 tygodnie, jeśli coś tam ... bla bla bla". Wtedy nie wszyscy by mieli bana na WT, a tylko ci, którzy trollują, a podstawa do dania bana tak czy siak by była (w myśl zasady "nie ma zbrodni bez przepisu").

2. Czy uważasz, że system działania Kuźni i WT jest obecnie efektywny? Czy wszystko idzie tak sprawnie jak powinno? Ja osobiście nie wypowiadam się na ten temat, bo jeśli chodzi o Kuźnię i WT to ogarniam tylko swoje kwestie i rzeczywiście, czasem miałem takie wrażenie, że coś mogłoby iść szybciej niż szlo, ale oczywiście nie będę się na ten temat wypowiadał, bo wyjdzie, że narzekam czy coś. Odpowiedz sobie i nam na to pytanie. Chciałbym zauważyć, że temat nie jest o tym, żeby usunąć bana na 2 tygodnie po odrzuconej technice, ale o tym, żeby nałożyć na modów obowiązek regularnego odpisywania (raz na 24 lub raz na 48h) w wątkach graczy. Ja Ci powiem moje doświadczenia z WT. Weźmy taką Yuuhi. W pierwszym swoim poście opisuję technikę, a następnie ona pisze coś w stylu "Nie rozumiem działania tej techniki". W następnym poście wyjaśniam jej jeszcze raz działanie tej techniki, a ona nie raczy mi odpisać przez kolejny tydzień i w sumie ... prędzej mi WT zaakceptują niż Yuuhi znowu odpisze. Tak to wyglądało jak Yuuhi była modem WT. Przynajmniej u mnie. No, ale teraz nim nie jest i ja osobiście nic do niej nie mam, no i lubię ją jako gracza (gdzieś zniknęła ;(), ale modem WT chyba była marnym. Ja rozumiem, że pewnie ktoś z administracji czuwa, by modzi wypełniali swoje obowiązki, jednakże coś w stylu "Po 48 godzinach bez odpisu moda, gracz może złożyć na niego zażalenie u jednego z administratorów" nie byłoby głupie. Gracz miałby wtedy poczucie, że jednak jest w stanie coś zrobić. Poczucie bezradności (bo przecież nie mogę modowi spamić na GG, żeby zrobił odpis, bo to zabronione) w tym wypadku jest trochę dołujące i zniechęcające do gry. Nie chodzi o to, żeby od razu karać moda za to, że nie odpisuje, ale o to, by gracz mógł mieć jakiś wpływ na "pogonienie moda do pracy". Administrator potem powinien pogadać z takim modem, wyjaśnić dlaczego nie odpisuje przez 2 dni; może nie ma czasu, może stało się jakieś nieszczęście, może mu się zwyczajnie nie chce, może nie potrafi podołać pracy moderatora WT/Kuźni? Powodów może być bardzo dużo, no i od administratora zależy jakie wyciągnie konsekwencje czy w ogóle jakieś wyciągnie. No i w sumie powinien też poinformować gracza o tym co udało mu się ustalić. Ale to tylko sprawa techniczna. Drugorzędna. Ważna jest idea.

I tak jak powiedziałem. Jakoś nie jestem "napalony" na tą zmianę. Jeśli wejdzie to nie będę skakał z radości czy coś w tym stylu. Będę po prostu z tego korzystał. Jeśli natomiast nie wejdzie to płakać też nie będę ;). Ja się po prostu wypowiadam na temat sensowności całego pomysłu i wg mnie jest on sensowny.
0 x
Jiro

Post autor: Jiro »

Jestem przeciwny wprowadzeniu ram czasowych, w których mod ma odpisać w WT/Kuźni, dlaczego? Bo myślę iż moderatorzy (mówię o kuźni, nie wiem jak w wt teraz), odpisują wystarczająco często (wyprzedzają mnie ;-;). Jeżeli już, to jestem za tym, by pisać do modów, którzy długo nie odpisują (a nie dali akcepta, ani nie są na urlopie).
Jestem za banami na 2 tygodnie dla poszczególnych osób, za spamowanie/trollowanie w wt/kuźni, bo karanie ogółu, za poczynania co poniektórych, jest według mnie zbędne i wieje czymś typu "kolega się nie może uspokoić, to wyciągamy karteczki" ;v Ale jeżeli Kan tego nie chce zmieniać, to spoko, tylko proszę, by następnym razem, jeżeli ktoś będzie robił coś, co wkurza, dawać tylko mu wszelkiego rodzaju ograniczenia, a nie całemu forum ;/
0 x
Sarutobi Kazumi

Post autor: Sarutobi Kazumi »

A jak dla mnie 48/72h na odpis jest spoko opcją trololo
0 x
Jun

Post autor: Jun »

Nie zmieniam zdania na ten temat (mam nową postać, więc głos liczy się podwójnie kappa )
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Ja wiem, że ta zasada jest zazwyczaj przestrzegana i uzwam, że jest naprawdę spoko by nie truć modom na sb/gg/pw/gołębiami i sowami. Ale... Jeśli ktoś się decyduje na bycie modem to musi wiedzieć, że ma zaglądać do działu sam, czytać nowe tematy, oceniać itd. Praca, a nie jedynie wrzucanie śmieszkowych memów raz na jakiś czas (pół biedy, gdy połączone są z krytyką).

Dlatego też proponuję wprowadzenie 24h jako optymalny czas w którym mod POWINIEN zajrzeć do wt/itemu w kuźni i oddać swój głos. Ale jeśli nie ogarnie tematu w trakcie doby to ma jeszcze 12h na poprawę (czyli razem 36h). Po tym czasie twórca wt/itemu może napisać mu jakoś zakomunikować, że czeka na sprawdzenie.

Jeśli takie ramy czasowe są zbyt bolesne to 24h jak ktoś ma czas, 36h optimum a po 48h bez odpowiedzi twórca może przypomnieć.
0 x
Hisui

Post autor: Hisui »

Jak dla mnie 48/72h na odpis jest odpowiednie. Popieram Kamirczaka.
0 x
Chuichi

Post autor: Chuichi »

Nie przesadzajmy znowu, że mod nie może zajrzeć do tematu w ciągu 48h od wstawienia, bo ma dużo pracy. Ja rozumiem, że jest czas wolny, ja rozumiem, że może mieć ochotę na coś innego, ale właśnie dlatego te 48h. Dwa dni chyba wystarczą, żeby ogarnąć dupę i odpisać w kilku tematach. To nie są eseje, to nie jest jakaś litania, a zwykły temat ze średniej długości opisem. Więcej niż 30 minut na jeden nie zejdzie. Czapka z głowy modom nie spadnie, a na pewno kogoś to zmobilizuje. Uprzedzając wszelkie "Jak taki mądry jesteś, to sam moduj w takich warunkach" - spoko. Problemu nie ma, zapisek przydatny i w gruncie rzeczy potrzebny.
0 x
Hoshigaki Seiki

Post autor: Hoshigaki Seiki »

Ja tam nie widzę problemu w tym, że raz na 48h przysiąść na 10-15 min i odpisać w tematach. Jak ktoś ma zaległości i każdy temat musi czytać od zera no to faktycznie może zająć więcej czasu i może się nie chcieć ale... wtedy się nie zostaje modem. Moderator powinien się znać na swojej robocie i mieć na nią czas.
0 x
Gyo

Post autor: Gyo »

Nie wierzę, żeby żaden z modów nie miał dostępu do PC co 24h.
Zarządzanie działem to jest również obowiązek, który powinno się sumiennie wykonywać. Nie bez powodu modzi otrzymali pewne przywileje.

Jestem za 24h na odpis~ >:V
0 x
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

Post autor: Hikari »

Odpis raz na 24h? Jestem na nie, nawet na evencie takiego nie ma.

Ogólnie co do tego patrząc na niektórych opierdalanie się jestem za odpisem raz na 48h.
Albo, że po 48h można komuś napierdalać na gg i ma do 72 odpisać.
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości