Wielkość czy Kontrola?

Awatar użytkownika
Tamaki Hyūga
Martwa postać
Wiek postaci: 19
Ranga: Wyrzutek C
Krótki wygląd: Niska, szczupła, długie, ciemnoniebieskie włosy, białe oczy klanu Hyuuga
Widoczny ekwipunek: Czarny płaszcz z kapturem, czarne rękawiczki
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Toshiki Oden

Wielkość czy Kontrola?

Post autor: Tamaki Hyūga »

Generalnie jakoś się złożyło iż moja uwaga skupiła się na dwóch UW, które w pewien sposób są do siebie podobne i mają osiągać podobny cel, jednak są skonstruowane tak aby osiągały ten cel w inny sposób, mianowicie chodzi mi o UW Wielka Chakra oraz Mistrzowska Kontrola.

PROBLEM
Problem jest taki iż owszem, w przypadku jak liczymy wszystko na papierze dla obu tych UW to wychodzi na to że możemy tyle samo technik wystrzelać, niezależnie czy mówimy o technikach D czy S i niezależnie od tego jakie postać ma KC. Jednak w rzeczywistości pojawia się jeszcze jeden drobny problem. UW Mistrzowska Kontrola zapewnia użytkownikowi jeszcze jeden, dość istotny bonus, mianowicie 25% tańsze koszty rozwoju KC, w efekcie czego użytkownik Mistrzowskiej Kontroli aby osiągnąć KC S+ wydaje ~750 PH, zamiast 1000 PH jak to musi zrobić użytkownik Wielkiej Chakry i w momencie jak te 250 zaoszczędzonego PH zostanie wydane przez użytkownika Mistrzowskiej Kontroli na punkty Wytrzymałości to zyskuje on dodatkowych kilka % chakry, które w połączeniu z niskimi kosztami technik dają już wyraźną różnicę, na każdej randze technik.
Jest to 6 technik rangi D / 4 techniki rangi C / 3 techniki rangi B / 2 techniki rangi A / 1 technika rangi S
ROZWIĄZANIE
Dorzucić do UW Wielka Chakra jakiś drobny buff na przelicznik Wytrzymałości na % Chakry, na przykład zamiast co 10 punktów to co 9 zwiększa się o 1%

DODATKOWE UWAGI
Chyba brak. Jeżeli ktoś by chciał zobaczyć pełną rozpiskę co i jak to mogę wrzucić tutaj
0 x
Obrazek Kuźnia | Ryo | KP | PH | WT
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Wiek postaci: 22
Ranga: Kenshi | Akoraito
Krótki wygląd: Kapelusz
Widoczny ekwipunek: Zbroja
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Maname | Kabuki
Aktualna postać: Kayo

Re: Wielkość czy Kontrola?

Post autor: Jun »

Wielka chakra jest lepszym uw niż mistrzowska kontrola, która to nadaje się tylko na "specyficzne" buildy.

Nie liczę tutaj bonusu do rozwoju KC który tam kiedyś dotyczył długości treningów KC XD, którego już nie ma.

Uwierz mi, że im dalej w las tym mistrzowska kontrola jest mniej warta, niby daje dużo na końcu, ale na tym poziomie pewnie i tak trzeba się starać straszliwie by chakre skończyć
0 x
" RP/PBF to nie zabawa już "
Awatar użytkownika
Sasha
Martwa postać
Wiek postaci: 15
Ranga: Wyrzutek [D]
Krótki wygląd: Białe chaotycznie ułożone włosy. Bandaże na krzyż zakrywające oczy i na przedramionach. Minimalistyczne bordowe tatuaże na zewnętrznych częściach dłoni przedstawiające oko. Szara postrzępiona szata do kolan. Czarna pelerynka. Brak spodni i butów.
Widoczny ekwipunek: Parasolka, kabura na udzie pod szatą.

Post autor: Sasha »

Jak Wielka Chakra jest lepsza? Od samego początku Mistrzowska Kontrola jest jedynym wyborem, gdyż już na start daje większe bonusy, które rosną z czasem. Bonus do rozwoju KC nadal jest.

Zakładając startowe 100% chakry
Wielka Chakra = możesz rzucić technik za 150% chakry
Mistrzowska Kontrola =
  • Możesz rzucić technik za 150% chakry [ 100/(2/3) ]
  • Koszty rozwoju KC tańsze o 25%
Wystarczy, że chociażby za startowe PH rozwinie się chakre o 1%, to dodatkowo Mistrzowska Kontrola daje jeszcze większe bonusy, a Wielka Chakra nie rośnie z czasem.

Przykładowo z 110% Chakry
Wielka Chakra = możesz rzucić technik za 160% chakry
Mistrzowska Kontrola =
  • Możesz rzucić technik za 165% chakry [110/(2/3)]
  • Koszty rozwoju KC tańsze o 25%
Chyba, że czegoś nie rozumiem w działaniu tych umiejek. Tak jak rozumiem to Wielka Chakra potrzebuje poważnego buffa.
0 x
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka

Zacznij liczyć z technikami poszczególnych rang, a nie teoretyzować.
0 x
Awatar użytkownika
Tamaki Hyūga
Martwa postać
Krótki wygląd: Niska, szczupła, długie, ciemnoniebieskie włosy, białe oczy klanu Hyuuga

No to ja właśnie tak policzyłem i mówiłem że mogę wrzucić dokładne wyliczenia, tego na której randze KC ile technik jakiej rangi można użyć z Mistrzowską Kontrolą a ile z Wielką Chakrą
0 x
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka

Wrzuć. Ciekawe wyliczenie będzie. Może rzeczywiście mnie też przekonacie do tej opinii.
0 x
Awatar użytkownika
Akaruidesu Yoake
Martwa postać
Wiek postaci: 18
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Niski, blond włosy z ciemniejszymi końcówkami, młodo wyglądająca twarz. Czarne ubranie z długimi rękawami i stojącym kołnierzem, na to żółte haori w białe trójkąty.
Widoczny ekwipunek: Kabura na broń na obu udach. Torba nad lewą nogą. Tanto przy pasie po prawej stronie, katana po prawej.
Multikonta: Budyś

Post autor: Akaruidesu Yoake »

Też kiedyś to liczyłem i w sumie to macie rację, WC ma nad MK tylko przewagę tylko przy klonowaniu oraz liczeniu zmęczenia od spadku chakry.

Stata "Kontrola Chakry" na naszym forum jest nie tylko wyznacznikiem kontroli, ale także większych pokładów chakry. Wniosek? Dać Wielkiej Chakrze takie samo obniżenie kosztu do rozwoju KC.

Cyk, pora na cska.
0 x
Do hidów polecam używania mojego ID: 2457
Awatar użytkownika
Sasha
Martwa postać
Krótki wygląd: Białe chaotycznie ułożone włosy. Bandaże na krzyż zakrywające oczy i na przedramionach. Minimalistyczne bordowe tatuaże na zewnętrznych częściach dłoni przedstawiające oko. Szara postrzępiona szata do kolan. Czarna pelerynka. Brak spodni i butów.

Jun, Nic nie ma w talencie o zaokrąglaniu kosztów <hmmm>, więc moje obliczenie chyba jednoznacznie pokazuje który talent bazowo jest lepszy.
Jeśli zaokrąglacie, no to jasne, będzie strata kilku procent, zależy jak się trafi i jak podzielny będzie koszt techniki, ale w idealnym przypadku nadal jest ok. Te kilka procent losowej straty zaokrągleń i tak nadrabia się dodatkowymi PH z kosztów rozwoju. Techniki na tej samej randze i w różnych dziedzinach mają różne koszty(zależnie jeszcze od KC), więc nie da się tego tak jednoznacznie policzyć przy zaokrągleniach.
0 x
Awatar użytkownika
Sasha
Martwa postać

Dobra uwaga z klonami i zmęczeniem.
Przy masówce jak Taju Kage Bunshin no Jutsu, no to faktycznie możesz zrobić więcej klonów z Wielką Chakrą, więc ma przewagę,
ale jeśli używasz zwykłych Kage Bunshinów, to twój talent Mistrzowskiej Kontroli nadal obowiązuje z tego co rozumiem i też taniej rzucają techniki, więc w tym przypadku, gdy nie idzie się na ilość, a klony rzucające techniki to + dla Mistrzowskiej Kontroli

Patrze na te ubytki i nie sa nawet jakoś mechanicznie opisane, tylko tak o.
Jeśli tym złym progiem jest 10% to z Mistrzowską Kontrolą też wolniej się go osiąga, co prawda ze startowym 100% Wielka Chakra ma przewagę, ale w końcu z rozwojem chakry Mistrzowska Kontrola i w tym aspekcie przegania.

Imo jeśli dodać by obniżenie kosztów KC do wielkiej chakry, to równie dobrze można by usunąć jedną z tych umiejek, bo jaki sens dwie prawie takie same. Lepiej byłoby podnieść wartość dla Wielkiej Chakry do np 200% albo 250%, lub też polepszyć naliczanie chakry za statystyki, żeby naprawde mieli dużo chakry, jak taki Kisame, i mogli klonów dużo robić, a nie było to oparte na dobrym jej używaniu.
0 x
Awatar użytkownika
Tamaki Hyūga
Martwa postać

Obrazek
Tutaj rozpiska ile technik może rzucać użytkownik z Wielką Chakrą na KC E - S+ mający 150% chakry vs użytkownik Mistrzowskiej Kontroli na KC E - S+ mający 108% chakry (ze względu na tańsze koszta rozwoju KC zainwestował sobie w Wytkę)

No a odnosząc się do tego co napisałeś Yołejk, ogólnie to owszem, danie WC taką samą zniżkę na koszt rozwoju KC by prawdopodobnie w zupełności rozwiązał problem związany z nierównością tych dwóch UW ale przecież też nie chodzi o to aby tak wyrównywać i ważne jest żeby te UW się rzeczywiście od siebie różniły, stąd właśnie mój pomysł żeby zmniejszyć wytkę/konsę/psychę potrzebne do zdobywania kolejnych % chakry, tak żeby grając z tą UW rzeczywiście się widziało że ta Wielka Chakra jest rzeczywiście WIELKA
0 x
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka

No i jeszcze nie zapomnij o zmęczeniu i podziale chakry przy klonach gdzie w wielkiej chakrze liczy się to inaczej niż przy mistrzowskiej kontroli.
0 x
Awatar użytkownika
Tamaki Hyūga
Martwa postać

No ja rozumiem, tak czy siak jednak uważam że WC należy się drobny buff pasujący do charakteru UW
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Początkowo myślałem, że w sumie pomysł z trąbki bo czy to na early czy to na late jedna ze stron będzie miała jakąś formę przewagi nad drugą. Kiedy tylko Tamaki zamieściła tabelkę z wynikami pierwsze co pomyślałem to “pewnie coś skopała” (no sorry). Zrobiłem sam arkusz kalkulacyjny przeliczyłem I przekonałem się, że tak naprawdę gdyby usunąć dopisek z wydawaniem PH WC (Wielka Chakra) byłoby niemal tym samym co MK(Mistrzowska Kontrola). Jak to ma się do matematyki.
L – WC; P-MK; y - Koszt Techniki
150/y =? 100/(y*(2/3))
150 * 2/3y =? 100 * y
y = y
Jednak ma się to tylko do podstawowych zbiorów jeśli rozwinąć równanie o kolejną zmienną jaką jest bazowa ilość:
(x+50)/y = x / (y*2/3) Dla rosnącego x dodatek w postaci 50% Chakry powoli będzie zanikać. Dla sytuacji w walce załóżmy 110% Bazowego + Pigułka 40%. x wynosi wówczas 150. Jak się to ma wtedy do wzoru
L(WC) = 200/y
P(MK) = 150/(y*(2/3)) = 150*(3/2)/y = 225/y
Mamy więc 25% efektywnej chakry więcej I to wcale nie dla jakiejś dużej rozbieżności w tworzeniu kart postaci. Nie doliczamy tutaj jescze innego ważnego czynniku jakim jest mniejszy koszt PH o 25% łącznie to jest bodaj 250PH (poprawcie jeśli się mylę).

Za WC przemawiać mogą dwie rzeczy (możliwość przekazania większej ilości chakry) oraz samo zmęczenie. W klony nie wnikam bo jesli ktoś da mu chakrę na 1 technikę więcej to wyjdzie na to samo zaś jeśli mówimy jaki to potezny boost dla TKBnJ to niech się zastanowi czy Umiejętność wrodzona powinna być pod 1 technikę i to jeszcze wymagającą zakazanej. Samo zmęczenie nie będzie jednak tak mocnym impaktem na postać. Większa ilość technik do momentu podstawowego zmęczenia to ok 16% gdzie jednak postać z WC będzie szybciej się wypstrykiwać z tej chakry aż dojdzie do tego samego poziomu przy 0. Jeśli jednak dodamy pigułkę wzmacniającą dla jednej i drugiej strony tak już zmęczenie szybciej obejmie osobę z WC.

I tutaj zgadzam się z Tamaki, że UW powinno otrzymać jakiś bonus. Nie zgadzam się jednak z tym, że powinien być to bonus strikte związany z ilością tej chakry (co może być lekkim zaskoczeniem jeśli spojrzymy na to czym jest to UW). Powinna być to rzecz która realnie sprawi, że będzie konkurancją dla MK jednak nie będzie tym samym tylko w innej formie.

Dlatego jeśli macie jakieś propozycje chętnie chciałbym je poznać.

Po słowie: I tak nie czytałem całego wątku tylko pojedyncze treści I teraz dopiero widzę te obliczenia Sashy więc ten tego… tak
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości