PROBLEM
Obecnie objętość cieczy jest liczona na kilka różnych sposobów, z czego po pierwsze wynikają sprzeczności, a po drugie trudno się połapać. Otóż mamy objętość w jednostkach, które znamy (litry i mililitry), przy czym przy truciznach przelicza się na porcje trucizny - 150ml to jedna porcja, co wynika z opisanej objętości pustej bombki, z notki przy tworzeniu trucizn wiemy, że w jednostkach forumowych ta jedna porcja to 1 jednostka objętości. Jeszcze inną sprawą jest Suiton i pieczętowanie cieczy w zwojach, które są wyłącznie opisowe (niewielkie, małe, średnie itd). Pojawiają się wtedy problemy w stylu, jaką część 70-litrowej gurdy zajmą niewielkie ilości wody.
ROZWIĄZANIE
No po prostu to jakoś ustandaryzujmy, bez sensu byłoby usuwać te jednostki wszystkie, one są spoko, ale musimy ogarnąć jakieś przeliczniki, a w przypadku opisowych wielkości z Suitonu zakresy.
DODATKOWE UWAGI
Możecie mówić, że jest to zbytnie skomplikowanie systemu, ale nie chodzi mi o to, by mówić Suitonowcowi "masz na polu walki 23 litry wody", niech ma te określenia małe, średnie itp, ale niech są jakieś standardy, które wszystkim ułatwią przeliczanie rzeczy.
OBLICZENIA
Porównując objętości zwojów przy normalnym pieczętowaniu i pieczętowaniu cieczy możemy mniej więcej określić jakie to są wartości, dzięki przelicznikowi znanemu z alchemii (porcja-1j-50ml):
Niewielkie ilości cieczy, wg Suitonu kałuża, miska lub małe wiaderko odpowiadają (maksymalnie) 400j (średni zwój na D), czyli 20l (dosyć duża ta miska)
Małe (kilka wiaderek/wanna) - od 20l (próg niewielkich) do 1500j (duży zwój na C), czyli 75l
Średnie (oczko wodne, sadzawka, niewielki potok) - od 75l do 2500j (duży zwój na A) 125l
Duże (staw, rzeka) - od 125l do technicznie 3000j (150l), ale to tylko dlatego, że skończył się nam punkt odniesienia - Fuinjutsu
Jednak wydaje mi się, że przy tych ilościach już nie musimy aż tak dokładnie porównywać, bo w zwojach się i tak nie pomieści więcej, więc jest to mechanicznie mało istotne.
Inna sprawa, że mamy tu pewne nieścisłości, które wypadałoby tu poprawić, nawet jak sam pomysł nie przejdzie, otóż:
-małe zwoje na B i A przenoszą małe zasoby wody podczas gdy przy objętości zwykłej mają odpowiednio 300j i 375j, co jest mniejszą ilością niż przy średnim zwoju na D (400j), który jednak mieści niewielkie zasoby
-średni zwój na A oraz mały i średni zwój na S mieszczą średnie zasoby wody, a ich objętość przy ciałach stałych to odpowiednio 1000j, 450n i 1200j co odpowiada małym zasobom
-gurda o pojemności 70l, czyli mieszcząca 1400j, ma objętość 270j (a już nie liczę Sabaku którzy w ogóle tu czasoprzestrzeń zaginają), czyli w przeliczeniu 13,5l
I powód, dla którego Was tu zebrałem, czyli to, co przeszkadza najbardziej mi, pojemniki w marionetkach:
Jeśli liczymy wg przelicznika 1 porcja trucizny =1j, pojemniki na truciznę są 5-krotnie (mały) lub 3-krotnie (średni i duży) mniejsze niż analogiczne na broń, mimo że zajmują tyle samo miejsca
To tyle co ja ogarnąłem, jak ktoś chce zacząć od innego punktu i przeprowadzić analogiczne obliczenia, również zapraszam.
Standaryzacja jednostek - ciecze
- Ayatsuri Yuu
- Wiek postaci: 22
- Ranga: Ogar
- Krótki wygląd: szczupły, delikatnie umięśniony, czarnowłosy, zielonooki
- Widoczny ekwipunek: odznaka ninja, duża torba, bandaże na rękach, dwie kabury na broń, duży pojemnik na substancję na ramieniu (pełen piasku), Yakei, płaszcz
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=8939
- Jun
- Postać porzucona
- Ranga: Kenshi | Akoraito
- Krótki wygląd: Kapelusz
- Widoczny ekwipunek: Zbroja
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka - Link do KP: viewtopic.php?p=143621#p143621
- GG/Discord: Tario#3987/64789656
- Multikonta: Maname | Kabuki
- Aktualna postać: Kayo
Re: Standaryzacja jednostek - ciecze
Tak, tylko litry wynikają z problemów tego, że z gurd korzystają również sabaku a oni mają to nieustandaryzowane. By to ustandaryzować należałoby zrobić rework objętości u sabaku na modłę reworku objętości suitonowych.
Na moje należałoby odejść całkowicie od wartości liczbowych przy takich zasobach jak woda, albo piach, bo zwyczajnie nie mają one sensu ani przełożenia, a i o błąd łatwiej.
Na moje należałoby odejść całkowicie od wartości liczbowych przy takich zasobach jak woda, albo piach, bo zwyczajnie nie mają one sensu ani przełożenia, a i o błąd łatwiej.
0 x
- Akiba
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 16
- Ranga: Doko
- Krótki wygląd: Białe włosy, około 170cm wzrostu, zawsze towarzyszy mu Fuyu - wilczyca o białym umaszczeniu.
- Widoczny ekwipunek: Włócznia w dłoni, 2x kunai w kaburach
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=158022#p158022
- GG/Discord: Aka#1339
Jestem na nie jak tylko można XD To nie jest forum o zadaniach matematycznych. Nikt nigdy nie miał z tym problemu, że coś się określało jako "duże" (czy inne) zasoby wody.
Co do trucizn - jeżeli są wątpliwości, to można zapytać administrację. Nikt chyba jednak nie miał takiego problemu, a nawet jeżeli się pojawił, nie sądzę by była potrzeba modyfikowania całego systemu przez taką pierdołę.
Co do trucizn - jeżeli są wątpliwości, to można zapytać administrację. Nikt chyba jednak nie miał takiego problemu, a nawet jeżeli się pojawił, nie sądzę by była potrzeba modyfikowania całego systemu przez taką pierdołę.
0 x

Jeżeli nie sprawdziłem twojej rzeczy w kuźni w ciągu 48h, proszę napisz do mnie na discordzie

- Support nr 5
- Support
- GG/Discord: Mashi#6385
-
- Support
Tutaj w głównej mierze pojawia się kwestia wykorzystania poszczególnych zacytowanych przez ciebie elementów przechowywania płynów do różnych celów. Ze względu na różne cele stworzono właśnie ustandaryzowane metody, które uznajesz za ich brak.
Głównym założeniem technik pieczętowania płynów przy jest ich wykorzystanie do wykonania konkretnych technik Suitonu. Przypisane ilości są więc ustandaryzowane względem wymogów technik Suitonowych. Wszelkie Puste Bombki na ciecze i manierki są ustandaryzowane właśnie na potrzeby przechowywania trucizn czy innych medykamentów.
Gurdy są unikalnym elementem Sabaku i ich wymiary i objętości piachu są ustandaryzowane właśnie na potrzeby klanu. Nikt raczej nie będzie mieć przeciwko jeśli wypełnisz pojemnik wodą czy innym płynem jeśli jest to użytkowanie chwilowe na czas misji.
Na ten moment kwestie dotyczące płynów są już ustandaryzowane do konkretnych ich założeń.
Głównym założeniem technik pieczętowania płynów przy jest ich wykorzystanie do wykonania konkretnych technik Suitonu. Przypisane ilości są więc ustandaryzowane względem wymogów technik Suitonowych. Wszelkie Puste Bombki na ciecze i manierki są ustandaryzowane właśnie na potrzeby przechowywania trucizn czy innych medykamentów.
Gurdy są unikalnym elementem Sabaku i ich wymiary i objętości piachu są ustandaryzowane właśnie na potrzeby klanu. Nikt raczej nie będzie mieć przeciwko jeśli wypełnisz pojemnik wodą czy innym płynem jeśli jest to użytkowanie chwilowe na czas misji.
Na ten moment kwestie dotyczące płynów są już ustandaryzowane do konkretnych ich założeń.
0 x
- Jun
- Postać porzucona
Duża torba
Miecz i śpiwór
A jednak warto byłoby wiedzieć ile wody może suitonowiec nosić w gurdzie i jakie to źródło wody.
0 x
- Asaka
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 27
- Ranga: Sentoki
- Krótki wygląd: Białowłosa, złotooka, niewysoka
- Widoczny ekwipunek: Kabury na broń na udach; duża torba na pośladkach; bransoletka na prawym nadgarstku; obrączka na palcu; wielki wachlarz na plecach
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=5564
- Aktualna postać: Airan
Jak już tutaj gdzieś wyliczono gurda ma rzeczywistą objętość 70l. Ok.
Internety mówią, że pełna wanna ma tak średnio do 200l pojemności (niektóre mają poniżej 100l, niektóre więcej niż 300l nawet). Na "niewielkie" źródło wody 70l to trochę za dużo, patrząc na to, że to kałuża/małe wiaderko, więc drogą eliminacji i uproszczeń zostaje, że gurda pomieści "małe" źródło wody. Tak, daleko temu do 200l, ale nikt nie określił jak wielka ta wanna ma być (może być to poniżej 100l), to przecież tylko wskazówka do wyobrażenia sobie rozmiarów i imo pasuje to tam, a nie do sadzawki. Mam nadzieję, że pomogłam.
Internety mówią, że pełna wanna ma tak średnio do 200l pojemności (niektóre mają poniżej 100l, niektóre więcej niż 300l nawet). Na "niewielkie" źródło wody 70l to trochę za dużo, patrząc na to, że to kałuża/małe wiaderko, więc drogą eliminacji i uproszczeń zostaje, że gurda pomieści "małe" źródło wody. Tak, daleko temu do 200l, ale nikt nie określił jak wielka ta wanna ma być (może być to poniżej 100l), to przecież tylko wskazówka do wyobrażenia sobie rozmiarów i imo pasuje to tam, a nie do sadzawki. Mam nadzieję, że pomogłam.
0 x
赤 · 水 · 晶

· · ·
seasons don't fear the reaper
nor do the wind, the sun or the rain

· · ·
seasons don't fear the reaper
nor do the wind, the sun or the rain
- Jun
- Postać porzucona
Duża torba
Miecz i śpiwór
- Ayatsuri Yuu
- Ranga: Ogar
- Krótki wygląd: szczupły, delikatnie umięśniony, czarnowłosy, zielonooki
- Widoczny ekwipunek: odznaka ninja, duża torba, bandaże na rękach, dwie kabury na broń, duży pojemnik na substancję na ramieniu (pełen piasku), Yakei, płaszcz
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=8939
Ale wiecie, ja nie mówię, że trzeba tu zaraz wszystko sprowadzić do jednej jednostki, ale należałoby zająć się tymi rzeczami wszystkimi, hdzie są nieścisłości. Gurda jak gurda, wystarczy jej podbić objętość, ale to pieczętowanie cieczy i pojemniki na ciecz w lalkach należałoby ogarnąć trochę.
0 x
- Jawa
- Administrator
- Ranga: Head Admin
- GG/Discord: MxPl#7094
- Multikonta: Sasame | Sumi
Temat zasobów wody do technik suitonu celowo był projektowany w taki sposób, aby umożliwił zorientowanie się, jakich ilości potrzebujemy lub tworzymy, ale był przy tym jak najprostszy. Nadmierna drobiazgowość i wchodzenie w liczenie w litrach nie przyniesie niczego dobrego, a jedynie ból głowy użytkowników suitonu i prowadzących, szczególnie że idąc za ciosem wypadałoby w takim razie jeszcze podać konkretne litraże do wszystkich technik. Obecny system uważam więc tutaj za wystarczający.
0 x
- Support nr 5
- Support
- GG/Discord: Mashi#6385
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości