Nowy punkt w regulaminie

Tutaj trafiają wszystkie przedawnione wątki, które nie są już potrzebne, ale mogą się kiedyś do czegoś przydać. Znajdziesz tu dawne misje, przedmioty, techniki i karty postaci, które zostały odrzucone bądź zginęły one w fabule.
Awatar użytkownika
Minako
Wiek postaci: 26
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: - Długie, brązowe włosy
- Błękitne oczy
- Śniada skóra
- Malowane wzorki na dłoniach
Widoczny ekwipunek: - Kabury na udach
- Ochraniacz na czole
- Rękawice bez palców z blaszkami
- Odznaka shinobi na szyi
Multikonta: Saori

Re: Nowy punkt w regulaminie

Post autor: Minako »

Przede wszystkim, jest mi cholernie przykro, że taki temat w ogóle musiał powstać, no ale najwyraźniej cebulactwo i kombinatorstwo nadal dobrze się mają i są za słabo tępione, bo to nie pierwszy raz, kiedy ktoś wykorzystuje sobie luki w regulaminach i zasadach, bo ''źle zrozumiał'' albo ''nie jest napisane, to można''. Dramat.

Najwyraźniej ktoś zapomina, po co jest forum PBF. To historia pisana przez nas samych, ćwicząca naszą kreatywność, wczuwanie się w postać, rozwijająca umiejętności reagowania na daną sytuację i mierzenie się z konsekwencjami naszych decyzji. A teraz wyobraźmy sobie, że to wszystko za nas robi sztuczna inteligencja. Raz, na PBF jest to zwyczajnie nie etyczne, bo liczy się NASZA kreatywność, nie sztucznego tworu, dwa, jest to srogie oszustwo, bo o ile podsuwane są ściany tekstu to jednocześnie mogą pomagać w wyjściu z jakiejś niekomfortowej sytuacji, a to przecież my powinniśmy uczyć się odpowiednich reakcji. Dochodzi do tego, że zwyczajnie się odmóżdżamy, pozwalając pisać za siebie, bo tak jest szybciej i wygodniej.

Jestem zdecydowanie za wprowadzeniem takiego punktu i surowe karanie za takie oszustwo cwaniaków, którzy będą tego próbować. Za posty dostajemy PH, niemal za każde, fabuła + treningi, misje, eventy, więc skoro już są za to nagrody, to ma być to tylko i wyłącznie nasza twórczość i nasza praca, a nie sztucznej inteligencji. Nie traćmy samych siebie i swoich emocji tylko dlatego, żeby było łatwiej...
5 x
Awatar użytkownika
Kamiyo Ori
Wiek postaci: 18
Ranga: Wyrzutek B
Krótki wygląd: Drobnej budowy , nawet jak na jego wiek. Na głowie ma czupryne czarnych włosów, dość matowych i nie świecących się zbytnio, spiętych w kucyk rzemieniem.
Widoczny ekwipunek: Duża torba na pośladkach przyczepiona paskiem.
GG/Discord: deviler_
Multikonta: Rokudo Gaika/Yuki Renji

Post autor: Kamiyo Ori »

Wszystkie strony chyba się już wypowiedziały w temacie, to mogę również dodać coś jeszcze od siebie. Rozumiem oburzenie strony "uczciwych" graczy jak i tych, których mają za oszustów, co się wspomagają różnymi narzędziami opartymi na AI. Problem jest znacznie większy, niż nasze forko, bo ludzie faktycznie tracą i najprawdopodobniej jeszcze będą tracić pracę przez to jak stoliczek został wywrócony nawet wczesnymi wersjami tego narzędzia. Nie mam jednak dobrych wieści, bo im dalej w las, tym gorzej to wygląda, dla zwolenników "uczciwości".

Ja osobiście jestem przeciwnikiem dodawania takich punktów do regulaminu z podobnych powodów jak kolega wyżej wymienił - zmieni się to w niepotrzebne polowanie na czarownice, a ludzie i tak mocno obłożeni materiałem do przerobienia i reworkami do zepsucia, będą się rozdrabniać na mniejsze. A wszystko po to, aby ci którzy pałają niechęcią do takich rozwiązań mogli sobie pozwolić na świadomość, że coś robią z tym problemem. Wydaje mi się to być krótkowzroczne, bo metody wykrycia tych narzędzi nie dają wymiernego efektu, a mówimy tutaj o dość wczesnych wersjach tego programu.

Jeśli chodzi zaś o to, czemu piszę w cudzysłowie (cudzysłowiu?) "uczciwi" wobec sceptyków i działaczy przeciwko tej technologii w takiej formie na forku? Przypomina mi to analogiczną sytuację, kiedy wprowadzano wpierw maszyny tkackie, a później przemysłowe do manufaktur, by spotykały się z podobnym oporem, co jest opisane tutaj. Czy tamta zmiana również była nieetyczna? Część ludzi z tamtych czasów również głęboko w to wierzyła. Przed nami zaś kolejne iteracje tego programu oraz nowe wyzwania, takie jak interfejsy mózg-komputer, które mogą mocno namieszać na świecie i przy okazji na naszym małym poletku pbfowym.

Dziekuje wszystkich za przybycie na mój TED Talk.
0 x
PH | Ryō | KP | Notes
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 25

Post autor: Yami »

Czyli Aim Boty w CSie są spoko bo są narzędziem ułatwiającym strzelanie?
5 x
Awatar użytkownika
Kizuna
Postać porzucona
Aktualna postać: Hibana

Post autor: Kizuna »

ten przykład jest analogiczny do naszego, jeśli założymy, że my jesteśmy w klubie szwaczek i szyjemy dla zabawy, a ktoś przychodzi z maszyną tkacką
1 x
Awatar użytkownika
Taiyō
Postać porzucona
Wiek postaci: 20
Ranga: Ginkara
Krótki wygląd: Rachityczny ektomorfik o figurze wazy, metr i siedemdziesiąt centymetrów wzrostu, słomkowe włosy, bursztynowe oczy z gęstymi rzęsami, usta o esowatym kształcie z powiększoną dolną wargą.
GG/Discord: spectrofobia
Multikonta: Uguisu

Post autor: Taiyō »

2 x
#9d3126
trochę mnie nudzi świat i nie chcę się już starać

Obrazek
z drugiej strony chcę wszystko i w sumie to naraz

Karta postaci |PH | Bank
Prowadzę
Kami Kaito ☼ [D] — „Dzielenie przez dwa” (nieobecny/a)
Hikari Kaguya ☼ [D] — „Nimbooda” (nieobecny/a)
Awatar użytkownika
Souei

Post autor: Souei »

Uważam, że ten punkt nie byłby stosowany do "polowania na czarownice", bo nie o to w tym chodzi. Przede wszystkim chodzi tutaj o poświęcony czas. Jeśli ktoś na bezczela generuje posty w 5 minut i robi sobie z tego farmę - to widać i są wątpliwości więc można też coś takiego wtedy powstrzymać. Jeśli ktoś spędzi z chatem i na poprawianiu tekstu godzinę albo więcej, to prawdopodobnie podobną ilość czasu poświęciłby na napisanie posta własnoręcznie od początku do końca. Więc przy dobrym, "nierozpoznawalnym" poście od AI nie ma problemu, gdy takie coś zostanie przepuszczone, bo i tak została na to poświęcona porównywalna ilość czasu. Nie wyobrażam sobie, aby ktoś studiował każde zdanie w misji i potem się wykłócał o cofkę i w ten sposób chciał uwalić gracza bo, umówmy się, są na to prostsze i szybsze sposoby, więc nie byłby to problem furteczki w regulaminie, tylko po prostu nieetycznej administracji samej w sobie.
Obecnie natomiast nie mamy punktu w regulaminie, za który można by karać tych, którzy exploitują ten temat i tak jak wspomniałem na początku, na bezczela chcieliby sobie wrzucić misje czy fabuły i na tym szybko się wzbogacić. Bo do tego, że takie bezczelne farmienie trzeba ukrócać no to nie mam wątpliwości. I oczywiście można patrzeć tylko na siebie i nie przeszkadzać somsiadowi ale tylko pod warunkiem, jeśli ten somsiad nie miałby potem możliwości wejścia na moje podwórko, a niestety ma i zawsze będzie miał. Wolność jednej osoby kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiej. Jeśli ktoś sobie farmi przy użyciu AI i mówimy, że to jest spoko bo przecież ty masz swoją grę a on ma swoją, to na eventach czy wydarzeniach fabularnych będziemy izolować jednych od drugich?
Co do maszyn tkackich to w sumie fajne porównanie, bo oczywiście wprowadzono je zamiast ludzi i usprawniło to produkcję, zmniejszyło koszty i w ogóle super. Komputery in general przecież wyeliminowały czynnik ludzki na ogromną skalę. Widzimy więc do czego to prowadzi i pytanie brzmi, czy tego chcemy na forko? Co innego gdy maszyny zastępują nas przy obowiązkach, produkcji czy w przemyśle, a co innego gdy zastępują nas w tym, po co w ogóle tu jesteśmy i na czym w ogóle ma polegać cała ta zabawa. Nie obronimy się przed narzędziami w stylu chatgpt, to pewne, ale możemy obronić się przed ludźmi, którzy tu i teraz mogą wykorzystać to nie fair na swoją korzyść. Mamy okazję raz być mądrzy przed szkodą.
5 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Taiyō
Postać porzucona
Wiek postaci: 20
Ranga: Ginkara
Krótki wygląd: Rachityczny ektomorfik o figurze wazy, metr i siedemdziesiąt centymetrów wzrostu, słomkowe włosy, bursztynowe oczy z gęstymi rzęsami, usta o esowatym kształcie z powiększoną dolną wargą.
GG/Discord: spectrofobia
Multikonta: Uguisu

Post autor: Taiyō »

Zaraz minie miesiąc, a informacji, czy coś będzie z tym robione, czy nie: brak. Czy temat ruszył, w którąkolwiek stronę?
3 x
#9d3126
trochę mnie nudzi świat i nie chcę się już starać

Obrazek
z drugiej strony chcę wszystko i w sumie to naraz

Karta postaci |PH | Bank
Prowadzę
Kami Kaito ☼ [D] — „Dzielenie przez dwa” (nieobecny/a)
Hikari Kaguya ☼ [D] — „Nimbooda” (nieobecny/a)
Awatar użytkownika
Brook
Moderator
Aktualna postać: Souei

Post autor: Brook »

Temat poszedł w taką stronę, że zgodnie z głosem większości graczy, którzy się tutaj wypowiedzieli, nowy punkt został dodany do regulaminu.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości