System Petów

Narubi

System Petów

Post autor: Narubi »

PROBLEM
Brak systemu petów kappa.

ROZWIĄZANIE
Ale o co chodzi? Ano o zwyczajne zwierzęta, takie jak powiedzmy zwyczajne psy (nie ninkeny), koty, króliki ... czy nawet konie, jastrzębie i tego typu rzeczy. Obecnie system na ten temat milczy, więc może warto by było jakby coś zaczął mówić? Oczywiście od razu zaznaczam, że w swoim pomyśle zwierzęta traktowane są jak przedmioty czyli można je kupić w sklepie z wyposażeniem, można w "Kuźni" nawet zgłosić "projekt" własnego zwierzęcia i tego typu sprawy. Dobra. Przejdźmy do rzeczy.

Zdobycie:
Danego zwierzaka można kupić w sklepie, płacąc Ryo, ale, żeby nie było, że nagle każdy zacznie zakładać własny zwierzyniec, proponuję, by możliwość posiadania Petów była dostępna dopiero po zdobyciu odpowiedniej UN ("Hodowca").

Poziom Zaufania:
Poziom Zaufania określa to jak bardzo zwierze nam ufa. Im wyższy poziom zaufania tym wyższe bonusy. Poziom zaufania spada od razu po zakupie kolejnego zwierzęcia, a rośnie gdy sprzedamy/zabijemy/oddamy nadliczbowe zwierzę, jednak liczony jest dopiero od następnej fabularnej pory roku. Innymi słowy, jeśli sprzedamy zwierzę wiosną, to wzrost Poziomu Zaufania pozostałych zwierząt będzie miał miejsce dopiero w Lecie (chyba, że admini od razu przeskoczą do Jesieni/Zimy kappa). Poziomy zaufania prezentują się następująco:
  • Wrogi: Gdy posiadamy 4 lub więcej zwierząt: Każde zwierze ma Poziom Zaufania "Wrogi", co oznacza, że jest niezadowolone i to bardzo i jeśli do następnej fabularnej pory roku poziom zaufania nie wzrośnie to zwierzęta się albo pozabijają albo umrą albo uciekną. Właściciel straci je wszystkie. Na poziomie wrogim zwierzęta nie dają żadnych bonusów.
  • Neutralny: Gdy posiadamy 3 zwierzęta: Każde zwierze ma Poziom Zaufania "Neutralny", co oznacza, że nie czuje się wyjątkowo, niemniej jednak nie może narzekać. Każde zwierze daje małe bonusy.
  • Przyjazny: Gdy posiadamy 2 zwierzęta: Każde zwierze ma Poziom Zaufania "Przyjazny", co oznacza, że wie, że jest wyjątkowe dla właściciela, chociaż nie jest jedyne. Średnie bonusy.
  • Oddany: Gdy posiadamy 1 zwierzę. Zwierzę to wie, że jest jedyne i bardzo kochane. Duże bonusy.
System Poziomów Zaufania pozwala dawać graczowi wybór: Czy woli jedno zwierzę, dające duże bonusy czy 3 dające małe? Pozwala też modyfikować "set" Petów wraz z upływem gry. Nie są to sztywne kombinacje i wraz z czasem mogą ulec zmianie.

Kategorie Petów:
Typ
Ptaki
Cena
300 Ryo
Opis Ptaki to wszechstronne stworzenia, które można wykorzystać na wiele sposobów. Mogą wcielić się w rolę tropicieli i obserwować z wysoka przeciwnika. Mogą przenosić wiadomości, mogą także dostarczać pożywienie i w zależności od rodzaju ptaka (roślinożerny lub mięsożerny) będą to albo owoce albo surowe mięso. Mogą też brać udział w walce.
Zaufanie ---
Poziomy Zaufania:
  • Wrogi: Brak bonusów.
  • Neutralny: Ptak jest w stanie transportować wiadomości w obrębie jednej prowincji z małą szybkością (o czasie dostarczenia wiadomości decyduje MG lub osoba odpowiedzialna za fabułę). Ptak jednak musi wiedzieć jak wygląda adresat wiadomości.
  • Przyjazny: Ptak transportuje wiadomości w obrębie dwóch sąsiadujących prowincji (np. jeśli wiadomość została wysłana z Soso, ptak może ją dostarczyć do Soso, Daishi, Kyuzo, Shigashi no Kibu lub Yusetsu) z średnią prędkością (o czasie doręczenia przesyłki decydują odpowiednie osoby; im dalej tym jest dłuższy). Ptak jednak musi wiedzieć jak wygląda adresat wiadomości. Ptak może znajdywać pożywienie w małych ilościach (wszystko zależy jednak od miejsca, w mieście będzie mu trudniej; decydują odpowiednie osoby).
  • Oddany: Ptak jest w stanie szybko przenosić wiadomości na bardzo duże odległości (cała Mapa Świata). Musi oczywiście znać adresata. Ptak znajduje też duże ilości pożywienia, a także może brać udział w walce (w przeciwieństwie jednak do Ninkenów z klanu Inuzuka nie posiada chakry, więc jego "zdolności bojowe" ograniczają się do prostych manewrów jak np. wydłubanie oczu, spuszczenie na głowę kunaia z wybuchową notką, itd. itp.).
Osprzęt ---
Osprzęt:
  • Klatka: Koszt: 100 Ryo; Objętość: 30; Waga Fuin: 30; Specjalna klatka, w której można przetrzymywać ptaka. Brak klatki powoduje, że ptaki czują się zbyt wolne, co w konsekwencji skutkuje spadkiem Poziomu Zaufania o jeden poziom. Dzięki klatce można też efektywnie transportować ptaka.
  • Ochraniacze: Koszt: 200; Objętość: 50; Waga Fuin: 50; Specjalne skórzane ochraniacze w formie rękawic i naramienników, a także "kasku". Jest to komplet. Służą do tego, by ptak swoimi ostrymi pazurami nie skaleczył właściciela, jeśli będzie na nim siadał.
  • Sucha Karma: Koszt: 50 Ryo; Objętość: 5; Waga Fuin: 10; Specjalna karma dla ptaków, używana głównie w miastach, gdzie ptaki nie mają dostępu do jedzenia, gdzie nie mogą polować ani zbierać owoców. Służy do karmienia ptaka i dostarcza potrzebnych składników odżywczych. Jedno opakowanie to 10 porcji.
  • Kabura na Wiadomość: Koszt: 200 Ryo; Objętość: 0,5; Waga Fuin: 1; Mały pojemniczek, do którego można włożyć zapisaną kartkę papieru i wysłać. Bez tego specjalnego pojemnika ptak nie może przenosić wiadomości.
  • Krypteks: Koszt: 2000 Ryo; Objętość: 2; Waga Fuin: 4; Pojemniczek z kolorowego szkła zawierający mechanizm szyfrujący. Wiadomość można włożyć do tego pojemnika i zaszyfrować. Jedynie osoba, która będzie znała szyfr jest w stanie ją odczytać, bowiem każda próba rozbicia szkła skutkować będzie tym, że okalający komorę z wiadomością żrący płyn wleje się do środka i rozpuści kartkę, unicestwiając wiadomość. Mechanizm idealny do działań wojennych.
Pielęgnacja Po każdej misji/fabule/podróży z udziałem ptaka trzeba go nakarmić (karmą lub wysłać na polowanie), a także napoić (w przypadku polowania ptak sam się napije). Można to zrobić także na aktualnej fabule. Ptak sam utrzymuje czystość. Niedopełnienie czynności pielęgnacyjnych powoduje spadek Poziomu Zaufania ptaka aż o 2 poziomy.
Typ
Konie
Cena
1000 Ryo
Opis Konie to stworzenia bardzo majestatyczne i bardzo przydatne. Służą oczywiście do podróżowania, przenoszenia towarów, a także czasem do walki. Koń to przyjaciel każdego wojownika.
Zaufanie ---
Poziomy Zaufania:
  • Neutralny: Koń jest w stanie unieść jedno siodło lub jeden juk. Koń jest w stanie przewieść osobę na dystansie jednej prowincji (50% krótszy czas przejazdu).
  • Przyjazny: Koń ma dwa sloty na juki i siodła (siodło zajmuje 1 slot; juk zajmuje 1 slot). Może przewieść osoby na dystansie dwóch prowincji (50% krótszy czas przejazdu).
  • Oddany: Koń ma 4 sloty na juki i siodła, co oznacza, że dobrze osiodłany koń jest w stanie przewieść aż 4 osoby. Dystans jego jazdy wynosi aż 5 prowincji (50% krótszy czas przejazdu). Oddany koń może uczestniczyć też w walce, zmieniając właściciela w prawdziwego husarza czy innego kawalerzystę.
Osprzęt ---
Osprzęt:
  • Stajnia: Koszt: 1000 Ryo; Budynek, w którym nasz koń mieszka. Jest to też magazyn na wszystkie jego sprzęty. Koń, który nie mieszka w stajni zwyczajnie jest nieszczęśliwy, jest mu zimno ... co w konsekwencji powoduje, że Zaufanie spada aż o 2 poziomy.
  • Juk: Koszt: 500 Ryo; Jest to specjalny skórzany wór, który można przyczepić do końskiego grzbietu i przewozić w nim przedmioty. 1 Juk zajmuje jeden slot. Może pomieścić przedmioty o łącznej objętości 100 punktów.
  • Siodło: Koszt: 200 Ryo; Objętość: 50; Waga Fuin: 50; Zwyczajne siodło, które służy do przewożenia jeźdźca.
Pielęgnacja Po każdej misji/fabule/podróży z udziałem konia najlepiej by było oddać go do stajni (w każdej karczmie powinna być stajnia). Takie działanie skutkuje wzrostem Poziomu Zaufania konia o 1 poziom (automatycznie). Jeśli to niemożliwe, należy dać mu się wypasać na jakiejś polance z dostępem do wodopoju. Co jakiś czas należy też o niego dbać i myć go. Niedopełnienie czynności pielęgnacyjnych skutkuje spadkiem Poziomu Zaufania o 2 punkty.
Typ
Zwierzęta Domowe
Cena
200 Ryo
Opis Zwierzęta domowe to wszelkiego rodzaju świnki, pieski, kotki i inne zwierzątka, które umilają nam życie. Nigdy nie biorą udziału w walce, jednak powodują, że ich właściciel jest spokojniejszy. Zwierzątka te nie są duże i bardzo przyjacielskie. Posiadanie dużej ilości tych zwierzątek nie obniża ich Poziomu Zaufania (maksymalnie można 3).
Zaufanie ---
Poziomy Zaufania:
  • Neutralny: Symboliczny wzrost Konsekwencji o 1 punkt (pasywnie). W przypadku klanu Inuzuka (jeśli zakupią psa) bonus do Konsekwencji jest podwojony.
  • Przyjazny: Symboliczny wzrost Konsekwencji o 2 punkty (pasywnie). W przypadku klanu Inuzuka (jeśli zakupią psa) bonus do Konsekwencji jest podwojony.
  • Oddany: Wzrost Konsekwencji o 5 punktów (pasywnie). W przypadku klanu Inuzuka (jeśli zakupią psa) bonus do Konsekwencji jest podwojony.
Osprzęt ---
Osprzęt:
  • Karma: Koszt: 2 Ryo; Objętość: 5; Waga Fuin: 10; Służy do karmienia zwierzaka i dostarcza potrzebnych składników odżywczych. Jedno opakowanie to 10 porcji.
  • Klatka do Transportu: Koszt: 10 Ryo; Objętość: 20; Waga Fuin: 20; Jedynie w tym można transportować zwierzaka na dalsze dystanse. Zwierzak może w tym spać, podczas, gdy my go niesiemy (ewentualnie koń go niesie).
  • Smycz: Koszt: 10 Ryo; Objętość: 1; Waga Fuin: 1; Służy do wyprowadzania zwierzaczka na spacer.
Pielęgnacja Po każdej misji/fabule/podróży z udziałem zwierzaka trzeba go nakarmić i napoić. Używając specjalnej karmy zwiększamy Poziom Zaufania zwierzaka o 2 punkty. Co jakiś czas fabularny trzeba też go wyprowadzać (smycz) i myć. Niedopełnienie obowiązków skutkuje spadkiem zaufania o 2 poziomy.
Typ
Zwierzęta Hodowlane
Cena
500 Ryo
Opis Zwierzęta hodowlane to wszystkiego rodzaju świnie, owce, krowy ... zwierzęta, które hoduje się dla zysku. Tak po prostu. Posiadanie dużej ilości tych zwierząt nie obniża ich Poziomu Zaufania (maksymalnie można 3).
Zaufanie ---
Poziomy Zaufania:
  • Neutralny: Podczas następnej pory roku można sprzedać dane zwierze za 600 Ryo, zarabiając tym samym 100.
  • Przyjazny: Podczas następnej pory roku można sprzedać dane zwierze za 750 Ryo, zarabiając tym samym 250.
  • Oddany: Podczas następnej pory roku można sprzedać dane zwierze za 1000 Ryo, zarabiając tym samym 500.
Osprzęt ---
Osprzęt:
  • Obora: Koszt: 2000 Ryo; Budynek, w którym to wszystko się mieści. Ogólnie te zwierzęta nie mają wymagań żywieniowych, więc można je karmić czymkolwiek.
Pielęgnacja Co jakiś czas trzeba dawać tym zwierzątkom jedzenie i picie. Niedopełnienie obowiązków skutkuje spadkiem zaufania o 4 poziomy.
Uwagi:
  • Można mieć maksymalnie po jednym zwierzęciu z każdego typu (za wyjątkiem Zwierząt Domowych i Hodowlanych, bo tych można mieć maksymalnie 3). Nie można mieć więc np. dwóch koni.
  • Mając np. trzy zwierzęta domowe ich bonusy się kumulują. Mając więc 3 małe pieski zyskujemy dodatkowe 15 Konsekwencji, ale gdy dokupimy do tego kolejne zwierze, to automatycznie wchodzimy na poziom "Wrogi". Mając dwa pieski i jednego konia, pieski mają poziom "Przyjazny", a Koń - "Neutralny" (z perspektywy Konia właściciel ma 3 zwierzęta, a z perspektywy piesków - 2). Mając trzy pieski każdy piesek ma poziom Oddany. To samo tyczy się Zwierząt Hodowlanych.
  • Każdy nowy "projekt" zwierzęcia w "Kuźni" liczony jest jako oddzielny typ zwierząt.
  • Ninkeny Inuzuka nie wliczają się do liczby Petów i nie zmniejszają Poziomu Zaufania.
DODATKOWE UWAGI
  • Pomysł narodził się głównie z powodu Konia i Ptaka. W obecnych realiach istnieją konie (można wynająć Wierzchowca), więc nic nie stoi na przeszkodzie, by ninja/samuraj też mógł sobie takiego kupić. A jeśli chodzi o Ptaki ... to zawsze przenosiły wiadomości, zawsze polowały, zawsze próbowały wydziobać i wydrapać oczy i nasrać na kurtkę. Więc ... myślę, że można też to wprowadzić. Pozostałe typy zwierząt dałem dla większego urozmaicenia (chociaż te zwierzęta domowe to fajnie mi wyszły, hehe, może moja postać kupi sobie kotka?).
  • Wprowadziłem elementy "mikroekonomii" i strategii, by jeszcze bardziej urozmaicić ten system. Oczywiście można zrobić tak, że dać po prostu w sklepie konia i ptaka i "problem solved", ale jak się bawić to się bawić, nie? :)
  • Oczywiście wszystko to tylko mój pomysł, który może przejść bardzo duże zmiany (i pewnie tak będzie). Ja po prostu chciałem zasygnalizować czego mi na tym forum brakuje.
  • Jeśli chodzi o tą pielęgnację, to oczywiście modzi fabularni będą musieli doglądać czy taka osoba należycie zajmuje się zwierzakiem, ale myślę, że to nie problem, skoro doglądali jak moja postać sra kappa.
  • Zapraszam do hejtu. Będzie fajnie :D.
  • Nudziło mi się. Dlatego taki temat.
0 x
Midori

Re: System Petów

Post autor: Midori »

WOW
0 x
Sarutobi Kazumi

Post autor: Sarutobi Kazumi »

Wof wof, dużo tekstu. A tak bardziej konkretnie to jestem na nie.

Dlaczego? Tak duży i rozbudowany system jest imo zbędny - shinobi/samurajowie nagle zajmą się hodowlą krów? Joke. ;v

Jak najbardziej za wprowadzeniem zwierzaków jako takich - jeśli ktoś chce mieć pupila a nie gra Inuzuką to niech przedstawi pomysł swojego zwierzaka adminom, oni wskażą mu drogę jak zdobyć kaczkę/kota/konia etc.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Obrazek

A tak na poważnie to system jest dobrze opisany, ale całkowicie zbędny. Wprowadza kolejne mechanizmy które trzeba będzie kontrolować. Dodatkowo tutaj gracze wcielają się w Shinobi i Samuraiów, a nie Pana Wieśka Hodowcę Bydła. Odnośnie zwierzaczków jako takich można zawsze napisać do konkretnego Administratora, nie wiem czy jest potrzeba tworzenia dla nich osobnego kompleksowego systemu.
0 x
Jiro

Post autor: Jiro »

Tak jak wyżej, dobrze napisane, ale... no właśnie; ale wprowadza zbędne mechanizmy, tak samo jak kiedyś chciano zrobić tutaj system związany z Genjutsu Sharinganem i kontaktem wzrokowym. To jest pbf, a nie mmorpg, według mnie zasadniczą różnicą pomiędzy tymi gatunkami jest swoboda i wachlarz możliwości, przynajmniej jeżeli chodzi o fabułę, ale też o walkę.
0 x
Narubi

Post autor: Narubi »

No skoro tak :). No to temat to odrzucenia :). No i w sumie cieszę się, że Exodia docenił mój pomysł, pisząc, że "dobrze opisany". To mi wystarczy, a jak będę chciał zwierzaka to napiszę do administracji :).

Jeszcze raz dzięki :*.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości