Cena łańcuchów

Masaru

Cena łańcuchów

Post autor: Masaru »

PROBLEM
Cena łańcuchów. Może na pierwszy rzut okna to wygląda śmiesznie, ale po przypatrzeniu się już nie do końca. Chodzi o to że robiąc projekt marionetek oglądałem łańcuchy. Planowałem kupić z 20m. Patrzę zwykły 150x20= 3000 Kapkę drogo, ale no trudno. Ale jak zobaczyłem łańcuch który różni się tylko tym że ma kolce cena 400 za metr. Za 20m 8000 ryo troszkę szok. Zwłaszcza jak zestawie to sobie z tym że miotacz v2 co pozwala mi walić do ludzi kilkoma elementem żywiołowym, za jedyne 1000.
ROZWIĄZANIE
Obniżka ceny łańcucha zwykłego do 150, a kolczastego do 200. Cena luźno podana, tylko żeby nie było tak że za cenę 20m łańcucha mogę zbudować sobie 8 moich obecnych lalek xD
0 x
Sarutobi Kazumi

Re: Cena łańcuchów

Post autor: Sarutobi Kazumi »

<rzuca oknem>

Za. Może nawet większa obniżka.
0 x
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

Post autor: Hikari »

W sumie tutaj jestem za
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Nie wiem ile wytworzenie samego kolca by kosztowało ale to zbyt drogie bo z tego co wiem to wystarczy przy formowaniu ogniwa wyciągnąć szczypcami trochę metalu by uformować kolec. Wiec jak by się ustaliło cenę zwykłego łańcucha to ten z kolcami o 10-20ryo zwiększyć cene?
To tylko moja propozycja powiedzmy 70 ryo zwykły a 80-90 ryo z kolcami
0 x
Masaru

Dobry pomysł Tsukune :D
0 x
Jiro

Post autor: Jiro »

Za, według mnie powinno być do 100 ryo za kolczasty, czyli gdzieś tyle co podawał Tsu
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Sztuka kowalstwa w tych czasach nie jest aż tak rozwinięta, by robić to hurtem i Trzeba od początku tworzyć pojedyncze ogniwa po czym je łączyć. I tak metr po metrze. Więc cena proponowana przez Tsukune jest całkowicie nieadekwatna do wysiłku jaki trzeba włożyć w jego wyprodukowanie. Jest z tym więcej roboty niż z katanami, mimo hartowania ich i innych procesów wzmacniających ostrze. A i kolce to też mały problem, bo osiągnięcie tego efektu prymitywnymi metodami wymaga kształtowania każdego osobnego kolca. Serio to dużo pierdzielenia się. Dlatego cena oscylować będzie wokół 150 za zwykły łańcuch i 200 za łańcuch z kolcami.
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

mi się wydaje że nawet nie robiąc tego hurtowo...wystarczy że zrobi się "pręt" i metalowym kołkiem czy czymś wybije w nim dziurę i już mamy "ogniwo" to teraz wystarczy odciąć kawałki trójkątne po bokach i już mamy takie ogniwo. Więc nawet ten odcięty trójkąt można doczepić do ogniwa i zgrzać je tak...w końcu to nie jest taki łańcuch że ogniwo z ogniwem się łączy jak w łańcuszkach czy coś...oczywiście to tylko moje zdanie.
0 x
Isei

Post autor: Isei »

Jeżeli zrobisz pręt i zrobisz w nim otwór, to będziesz miał prosty pręt z otworami, który nie może się zginać jak łańcuch. O to chodzi z łańcuchem, aby jedno ogniwo zachodziło za drugie. Można zrobić w ten sposób jedno, ale aby przełożyć przez nie drugie należy przeciąć ogniwo i złączyć je z poprzednim. Zgrzanie ostrza do ogniwa to też nie jest prosta sprawa, bo nie mamy tutaj narzędzi do spawania, więc ostrze musi być tworzone jednocześnie z tworzeniem ogniwa.

Cena 90 to za mało, a 400 za dużo (nie w sposób fabularny, ale mechaniczny). Zostaję przy pierwotnej opcji, że kolczasty kosztuje 200, a zwykły 150.
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune

Ja tam tylko zasugerowałem ewentualnie cenę zwykłego i z ostrzami bardziej mi chodziło tylko o tą różnicę...nie dałoby się zrobić aby zwykły kosztował 125 ryo a z ostrzami 175? Te nawet 25ryo da dość sporą różnicę zwłaszcza jak ktoś posługuje się łańcuchem.
Jak nie to trudno
0 x
Isei

Post autor: Isei »

Obniżka z 400 do 200 to ogromna różnica, a nie nawet spora. Co do zwykłego... to jednak wciąż łańcuch i wciąż wytrzymały materiał, który w połączeniu z rękawicą jest cholernie niebezpieczny. Można nim dowolnie manewrować, a jak ktoś zostanie schwytany, to raczej nie przetnie ot tak łańcucha. 125... może, ale lepiej jakby pozostał na 150. Obniżyć jedynie cenę z ostrzami do 200, bo 400 to zbyt dużo jak na zarobki z misji.
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune

cóż 200 to o wiele lepiej niż 400...mi cudem udało się znaleźć 5m z kolcami na evencie i to też chyba tylko dzięki uprzejmości Ray'a

Jako użytkownik łańcucha jestem ZA 200ryo za metr łańcucha z kolcami i za 150 ryo za zwyczajny
0 x
Masaru

To co 150 zwykły 200 z kolcami. Pasuje wam ?
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Zatem temat idzie do poddziału "Do wprowadzenia"
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Wprowadzono
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości