Nowa Gra+

Tradycyjny offtop - można tutaj swobodnie rozmawiać na temat forum, rozgrywki, tematyki, albo nawet o tematach zupełnie z innej beczki. Ogólnie - piszta, co chceta!
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator
Ranga: Starszy Kapral
GG/Discord: Boyos#3562
Multikonta: Ario

Nowa Gra+

Post autor: Boyos »

Powitać wszystkich bardzo serdecznie <cathug>

Jest jeden temat, który od pewnego czasu siedzi mi w głowie jednak nie wiem jak za bardzo do tematu podejść, tak więc chcę odpalić debatę na problem mnie nurtujący. Otóż od pewnego czasu, część graczy powbijała już tzw. godlike level (+/- 7k PH+) co sprawiło, że osiągnęli częściową nieśmiertelność mechaniczną. Na większości PBFów, które grałem, raczej osiągnięcie takiego poziomu nie jest możliwe i udaje się to może jednej czy dwóch postaci, a ze względu na znikomą śmiertelność u nas na forum, do tych osób będzie dochodziło stopniowo coraz więcej graczy. Do tego dochodzą inne z tym związane kwestie, typu posiadania mnóstwa kinjutsu, które potrafią łącznie ze sobą tworzyć grube combosy, nie przewidziane wcześniej przez mechanikę, ale powiedzmy że to jeszcze idzie w miarę ograć jakimiś limitami kinjutsu.

Zastanawiam się w związku z tym nad opracowaniem jakiejś formuły, lub zasad, benefitów - nazywajcie to jak chcecie, dla osób, które ewentualnie by chciały "przejść na emeryturę" postacią i rozpocząć rozgrywkę od nowa (na jakimś poziomie) z dodatkowymi benefitami. O tyle o ile na innych forach na których byłem, ich mechanika sprawiała, że łatwo było zaimplementować coś takiego, tak u nas nie mamy ani systemu levelingu (zamiast poziomów i rozdawania pkt za level, dostajemy expa którego bezpośrednio wymieniamy na jakieś rzeczy), wszystkie klany są dostępne więc też nie mamy żadnych "prestiżówek", bijuu i doujutsu dostępne dla każdego, tak samo kinjutsu. Z tymi bijuu to zaraz ktoś powie, że solo gracz nie da rady złapać sobie bijuu i pełna zgoda - na ten moment nikt jeszcze nie próbował, ale fakt jest taki, że Hoshi nigdy nie dawała bloka na to, by po niego nie iść.

Tak więc wracając do problemu - mam z tym dużą zagwozdkę i wiem, że duża część osób została na forum ze względu na jakieś sentymenty dla starych postaci i fabuł, ale może to też dobry moment, by odświeżyć trochę całe forum i zastanowić się nad tym wspólnie? Może jakiś timeskip na forum + reset postaci? Tak naprawdę nie ma złych pomysłow, dawajcie wszystko co uważacie.

A, no i jak przy "evencie" z artefaktami - nie jest powiedziane, że na 100% będzie jakaś nowa gra+ czy, że zabijemy wszystkie postacie. Po prostu chcę poznać odczucia innych, bo może problem/zagadnienie nie istnieje i nie ma co się tym przejmować.
1 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Minako
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: - Długie, brązowe włosy
- Błękitne oczy
- Śniada skóra
- Malowane wzorki na dłoniach
Widoczny ekwipunek: - Kabury na udach
- Ochraniacz na czole
- Rękawice bez palców z blaszkami
- Srebrna odznaka na szyi
Multikonta: Saori

Re: Nowa Gra+

Post autor: Minako »

Udam, że nie widziałam tego posta. Jeśli komuś zachce się robić reset, wielki timeskip albo inny shit, który niby "odświeży" forum, to będę jedną z pierwszych, która na dobre rozstanie się z SW. Jeśli ktoś chce oddać postać i dostać za nią bonusy na nowej, słabszej, to jego wola, ale za żadne skarby nie pozwolę zmieniać tego, co przez tyle lat było tu pielęgnowanie, czyli jedyna i niepowtarzalna fabuła.
0 x
Awatar użytkownika
Shindo
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Aparycja - avatar
- Szara lniana koszula
- Czarne spodnie
- Czarne buty
Widoczny ekwipunek: - Zbroja (czarna)
- Duża torba z tyłu za plecami
GG/Discord: shindo1313
Aktualna postać: Shindo

Post autor: Shindo »

Jezeli juz ktos by chcial wprowadzic NG+ to patrzac na idee mechaniki nalezaloby usunac caly postep postaci przy NG+. W odpowiednim momencie pozwolic graczowi ponowne zdobycie wszystkiego co mial. A co w zamian ? Za kazde NG+ plus jeden do mnoznika PH. To znaczy, ze jak ktos przechodzi gre po raz drugi to kazde zdobyte PH x2, przy trzecim podejsciu x3 etc. Nalezoby jedynie wzynaczyc punkt graniczny w ktorym uznanym, ze ktos "przeszedl gre". Ilosc Ph na jakims poziomie jako pierwsze przychodzi na mysl. Dodatkowo dla takiej postaci moznaby dodac iles punktow do sily chakry za kazde NG+ i zwiekszac bazowo sile atakow przeciwnikow.
0 x
Narrator / Myśli / Mowa KP | PH | BANK Prowadzone Misje:
  1. Eion - Misja D - Gracz nieaktywny
  2. Saito - Misja D - Gracz nieaktywny
  3. Kenji - Misja D - Gracz nieaktywny
  4. Shigemi & Koneko - Wyprawa B
  5. Ayumu - Misja B
Awatar użytkownika
Sugiyama Orochi
Wiek postaci: 30
Ranga: Doko
Krótki wygląd: Przystojny mężczyzna koło trzydziestki, zazwyczaj ubrany w ekstrawaganckie, bogate szaty z motywami kości i florystycznymi, odsłaniającymi jego dobrze zbudowaną klatkę piersiową.
Widoczny ekwipunek: Łańcuch z kusarigamą, rękawica łańcuchowa, torba z ekwipunkiem.
Multikonta: Rin Noboru

Post autor: Sugiyama Orochi »

Totalnie się zgadzam, że przydałaby się jakaś opcja emerytury postaci, by spokojnie mogła np. od 5k PH zostać przeniesiona na status NPCa, jeśli gracz tego zechce, albo dostać jakiś kawałeczek epickiej, finalnej walki w której zginie (i od samego początku wiemy, że zginie - ale będzie to faktycznie coś dużego, mini-event sam w sobie, roznoszący się falami po świecie przedstawionym).

Timeskipu oczywiście na razie imo nie ma sensu, bo nie tak dawno był już jeden i dużo nowości się pojawiło, więc spokojnie rok-dwa można z kolejnymi chyba poczekać.

Natomiast podoba mi się ten pomysł Shindo, że dostaje się od razu mnożnik PH, więc lvlowanie szybciej idzie. Do tego rozważyłbym, hmmm, redukcję wymogów na wybrany (pojedynczy) wspomagacz? I ułatwione zdobycie jakiejś zakazanej techniki?

Ogólnie - pomysł jak najbardziej dobry.
1 x
Avki podrasowane przez Nanę. <3
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator
Ranga: Starszy Kapral
GG/Discord: Boyos#3562
Multikonta: Ario

Post autor: Boyos »

Czyli na ten moment mamy kierunek taki, aby dać mnożnik do PH, "bazowe zwiększenie statystyk" w tym SC, redukcja wymogów na wspomagacz.

Chciałbym, by tez topka się wypowiedziała, bo to w sumie w pierwszej kolejności dla nich byłoby to wprowadzone.

Jednocześnie przypominam, że temat jest w offtopie, a nie pomysłach, bo kwestia jest "rozpoznawana" i nie ma żadnej decyzji, że coś takiego będzie wprowadzane. Stąd zachęcam do zabierania głosu <catcoffe>
1 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Maji Yasu

Post autor: Maji Yasu »

Może i siedzę tutaj dopiero kilka dni, ale i tak z nudów się odezwę :P

Z mojej perspektywy, czy wasze rozwiązanie nie jest nudne? Dawanie mnożników i zmniejszanie wymagań jest po prostu nijakie jak na NG+. Czy nie ciekawiej by było dać takim graczom listę "Umiejętności wrodzone NG+", która zawierałaby wspomagania, nie tylko mechaniczne ale także fabularne, które mogliby wybrać na start? Albo nawet nie jako sztywną listę, ale kilka przykładów i wtedy gracz może zaproponować swój własny pomysł?

Biorąc pod uwagę m&a chodzi mi o takie sytuacje jak start z jakaś specjalną zdolnością, albo jako jinchuuriki, albo jako lider jakieś organizacji. Coś co nie powodowałoby, że nowa gra byłaby taka sama jak poprzednia, tylko szybsza i łatwiejsza, a powinna być po prostu ciekawsza.

Z takich konkretnych pomysłów, gracz może zacząć rozgrywkę stricte jako szpieg i już na start dostaje odpowiednie do tego umiejętności, kontakty, wiedzę etc.
Albo w drugą stronę, gracz zaczyna z zbudowana przez siebie siatką szpiegowską. Można by nawet dać możliwość stworzenia swojego hijutsu, którego nie ma na forum, chociaż to oczywiście wymagałoby całkowicie innego sposobu sprawdzania KP bo już na tym etapie musiałby opisać wszystkie techniki, ale myślę, że dla kogoś kto poświęcił aż tak dużo czasu dla forum, można trochę więcej się napracować, aby go wynagrodzić.
0 x
ODPOWIEDZ

Wróć do „Piszemy o wszystkim!”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość