Zbroja z lawy

Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać
Wiek postaci: 21
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
Multikonta: -

Zbroja z lawy

Post autor: Jun'ichi »

PROBLEM
Nazwa
Yōton no Yoroi
Pieczęci
Klaśnięcie
Zasięg Max.
Bezpośredni
Koszt
D: 45% | C: 35% | B: 25% | A: 15% | S: 10% | S+: 5% (1/2 na turę)
Dodatkowe
Brak dodatkowych wymagań
Opis Przypuszczalnie najsilniejsza technika defensywna, dostępna shinobi z klanu Terumi. Użytkownik rozprowadza chakrę Yōtonu na całą powierzchnię podskórną, by w wybranym przez siebie momencie wyzwolić ją, pokrywając się w ten sposób szczelnym płaszczem z lawy. Pancerz ten generuje ogromne temperatury, dochodzące do tysiąca stopni Celsjusza, dzięki czemu jest on w stanie dotkliwie oparzyć przeciwnika, nawet nie dotykając go - w walce Taijutsu jest to ogromna pomoc. Dodatkowo broni ona przed jakąkolwiek bronią ze stali – gdyż ta po prostu topnieje (użytkownik również nie może wtedy używać broni).
Uwaga Jest to technika zakazana, możliwa wyłącznie dzięki specjalnemu zwojowi znajdującemu się w posiadaniu lidera Klanu. Do jego nauki wymagane są zasługi dla klanu i odpowiednia ranga fabularna. W przypadku Nukeinów wymagana jest misja rangi S. Szczegóły i pozwolenie na zdobycie trzeba uzgodnić z Administracją.
Za problem uważam sklasyfikowanie zbroi z lawy jako technika dostępna teoretycznie dla każdego Terumi. Teoretycznie bo jest ograniczona ilość zwojów, ale nauczyć mógłby się każdy kto spełnia warunki.
Jestem na 99,9% przekonany o tym, że zbroja jaką pokazał Roshi nie była techniką Yotonu, a charakterystyczną dla Yonbiego, demoniczną powłoką jaka pokrywała Jinchuriki.
Takie sklasyfikowanie zbroi z lawy jest problematyczne również przez ogromne temperatury jakie osiąga. Staje się to nieraz argumentem w różnych technikach WT, a wydaje się raczej dalekie od zdroworozsądkowego podejścia do kwestii temperatur jakimi można operować na forum.

ROZWIĄZANIE

Usunięcie Yōton no Yoroi i określenie tego jako demoniczna powłoka jaką zyskuje Jinchuriki Yonbiego.

DODATKOWE UWAGI

Warto zwrócić uwagę na to, że Yonbi jest jedynym demonem, który używa KG żywiołowego, które dostępne jest również dla ludzi. Z tego też względu uważam swoje powyższe argumenty za bardziej prawdopodobne niż to, że każdy członek klanu Terumi jest w stanie pokryć się powłoką lawy o temp. 1000 stopni, utrzymywać ją w stałej formie i jeszcze walczyć.
0 x
Obrazek

I do not want the sun to rise if she will not be there
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Re: Zbroja z lawy

Post autor: Yamanaka Inoshi »

Jest to zwój w posiadaniu lidera klanu więc teoretycznie każdy kto spełni warunku może się jej nauczyć.
0 x
Chise

Post autor: Chise »

W sumie za. Jest to sytuacja podobna jak z samochroniącym piaskiem Gaary. A skoro sprawia problemy w WT.. Dodatkowym argumentem wydaje się to, że techniki lawowe nie mają innych przykładów utrzymywania trwałych form (z tego co widziałam), więc nawet pasuje to do teorii o powłoce z demonicznej czakry.
0 x
Awatar użytkownika
Akashi
Postać porzucona
Wiek postaci: 20
Ranga: Wędrowiec
Krótki wygląd: Jednooki młodzieniec o fioletowych włosach. Odziany w skórzany płaszcz ze znakiem jashina na plecach
Widoczny ekwipunek: Skórzany płaszcz, kazeshini

Post autor: Akashi »

A ja bym to zostawił w technikach Terumi. Tylko z małą zmianą, która postaram się pokazać.
Nazwa
Yōton no Yoroi
Pieczęci
Klaśnięcie
Zasięg Max.
Bezpośredni
Koszt
D: 45% | C: 35% | B: 25% | A: 15% | S: 10% | S+: 5% (1/2 na turę)
Dodatkowe
Wymaga Posiadania Son Goku
Opis Przypuszczalnie najsilniejsza technika defensywna, dostępna shinobi z klanu Terumi. Użytkownik rozprowadza chakrę Yōtonu na całą powierzchnię podskórną, by w wybranym przez siebie momencie wyzwolić ją, pokrywając się w ten sposób szczelnym płaszczem z lawy. Pancerz ten generuje ogromne temperatury, dochodzące do tysiąca stopni Celsjusza, dzięki czemu jest on w stanie dotkliwie oparzyć przeciwnika, nawet nie dotykając go - w walce Taijutsu jest to ogromna pomoc. Dodatkowo broni ona przed jakąkolwiek bronią ze stali – gdyż ta po prostu topnieje (użytkownik również nie może wtedy używać broni).
Tak jak widać. W mojej propozycji technika przestała być zakazana. Jednak dodałem warunek jej posiadania, którym jest bycie jin 4 ogoniastego demona.
Skąd wziąłem ten pomysł? W sumie jest to proste. Na forum istnieje już "podobna" technika, a raczej posiadająca podobny problem, a mianowicie.
Nazwa Jutsu
Suna no Kaiwan
Dziedzina
Klanowe
Pieczęci
Brak
Zasięg Jutsu
Do 50 metrów od użytkownika
Koszty chakry
E: 36% | D: 28% | C: 20% | B: 16% | A: 12% | S: 8% | S+: 4% (1/2 na turę)
Dodatkowe
Wymaga posiadania Shukaku. Wykonywane przy pomocy piasku z otoczenia.
Opis Technika rodu Sabaku polegająca na stworzeniu z piasku - zależnie od zasobów surowca - jednej lub kilku łap, nad którymi użytkownik posiada pełną władzę. Służą przede wszystkim do ataku, ranienia ostrymi pazurami lub chwytania oponentów, choć od biedy można się nimi zasłonić przed nadchodzącym niebezpieczeństwem. Jest to ciekawsza, dająca nieco więcej możliwości w porównaniu do standardowej kontroli luźnego piachu, opcja ataku. Szybkość takowej łapy równa jest 140, a wytrzymałość opanowanemu reberu + 20 (dla złotego piasku szybkość 110).
Dlatego rozwiązałbym to w taki sposób. Terumi dalej posiadaliby swoją flagową technikę, a problem w wt by zniknął. W końcu niby to technika klanowa, ale nie da jej się wykonać bez posiadania demona.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Sprawiłby tylko, żę stałaby się nieosiągalna
Dalej jest to technika S zakazana której nie rozwiniesz i techniki zakazne to specyficzne pojedyncze przypadki przy rozpatrywaniu dlatego... Nie wiem jaki niby jest problem z istnieniem tej techniki w WT bo nie musi być tam wcale brana pod uwagę.
0 x
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać
Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.

A dlaczego umiejętność, którą dawało posiadanie demona miałaby być osiągalna dla każdego (w teorii)?

Rozwiązanie Akashiego zmienia tą technikę z zwykłą, już niezakazaną.
Problem w WT jest taki, że ludzie lubią sobie znaleźć gdzieś na forum jakiś jeden haczyk (w tym przypadku jest to możliwość utrzymywania na sobie nienaturalnie wysokiej temperatury jaką jest TYSIĄC stopni) i uznawać go za główny argument w WT.
0 x
Obrazek

Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

Post autor: Hikari »

Dobra to ja zacznę, zanim zaspamują to miejsce.

http://naruto.wikia.com/wiki/Lava_Release_Chakra_Mode
Skoro mówicie, że jest to przejaw jinchuriki sprawdźmy inną technikę, która jest taką jedyną znaną nam powłoką czyli to co robił Naruto.

http://naruto.wikia.com/wiki/Nine-Tails_Chakra_Mode
Dziwne, że w jednym przypadku jest napisane odnośnie kekkei genkai, a w drugim zupełnie nic. I Kyubi nie miał może kekkei genkai, ale operował żywiołem ognia. Dlaczego to nie jest z tym związane?
Co prawda, można się powołać na pierwsze zdanie w linku moim podanym.
To trzeba zrozumieć jako iż użycie ogona Son Goku zwiększa jej możliwości. No dobra, ale na tym nie kończmy.

Przeczytałem, że więcej informacji będzie w czwartym databooku strona 327.
Czyli tak jak czytamy w databooku, a bardziej dokładnej informacji nigdzie nie pisze, że to technika dostępna tylko dla Jinchuriki. To zwykła technika klanowa wzmocniona poprzez posiadanie demona. Jeżeli ktoś uważa, że mam lewe źródło czy coś to podan linka: https://narutoversity.wordpress.com/fou ... tsu-files/ strona 327.

To, że technika jest problematyczna dla modów WT to zupełnie inna sprawa nie związana z techniką, która nie powinna być zasadą do jakiegokolwiek nerfienia czegoś czy też kasowania albo zmieniania. Jest to jeden z najśmieszniejszych powodów, po prostu można niektóre techniki wykluczyć z używania jako argumentów, jako specyfika danego żywiołu. W przypadku jakichś innych zbroi powołać się na regulamin WT i odrzucić, póki nie zobaczy fabularnie tej techniki:
Jeżeli ta technika zostanie odrzucona, bo sprawia problemy w WT to proszę znajdźcie lepszy argument.
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać

Moim argumentem nie jest to, że technika jest problematyczna w WT. Zwyczajnie jest ona moim zdaniem źle sklasyfikowana.
Nie można zaprzeczyć, że zbroja z lawy jest na wiki uznana jako technika KG ale czy Roshi użył tego chociaż raz bez odpalania ogonów? Oczywiście, że nie. Nie widzę więc żadnego powodu dla którego technika o takiej sile miała być teoretycznie dostępna dla całego klanu.

Nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego, żeby zwykły shinobi nawet mając KC na randze S i Yoton na S, mógł utrzymywać tak zwartą formę wokół ciała, wytrzymywać temperaturę i jeszcze sprawnie walczyć.
Chakra Mode to zwrot jakiego używa się do powłok chakry demonicznej. Demoniczna powłoka Yonbiego jest stworzona z lawy więc nazywa się "The Lava Release Chakra Mode" aczkolwiek nadal jest możliwa do wykonania tylko posiadając Yonbiego.

Jeśli ktoś zdobędzie pakt ze ślimakami, będzie mógł używać "Slug Release Chakra Mode" tak jak robił to Utakata w miniaturce podczas walki z Painem? Wątpię, to umiejętność zarezerwowana dla Jinchuriki Rokubiego i tak też powinno być w przypadku Yonbiego i zbroi z lawy.
0 x
Obrazek

Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

Post autor: Hikari »

http://naruto.wikia.com/wiki/Lightning_ ... hakra_Mode

W takim wypadku jakiego potrzebuję demona do odpalenia tej techniki?
Chakra mode to nazwa od trybu, gdzie jest powłoka do okoła ciała. Czy to Katon, Raiton czy cokolwiek innego jak demon.
Proszę Ciebie, jak coś robisz nie koloruj wszystkiego do swojej teorii.

Próbujesz zlepić jakieś fakty w jedną całość, ale one się nie łączą. Plus Databook by określił, że to wymaga posiadania Jinchuriki. Nie określiła tylko Roshiego jako Junchirikiego, który stworzył tą technikę, a nie jako technika Jinchurikiego.
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

A mnie się wydawało, że Chakra mode jinchurikiego to sama chakra demona, czyli ta czerwona powłoka + ogony, no ale mogę się mylić...
0 x
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać

Nie koloruję tylko podchodzę do sprawy z chociaż odrobiną zdrowego rozsądku, czego tobie wyraźnie brakuje ale nie dziwię się, w końcu zmiana akurat ciebie mogłaby zaboleć :)

To, że napiszesz że fakty nie łączą się w całość nie sprawi, że faktycznie się nie łączą. Jeśli przeczytasz temat dokładnie od początku, z pewnością znajdziesz powiązania których na szybko i w oburzeniu nie udało ci się znaleźć.

Ja zauważyłem problem - istnienie techniki niemożliwej do wykonania dla zwykłego shinobi. Dodatkowo same parametry techniki wskazują na to, że wykracza ona za możliwości fizyczne przeciętnego użytkownika chakry.

Sama technika musi być określana jako technika lawy bo jest z lawy, to logiczne. Nie jest jednak logiczne to, że w teorii jest dostępna dla każdego shinobiego.
0 x
Obrazek

Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

W teorii dla każdego kto
  • A) - Posiada Yoton.
  • B) - Posiada rangę S Yotonu.
  • C) - Ma reputacje w klanie i pozwolenie od lidera/wykradł liderowi.
A skąd wiadomo, że temperatura tej techniki oddziałuje na shinobiego który ją wykonuje? Pytam bo jest to ciekawe zagadnienie zakrawające o ostatnie batalie odnośnie " efektów technik na wykonującego, tj odrzut itp "
0 x
Awatar użytkownika
Numa
Martwa postać
Wiek postaci: 16
Ranga: Wyrzutek
Krótki wygląd: Brązowooki chłopak, rasy białej. Posiada ciemnobrązowe włosy.
Widoczny ekwipunek: -Hełm zakrywający twarz pozostawiający jedynie małą szczelinę na jego oczy.
-Czarny płaszcz z kapturem.
Multikonta: Ni ma

Post autor: Numa »

Dzieńdobry

Tak podrzucam do tej techniki jak wyglądała w anime i poddaję swoistej analizie.
https://youtu.be/WGZse4gYQKM?t=503

Pojawia się jinjiu x czasu po przemianie, jednak nie ma cały czas aktywnej tej formy więc najprawdopodobniej jest niezależna.

https://youtu.be/WGZse4gYQKM?t=672

starcie, naruto rozkminił chyba że trzeba te pręty rozwalić. Zbroja jednak znika tak po prostu, a sam pozostaje w trybie Bijiu.

Zależność ? W stylu mógł przeżyć taką temperaturę bo ma bijiu. Kto wie. Ale raczej na pewno nie jest to tryb bijiu skoro wyłącza się bez wpływu na takowy. Jednak czy katonowiec jakoś sprawia aby się nie poparzyć ogniem z buzi ? Albo czy inne wypluwania lawy podpalają wypluwającego ? Nie słyszałem o takich przypadkach.

A tutaj jeszcze jak wyglądają te bijiu mody, nie widzę jakiegoś powiązania.

https://youtu.be/WGZse4gYQKM?t=1067

ps. Tylko jak wytrzymują postaci które mają na sobie pioruny i w pewnym sensie ich dotykają ?
0 x
- Myśli Numy -
- Słowa Numy -
Obrazek[/center]
Nie odpowiadam przed żadną władzą.
Oraz mogę mówić i robić co mi się żywnie podoba.
Bez ponoszenia żadnych konsekwencji !
Nie posiadam siły, wpływów czy pieniędzy.
Mało, nie mam nawet pracy.
Jestem Bezdomnym !
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-QdgoBYUHBU[/youtube]
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Pierwszy raz słyszę, aby zakazana technika robiła w WT jakieś problemy. Takich w ogóle nie bierze się pod uwagę podczas oceniania, a wszelkie próby porównania przez graczy ich tworów do kinjutsu mogą zostać po prostu zignorowane i jest to jak najbardziej właściwe działanie.
Co do problemu "ale jak to nie rani użytkownika?", który wiele raz został już tutaj przytoczony, to od dawna już na forum istnieje akapit w temacie traktującym o chakrze, który reguluje tą kwestię. Odsyłam zainteresowanych tam, nie wprowadzajcie zbędnego zamieszania.
Jest to jutsu rangi A, a nie S, też gdzieś widziałem już takie wpisy też. Plis, jeśli macie coś pisać, zajrzyjcie chociaż raz do mechaniki i spisu technik, zanim wrzucicie posta.
Przechodząc nareszcie do sedna, czyli samej techniki. Problem w tym, że Roshiego ani razu nie widzieliśmy w walce, w którą nie byłby jakoś zamieszony jego demon. Wszystkie jego konkretne pojawienia miały miejsce podczas "walk jinchuuriki".
Ja widzę na wiki tylko to jedno zdanie, które przywołał Hikari wcześniej:
Jednak moim zdaniem tłumaczenie tego jest błędne. Nie jest tutaj napisane, że użycie ogona zwiększa jej możliwości. To co ja tutaj widzę, to:
No i chyba tak należy to rozumieć. Wpisy z databooka, odcinki anime czy skanlacje z mangi tak naprawdę nie dają jednoznacznej odpowiedzi, dlatego niezależnie od tego czy pójdziemy w jedną czy w drugą stronę, to zawsze będzie tylko jakiś nasz przyjęty koncept i niepotwierdzona teoria.
Jak dla mnie, możnaby zrobić nawet dwie wersje tego jutsu, słabszą dla klanowiczów i lepszą dla jinchu. Dla porównania obecna znalazłaby się gdzieś pomiędzy nimi. Zwykły klanowicz dostałby ograniczenie czasowe, nie topiłby broni, natomiast z jinchuuriki zdjęto by ograniczenie czasowe i dodano trochę gorąca. No ale to już jak lud zdecyduje. Technika jest bardzo mocna, dobrze że jest zakazana, może nawet powinna być na S, ale żadnego twardego dowodu na absolutną konieczność posiadania biju no to chyba ni ma.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yasuo
Wiek postaci: 28
Ranga: Kosho
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Tenshi

Post autor: Yasuo »

Ja w tym wypadku zgodzę się z TwoFacem i z Numą. Z Numą dlatego, że po prostu rzeczywiście nie widać powiązań między Son Goku, a tą techniką. Z TwoFacem dlatego, że generalnie jego pomysł na dwie wersje tej techniki - słabszą dla klanowiczów i silniejszą dla jinchuuriki także zawitał w mojej głowie przed przeczytaniem posta Seinara. Czyli myślimy podobnie. Dodatkowo można by dołożyć jeszcze taki dopisek, że osoba, która jest jinchuuriki Son Goku, ale nie posiada Kekkei Genkai lawy mogłaby używać słabszej wersji (dostępnej dla klanowiczów). Oczywiście trzeba by w tym wypadku rozważyć, czy ta technika powinna być zakazana czy nie, a w szczególności czy powinna być zakazana dla jinchuuriki Son Goku.

A odnośnie WT.
Moim zdaniem tamten dział działa mniej więcej w ten sposób, że po prostu moderatorzy strasznie się czepiają i nawet najbardziej trywialne i proste techniki nie przechodzą przez to sito, a człowiek (w tym wypadku gracz) boi się nawet napisać tam posta, bo wie, że za parę godzin dostanie masę hejtów, że ta jego technika to rak i bla bla bla. I w tym wypadku to właśnie wychodzi. Powiedzcie mi, dlaczego ktoś kto ma fabularną wiedzę na temat tej techniki (lub nawet jest jej użytkownikiem) nie może spróbować zrobić na tej podstawie silnej/słabszej wariacji? Albo dlaczego gracze nie mogą robić porównań na zasadzie: "Skoro Jinchuuriki Son Goku może się pokryć lawą o temperaturze 1000 stopni Celsjusza, to ja nie mogę się pokryć ogniem o temperaturze 80 stopni?" Jak dla mnie to jest argument. Wiadomo. 1000 stopni Celsjusza to mega dużo i jest to dostępne tylko dla Jinchuuriki Son Goku/członka Terumi. Ale nie przyszło Wam do głowy, że jakieś mniejsze temperatury normalny shinobi dałby radę osiągnąć? Nie znam własnych technik, o których mówicie, bo nie jestem ich autorem, ale jak dla mnie wygląda ten temat jak dodatkowe utrudnianie graczom życia.
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość