Mały drewniany dom stał na uboczu lasu spory kawałek od pozostałych domostw. Prowadzi do niego ścieżka ubitej ziemi, utworzona podczas wędrówek Ojca Yujiro w tę i spowrotem, z wózkiem pełnym ryb. Z zewnątrz bardzo prosty budynek bez ogrodzenia. Przybrudzone okna i solidne drzwi. Rzucająca się w oczy nowość domowych drzwi, podkreśla wiekowość pozostałych konstrukcji budynku. Za domkiem znajdował się kawałek placu. Wygrodzone kamieniami pole oddalone od drzew i ich gałęzi. Obok nieduża sterta drewna, kilka drewnianych gałązek i kory sosnowej. Mogło to sugerować, że służy jako pole do rozpalania ogniska. Kawałek dalej niewielkich rozmiarów kamienna studnia z przytroczonym drewnianym wiadrem na linie. Nieco dalej w głębi kilka solidnych powbijanych w ziemię drewnianych pali o dużym przekroju. Kierując się dalej w stronę lasu zobaczymy sporej szerokości rzekę, która jest źródłem utrzymania rodziny młodego chłopaka - to z niej pochodzą ryby, które sprzedaje jego Ojciec.
W środku kilka pomieszczeń. Duży salon połączony z aneksem kuchennym. Sama kuchnia dobrze wyposażona, pozwalała przygotować proste potrawy. W rogu salonu mały kominek ze stołem i siedziskami naprzeciwko. W zimne noce obecność kominka była dla rodziny Yujiro bezcenna. Na prawo od kominka na regale widoczna fotografia przedstawiająca dwójkę mężczyzn stojących obok siebie. Pierwszy z nich to mężczyzna w sile wieku, drugi to młodzieniec w wieku około 13 lat z odznaką shinobi. Prócz tego niewielka spiżarnia połączona z kuchnią, łazienka z osobną toaletą i dwie nie duże sypialnie. Obie wyposażone w łóżka, szafy na ubranie, biurka ze stojącym przed nimi krzesłem i komodę na rzeczy osobiste.