Ayatsuri i ich problemy mechaniczne

Awatar użytkownika
Tamaki Hyūga
Martwa postać
Wiek postaci: 19
Ranga: Wyrzutek C
Krótki wygląd: Niska, szczupła, długie, ciemnoniebieskie włosy, białe oczy klanu Hyuuga
Widoczny ekwipunek: Czarny płaszcz z kapturem, czarne rękawiczki
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Toshiki Oden

Ayatsuri i ich problemy mechaniczne

Post autor: Tamaki Hyūga »

PROBLEM
Głównym problemem jest dużo nieścisłości w mechanice klanu Ayatsuri i ciężko niektóre rzeczy ogarnąć jak się prowadzi im misję z walką.
Z jaką siłą bije lalka? Czy z siłą równą mationetkarzowi? Skoro tak to stawia ich w tragicznej sytuacji, ponieważ nie dość że muszę inwestować w kilka dziedzin (klanówka, fuiny, trucizny) i do tego jeszcze muszą inwestować w percepcję żeby lalki miały statystyki, szybkość żeby nadążać za lalkami, wytrzymałość aby funkcjonować na poziomie szybkości i teraz jeszcze siła żeby marionetki mogły zadać jakiekolwiek obrażenia? Wydaje mi się to bardzo mocno niesprawiedliwe dla tego klanu względem innych. Reberowcy inwestują tylko w jedną dziedzinę i nie muszą tak naprawdę w ogóle zwiększać siły. Taiuserzy pakują wszystko w staty i nie muszą aż tak bardzo polegać na dziedzinach.

ROZWIĄZANIE
Skalowanie się siły marionetek z:
A) percepcją, ciężarem lalki i poziomem klanówki, tak samo jak szybkość
Ultra Lekkie: 0,4 * percepcja twórcy + klanowa (D-10, C-20, B-30, A-40, S-50)
Lekkie: 0,6 * percepcja twórcy + klanowa (D-10, C-20, B-30, A-40, S-50)
Średnie: 0,8 * percepcja twórcy + klanowa (D-10, C-20, B-30, A-40, S-50)
Ciężkie: 1 * percepcja twórcy + klanowa (D-10, C-20, B-30, A-40, S-50)

B) poziomem klanówki i ciężarem marionetki (im cięższa tym więcej siły)
Ciężkie 1 * klanówka (D - 40, C - 80, B - 120, A -160, S-200)
Średnie: 0,8 * klanówka (D - 40, C - 80, B - 120, A -160, S-200)
Lekkie: 0,6 * klanówka (D - 40, C - 80, B - 120, A -160, S-200)
Ultra Lekkie: 0,4 * klanówka (D - 40, C - 80, B - 120, A -160, S-200)

DODATKOWE UWAGI
To są dwa sposoby jakie wymyśliłem żeby jakoś rozwiązać te problemy, które wydają mi się sensowne, więc chętnie poznam wasze opinie na ten temat.
0 x
Obrazek Kuźnia | Ryo | KP | PH | WT
Awatar użytkownika
Tamaki Hyūga
Martwa postać
Krótki wygląd: Niska, szczupła, długie, ciemnoniebieskie włosy, białe oczy klanu Hyuuga

Re: Ayatsuri i ich problemy mechaniczne

Oczywiście dokładne ilości są póki co robocze ale ogólnie chciałem pokazać co mi chodzi po głowie i co uważam za sensowne
0 x
Awatar użytkownika
Ario
Wiek postaci: 22
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Pomarańczowo-włosy chłopak, noszący na plecach płaszcz z znakiem Kropli.
Widoczny ekwipunek: Na plecach ma duży, dziwny plecak, a na jego barku spoczywa czarna salamandra w zółte kropki.
GG/Discord: Boyos#3562

Post autor: Ario »

Oprócz tego co powyżej, dochodzi do tego ryożerność przy kukłach i ciężar przepychania przez kuźnie, jednak to co zaproponowałeś w A wydaje się sprawiedliwe pod tym względem, że uczyniłaby ciężkie lalki użyteczniejszymi, bo obecnie jest tylko walka o to, by lalka była jak najlżejsza. Z wdrożeniem pkt A każda lalka by miała swoją konkretną rolę, a i kuźnia byłaby bardziej urozmaicona.

Dla mnie opcja A jak najbardziej na tak.
0 x
Awatar użytkownika
Gundan
Martwa postać
Wiek postaci: 18
Krótki wygląd: Krótkie, białe włosy oraz złote oczy.
195cm oraz 93kg
Widoczny ekwipunek: Kamizelka Shinobi - Tors
Torba - Prawy pośladek
Kabura x2 - Prawe i lewe udo
Multikonta: Mangetsu

Post autor: Gundan »

Ja tylko nie rozumiem co ma percepcja do siły lalki, ale ogólnie to podoba mi się ten pomysł skoro dotychczas nie było to sprecyzowanie.
0 x
Awatar użytkownika
Ario
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Pomarańczowo-włosy chłopak, noszący na plecach płaszcz z znakiem Kropli.
Widoczny ekwipunek: Na plecach ma duży, dziwny plecak, a na jego barku spoczywa czarna salamandra w zółte kropki.
GG/Discord: Boyos#3562

Post autor: Ario »

Tamaki w 1 akapicie wyjaśnił, czemu przelicznik powinien być na percepcji, a nie sile
0 x
Awatar użytkownika
Gundan
Martwa postać
Krótki wygląd: Krótkie, białe włosy oraz złote oczy.
195cm oraz 93kg
Widoczny ekwipunek: Kamizelka Shinobi - Tors
Torba - Prawy pośladek
Kabura x2 - Prawe i lewe udo
Multikonta: Mangetsu

Post autor: Gundan »

Chodzi mi o to czy po prostu przez tą percepcje dodatkowo liczoną nie wyjdzie zaraz, że lalki miotają głazami, a jednym uderzeniem łamią drzewa. Osobiście sądzę, że siła laki powinna być określona ale z zachowaniem rozsądku. Bo nie przypominam sobie zresztą aby lalki dysponowały jakąś imponującą siłą uderzenia. Ich móc była zależna od ilości ukrytych broni tak w sumie. Ale mogę się nie znać, nie bijcie mnie to tylko moje przemyślenia.
//EDIT: Pisałem w pracy więc mogło być trochę nie zrozumiałe więc poprawiłem
0 x
Awatar użytkownika
Ayatsuri Yuu
Ranga: Ogar
Krótki wygląd: szczupły, delikatnie umięśniony, czarnowłosy, zielonooki
Widoczny ekwipunek: odznaka ninja, duża torba, bandaże na rękach, dwie kabury na broń, duży pojemnik na substancję na ramieniu (pełen piasku), Yakei, płaszcz

Post autor: Ayatsuri Yuu »

Jako nowy Ayatsuri jak najbardziej na tak, dodanie czegoś przydatnego ciężkim lalkom to świetny pomysł, a sama klanówka to trochę za mało, by tylko od niej to uzależniać.
0 x
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać
Wiek postaci: 21
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
Multikonta: -

Post autor: Jun'ichi »

Percepcja gracza powinna odpowiadać tylko za to, ile i jak sprawnie jest w stanie kontrolować marionetek.
Za siłę marionetek powinna odpowiadać ich waga (danej kończyny o ile chcemy się bawić w takie liczenie) oraz klanówka lub Kontrola Chakry. Byłoby kolejnym ciosem dla Ayatsuri zmuszać do rozwijania KC więc klanówka wydaje się być też dobrym rozwiązaniem.
Nie wiem czy będzie dobre żeby lalka uderzała z siłą 200, nawet będąc tą najcięższą. Zwłaszcza że na randze S Ayatsuri będzie w stanie kontrolować raczej kilka kukiełek więc nagle mamy do 10 "Taiuserów" do pokonania + Auatsuri który mógłby czymś jeszcze atakować :P Kwestia dopasowania liczb :)
0 x
Obrazek

I do not want the sun to rise if she will not be there
Awatar użytkownika
Tamaki Hyūga
Martwa postać

No jak pisałem na początku, liczby podane są dość orientacyjne, po prostu żeby przedstawić mniej więcej co mam na myśli

Jeżeli chodzi o najcięższe lalki bijące z siłą 200 to pamiętaj ze może i jest to 200 siły ale takie lalki są de facto dość wolne, wiec się to według mnie równoważy
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Ewentualnie może zrobić coś w stylu że im więcej lalek tym brałoby się średnią? siły wszystkich lalek. Tej co wali najsłabiej i tej co wali najmocniej i wtedy wszystkie by waliły z tą średnią mocą albo możnaby się "skupić" na jednej lalce aby atakowała ze swoją "pełną" mocą lecz wtedy inne lalki byłyby słabsze lub mniej mobilne?

Głównie chodzi mi o to iż mimo posiadania odpowiedniej percepcji to aby użyć pełnej siły lalki musimy się na niej bardziej skupić przez co lekko "cierpią" inne lalki...ale to tylko durnowaty pomysł
0 x
Awatar użytkownika
Tamaki Hyūga
Martwa postać

@Tsukune, ale Ty zdajesz sobie sprawę że na ten moment nie ma w żaden sposób określonego tego z jaką siłą bije lalka? Więc nie ma nawet z czego wyciągać tej średniej o której mówisz. Już kompletnie pomijając fakt że Twój pomysł wydaje się strasznie dziwny i krzywdzący dla Ayatsuri, którzy i tak mają już ciężko na forum tak jak jest teraz
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Jestem za doprecyzowaniem siły marionetek, przy czym nie widzę powodu do uzależniania ich siły od percepcji użytkownika, dlatego jako rozwiązanie widziałbym te drugie - ciężar marionetki oraz poziom dziedziny klanowej. Dodawanie dodatkowych zmiennych, na przykład postaci KC, niepotrzebnie komplikowałoby sprawę. Do ewentualnego rozważenia bazowe wartości.
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Warto byłoby to doprecyzować ale mimo wszystko zamiast pójścia drogą ciężar i dziedzina jednak wniósłbym tutaj wątek siły samego użytkownika.
Ayatsuri sam ma techniki, podczas których może podpiąć się do nićmi do innej osoby i to właśnie dzięki sile możesz kontrolować taką osobą. Skoro już i tak ma zaaplikowaną mechanikę siły w swoich technikach tak zostawiłbym ją jako jeden z czynników siły uderzeń lalek.
Najprawdopodobniej na podobnej co Tamaki zasadach przy odpowiednich zmianach wartości.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

W przypadku technik wpływających na kontrolowanie żywego celu dochodzi do siłowania się, porównywanie atrybutów tutaj jeszcze ma jakiś sens, chociaż też można polemizować. Kontrola swoich marionetek polega już bardziej na samym sterowaniu, wydawaniu poleceń. To, z jak z dużą mocą uderza marionetka, powinno właśnie przede wszystkim zależeć od jej własnych parametrów - masy, siły mechanizmów (potraktujmy całość właśnie jako ciężar marionetki). Klanowa zdolność daje tutaj bonusy w ramach ogólnego polepszenia jakości kontroli marionetek. No i co do siły - z czysto balansowego podejścia uderzymy takim rozwiązaniem w ten klan, wymuszając rozwój kolejnego atrybutu.
0 x
Awatar użytkownika
Azuma
Ranga: Kogō
Krótki wygląd: - czarne włosy, ciemne oczy
- wyraźnie zarysowana szczęka, ostre rysy twarzy
- delikatne blizny na przedramionach i rękach
- przeciętny wzrost, docięta sylwetka
Widoczny ekwipunek: - ochraniacz na czoło z emblematem klanu
- skórzana kamizelka shinobi
- kabury na broń na lewym i prawym biodrze
- torba z ekwipunkiem na lewym pośladku
- lekka zbroja

Post autor: Azuma »

Do mnie ten argument przemawia. W pewien sposób to też wymusza kierunek tworzenia marionetki, w zależności od tego na czym nam zależy. Tutaj mowa o takim typowym tanku.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości