Inuzuka i ich styl

Awatar użytkownika
Akiba
Postać porzucona
Wiek postaci: 16
Ranga: Doko
Krótki wygląd: Białe włosy, około 170cm wzrostu, zawsze towarzyszy mu Fuyu - wilczyca o białym umaszczeniu.
Widoczny ekwipunek: Włócznia w dłoni, 2x kunai w kaburach
GG/Discord: Aka#1339

Inuzuka i ich styl

Post autor: Akiba »

PROBLEM
Dzień dobry. Ja w sprawie Inuzuka <kek> Tak, wiem, że sam robiłem rework tego klanu i został on częściowo wprowadzony, jednak najzwyczajniej w świecie teraz zdałem sobie sprawę, że jest z jedną techniką sporo problemów. W dniu wczorajszym zmieniono opis techniki na bardziej precyzyjny, niż był wcześniej, ale jednocześnie bardzo ograniczający potencjał tego klanu. Chodzi o Shikyaku no Jutsu.
Nazwa
Shikyaku no Jutsu
Ranga
D
Pieczęci
Brak
Zasięg
Na ciało
Koszt
E: 14% | D: 12% | C: 10% | B: 8% | A: 6% | S: 4% | S+: 2% (1/2 na turę)
Dodatkowe Technika nie jest stylem walki, lecz "trybem", który Inuzuka może aktywować wedle woli. Nie posiada on technik pokrewnych jako takich, lecz istnieje możliwość stworzenia technik klanowych wykorzystujących Shikyaku no jutsu.
Opis Proste jutsu, dostępne tylko dla klanu Inuzuka. Technika ta pozwala na wyostrzenie użytkownikowi zmysłów do poziomu, który standardowo osiągnąć mogą tylko zwierzęta. Tym jednak, co poprawia się najbardziej, jest węch - staje się on niezwykle wyczulony, co pomaga np. w tropieniu. Na czas tego trybu pazury Inuzuki wydłużają się i stają się ostre (nie uniemożliwiają składania pieczęci), a jego ruchy stają się typowo zwierzęce - przygarbiona sylwetka, poruszanie się na czworaka ze zwiększoną szybkością i siłą. Sygnałem aktywacji jest niewielka otoczka chakry. Ruchy użytkownika podczas walki zmieniają się na bardziej drapieżne i może on korzystać ze wszystkich poznanych stylów walki taijutsu, jednak bonusy do statystyk z technik lub stylów taijutsu są zastępowane tymi z Shikyaku no Jutsu. Tryb nie łączy się z walką przy pomocy bukijutsu.
Bonusy <span style="display: block; margin: 0; padding: 0; text-align: justify;">Wzmocniony węch (wzrasta do poziomu węchu ninkena)
D: +10 Szybkość, +10 Siła
C: Szybkość +15, +15 Siła
B: Szybkość +20, +20 Siła
A: Szybkość +25, +25 Siła
S: Szybkość +30, +30 Siła
Bonusy na każdej randze nie sumują się.</span>
W czym jest problem? A no w tym fragmencie:
Stawia to Inuzuka w dość problematycznej sytuacji. Wszyscy wiemy, że osoba posiadająca styl będzie walczyła lepiej, niż osoba nieposiadająca stylu (mimo, że nie jest to chyba nigdzie w mechanice napisane). U Inuzuka jest pewien problem: otworzenie stylu kosztuje 50PH i nie daje nic w związku z przedostatnim zdaniem. Ba, czasami jest nawet gorsze, bo zamiast +50 z techniki rangi S, dostaniemy tylko +30 z naszej techniki. Jest to zwyczajne wymuszenie zmarnowania PH i w pewnym momencie nawet gorsze, niż używanie samego Tai.

Dodatkowo 16:38 widzimy, że użytkownik wcale nie biega na czterech łapach, co najwyżej drobno pochylony. W niektórych momentach Kiba rzeczywiście przeskakuje na cztery łapy, ale jest to np. w momencie biegania po ścianie.

ROZWIĄZANIE
Zmiana opisu tej techniki na taki: EDIT: inne rozwiązanie w nowym poście.
Nazwa
Shikyaku no Jutsu
Ranga
C
Pieczęci
Brak
Zasięg
Na ciało
Koszt
Dodatkowe Technika nie jest stylem walki, lecz "trybem", który Inuzuka może aktywować wedle woli. Nie posiada on technik pokrewnych jako takich, lecz istnieje możliwość stworzenia technik klanowych wykorzystujących Shikyaku no jutsu.
Opis Proste jutsu, dostępne tylko dla klanu Inuzuka. Technika ta pozwala na wyostrzenie użytkownikowi zmysłów do poziomu, który standardowo osiągnąć mogą tylko zwierzęta. Tym jednak, co poprawia się najbardziej, jest węch - staje się on niezwykle wyczulony, co pomaga np. w tropieniu. Na czas tego trybu pazury Inuzuki wydłużają się i stają się ostre (nie uniemożliwiają składania pieczęci), a same ruchy użytkownika wykonywane są w pozycji pochylonej. Sygnałem aktywacji jest niewielka otoczka chakry, która po chwili znika. Ruchy użytkownika podczas walki zmieniają się na bardziej drapieżne i może on korzystać ze wszystkich poznanych stylów walki, jednak bonusy do statystyk z technik/stylów taijutsu i bukijutsu są zmniejszone o połowę.
Bonusy <span style="display: block; margin: 0; padding: 0; text-align: justify;">Wzmocniony węch (wzrasta do poziomu węchu ninkena)
C: Szybkość +5, Siła +5
B: Szybkość +10, Siła +10
A: Szybkość +15, Siła +15
S: Szybkość +20, Siła +20
Bonusy na każdej randze nie sumują się.</span>
Jak widać, technika zostałaby przeniesiona do wykorzystania od rangi C klanowej, a sam bonus z techniki zostałby zmniejszony o 10 punktów w stosunku do obecnej wersji. Inuzuka mógłby również używać mieczy jednoręcznych w tym stylu - pozycja jak najbardziej by to umożliwiała.

Jak to wyglądałoby w połączeniu z jakąś techniką Taijutsu? Zakładając, że mamy klanówkę na S i jesteśmy w stanie otworzyć styl na S, oraz używamy techniki Erubō:
Nazwa
Erubō
Ranga
S
Pieczęci
Brak
Zasięg
Bezpośredni
Koszt
Brak
Dodatkowe
150 Siły i Szybkości; Podczas wykonywania techniki: +50 Siły.
Opis Potężna technika stylu Rakanken, pozwalająca na natychmiastowe wyprowadzenie potężnego ataku z łokcia na dowolny sektor ciała przeciwnika. Technika wydaje się być prosta, lecz tak naprawdę jej powodzenie zależy od właściwości fizycznych użytkownika. Jeżeli jednak shinobi jest dostatecznie szybki i silny, by opanować to jutsu, nie musi nawet się przejmować miejscem trafienia - niezależnie od tego może się to skończyć zgonem przeciwnika.
Bonus klanowy wynosi więc +20, a bonus z techniki +25. Jest to uderzenie zadawane z siłą o 5 mniejszą, niż przy użyciu samej techniki Erubo, jednak bierzemy pod uwagę, że technika działa ciągle i daje jeszcze szybkość. Jasne, że Inuzuka tutaj wychodzi na plus - ale jest to przecież klan, którego cały sens opiera się na walce wręcz i musi być trochę silniejszy, niż "normalny" Shinobi, który po prostu otworzy styl.

DODATKOWE UWAGI
Sądzę, że takie rozwiązanie będzie korzystniejsze dla Inuzuka, który przecież jest typowym klanem walczącym w zwarciu i opartym o styl, a w obecnej formie Shikyaku no Jutsu blokuje wszystkie bonusy, które daje zarówno styl jak i techniki :D.

Dlaczego nie zadziała w tym przypadku zamiana tej techniki na "typowy" styl? A no z kilku powodów. Przede wszystkim styl ten może różnić się w zależności od buildu naszej postaci - niektórzy będą chcieli skoncentrować się na szybkich ciosach, inni na silnych, a inni jeszcze będą korzystać z mieczy lub szponów (tych sklepowych w sensie). Utworzenie do tego osobnego stylu wymagałoby masę pracy, a można to rozwiązać podanym przeze mnie sposobem.
0 x
Obrazek
Jeżeli nie sprawdziłem twojej rzeczy w kuźni w ciągu 48h, proszę napisz do mnie na discordzie :)
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Wiek postaci: 22
Ranga: Kenshi | Akoraito
Krótki wygląd: Kapelusz
Widoczny ekwipunek: Zbroja
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Maname | Kabuki
Aktualna postać: Kayo

Re: Inuzuka i ich styl

Post autor: Jun »

Zrobienie z tej techniki stylu bez bonusów [czyli jak każdy inny, ale opierający się na nieco innym rodzaju obrażeń], z dostępem do uniwersalnych byłoby spoko.

Wymagałoby tylko technik z WT, albo opisania kilku przykładowych co ostatecznie ZAINTERESOWANY mógłby zrobić.

Druga rzecz -> Tą obecną "stylową" technikę zamienić na chakra flow rangi X które wpływa na całe ciało i zwiększa bonusy do statystyk, które sobie wybierze przy opanowaniu techniki Inuzuka.
Dlaczego w ten sposób? A no dlatego, że zwierzęcy styl moze opierać się na różnych rzeczach a też Inuzuki mają różne psy więc i inuzuka powinien mieć swoją preferencję. Mamy klany, które muszą deklarowac rozdawanie stat w tabelce oddzielnej, więc tutaj można zrobić podobnie, gdzie po prostu precyzowałby, w co pakuje bonusy dla swojego "Zwierzęcego chakra flow" Czy to będzie super węch i słuch? [percepcja?] Czy szybkość reakcji [szybkość] czy może lepsza praca mięśni [siła] czy może twardsza skóra [wytka] to sobie zdecyduje i rozda.

Ewentualnie rosnące zdolności i możliwości chakra flow wraz z rangą. Fajnie to wyszło u samurajów.
0 x
" RP/PBF to nie zabawa już "
Awatar użytkownika
Akiba
Postać porzucona
Krótki wygląd: Białe włosy, około 170cm wzrostu, zawsze towarzyszy mu Fuyu - wilczyca o białym umaszczeniu.

Uważam, że to najzwyczajniej w świecie przesada. Ile takich technik będziemy musieli tworzyć? Z tempem odpisów w WT to opracowanie takiego kompletnego stylu zajmie z 2-3 miesiące. Na dodatek już widzę te opisy "nie no, to jest za silne. Technika rangi S z taijutsu daje max X, a twoja ma dawać więcej?" i tego typu rzeczy, bez brania pod uwagę specyfiki klanu.

Nie zadziała również przerobienie tego na styl z technikami przez administrację. Wymagałoby to siedzenia przez technicznych nad stylem, z którego skorzystają max 2-3 osoby, na dodatek wymusiłoby to na nich szukanie technik po innych animcach, by czymkolwiek ten styl wypełnić.
To jest jakaś myśl, ale nadal w takim przypadku potrzebne by było odblokowanie bonusów do statystyk z technik. Na dodatek jest pewien problem: chakra flow działałoby na jakieś 3-centymetowe pazury, gdzie nie oszukujmy się: każdy Inuzuka zrobi prędzej czy później jakieś metalowe szpony w kuźni, które będą bezpieczniejsze w użyciu i nikt nie napisze, że przeciął je mu nożem.
0 x
Obrazek
Jeżeli nie sprawdziłem twojej rzeczy w kuźni w ciągu 48h, proszę napisz do mnie na discordzie :)
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka

Na to już nic nie poradzę, ale fakt faktem od statystyk i samego wsparcia chakra flow... na pewno rosłaby ich wytrzymałość.

I tak, bonusy z technik skalują się z chakra flow, to akurat bezdyskusyjnie gdyby to działało w ten sposób, bo zasady chakra flow musiałyby być spełnione po prostu.
0 x
Awatar użytkownika
Akiba
Postać porzucona

Ewentualnie tak jak napisał Ocir:
To rozwiązanie też jest spoko. Wyeliminuje ono problem stratności na "stylu" na wyższych poziomach. Wybranie silniejszego bonusu rozwiąże sprawę i każdy Inuzuka będzie sobie mógł pójść pod styl, który bardziej mu pasuje i nie będzie na tym stratny.

Pozostaje pytanie co z walką bukijutsu? Tak jak pokazałem na filmiku, opis techniki jest nieprawidłowy. Bieganie na 4 łapach nie występuje ciągle, a więc trzymanie broni jest jak najbardziej możliwe. Moim zdaniem powinno to być dozwolone, a jeżeli styl (np. wielu mieczy) daje bonusy, to gracz wybierałby bonus albo z buki, albo z techniki.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka

Bez sensu, bo nie możesz korzystać z chakra flow gdy masz odpalone to coś, bo masz technike podtrzymywaną na całe ciało, co też uniemożliwia inne rzeczy.

Płacisz, tracisz możliwości by "wybrać sobie bonus". Nie żartujmy sobie w taki sposób, bo naprawdę. Lepiej jest po prostu bić się taijutsu i robić tsugi. A ten styl odpalać na czas robienia Tsug obecnie.
0 x
Awatar użytkownika
Akiba
Postać porzucona

Mogę używać innych technik na ciało, a chakra flow lub jego brak to już mój problem. Pytałem już na ten temat na Discordzie technicznych i dostałem odpowiedź potwierdzającą to:
Obrazek
Ale to akurat nie ma nic do rzeczy :P Temat rozchodzi się o używanie tai/bukijutsu i bonusy z technik.

Nowa propozycja
Nazwa
Shikyaku no Jutsu
Ranga
D
Pieczęci
Brak
Zasięg
Na ciało
Koszt
Opis Proste jutsu, dostępne tylko dla klanu Inuzuka. Technika ta pozwala na wyostrzenie użytkownikowi zmysłów do poziomu, który standardowo osiągnąć mogą tylko zwierzęta. Tym jednak, co poprawia się najbardziej, jest węch - staje się on niezwykle wyczulony, co pomaga np. w tropieniu. Na czas tego trybu pazury Inuzuki wydłużają się i stają się ostre (nie uniemożliwiają składania pieczęci), a same ruchy użytkownika wykonywane są w pozycji pochylonej. Sygnałem aktywacji jest niewielka otoczka chakry, która po chwili znika.
Uwaga: W przypadku użycia techniki ze Stylów Walki dającej bonusy do uderzenia, statystyki nie są sumowane. Zamiast tego używany jest korzystniejszy dla gracza modyfikator.
Uwaga: Jeżeli styl walki przyznaje pasywne bonusy, to nie sumują się one z Shikyaku no Jutsu. Zamiast tego Inuzuka wybiera, z którego modyfikatora chce skorzystać.
Bonusy Wzmocniony węch (wzrasta do poziomu węchu ninkena)
Bonusy na każdej randze nie sumują się.

tldr: wybieramy lepszy modyfikator dla gracza, jeżeli użył techniki dającej większego boosta, można używać styli, jeżeli styl daje staty to wybierane są staty albo ze stylu, albo z tej techniki.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Misae
Wiek postaci: 28
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
GG/Discord: Misae#1695

Post autor: Misae »

W poprawionej wersji zniknęła notka o bukijutsu a mimo wszystko wydaje mi się ona sensowna. Średnio mi pasuje do tego stylu machanie mieczem czy włócznia, opiera się on na zupełnie innych zasadach. O ile fragment z innym stylem i liczonym wyższym bonusem pomaga graczowi i jest sensowne o tyle sam "psi styl" już średnio z bronią wygląda.
0 x
Obrazek
Harikotto
Martwa postać
GG/Discord: Harry #6706
Multikonta: Harikido

Post autor: Harikotto »

Jako drugi Inuzuka na forum, wypowiem się.

Nie podobają mi się zaproponowane przez ciebie zmiany. Znaczy jasne, fajnie jakby wywalono ten dziwny zapis o obowiązku chodzenia na czworaka, ale z resztą się nie zgadzam.

Shikyaku no Jutsu ma niejako upodabniać Inuzukę do psa. Nie jest to styl, bo mamy pojawiające się wstęgi czakry. Dlatego też za tę technikę czakrę płacimy. Ba w dodatku i chyba przede wszystkim bonusy do atrybutów z Shikyaku są większe niż te z technik tai. Nie wiem więc dlaczego to zabierać i osłabiać klan. Owszem w tai można wybierać, którą technikę chce się użyć i przez to wybrać wzmacniany atrybut, jednak wciąż zwykle są to siła i szybkość (okazjonalnie percepcja, ale to głównie w seido i takedzie). Dlatego nie wiem po co kombinować i zabierać Inuzukom fajny bonus. Poza tym Shikyaku można bez problemu wyłączyć i użyć innej techniki, jeśli naprawdę koniecznie trzeba użyć jakiegoś konkretnego tai.

Wracając też do tego, że ta technika ma upodabniać użytkownika do psa... Dlatego właśnie nie wiem czemu miałoby się przy niej używać buki, które zresztą przy swoim reworku sam odbierałeś ninkenom... Jasne, nie miałbym nic przeciwko, żeby dać Inuzukom swobodę z buki, ale wtedy też dać buki ninkenom.

Czakra flow na całe ciało etc brzmi mi bardzo dziwnie i imo niepotrzebnie komplikuje to, czym czakra flow jest.
0 x
Pięć linijek i do przodu, to moje nindo. Dobre nie?
Awatar użytkownika
Akiba
Postać porzucona

No nie, nie są. Techniki rangi S taijutsu dają po +50, gdzie psiarze dostają max +30. I używanie tych technik Taijutsu nie ma żadnego sensu, bo w obecnym systemie nie jest to zastępowane w żaden sposób. Otwarcie stylu to zmarnowanie 50 PH, by nie można było się doczepić, że walczy się Taijutsu bez stylu.
Na niskich rangach to faktycznie jest nerf, ale później jest to buff. A wyłączanie stylu po to, aby za sekundę go włączyć ponownie, jest strasznym abusowaniem mechaniki i teoretycznie można to robić, no ale...
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Tamaki Hyūga
Martwa postać
Wiek postaci: 19
Ranga: Wyrzutek C
Krótki wygląd: Niska, szczupła, długie, ciemnoniebieskie włosy, białe oczy klanu Hyuuga
Widoczny ekwipunek: Czarny płaszcz z kapturem, czarne rękawiczki
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Toshiki Oden

Post autor: Tamaki Hyūga »

Aka, pamiętaj że Shikyaku to nie jest styl tylko technika podtrzymywana, nie ma żadnego abusowania mechaniki w wyłączaniu takiej techniki na jedną turę bo płacisz wtedy ponownie pełny koszt żeby włączyć zamiast połowy kosztu w ramach podtrzymania. Jeżeli chodzi o te bonusy do statystyk z Tai to uważam że nie powinno się to stackować z Shikyaku bo to dopiero jest abusowanie mechanik, nawet przy Twojej propozycji na połowę bonusów. Jak chcesz to WT stoi otworem żebyś sobie coś kombinował z Shikyaku tam i technikami, które by na tym bazowały ale ja nie widzę sensu żeby miał Twój pomysł prześć

P.S.
+30 Siły i +30 Szybkości > +50 Siły
0 x
Obrazek Kuźnia | Ryo | KP | PH | WT
Awatar użytkownika
Akiba
Postać porzucona

Tamaki, widzę, że nie przeczytałeś tego drugiego pomysłu, co wyraźnie zaznaczyłem czerwonym kolorkiem.
Dam to jeszcze raz :) Nowa propozycja
Nazwa
Shikyaku no Jutsu
Ranga
D
Pieczęci
Brak
Zasięg
Na ciało
Koszt
Opis Proste jutsu, dostępne tylko dla klanu Inuzuka. Technika ta pozwala na wyostrzenie użytkownikowi zmysłów do poziomu, który standardowo osiągnąć mogą tylko zwierzęta. Tym jednak, co poprawia się najbardziej, jest węch - staje się on niezwykle wyczulony, co pomaga np. w tropieniu. Na czas tego trybu pazury Inuzuki wydłużają się i stają się ostre (nie uniemożliwiają składania pieczęci), a same ruchy użytkownika wykonywane są w pozycji pochylonej. Sygnałem aktywacji jest niewielka otoczka chakry, która po chwili znika.
Uwaga: W przypadku użycia techniki ze Stylów Walki dającej bonusy do uderzenia, statystyki nie są sumowane. Zamiast tego używany jest korzystniejszy dla gracza modyfikator.
Uwaga: Jeżeli styl walki przyznaje pasywne bonusy, to nie sumują się one z Shikyaku no Jutsu. Zamiast tego Inuzuka wybiera, z którego modyfikatora chce skorzystać.
Bonusy Wzmocniony węch (wzrasta do poziomu węchu ninkena)
Bonusy na każdej randze nie sumują się.
Problem istnieje i sadzę, że trzeba go jakoś rozwiązać. W ogóle pomijacie fakt, że obecnie otworzenie Stylu Walki nie daje absolutnie nic dla Inuzuki, bo Shikyaku mu blokuje dodatkowe bonusy. Ciągłe dezaktywowanie i aktywowanie techniki to nie jest rozwiązanie.
0 x
Obrazek
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

48h i zamykam.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości