Ostatnio w dyskusji jak i z własnych obserwacji zauważyłem, że jest skromny wybór UN co w praktyce przekłada się na te same wybory. Moja propozycja to sięgnąć po kilka które sami wymyśliliśmy:
Dzień Naruto 2023
Kilka pomysłów co zebrało większą ilość lajków:
Wziąłem za przykład te co dostał co najmniej dwa like i nie miały charakteru humorystycznego. Pytanie tylko czy mamy chęć wprowadzić nowe UN ?
UN rozszerzona lista
- Kaito Mizukane
- Wiek postaci: 19
- Ranga: Dōkō
- Krótki wygląd: - Stalowe oczy
- Kucyk
- Atletyczna budowa ciała
- Brązowo-bordowa tunika
- Dopasowane spodnie shinobi
- Czarny pas
- Bose stopy - Widoczny ekwipunek: - Duża torba
- Płaszcz - Link do KP: viewtopic.php?p=224239#p224239
- Multikonta: Tapion
- Yasuo
- Wiek postaci: 28
- Ranga: Kosho
- Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
- Link do KP: viewtopic.php?p=55892#p55892
- GG/Discord: .iwaru
- Multikonta: Tenshi
Re: UN rozszerzona lista
Ja byłbym za wprowadzeniem tych UN, a zwłaszcza zawodowego zabójcy, którego sam zaproponowałem 

0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -
Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
"Myśli"
Prowadzone Misje: -
Wzór Misji:
[/list][/fieldset]
[/quote][/code]
- Gōsui
- Wiek postaci: 26
- Krótki wygląd: Jak ma avku
- Link do KP: viewtopic.php?f=32&p=223791#p223791
- Multikonta: Shīrōdo
Ja bym wprowadził wymaganie do Zabójcy, że należy zabić co najmniej jednego gracza żeby móc zdobyć
A co do pozostałych, to moim zdaniem niezbyt ZBALANSOWANE względem obecnych. No i w sumie między sobą. Jakieś silniejsze paraliże, oparzenia vs mistrz Suitonu (możesz robić wodne techniki bez wody w okolicy) czy reberu (mniejszy koszt i większy zasięg).
Mimo to fajnie że ktoś chce się zabrać za to z tym, że najpierw to chyba trzeba się zająć obecnymi i dostosować je do mechaniki którą obecnie mamy. Np. wywalenie SC z Wielkiej Chakry, a jak już ją chcemy dodawać to bym zrobił np +5 dodatkowo mistrz ognia/ziemi/wiatru/wódy i prądu dawałyby +15SC do technik żywiołu 20% większy zasięg
Mistrz Reberu też bym proponował zmienić w ten sposób, a nawet bym zaproponował +20SC ponieważ klanowcy nie mogą mieć tych 5SC z wielkiej Chakry w takim rozdaniu

A co do pozostałych, to moim zdaniem niezbyt ZBALANSOWANE względem obecnych. No i w sumie między sobą. Jakieś silniejsze paraliże, oparzenia vs mistrz Suitonu (możesz robić wodne techniki bez wody w okolicy) czy reberu (mniejszy koszt i większy zasięg).
Mimo to fajnie że ktoś chce się zabrać za to z tym, że najpierw to chyba trzeba się zająć obecnymi i dostosować je do mechaniki którą obecnie mamy. Np. wywalenie SC z Wielkiej Chakry, a jak już ją chcemy dodawać to bym zrobił np +5 dodatkowo mistrz ognia/ziemi/wiatru/wódy i prądu dawałyby +15SC do technik żywiołu 20% większy zasięg
Mistrz Reberu też bym proponował zmienić w ten sposób, a nawet bym zaproponował +20SC ponieważ klanowcy nie mogą mieć tych 5SC z wielkiej Chakry w takim rozdaniu
3 x
Z całej listy do dalszej dyskusji może przejść mistrz fuutonu, o którym mieliśmy już temat w pomysłach i możemy go wskrzesić, bo wcale nie było to takie oczywiste w jakiej formie można by go wprowadzić.
Hart ducha po znerfieniu sugerowanego efektu też mógłby przejść, chętnie skorzystam.
Obieżyświat jest fajny bo i tak mało kto chodzi na wyprawę po wiedzę, ale nie ma on za bardzo sensu bez fabularnych wymagań, gdzie mogłaby to zdobyć postać siedzącą całą grę w jednej prowincji i jak to wtedy wytłumaczyć? Że znalazła zaginiony dziennik Guliwera? No i całkowita wiedza o wszystkim to na pewno nie, ale cała o prowincjach i drugi poziom o klanach to może tak. Pod warunkiem że uda się jakoś wyeliminować ten zgrzyt fabularny o którym wyżej.
Pozostałe UN buffujące staty, odkrywające hajdy to nie przejdą. Ulepszanie statusów też nie wchodzi w grę, bo i bez tego jest dużo głosów że żywioły są zdecydowanie lepsze od klanów (bo są obecnie) więc nie widzę potrzeby ich buffowania.
EDIT: fajnie byłoby mieć nowe UN ale takie, które zapewniałyby jakieś QoL ulepszenia, a nie plusiki liczbowe do czegoś. Mistrz suitonu i mistrz fuutonu są dobrymi przykładami tego co mam na myśli.
Hart ducha po znerfieniu sugerowanego efektu też mógłby przejść, chętnie skorzystam.
Obieżyświat jest fajny bo i tak mało kto chodzi na wyprawę po wiedzę, ale nie ma on za bardzo sensu bez fabularnych wymagań, gdzie mogłaby to zdobyć postać siedzącą całą grę w jednej prowincji i jak to wtedy wytłumaczyć? Że znalazła zaginiony dziennik Guliwera? No i całkowita wiedza o wszystkim to na pewno nie, ale cała o prowincjach i drugi poziom o klanach to może tak. Pod warunkiem że uda się jakoś wyeliminować ten zgrzyt fabularny o którym wyżej.
Pozostałe UN buffujące staty, odkrywające hajdy to nie przejdą. Ulepszanie statusów też nie wchodzi w grę, bo i bez tego jest dużo głosów że żywioły są zdecydowanie lepsze od klanów (bo są obecnie) więc nie widzę potrzeby ich buffowania.
EDIT: fajnie byłoby mieć nowe UN ale takie, które zapewniałyby jakieś QoL ulepszenia, a nie plusiki liczbowe do czegoś. Mistrz suitonu i mistrz fuutonu są dobrymi przykładami tego co mam na myśli.
1 x
- Gōsui
- Wiek postaci: 26
- Krótki wygląd: Jak ma avku
- Link do KP: viewtopic.php?f=32&p=223791#p223791
- Multikonta: Shīrōdo
Ale czy wobec tego nie powinno się wywalić wszystkie UN boostujace staty? Jak na przykład ten "Żelazny organizm" czy jak to się nazywa bo niegdy nie pamiętam co daje ten bonus +20 do wytrzymałości (tam jest wartość procentowa jakaś ale max 20)?
Nie rozumiem też kwestii tego dlaczego nie zrobić UN z bosnusmi do stat co czyniło by je bardziej mechanicznymi zdolnościami niż fabularnymi które działają lub nie zależy ktory rabin spojrzy
Nie rozumiem też kwestii tego dlaczego nie zrobić UN z bosnusmi do stat co czyniło by je bardziej mechanicznymi zdolnościami niż fabularnymi które działają lub nie zależy ktory rabin spojrzy
0 x
No odsyłam do niedawnej dyskusji o chakrodzieju. Było tam mnóstwo głosów o tym, że UN boostujące staty faworyzuje pewne buildy (fizyczne) i ja się z tym zgadzam. Żeby ktoś nie był poszkodowany, wypadałoby w takim razie wprowadzać dodatkowe UNy pod każdy build, żeby każdy miał mały boościk dla siebie. Dla mnie to droga donikąd i jeśli kiedyś mielibyśmy zbalansować UN pod względem buffowania cyferek w buildach, to moim zdaniem pierwszym krokiem powinno być niedodawanie więcej takich umiejętności.
1 x
- Tsukune
- Wiek postaci: 30
- Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
- Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=803&p=4864#p4864
Co do obieżyświata...to jeżeli postać siedziała tylko w jednym miejscu to czemu po prostu nie zrobić najprostszego rozwiązania a mianowicie...że po prostu podsłuchał przypadkiem gdzieś w radzie informacje o świecie...wiecie coś w stylu że akurat wychodzi z gabinetu radnego/przywudcy/czy kogoś innego i akurat wparowuje ktoś do środka z informacjami i przez niedomknięte drzwi usłyszał właśnie owe informacje...zaś więcej informacji o tych klanach na drugi poziom to dopiero jakby udał się do danej prowincji i tam z plotek lub rozmów innych shinobi npc dowiedziałby się "tego i owego" o klanie z danego miejsca...Byłby to też pretekst aby pozwiedzać świat...a jakby nie wyruszył do danego miejsca z klanem po prostu mielibyśmy jakąś 1 informację z tego drugiego poziomu klanu tak z tyłka np: Ci od kości potrafią zrobić "X" lub dostać "info" o jakiejś technice od nich ale że nie wiesz iż to technika tylko z opisu np: "A słyszałeś że jakiś facet z XXX wypuścił coś z palców? Znałem gościa którego zaatakował. Medycy powiedzieli mu że dostał w XXX z kości. Rozumiesz? Z KOŚCI!!" czy coś w tym stylu. Zwykła plotka ale może być jako kawałek tej informaci "drugiego poziomu klanu" tak moim zdaniem mogłoby to wyglądać...ale to tylko kilka pomysłów moich zawartych w jednym.
Zaś co do ewentualnego mistrza Raitonu...to zamiast zwiększać zmniejszenie Szykości i Percepcji...po prostu wydłużyć sam czas tego standardowego? Niby nic ale może to być też mocniejsze niż sie wydaje na samym poczatku...a ewentualnie zwiększenie "mocy" osłabienia to dopiero posiadając Raiton na S ale to o 5%? Nie pamietam ile aktualnie jest ale po prostu przy używaniu ewentualnie techniki z paraliżem mając UN MRait...powiedzieć "przy tej technice jak trafi chcę aby paraliż trwał dłużej" Po prostu możemy wybrać czy Paraliż będzie normalny ale za to trwał dłużej, Czy będzie odrobinę mocniejszy i trwał tyle co normalny lub krócej...wtedy to by miało nawet sens. Mocniejszy paraliż ale za to krótszy np: 1 tura i dopiero w połowie następnej paraliż zaczyna znikać
Zaś co do ewentualnego mistrza Raitonu...to zamiast zwiększać zmniejszenie Szykości i Percepcji...po prostu wydłużyć sam czas tego standardowego? Niby nic ale może to być też mocniejsze niż sie wydaje na samym poczatku...a ewentualnie zwiększenie "mocy" osłabienia to dopiero posiadając Raiton na S ale to o 5%? Nie pamietam ile aktualnie jest ale po prostu przy używaniu ewentualnie techniki z paraliżem mając UN MRait...powiedzieć "przy tej technice jak trafi chcę aby paraliż trwał dłużej" Po prostu możemy wybrać czy Paraliż będzie normalny ale za to trwał dłużej, Czy będzie odrobinę mocniejszy i trwał tyle co normalny lub krócej...wtedy to by miało nawet sens. Mocniejszy paraliż ale za to krótszy np: 1 tura i dopiero w połowie następnej paraliż zaczyna znikać
0 x
- Shins Hyo
- Wiek postaci: 30
- Ranga: Wyrzutek D
- Krótki wygląd: Shins ubrany jest w czarny strój zasłaniający większość jego ciała. Widoczne są jedynie niebieskie oczy.
- Widoczny ekwipunek: Wielki Kunai na plecach
Płaszcz - Link do KP: viewtopic.php?p=213621#p213621
- GG/Discord: shintarguar
Jestem podobnego zdania co Brook jeśli chodzi o Mistrzów Żywiołu. Dodawanie wzmocnień do debufów jest mocno mech.
W przypadku Mistrza Raitonu można iść drogą jak przy Mistrzu Fuutonu - w Raitonie jest wiele technik wymagających metalowych broni, można dać propozycję wykonywania ich bez konieczności posiadania broni.
W przypadku Mistrza Katonu - ten żywioł jest bardzo ofensywny, więc może dodać opcję dla technik pociskowych możliwości sterowania pociskami przy dodatkowym wydatku chakry?
Dla Dotonu - imo przydałoby się przyśpieszenie poruszania? I możliwość wykonania technik Doton: Moguragakure no Jutsu i Doton: Dochū Senkō także w skałach, a nie tylko w ziemi? Imo to dosyć poszerza możliwość działania Dotonowca.
W przypadku Mistrza Raitonu można iść drogą jak przy Mistrzu Fuutonu - w Raitonie jest wiele technik wymagających metalowych broni, można dać propozycję wykonywania ich bez konieczności posiadania broni.
W przypadku Mistrza Katonu - ten żywioł jest bardzo ofensywny, więc może dodać opcję dla technik pociskowych możliwości sterowania pociskami przy dodatkowym wydatku chakry?
Dla Dotonu - imo przydałoby się przyśpieszenie poruszania? I możliwość wykonania technik Doton: Moguragakure no Jutsu i Doton: Dochū Senkō także w skałach, a nie tylko w ziemi? Imo to dosyć poszerza możliwość działania Dotonowca.
1 x
- Kaito Mizukane
- Wiek postaci: 19
- Krótki wygląd: - Stalowe oczy
- Kucyk
- Atletyczna budowa ciała
- Brązowo-bordowa tunika
- Dopasowane spodnie shinobi
- Czarny pas
- Bose stopy - Widoczny ekwipunek: - Duża torba
- Płaszcz - Link do KP: viewtopic.php?p=224239#p224239
- Multikonta: Tapion
Widzę, że głosów na nie, nie ma. Dlatego wrzucę jeszcze kilka pomysłów, poczekam do końca tygodnia na inne propozycję i wrzucę ponownie listę uwzględniającą wszystkie pomysły. Jeżeli będzie akceptacja to można pomyśleć o wprowadzeniu ich wtedy w życie.
0 x
- Yuri Uchiha
- Wiek postaci: 21
- Ranga: Doko
- Krótki wygląd: białe włosy, trzy blizny na twarzy, czerwone oczy
- Widoczny ekwipunek: -
- Link do KP: viewtopic.php?p=222989#p222989
- Multikonta: Arii
bardzo podoba mi się pomysł powiększenia UN o rozwój UW, tak jak u Sensora
Chociaż tutaj powinna być według mnie mała poprawka. Przy Sensorze zostają zwiększone dystanse bez pieczęci i z pieczęcią, dodane mają inne funkcje i wykrywanie sensorem.
Dlatego Zaawansowana Mistrzowska Kontrola powinna nie mieć dodatkowego -1/3 kosztu tylko po prostu obniżyć go o 1/2 wartości kosztu techniki

Chociaż tutaj powinna być według mnie mała poprawka. Przy Sensorze zostają zwiększone dystanse bez pieczęci i z pieczęcią, dodane mają inne funkcje i wykrywanie sensorem.
Dlatego Zaawansowana Mistrzowska Kontrola powinna nie mieć dodatkowego -1/3 kosztu tylko po prostu obniżyć go o 1/2 wartości kosztu techniki

0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości