Pieczętowanie
Pieczętowanie
PROBLEM
Pieczętowanie materii organicznej. Otóż moim zdaniem technika Jikken Shigai jest bezsensowna i niepotrzebna. Pomijając fakt, że nie występuje na żadnej wiki ani w żadnym databooku (a przynajmniej jej nie znalazłem), czym różni się pieczętowanie martwych obiektów organicznych od przedmiotów? Rozumiem, że żywe rzeczy nie dadzą się zapieczętować, ponieważ zachodzi w nich wiele skomplikowanych procesów, i nawet po teoretycznym zapieczętowaniu człowiek najprawdopodobniej zginąłby. Ale martwa materia organiczna jest... martwa. Teoretycznie Jikken Shigai zatrzymuje rozkład. Ale! Przecież wszystkie rzeczy z czasem się rozkładają, materia organiczna nie jest tu wyjątkiem.
ROZWIĄZANIE
Usunąć Jikken Shigai, dodać jej efekt do zwykłego Fūin no Jutsu.
DODATKOWE UWAGI
Fūin no Jutsu też zatrzymuje rozkład/przemianę rzeczy. Wystarczy spojrzeć na ten fragment anime: ok. 4:53. A nawet jeśli nie dowierzać anime, dziwnym wydawałoby się, żeby coś zapieczętowanego mogło zgnić. W końcu to tylko znaczki, a nigdy nie widziałem gnijących wyrazów...
Zastanawiałem się, czy nie pójść z tym do brakujących, jednak uznałem, że powinni mieć możliwość wypowiedzenia się tu wszyscy gracze, jako że sprawa ta jest dość globalna.
Pieczętowanie materii organicznej. Otóż moim zdaniem technika Jikken Shigai jest bezsensowna i niepotrzebna. Pomijając fakt, że nie występuje na żadnej wiki ani w żadnym databooku (a przynajmniej jej nie znalazłem), czym różni się pieczętowanie martwych obiektów organicznych od przedmiotów? Rozumiem, że żywe rzeczy nie dadzą się zapieczętować, ponieważ zachodzi w nich wiele skomplikowanych procesów, i nawet po teoretycznym zapieczętowaniu człowiek najprawdopodobniej zginąłby. Ale martwa materia organiczna jest... martwa. Teoretycznie Jikken Shigai zatrzymuje rozkład. Ale! Przecież wszystkie rzeczy z czasem się rozkładają, materia organiczna nie jest tu wyjątkiem.
ROZWIĄZANIE
Usunąć Jikken Shigai, dodać jej efekt do zwykłego Fūin no Jutsu.
DODATKOWE UWAGI
Fūin no Jutsu też zatrzymuje rozkład/przemianę rzeczy. Wystarczy spojrzeć na ten fragment anime: ok. 4:53. A nawet jeśli nie dowierzać anime, dziwnym wydawałoby się, żeby coś zapieczętowanego mogło zgnić. W końcu to tylko znaczki, a nigdy nie widziałem gnijących wyrazów...
Zastanawiałem się, czy nie pójść z tym do brakujących, jednak uznałem, że powinni mieć możliwość wypowiedzenia się tu wszyscy gracze, jako że sprawa ta jest dość globalna.
0 x
Re: Pieczętowanie
Niby Kari ma całkowitą rację w tym co pisze i zgadzam się z nim, ale zrobiłbym to nieco inaczej. Fragment, który podałeś, to filler, a w nich dzieją się różne dziwne rzeczy. Mniejsza z tym, bo logicznie wytłumaczyłeś i ja to kupuję. Wewnątrz zwoju nie może się popsuć nic zapieczętowanego, a martwa materia organiczna z praktycznego punktu widzenia nie różni się wiele od normalnej nieorganicznej. Tyle, że gdyby usunąć tamto jutsu i włączyć je bez ograniczeń do tego z rangi D, to robi się pewien problem, bo pieczętowanie organów jest niesamowicie użyteczne przy np. zbieraniu do przeszczepu albo jako Kakuzu serc, albo jako Ayatsuri, by stworzyć marionetki. Wtedy byle Doko z Fuuin na D mógłby zacząć zbierać na misjach albo eventach jakieś części.
Moja propozycja jest taka, by rzeczywiście usunąć tamto jutsu i włączyć je do Fūin no Jutsu, ale dodać dopisek w uwagach, że materie organiczne możemy pieczętować dopiero osiągając rangę B (bo takiej rangi to była technika) albo C (moim zdaniem powinno być C). Bo to ta sama technika tylko inny materiał, który wymaga więcej wprawy, a dziedziny właśnie reprezentują naszą wprawę w danej kategorii.
Co uważa reszta?
Moja propozycja jest taka, by rzeczywiście usunąć tamto jutsu i włączyć je do Fūin no Jutsu, ale dodać dopisek w uwagach, że materie organiczne możemy pieczętować dopiero osiągając rangę B (bo takiej rangi to była technika) albo C (moim zdaniem powinno być C). Bo to ta sama technika tylko inny materiał, który wymaga więcej wprawy, a dziedziny właśnie reprezentują naszą wprawę w danej kategorii.
Co uważa reszta?
0 x
Nie można w takich sprawach argumentować się " bo byle doko ". To mija się z celem. Fakt faktem, że pieczętowanie martwej materii organicznej NIE jest bardziej skomplikowane niż reszta pieczętowań. A z Katonem D byle doko może zabić człowieka, by potem wskrzesić go EdoTensei, więc dajmy dopisek, że ten ogień nie może w żaden sposób zabić kappa
0 x
- Papyrus
- Administrator
- Ranga: Fabular
- GG/Discord: Enjintou1#8970
- Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans
Dobrze wiesz o co mi chodziło. To kwestia zaawansowania w danej dziedzinie ninpou, a w tym przypadku fuuinjutsu. Tak jak trudniejsze pieczętowanie większych przedmiotów w mniejszych zwojach, tak trudniejsze jest pieczętowanie materii organicznej niż nieorganicznej. Kwestia tego co pieczętujemy. Tak samo od pieczętowania cieczy jest osobna technika i to na wyższej randze, tak była od materii organicznej, która - jak już ustaliliśmy - z praktycznego punktu widzenia niewiele się różni od nieorganicznej, a jednak robi różnicę. Dlatego wciąż pozostaję przy opcji, by połączyć te techniki, ale na Fuin no Jutsu udostępnić dopiero od Dziedziny rangi C albo B. Chociaż byłbym za C.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
-
- Support
Fuiny nie miały reworka jeszcze tak na marginesie ^ ^"'
Ciało które się rozkłada - Fuin normalny nawet z tą samą rangą tylko ograniczyć rangi z - małym, średnim i dużym zwojem.
A ciało, które wolniej się rozkłada dla medyków z Fuinem. Gdybym to reworkował teraz, to tak bym to widział na pierwszy rzut oka.
Ciało które się rozkłada - Fuin normalny nawet z tą samą rangą tylko ograniczyć rangi z - małym, średnim i dużym zwojem.
A ciało, które wolniej się rozkłada dla medyków z Fuinem. Gdybym to reworkował teraz, to tak bym to widział na pierwszy rzut oka.
0 x
Czyli co, przedmioty, które przestają być materialne dalej będą się rozkładały? kappa
Szczerze? Grałem już na kilku forach (to chyb moje ulubione
) i wszędzie ta dziwna technika została już usunięta. Bo nie ma sensu. Martwy człowiek to to samo co kawałek plastiku. A skoro nic nieorganicznego się nie rozkłada, to to też nie powinno. I to bez żadnych dziwnych wymagań - takie pieczętowanie to podstawa. Fuuin no Mizu działa na trochę innej zasadzie, ponieważ normalne Fuuinjutsu służą do pieczętowania ciał stałych, a to jest ciecz - logiczne, że będzie się to robiło inaczej. Ale martwy dzki to martwy dzik, czyli to samo co, powiedzmy, kunai - przedmiot nieożywiony. Tak samo z martwym człowiekiem. A przesuwanie Fuuin no Jutsu na C zostawię bez komentarza.
EDIT: Macie linka na zachętę - http://naruto.wikia.com/wiki/Enclosing_Technique.
"Using this technique, a wide variety of objects and even living things can be stored within scrolls, to be released when the scroll is opened or under a specific condition."
Z tymi żywymi rzeczami to przesadzone, co najwyżej jakieś buraki. Reszta moim zdaniem ok.
Szczerze? Grałem już na kilku forach (to chyb moje ulubione

EDIT: Macie linka na zachętę - http://naruto.wikia.com/wiki/Enclosing_Technique.
"Using this technique, a wide variety of objects and even living things can be stored within scrolls, to be released when the scroll is opened or under a specific condition."
Z tymi żywymi rzeczami to przesadzone, co najwyżej jakieś buraki. Reszta moim zdaniem ok.
0 x
Nie zrozumiałeś mnie. Proszę o czytanie ze zrozumieniem. Fuin no Jutsu pozostałoby na randze D, ale pieczętowanie materii organicznej byłoby umożliwione tej technice dopiero na dziedzinie Fuuin C. Ot taki dopisek. Ja tylko daję tutaj propozycję zauważ, która według mnie jest odpowiednia. To moje zdanie, nie mi podejmować decyzję, więc poczekajmy co myśli reszta.
0 x
Nieżywa materia organiczna = Materia nieorganiczna
I tyle
EDIT: Jako że nie ma innych konstrukcyjnych propozycji, proszę:
Raga Fuuinjutsu | Ilość zwłok w małym zwoju | Ilość zwłok w średnim zwoju | Ilość zwłok w dużym zwoju |
opcja a)
D | 0 | 0 | 1
C | 0 | 1 | 2
B | 1 | 2 | 5
A | 2 | 5 |10
S | 5 | 10 | 15
opcja b)
D | 0 | 1 | 2
C | 1 | 2 | 5
B | 2 | 5 | 10
A | 5 | 10 |15
S | 10 | 15 | 20
W obu przypadkach można by było pieczętować zwłoki już na randze D, jednak wymagałoby to sporych pieczęci, a w konsekwencji i sporych zwojów. Wraz z rangą rozmiar tych pieczęci malałby, więc można by stworzyć ich więcej w jednym zwoju. Co wy na to? Jak to mówią i wilk syty i owca cała.
I tyle

EDIT: Jako że nie ma innych konstrukcyjnych propozycji, proszę:
Raga Fuuinjutsu | Ilość zwłok w małym zwoju | Ilość zwłok w średnim zwoju | Ilość zwłok w dużym zwoju |
opcja a)
D | 0 | 0 | 1
C | 0 | 1 | 2
B | 1 | 2 | 5
A | 2 | 5 |10
S | 5 | 10 | 15
opcja b)
D | 0 | 1 | 2
C | 1 | 2 | 5
B | 2 | 5 | 10
A | 5 | 10 |15
S | 10 | 15 | 20
W obu przypadkach można by było pieczętować zwłoki już na randze D, jednak wymagałoby to sporych pieczęci, a w konsekwencji i sporych zwojów. Wraz z rangą rozmiar tych pieczęci malałby, więc można by stworzyć ich więcej w jednym zwoju. Co wy na to? Jak to mówią i wilk syty i owca cała.
0 x
- Rokuramen Sennin
- Support
- Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki
Osobiście, opcja A od Kariego brzmi w porządku. Ale możliwość materii organicznej powinna być dostępna od rangi Fuuinjutsu C, tak jak to argumentował Ray - może i zwłoki to też zwykły martwy obiekt, ale jednak prędzej wszelkie cholerstwo dotknie truposza niż "kawałek plastiku".
Po prostu na samą logikę - teoretycznie jakbyś wrzucił odcięty palec i metalowy nabój do wody pełnej piranii, to oba opadną na dno. Tyle że to pierwsze najpewniej nie w stanie nienaruszonym kappa Wydaje mi się, że zapieczętowanie czegoś organicznego wymaga więcej doświadczenia niż zapieczętowanie czegoś, co i tak ma małe szanse uszkodzenia, jak metal.
Po prostu na samą logikę - teoretycznie jakbyś wrzucił odcięty palec i metalowy nabój do wody pełnej piranii, to oba opadną na dno. Tyle że to pierwsze najpewniej nie w stanie nienaruszonym kappa Wydaje mi się, że zapieczętowanie czegoś organicznego wymaga więcej doświadczenia niż zapieczętowanie czegoś, co i tak ma małe szanse uszkodzenia, jak metal.
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Ech... czy naprawdę nikt nie czyta moich argumentów kappa
Do końca będę za tym, by już z fuuin D można było zapieczętować jakieś ciało - choćby w największym zwoju. Tak dla zasady - bo potem okaże się, że pieczętowanie materii organicznej to wyższa szkoła jazdy, a to kłamstwo. Teoretycznie łatwiej zapieczętować odcięty palec niż np. pierwiastek radioaktywny.
Do końca będę za tym, by już z fuuin D można było zapieczętować jakieś ciało - choćby w największym zwoju. Tak dla zasady - bo potem okaże się, że pieczętowanie materii organicznej to wyższa szkoła jazdy, a to kłamstwo. Teoretycznie łatwiej zapieczętować odcięty palec niż np. pierwiastek radioaktywny.
0 x
- Nikusui
- Gracz nieobecny
- Wiek postaci: 29
- Ranga: Sentoki
- Krótki wygląd: Białe, długie włosy, część z nich zapleciona w cztery warkocze - https://i.imgur.com/W0LDdj1.jpg; żółto-zielone oczy; jasna cera
- Widoczny ekwipunek: Bicz przymocowany przy prawym biodrze; torba nad lewym pośladkiem; kabura na broń na prawym udzie
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=283
- Multikonta: Sayuri
Mi też się wydaje, że jednak zapieczętowanie materii organicznej powinno wymagać jednak nieco większego doświadczenia. Jeżeli nie chcemy tego uzależniać od iryo, bo to wtedy chyba byłoby zbędne ograniczenie, to najlepszym rozwiązaniem byłoby połączyć te techniki, ale zezwolić na pieczętowanie materii organicznej od rangi C w fuuin.
0 x

"W życiu licz na najlepsze, ale przygotuj się na najgorsze."
- Ero Sennin
- Support
- Multikonta: Minoru
Ale... jedna rzecz to mechanika gry, inna rzecz to mechanika świata.
Zgodnie z mechaniką gry pieczętowanie ciał i organów martwych powinno być od C, by ludzie nie latali od razu z kolekcjami teupów.
Zgodnie z mechaniką świata (i tego jak działa) pieczętowanie rzeczy, które kiedyś były żywe nie powinno być trudniejsze od pieczętowania rzeczy, które nigdy nie żyły. A jak ktoś ożywi kamień, to również nie będzie się go dało (po pozbawieniu go życia) zapieczętować? kappa
Zgodnie z mechaniką gry pieczętowanie ciał i organów martwych powinno być od C, by ludzie nie latali od razu z kolekcjami teupów.
Zgodnie z mechaniką świata (i tego jak działa) pieczętowanie rzeczy, które kiedyś były żywe nie powinno być trudniejsze od pieczętowania rzeczy, które nigdy nie żyły. A jak ktoś ożywi kamień, to również nie będzie się go dało (po pozbawieniu go życia) zapieczętować? kappa
0 x
-
- Support
Dobra tego no... 24h i klakceptuje to. Pieczętowanie organów na C, tak? Chyba tak? Jak nie no to tego no... 24h i możecie coś jeszcze powiedzieć.
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości