Oni

Moderator: Souei

Kamiru

Oni

Post autor: Kamiru »

[center][img]http://i.imgur.com/TZthDBj.png[/img][/center]
Nazwa
Oni 鬼
Typ
Ostrza krótkie
Ninpō
Kenjutsu
Objętość
10
Waga Fūin
15
Opis Zaczynając od dołu. Albo góry, zależnie od sytuacji... Rękojeść stworzona z czarnego lodu, idealnie leży w dłoni, pozwalając na pewny chwyt. Jednak bez rękawiczek można sobie łatwo odmrozić palce (nie tyczy się Yuki). Trzon liczy sobie bazowo dwadzieścia centymetrów długości. Ostrze liczy sobie pół metra. Brak ozdób, dodatków i tym podobnych jedynie nadaje mieczowi tego specyficznego, prostego uroku. Oryginalna forma jest bardzo trudna do zniszczenia, a nawet jeśli jakieś potężne sił zniszczą broń, można ją odtworzyć dużym kosztem chakry (tylko dla Hyoton userów). Zestaw wieńczy prosta, skórzana pochwa montowana na plecach, przy pasie etc.
Zdobycie
Misja rangi C
Opis Broń ta powstała około stu lat temu, a stworzył ją Kazuki Yuki, pradziadek Kamiru. Pasją owego shinobi, zaraz po kontroli lodu, było kenjutsu. Nigdy jednak nie miał przekonania co do tradycyjnych, wykuwanych przez kowali, mieczy. Podczas misji, czy też walk niejednokrotnie potrzebował czegoś, czego nie było w pobliżu. W jego głowie powstał plan broni doskonałej. Z czasem myśl ta stała się jego obsesją, zatruwającą umysł i serce pragnieniem posiadania owej broni. W końcu uległ pokusi i zniknął w dzikich ostępach Hyou. Pomimo długich poszukiwań, nie znaleziono nawet śladu po nim. A pewnego dnia tak po prostu pojawił się siedzibie klanu, jakby wcale nie odszedł pięć lat temu. Wtedy też ujrzano efekt jego ciężkiej, wieloletniej pracy. Oni, bo tak nazwano miecz, ujrzał światło dzienne dopiero po opuszczeniu głębi lodowca. Tak, Kazuki skrył się we wnętrzu lodowego kolosa i na jego dnie znalazł lód, jakiego do tej pory nie widział. Na pierwszy rzut oka nie dało się go odróżnić od stali damasceńskiej (nie będę zmieniał nazwy, bo nie ma to sensu). Wykorzystując ten niezwykle wytrzymały surowiec i własne umiejętności wytwarzania czarnego lodu, stworzył swój "scyzoryk", czyli broń kryjącą potencjalne inne bronie. Pradziadek Czarnowłosego nie cieszył się długo swoim arcydziełem, powędrował na kontynent w tylko sobie znanym celu. I po raz kolejny słuch o nim zaginął. Oddział odnalazł jego ciało w prastarym lesie. Nie znaleziono broni. Ale dziadkowie, a później rodzice Zamaskowanego często opowiadali mu historię o jego przodku.
Właściwości Shikai 始解 Zdolność pozwalająca członkom klanu Yuki na pełną kontrolę ostrza stworzonego z lodu. Zwykły shinobi odmrozi sobie dłoń, próbując walczyć nim na dłuższą metę, jednak użytkownicy hyotonu w tym niepozornym ostrzu znajdują cały arsenał, uzależniony jedynie od ich wyobraźni i chakry. Nie licząc tych dwóch czynników i rangi hyotonu, można stworzyć wszystko, czego dusza zapragnie. Przerobienie ostrza w blisko dwumetrowy topór? Proszę bardzo. Gigantyczny młot? Da się zrobić. A podnieść? To już kwestia siły. Zamiast powiększać, można zmniejszyć narzędzie i używać go jak zwykłego sztyletu. Istnieje nawet możliwość duplikacji ostrza.

Pobór chakry (na turę | nie licząc takich drobnych zmian, jak np. ząbki na standardowym ostrzu)
E: 5% | D: 4% | C: 3% | B: 2% | A: 1% | S: 0,5% | S+: 0,5%

Szybkość:
D - dwie sekundy
C - półtorej sekundy
B - sekunda
A - pół sekundy
S - natychmiastowo

Ograniczenie:
Modyfikacje nie mogą przekroczyć trzech metrów.
Ich wytrzymałość jest równa rozwojowi Hyotonu (pasywu).

Naprawa broni:

C: 50% | B: 40% | A: 30% | S: 20% | S+: 10% (trwa to chwilę, niezależnie od rangi)

Wytrzymałość:

Katon i Futon od rangi B mogą skruszyć ostrze.
Inne jutsu od rangi A.
Pozwoliłem sobie edytować tak, żeby każdy widział wygląd ~
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Re: Oni

Post autor: Defrevin »

Ukryty tekst
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Kamiru

http://www.shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=56&t=165 koszty za modyfikacje wziąłem stąd. A to, co potrafię zrobić, jak szybko i z jaką siłą/wytrzymałością zależy od poziomu Hyotonu.

No i to, że Hyton na C pozwala mi stworzyć coś o wymiarach - Szerokość 8 metrów Wysokość 20 metrów Długość 20 metrów To nie znaczy to, że bez odpowiedniej sił dam radę coś takiego podnieść. ~(>_>)~

W głównej mierze chodziło mi o stworzenie swoistego scyzoryka. Ot krótki miecz zmieniający się nagle w olbrzymie, dwuręczne bydle, a chwilę później we włócznię (ofc. bez ninpou wiele się nie zdziała) etc. etc. etc.

Chyba, że łatwiej byłoby zrobić jedną rozpiskę chakry zależną od rozwoju KC.
0 x
Murai

Post autor: Murai »

No w sumie koszta chakry osobne by się przydały we właściwościach techniki. Ale warto też dodać, że zrobienie z małego sztyletu dwumetrowego miecza nie jest procesem natychmiastowym i na niskich rangach może zająć odpowiednio dużo. I samo ostrze bazowe jest bardzo trudne do zniszczenia? Jak bardzo trudne? I ile chakry kosztowałaby jego naprawa? Nie mówiąc o tym, że tutaj również proces nie byłby łatwy i szybki. A co do misji to proponuję B. Co jak co, ale właściwości przypominają mi jeden z 7MM, gdzie można było formować chakrę na mieczu w podobny sposób, co ty lód. Zresztą na upartego nawet z samej rękojeści dałbyś radę zrobić lodowy miecz odpowiednią WT.
0 x
Kamiru

Mus, próbowałem zrobić taki "scyzoryk szwajcarski" jako wt. Podpadło pod zwykłą kontrolę lodu. Tutaj chcę mieć broń która nie żre chakry za samo istnienie. Chyba zabrakło mi uporu XD

A owy miecz 7MM działa za pomocą zwykłej chakry która przybiera określoną wytrzymałość, formę i rozmiar. Tutaj robię to samo, ale za pomocą nośnika, jakim jest lód. To chyba łatwiejsze, niż używanie czystej chakry. Dlatego oponuję za rangą C <słodkie oczka>

Odnośnie wytrzymałości - przyjmijmy, że dopiero oberwanie technikami rangi A/S dałoby radę zniszczyć/stopić broń. A jej odnowa...
C: 50% | B: 40% | A: 30% | S: 20% | S+: 10% takie koszty są znośne?

Rozpiska odnośnie tego, co można stworzyć jest... Raczej błędną ideą, skoro już na D/C mogę tworzyć rzeczy kilka razy większe niż miecze, włócznie, czy topory. A myśląc logicznie, nie zrobię dziesięciometrowego ostrza, tylko dlatego, że mogę. Nic mi z czegoś, czego nie mógłbym podnieść.

Koszt modyfikacji broni (nie licząc takich drobnych zmian, jak np. ząbki na standardowym ostrzu).
E: 5% | D: 4% | C: 3% | B: 2% | A: 1% | S: 1% | S+: 0,5%

Szybkość:
D - dwie sekundy
C - półtorej sekundy
B - sekunda
A - pół sekundy
S - natychmiastowo

Może by taki dopisek? "Niezależnie od rangi Hyotonu, niemożliwa jest modyfikacja większa niż dziesięć metrów." Chodzi o długość, szerokość etc. etc.
0 x
Kamiru

Ktoś? Coś?
0 x
Murai

Wszystko pasuje, jednak te techniki S to juz lekka przesada. I jeszcze chcesz na niego iść na misję C. Już A bym zostawił jak już. A co do reszty to raczej powinno być dobrze.
0 x
Kamiru

A/S w takim rozumieniu, że już A rozwalą bez problemów, więc spokojnie ~

Reszcie pasuje taka rozpiska "technikaliów" ?
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Ukryty tekst
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Kamiru

Meh...
0 x
Awatar użytkownika
Vulpie
Multikonta: Misae Misaki

Post autor: Vulpie »

Ukryty tekst
0 x
Kamiru

1. Miecz jest stworzony z "niezwykłego" lodu przewodzącego chakrę hyotonu. Serio, twory z lodu są aż tak nietrwałe, by płacić co turę zanim się roztopią?

2. O tym za chwilę.

3. Kwestia wytrzymałości... Khe khe khe. Przepraszam za porównanie, ale bliższego powiązania nie widzę.
Czyli moja wytrzymałość jest zła, bo można zniszczyć go każdym potężnym jutsu, ale tamten niezniszczalny miecz możliwy do wrzucenia w lawę góry przeznaczenia jest spoko. Miecz ten ma też inne właściwości i warunkiem jest misja rangi B. Tutaj chcę mieć wytrzymałą bron przewodzącą chakrę hyotonu, by za modyfikacje, które mogę mieć pasywem (o ich wielkości tu nie wspominając), płacić mniej. Naprawdę mam po to wyruszać na misję B/A?

4. A ja się nawet zatrzymam na 3 metrach, żeby obniżyć wymagania.

5. Serio, przy hyotonie rangi S mogę próbować podejmować walkę z bijuu. Tworząc OLBRZYMIE konstrukcje w powietrzu. Tutaj jako medium mam broń przewodzącą hyoton, dodatkowo stworzoną z niego, więc wprowadzone modyfikacje powinny przetrwać spokojnie normalną walkę, o ile nikomu nie strzeli do głowy opiekanie jej nad ogniem / walką z elekrtyczną kataną / hien etc.

tak btw

To jak to w końcu jest z zimnem a organizmem yuki? Jak zechcę stworzyć miecz z lodu pasywką, to sobie odmrożę dłoń po kilkunastu turach walki? Bo w wt otrzymałem inne informacje, niż od Natsu. (nie chodzi mi tu o branie na twarz lodowego młota, a siedzenia sobie przy -15 bez ubrań)
0 x
Murai

Mi pasuje w każdym razie. Ktoś coś dopowie jeszcze?
0 x
Awatar użytkownika
Vulpie
Multikonta: Misae Misaki

Post autor: Vulpie »

Ukryty tekst
0 x
Kamiru

1. Już, jest w opisie.

2. i 3. Oke oke. Dopisane o Katonie/Futonie.

5. Szybkość już była podana i jej nie zmniejszę. Dlaczego?
Więc jeśli na randze S nie mogę zrobić modyfikacji liczącej sobie jakieś 2,5 metra maksymalnieee natychmiast... To ten. Dziwnie. Naprawdę, nie można tego tak zostawić? Nie wspominając o samym dystansie ;-;
0 x
Zablokowany

Wróć do „Przedmioty”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości