Samurajowie i style walki

Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 28
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Re: Samurajowie i style walki

Post autor: Kakita Asagi »

Ocir i Seinaru napisali wszystko, co sam bym napisał, więc jedynie dodaję, że się z nimi zgadzam - to już by było niepotrzebne mieszanie i słuszna uwaga - jak z techniki S zrobić coś zmodyfikowanego?

Wróćmy jednak do meritum tematu - jak rozumiem, zdecydowana większość naszej społeczności się zgadza z tym, by zapis dotyczący "usprawnionego battodo" zwyczajnie zniknął? Jeśli tak, to chyba pora finalizować proces ;)
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Awatar użytkownika
Shenzhen
Martwa postać
Wiek postaci: 17
Ranga: Dōkō

Post autor: Shenzhen »

Mi raczej chodziło, ze blokowanie jednego stylu jako pośredni wymóg dla techniki:
Nazwa
Kenryūtō
Ranga
B
Pieczęci
Brak
Zasięg
Kilka centymetrów więcej niż długość ostrza broni
Koszt
D: 28% | C: 20% | B: 16% | A: 12% | S: 8% | S+: 4% (+1/2 na turę)
Dodatkowe
Ranga S stylu walki Chanbara, kontrola chakry na poziomie D
Opis Technika stworzona na podstawie niektórych jutsu stosowanych przez shinobi. Poprzez przesłanie energii duchowej do ostrza, użytkownik jest w stanie zwiększyć jego długość oraz ostrość. Zwiększa się także wytrzymałość - jest w stanie powstrzymać inne "chakra flow" stosowane przez shinobi poza rangami A i S. Technika zwiększa o wiele możliwości przeciętnego miecza, właśnie dlatego jest bardzo przydatna podczas walki. Tak wzmocniony miecz może np. przebić bez problemu kamienny filar.
Uwaga Dostępne jedynie dla samurajów jako usprawniony styl Battodo. Dodatkowo technika ta stanowi unikat (jedyne chakra flow bez wymogu dziedziny chakrowej). Nie istnieje opcja ulepszenia jej bez żadnej takowej dziedziny jako wymogu.
To była wynikowa istnienia battodo. (poprawcie mnie jeżeli się mylę)
Teraz mając dostęp Kenryūtō, które jest tylko dla Samurajów, schodzi nam ograniczenie i tyle.
PROBLEM jest taki, dlaczego Kenryūtō jest w tym przypadku dla samuraja upośledzonego co do ninjutsu ale jak dobrze macha mieczem to będzie miał "chakra flow". Jeżeli nie ma specjalnego wymogu żadnego, to nie widzę powodu dla, którego Kenryūtō miałoby być dla wąskiego grona, i nie zwolnione dla każdego po osiągnięciu stylu na S.

Co jeżeli teraz Kenryūtō zechciałbym zrobić w WT nie mając żadnej dziedziny prócz KC na D i mój własny styl na S? Już nie mogę bo muszę podeprzeć dziedziną?

Nie chodziło mi o to, że 3 styl będzie wzmocnieniem a raczej o ściągnięcie pewnego wymogu dla Kenryūtō, które i tak są piekielnie niskie, ale to chyba do opisu na kolejny pomysł.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać
Wiek postaci: 29
Ranga: Samuraj
Krótki wygląd: Trupioblada cera, charakterystyczny brak głowy
Widoczny ekwipunek: Nagrobek

Post autor: Seinaru »

Oczywiście że każdy by chciał Kenryuto, to nie ulega wątpliwości że chakra flow której wymagania spełniasz po wpakowaniu punktów w atrybuty i KC na D jest bardzo atrakcyjna. Ja nie interpretowałbym tego w ten sposób, że samurajowie przewyższają shinobi w panowaniu nad chakrą w technikach chakra flow, tylko bardziej jako sekret - know-how samurajów. Tak samo jak fizycznie nie ma żadnych przeszkód w tym aby zwykły shinobi nauczył się Iaido, tak wiedza ta mechanicznie jest zablokowana tylko dla samurajów aby zrekompensować im wyrzeczenia wielu technik chakrowych, których osiągnięcie jest nierealne z 50% większymi kosztami dziedzin.
I nie, nie jestem za tym żeby móc fabularnie przekazywać tę wiedzę niesamurajom, czyli żeby znieść to systemowe ograniczenie, bo wtedy zatrze się kolejna granica między samurajami i shinobi bez niczego w zamian. Ja wiem, że niektórzy widzieliby samurajów jako shinobi z mieczem, statami tańszymi o punkcik i szkołami zamiast UN bo przecież szybkość i powidoki OP i nie ma na to kontry (lol), no to wtedy równie dobrze można w ogóle usunąć cały ten archetyp i przeorać do równości z shinobi.
0 x
Jeśli czytasz ten podpis to znaczy, że jestem już martwy...
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Battodo istniały wcześniej jako style dające lepsze bonusy. Bonusy wykasowano przy jednej ze zmian w samurajach, a battodo zostały i w sumie są teraz przeżytkiem starych zasad. To już zostało wyjaśnione wcześniej. I nie, nie będziemy udostępniać Kenryūtō dla ninja, tak samo jak obca osoba nie możne nauczyć się technik klanu. np Ayatsuri.
Nie ma tutaj chyba już nic więcej do dodania, więc o ile nie pojawią jakieś argumenty przeciwko, to wprowadzamy za 24h.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości