Tak sobie przeglądałem niektóre tematy i w oko rzuciła mi się dziwna "anomalia" treningowa. A, że lubię narzekać, to sobie ponarzekam

PROBLEM
Jakie są treningi wszyscy wiemy, mają bardzo ściśle określone ramy, zarówno pod względem długości jak i zawartości. Każda wyższa ranga musi być dokładniej opisana, bo trudniejszy trening i tak dalej. Kwestia treningów technik jest dość oczywista. W ten sam schemat wbijane są także treningi innych rzeczy, nie będących bezpośrednio technikami. Takie jak np. Senin Modo, czy drugie KG w Terumi.
Nie wszystko jednak trzyma się tego schematu i pozostaje bardziej "odseparowane" od reszty. Należą do tego opisu tworzenia lalek z ludzi w klanie Ayatsuri oraz opis treningu bram.
Hitokugutsu: Karada
- Nazwa
- Hitokugutsu: Karada
- Ranga
- A
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- Ciało
- Koszt
- C: 35% | B: 25% | A: 15% | S: 10% | S+: 5%
- Dodatkowe Świeże ciało. Iryojutsu na randze A, do wykonania zabiegu potrzebna jest wiedza o przeszczepach
- Opis <span style="display: block; margin: 0; padding: 0; text-align: justify;">Technika znana tylko najbardziej doświadczonym marionetkarzom, uważana za największy sekret klanu Ayatsuri. Jutsu to jest właściwie specjalnym zabiegiem, którego poprawne przeprowadzenie skutkuje wszczepieniem elementów mechanicznych w świeże ciało i tym samym prowadzi do stworzenia ludzkiej kukiełki. Zachowuje ona umiejętności shinobi, z którego została stworzona (dotyczy tylko jednej dziedziny, niemożliwa do rozwinięcia) oraz posiada własne zasoby chakry. Zasoby te mogą być uzupełniane po potyczce chakrą kuglarza. Cały zabieg polega na kolejnym zastępowaniu wnętrzności ciała mechanizmami (za wyjątkiem serca). Kukła posiada rangę przyznawaną przez administrację po udanym zabiegu. Zabieg ten musi być szczegółowo opisany (minimum 60 linijek, aczkolwiek jest to absolutne minimum). Osiągając rangę S w dziedzinie klanowej, kuglarz ma możliwość przeprowadzenia na sobie zabiegu przeistoczenia się w pełnoprawną kukiełkę (z pierwotnego ciała zostają tylko serce i mózg, wymogi długości wyznacza administracja), jednak pojawia się kolejne rygorystyczne wymaganie - odpowiednia wytrzymałość organizmu (180 Wytrzymałości) albo doświadczonego medyka (Iryojutsu A) w celu sztucznego podtrzymywania funkcji życiowych podczas zastępowania ciała elementami mechanicznymi (jednoczesne spełnienie obydwu warunków podnosi szansę na poprawne wykonanie zabiegu).
W ludzkie marionetki można zamienić tylko postacie graczy, bądź bądź istniejących w fabule NPC (chociażby liderzy rodów), wliczają się w to także NPC na eventach (za zgodą prowadzącego).</span> - Uwaga Jest to technika zakazana, możliwa wyłącznie dzięki specjalnemu zwojowi znajdującemu się w posiadaniu lidera Klanu. Do jego nauki wymagane są zasługi dla klanu i odpowiednia ranga fabularna. W przypadku Nukeinów wymagana jest wyprawa rangi A. Szczegóły i pozwolenie na zdobycie trzeba uzgodnić z Administracją.
Co do opanowywania bram. Opis ich treningów również odstaje znacząco od pozostałych. Prowadzi to do sytuacji, gdzie trening na "Niekompletny Tryb Mędrca" wymaga 25 linijek, tyle co 2 brama. A w przypadki Kompletnego, to już opis jest krótszy niż 3 brama.
ROZWIĄZANIE
Ayatsuri:
Według mnie warto byłoby skrócić ilość potrzebnych linijek na stworzenie takiej lalki na poziom podobny do przeszczepu(czyli 30 na kimś innym, 60 gdy wykonujemy na samym sobie) albo nawet trochę niżej(20 na innym i 40 na sobie)
Bramy:
Skrócenie treningów i nadanie wymagań takich jak do technik. 1 Brama - trening rangi D, 2 Brama - trening rangi C, 3 Brama - trening rangi B, 4 Brama - trening rangi A, 5 Brama - trening rangi S.
DODATKOWE UWAGI
Próbowałem poszukać innych tego typu sytuacji, ale w oczy rzuciły mi się jedynie te dwa przypadki