Bramy- Usunięcie wymogu rang.

Hakai

Bramy- Usunięcie wymogu rang.

Post autor: Hakai »

Problem:
Jak dobrze wiemy rangi na tym forum nie istnieją i to jest dobre ale w wspomagaczu Bramy dalej są w wymaganiach.
Rozwiązanie:
Usunąć :D
0 x
Kamiru

Re: Bramy- Usunięcie wymogu rang.

Post autor: Kamiru »

Rangi na tym forum istnieją Hakai, jednak ich znaczenie jest bardziej fabularne niż "rozwojowe" bo bycie Doko nie przeszkadza nam w posiadaniu np. rasengana.

Teoretycznie można zdjąć z bram wymagania rang (Lee na geninie miał 5, u nas to już wymaganie rangi sentoki). W sumie byłoby to dość prawilne, skoro pod bramy trzeba mieć specjalne UW, latać na misje po każdą z nich, pisać specjalne treningi etc. Więc ograniczanie tego jeszcze progami PH jest chyba zbędne, skoro ranga misji byłaby wtedy dobrym wyznacznikiem siły, jaką możemy zdobyć. I tak doko z 500PH nie szedłby na misję po 4/5 bramę bo skończyłoby się to dla niego źle.
0 x
Naguri

Post autor: Naguri »

Ja mógł bym być za zdjęciem rang...skoro są fabularne...a nie ma wiosek w których ma to jakieś znaczenie :>
0 x
Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Post autor: Rokuramen Sennin »

W sumie... może faktycznie rangi byłyby zbędne.
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Hm, powinniśmy zastosować tutaj taki zabieg, jaki został użyty w przypadku Akuma no Kigo oraz Sennin Mōdo, czyli należy wskazać jaką trzeba uzbierać sumę PH, aby można było opanować poszczególne poziomy Bram. UW, atrybuty to swoją drogą, ale wiedza, doświadczenie które gracz zbiera przez cały swój rozwój, również i tutaj powinno odgrywać swoją rolę, tak jak w przypadku innych wspomagaczy...

..a więc, czekam na propozycje, jaka ranga jaka suma całkowitej PH ma odpowiadać.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Shiroe

Post autor: Shiroe »

• Kaimon - 500PH
  • Kyumon - 800PH
  • Seimon - 1500PH
  • Shoumon - 2000PH
  • Tomon - 2500PH
  • Keimon - 3000PH
  • Kyoumon - 3500PH
  • Shimon - 4000PH
Wymagania PH mniejsze niż w przypadku kompletnego trybu mędrca, ale trzeba zauważyć konieczność wykonania 8 misji tylko po każdą bramę + 8 specjalnych treningów + ukierunkowanie postaci pod walkę w zwarciu (UW, ale też zapewne build).

Co wy na to?
0 x
Hakai

Według mnie bramy powinny być najtańszym w wymaganiach wspomagaczem. W końcu by je osiągnąć musimy ułożyć większość postaci pod jeden bulid a i ich zdobywanie jest bardzo wymagające. W skrócie: Brak klanu, Konkretne UW, Wysokie misje by zdobyć wiedzę , treningi i wymogi statystyk.

Obniżył bym tak by nowy gracz biorący UW i bezklanowca pod bramy miał już możliwość na start pójść na misję C (o ile da radę a z Tai to raczej bardzo ciężko) i odblokować pierwszą brame.
Drugą natomiast (Nie wiem jak to działa z początkowymi atrybutami itd do rozdania czy to się liczy itp) po powiedzmy 200 PH by było to nawet łatwo osiągalne.
Zaś jeśli chodzi o trzecią to tu już zaczynają się schody. Sama misja B już wyzwaniem jest. Myślę ,że 400 - 500 PH.
Czwarta 700-800 PH
Piąta 1200-1500 PH
Szósta 1700 -1800PH
Siódma 2200- 2300 PH
i ósma 3500 PH.

Co do tych wycen bez opisow nie jestem pewny bo misje te są dla mojego mózgu strasznie odległe. Nie wiem ile ktoś idący pod tai musiał by uzbierać PH by poradzić sobie z A czy S. Ale myślę że to samo określi kiedy taka osoba się tam wybierze
0 x
Awatar użytkownika
Ero Sennin
Support
Multikonta: Minoru

Post autor: Ero Sennin »

Aby przejść misję rangi B trzeba mieć granicznie około 1000PH. Więc twoje wymogi w PH są bez sensu...
0 x
Hakai

A. To dobrze wiedzieć bo chciałem iść na B xD dobra no to oddam temat bardziej ogarniającym ;P
0 x
Shiroe

Post autor: Shiroe »

Teoretycznie można by zostawić wymóg misji i wtedy szedłby każdy (mający UW etc.) kto czułby się na siłach. Inna sprawa, że wtedy taki doko może wziąć sobie do pomocy akolitę i pójść na B a potem biegać z III-IV bramą, co jak na próg PH przed akolitą jest już OP.

Ciężka sprawa, jeśli progi PH się usunie. Może od wytrzymałości (co już jest) i rangi w taijutsu? Ni wim...
0 x
Arinori

Post autor: Arinori »

@up
Ale to raczej normalne, że jeśli masz plecy to jest łatwiej. Zabronisz też paktu podpisać, bo wysoko-rangowa postać będzie boostować swojego kolegę? Nie. Dla mnie to niepasujący argument.

@topic
Mało może się znam jeszcze na tej waszej całej mechanice, ale czy nie najlepiej dawać ludziom dowolność? Jeśli uważam, że mając 300PH mogę iść na misję rangi A, to żadne "sztuczne" limity nie powinny mnie obchodzić.

Proponuję takie coś:
Nie znam się na liczbach tutaj, ale przykładowo korzystając z tabelki którą umieścił Shiroe, wymogi punktowe uznajmy za poziom trudności misji. Jak wiadomo misje rangi B, mogą różnić się poziomem trudności jednak nie na tyle, aby zmienić się na A. Mamy bardzo inteligentnych misjodawców, którzy są w stanie określić co powinno znajdować się na jakim poziomie.

Kaimon - 500PH
Kyumon - 800PH
Seimon - 1500PH
Shoumon - 2000PH
Tomon - 2500PH
Keimon - 3000PH
Kyoumon - 3500PH
Shimon - 4000PH
Tak więc te liczby nie oznaczają liczby wymaganej, a liczbę PH które wypadało by mieć by być w stanie wykonać misję. Możesz iść wcześniej, ale misjodawca wystawi przeciw tobie takie zadanie, że się zesrasz. Moim zdaniem jeśli już są limity wytrzymałości, to nie dawajmy kolejnych tylko po to, żeby było bardziej "systemowo". Ukierunkowując się na bramy to coś troszkę innego od Sennin Moda, gdzie można to zdobyć będąc każdym rodzajem shinobi. Same wymagania misyjne, treningowe mnie osobiście odpychają od tej ścieżki rozwoju.

Wybaczcie za chaos i niezrozumiałe sklejanie zdań, ale moja nieumiejętność pisania na razie się objawia w całej okazałości.
0 x
Kamiru

Nie zabronię, ale znając trochę życie, niektórym wadzić mogłoby takie "oszukiwane".

Nie wiem, czy zaproponowane przeze mnie progi PH się sprawdzą, ale no... Można nimi też określić poziom trudności misji Arinori, może jest to pewne wyjście.
0 x
Shigeru

Post autor: Shigeru »

Wymóg całkowitej ilości PH ma zastąpić rangi Arinori, więc zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie trochę mija się z celem - ja tego nie traktuję jako odniesienia do możliwości zaliczenia misji, tylko w tym momencie jako całkowitą wartość bojową użytkownika (jego wiedzę, doświadczenie, umiejętności - czyli to ma zastąpić rangi, które również odzwierciedlały wartość bojową użytkownika). Minimalna wytrzymałość również powinna zostać, bo ona odpowiada za zdolność organizmu do wytrzymania nałożonego obciążenia na organizm po aktywowaniu bram (co nie jest i tak złe bo ta wytrzymałość wlicza się w sumę PH).

Co do progów, myślę że możemy z nimi spróbować. Wydają się odpowiednio wysokie względem bonusów.
Kaimon - 500PH
Kyumon - 800PH
Seimon - 1500PH
Shoumon - 2000PH
Tomon - 2500PH
Keimon - 3000PH
Kyoumon - 3500PH
Shimon - 4000PH
0 x
Kamiru

Czyli jednak moja poprzednia rozpiska? Dla mnie pasuje, bramami póki co nikt nie gra.
0 x
Awatar użytkownika
Vulpie
Multikonta: Misae Misaki

Post autor: Vulpie »

24h i do wprowadzenia zamiast rang to PH z rozpiski Kamiru.

Ktoś ma coś do dodania to niech mówi jak może, a jak nie to niech zamilczy na wieki.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości