Karczma "Ō no Shi"

Awatar użytkownika
Uchiha Masako
Martwa postać
Wiek postaci: 20
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Niska, w miarę szczupła dziewczyna o bladej cerze i ciemnych, krótkich włosach do ramion. Ubrana w lekkie, bure kimono oraz narzuconą na nie kamizelkę. Na głowie nosi słomkowy kapelusz, a w ustach niemal zawsze ma fajkę.
Multikonta: Hoshigaki Toshiko, Hanuman

Re: Karczma "Ō no Shi"

Post autor: Uchiha Masako »

0 x
Głos

Prowadzone misje:
  1. Ślad popiołu - Rozdział 3 - (C) Katakuri
Harruchi

Post autor: Harruchi »

Dziewczyna, trzeba przyznać, ma rację. Uchichowie muszą być w jakiś dziwny sposób zakochani w ogniu, skoro niemal każdy tutaj coś kopci. Cóż, mój błąd, że przed wyruszeniem z domu nie zapoznałem się zbyt dobrze z kulturą innych regionów, lub obyczajami ludzi ich zamieszkującymi. Wciąż jednak nie przeczy to jednemu faktowi. W Daishi, czy w ogóle w całych Karmazynowych Szczytach, takie swobodne chuchanie ludziom w twarz trucizną byłoby tak ogromnym nietaktem, że nikt by nawet nie pomyślał o takim uczynku. Jak widać jednak, co kraj to obyczaj.
- Ty jako jedyna dmuchnęłaś dymem prosto w moją twarz. Nie znam tutejszych obyczajów, jednak w Seiyamie, skąd pochodzę, takie zachowanie byłoby niedopuszczalne. Nie szukam jednak zwady. Ciesz mnie więc, twoja obietnica, pilnowania swojego dymu w przyszłości. Nie przystoi mi w końcu narzucanie swoich zwyczajów ludziom wychowanym w obcej kulturze. Nazywam się natomiast Harruchi. Wyruszyłem z Daishi w poszukiwaniu wiedzy.
0 x
Awatar użytkownika
Uchiha Masako
Martwa postać
Krótki wygląd: Niska, w miarę szczupła dziewczyna o bladej cerze i ciemnych, krótkich włosach do ramion. Ubrana w lekkie, bure kimono oraz narzuconą na nie kamizelkę. Na głowie nosi słomkowy kapelusz, a w ustach niemal zawsze ma fajkę.

0 x
Głos

Prowadzone misje:
Harruchi

Stereotyp głosi, jakoby Uchichowie i mieszkańcy Sogen byli dumni i wyniośli. Najwidoczniej ów stereotyp kłamie, lub spotkałem wybitnie niestereotypową mieszkankę tego regionu. Jak można tak swobodnie przyznać się do niewiedzy i to niewiedzy tak podstawowej. Każdy powinien mieć tak minimalne pojęcie o geografii, aby znać położenie głównych regionów świata. Przecież właśnie ów świat nie kończy się za granicami rodzinnej osady i wypada wiedzieć, co jest dalej. Pół biedy jednak, że ta cała Masako pragnie chociaż się czegoś nauczyć.
- Z Daishi jest daleko do Shigashi no Kibu. Masz jednak rację. Ten region leży na zachód, czy może, aby być bardziej precyzyjnym, na północny zachód od Sogen. Jest to górzysta kraina, pokryta wieloma jeziorami. Pełno tam łownej zwierzyny. Moja wyprawa jednak niestety, jak do tej pory, jest mało owocna, więc i zbyt dużo się nie dowiedziałem. Kyuzo jest stosunkowo podobne do Daishi, co nie dziwi, skoro obie te krainy leżą w Karmazynowych Szczytach. Shigashi no Kibu jest nietypowym miastem, pełnym sprzeczności i przestępczości, która jest już tak legendarna, że powstają na ten temat nawet książki. Yusetsu natomiast niewiele różni się od Sogen, które zapewne doskonale znasz. Tak naprawdę odnoszę wrażenie, że wszystkie miejsca na świecie są do siebie bardzo podobne i moja podróż, to jedna wielka porażka. Lepiej pewnie by było, gdybym został w domu i studiował księgi.
0 x
Awatar użytkownika
Uchiha Masako
Martwa postać

0 x
Głos

Prowadzone misje:
Harruchi

Być może to właśnie zyskuje się, gdy nie spędza się całych dni w bibliotekach, studiując manuskrypty, a biega się po ulicach? Może właśnie cieszenie się światłem słonecznym, zamiast gorliwe wypalanie kolejnych świec w zatęchłych piwnicach daje właśnie taką siłę? Tej Masako nie można bowiem odmówić żywotności i radości, czegoś, co u mnie rzadko można zaobserwować. Nie jest również zamknięta na poznawanie i odkrywanie nowych informacji, co zawsze powinno być mile widziane.
Przyglądam się chwilę dziewczynce zastanawiając się, po czym odpowiadam:
- Czytałem zasadniczo o wszystkim. Nie we wszystko miałem jednak czas się wgłębić. Przez Shigashi podróżowałem, jednak nie zabawiłem tam zbyt długo. To miasto cuchnie wręcz przestępstwem i łamaniem prawa, które samo w sobie niewiele znaczy. Gildia Kupiecka jest tam zbyt słaba, przez co władzę przejęli tam przestępcy. Nie mogę więc szczerze przyznać, aby to miejsce mi się podobało. Ba, widząc tak okropne miasto kupieckie, uznałem, że aby nie stracić wszelkiego szacunku do kupców, wyruszę do Ryuzaku no Taki, gdzie ponoć sprawiedliwość coś znaczy, a później najchętniej dotarłbym do Cesarstwa Morskich Klifów, aby przekonać się jak tam jest naprawdę, zamiast wierzyć plotkom.
0 x
Awatar użytkownika
Uchiha Masako
Martwa postać

0 x
Głos

Prowadzone misje:
Harruchi

Wspólna podróż? Muszę przyznać, że taka koncepcja brzmi nad wyraz ciekawie. Samotne przemierzanie świata już nieco mi się znudziło. Nie widzę w tym większego sensu, skoro podróż nie jest, jak do tej pory, specjalnie rozwijająca. Cudza perspektywa mogłaby sprawić, że więcej rzeczy stanie się interesującymi. Bez sensu jednak byłoby branie ze sobą zbędnego bagażu. Dziewczyna może i jest pełna życia, ale wydaje się być głupiutka i nigdy nie wystawiła nosa poza Sogen. Wątpię, czy da radę przeżyć dłużej na szlaku, a nieustanne pomaganie jej tylko niepotrzebnie mnie spowolni.
- Dokładnie tak, brawo. Tereny przynależne miastu kupieckiemu Ryuzaki no Taki graniczą z południową granicą Sogen. Co do wspólnej podróży natomiast... Nie ukrywam, że niezbyt chętnie wracałbym do Shigashi no Kibu. Nie uwazam, aby było tam coś interesującego, a biorąc pod uwagę to miejsce, twoi kuzyni najprawdopodobniej nie żyją, lub zeszli na złą ścieżkę. Ponadto... Jakby to powiedzieć... Jesteś zwykłą nastolatką, a taka raczej będzie mnie spowalniać w drodze, nie licząc nawet opóźnienia spowodowanego powrotem do Shigashi no Kibu.
0 x
Awatar użytkownika
Uchiha Masako
Martwa postać

0 x
Głos

Prowadzone misje:
Harruchi

Podgrzanie herbaty własnymi rękoma? Wygląda na to, że ta cała Masako wcale nie jest zwykłą rozentuzjazmowaną nastolatką. "Elementarny podręcznik przez żywioły" mówi, że większość shinobich operujących czakrą katonu potrafi takie sztuczki. Okazuje się więc, że Masako jest rozentuzjazmowaną kunoichi. Cóż, to zdecydowanie zmienia postać rzeczy. Użytkownik Katonu mógłby być pomocny w podróży. Towarzystwo kunoichi z pewnością będzie też rozwijające. Jestem pewien, że tutaj, w Sogen nieco inaczej postrzegają pewne aspekty kontroli czakry i dzięki znajomości z Masako, być może będę miał możliwość poznania części z nich.
- Ciekawa sztuczka. Słyszałem, że niektórzy tak potrafią. Założę się jednak, że nie potrafisz zrobić tak - mówię chwytając za swój kubek i napełniając go czakrą wiatru tak mocno, aż pojawi się na nim pierwsze nienaturalnie proste pęknięcie - Jeśli rzeczywiście więc chcesz dołączyć się do mojej podróży, to nie mam nic przeciwko. Wciąż tylko nie jestem pewien, czy jest sens wracać do Shigashi no Kibu tylko po to, aby poszukać twojej rodziny, która z pewnością sama świetnie sobie daje radę.
0 x
Awatar użytkownika
Uchiha Masako
Martwa postać

0 x
Głos

Prowadzone misje:
Harruchi

Mam zatem do rozstrzygnięcia ciekawy dylemat. Czy wracać się do Shigashi w towarzystwie tej dziewczyny, czy kontynuować swoją podróż zgodnie z planem. Rozważmy wszelkie za i przeciw. Jeśli wyruszę samodzielnie, zgodnie z planem, szybciej zwiedzę większość z prowincji, dzięki czemu zakończę swoją podróż znacznie szybciej i będę mógł wrócić do Daishi i zagłębiać się w czytanie ksiąg. Jeśli jednak wrócę się do Shigashi wraz z Masako zdecydowanie będę w stanie czegoś się od niej nauczyć i z pewnością wiele się dowiem o zwyczajach w Sogen. Jak do tej pory niestety samotne przemierzanie świata nie wzbogaciło mojej wiedzy wiele ponad to, czego wcześniej i tak dowiedziałem się z książek. Pytanie więc brzmi, czy wolę podróż szybką, ale bezowocną, lub dłuższą, ale ciekawszą i bardziej rozwijającą. Cóż, do domu specjalnie chyba mi się jednak nie spieszy. Tak czy siak będę zdobywać wiedzę, a książki ostatecznie chyba mi nie uciekną.
- Dobrze, zgadzam się. Możemy wyruszyć razem do Shigashi. Szybko znajdziemy tam twoje kuzynostwo i ruszymy gdzieś dalej. - odpowiadam dziewczynie - Daishi owszem leży w Karmazynowych Szczytach i jest głównie górzyste. Rozumiem, że chciałabyś je zobaczyć, jednak obawiam się, że nie mogę sobie pozwolić na tak wielką zwłokę i po Shigashi zahaczać jeszcze o Daishi. Dużo sensowniej byłoby chyba skierować się stamtąd na pustynię na Samotnych Wydmach. Ten widok podobno również jest zdumiewający.
0 x
Murai

Post autor: Murai »

0 x
Awatar użytkownika
Uchiha Masako
Martwa postać

0 x
Głos

Prowadzone misje:
Harruchi

Nie będę ukrywać, że tego się nie spodziewałem. Żaden przewodnik po Sogen, czy klanie Uchicha nie mówił nic o ryzyku zawalenia się podłogi. Jakkolwiek, jeśli się głębiej zastanowić, to można zauważyć przesłanki ku takiemu niebezpieczeństwu i zrozumieć skąd może ono wynikać. Wrogość i niechęć klanów Uchicha i Senju względem siebie są wręcz przysłowiowe. Senju żyją w Prastarym Lesie i mówi się o nich, że są z drewnem szczególnie związani. Czyżby więc tylko z tego względu Uchicha słabo zajmowali się obróbką drewna, bądź nie chcieli sprowadzać do siebie drewna dobrej jakości? Cóż, nie da się ukryć, że to właśnie drewno zawiodło w obecnej sytuacji.
Powoli wstaję na nogi sprawdzając, czy nie odniosłem żadnych poważnych obrażeń, po czym ostrożnie próbuję kierować się w stronę schodów na drugim końcu piwniczki.
0 x
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kōtei (Osada Rodu Uchiha)”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości