Szanowna Administracjo, Szanowni Koledzy, Marszałku i Wysoka Izbo - problem jest! Otóż, w regulaminie forum, znanym wszystkim, jest taki punkt 5. podpunkt a) i b) - przypomnę: Niestety, ale przeglądając niektóre tematy znalazłem lodówki, kuchenki elektryczne i inny szmelc AGD działający na prąd (już nie będę pisał gdzie i palcem wskazywał, bo nie o to chodzi)...
Rozwiązanie
Moim zdaniem, problemem jest to, że ów punkt regulaminu "znika" na tle całej "ustawy" toteż proponowałbym zapisać go w "Ogłoszeniach" na górze strony - to ułatwi utrzymanie realiów...
Rozwiązanie alternatywne:
Sytuacja ta wynika bezpośrednie z tego, co obecnie mamy w mandze: obok shinobi są laptopy i telefony komórkowe, więc może po prostu zrobić ten cywilizacyjny skok (może nie to co w obecnym spin off'ie, ale serii pierwszej) co ułatwi grę osobą nie znającym realiów średniowiecznej Japonii (bo nie ukrywam i mnie się trudniej niektórej akcje odgrywa

Dodatkowe uwagi
Tak, wiem jestem menda, ale po prostu - wolałbym by fabuła była jednolita dla wszystkich. Moja postać pije sobie sake w knajpie z powiedzmy środkowego/późnego Edo (co już nagina nieco średniowiecze), a inne postacie mają prąd, gaz oraz inne intrygujące akcesoria, które mogą prowadzić do pewnych rozbieżności w rozumieniu świata

Pozdrawiam