Jak nie tracić postów: for dummies!
Jak nie tracić postów: for dummies!
Ave!
Zainspirowany tragedią jednego z adminów postanowiłem stworzyć temat, w którym wytłumaczę jak zabezpieczyć się przed utratą postów poświęcając maksymalnie 5 minut życia. Stracimy 5 minut życia, a uratuje to nam pewnie niejednokrotnie wiele minut klepania w klawisze. Jak to osiągnąć? Wystarczy zainstalować na naszą przeglądarkę pewne w pełni bezpieczne rozszerzenie, które zapisuje KAŻDĄ wpisaną wiadomość w KAŻDE pole tekstowe. Czyli działa nie tylko przy odpisach, ale także na czacie, na fb, na emailu i tak dalej.
Jak zainstalować? Cóż, instalacja będzie różnić się w zależności od przeglądarki. Naturalnie Lazarus (bo tak nazywa się rozszerzenie) współpracuje jedynie z przeglądarką Chrome, jednak jest możliwym zainstalować je bez większych problemów na innych - sam używam go na Operze. No to lecimy.
Chrome i Mozilla Firefox:
1. Wchodzimy w >ten link jeżeli korzystamy z Chrome< lub >ten link jeżeli korzystamy z Mozilli Firefox<, który przenosi nas na stronę z rozszerzeniem Lazarus.
2. Klikamy "dodaj do Chrome" lub "dodaj do Firefoksa" i rozpoczyna się proces instalacji rozszerzenia.
3. Po informacji, że rozszerzenie zostało zainstalowane uruchamiamy ponownie przeglądarkę.
Opera:
1. Aby korzystać z Lazarusa na Operze należy najpierw zainstalować rozszerzenie, które pozwala nam instalować rozszerzenia pasujące wyłącznie do przeglądarki Chrome. Znajdziemy je >pod tym linkiem<.
2. Klikamy "Dodaj do Opery" i czekamy, aż rozszerzenie zostanie zainstalowane.
3. Po informacji o zainstalowaniu uruchamiamy ponownie przeglądarkę.
4. Wchodzimy w normalny link jak do rozszerzenia dla Chrome, czyli >tutaj<.
5. Klikamy "Dodaj do Opera" i czekamy, aż rozszerzenie zostanie zainstalowane.
6. Po informacji o ukończonej instalacji rozszerzenia uruchamiamy ponownie przeglądarkę.
No i gotowe. Znakiem, że Lazarus działa jest znaczek (a dokładniej krzyż Ankh, czyli tzw. krzyż egipski) w prawym, górnym rogu dowolnego pola tekstowego, które mamy akurat wybrane. Wyjątkiem jest pasek wyszukiwarki.
Jeżeli rozszerzenie nie działa, a zostało zainstalowane, to warto sprawdzić listę zainstalowanych rozszerzeń i upewnić się, że Lazarus jest włączony - czasami zostaje zainstalowany, ale nie zostaje włączony.
Jak korzystać z Lazarusa?
Sprawa jest banalna. Lazarus zapisuje co kilka sekund nasze pole tekstowe, w którym pracujemy. Jeżeli przestaniemy pracować na parę sekund, to zapisze i będzie trzymał zapisaną treść, a później zapisze kolejną, która zazwyczaj zastępuję poprzednią, jednak czasami zostaje dodana jako osobna. Aby odzyskać utracony tekst czy to przez omyłkowe zamknięcie strony/przeglądarki, czy przez problemy techniczne, to wystarczy kliknąć na właśnie krzyż Ankh (tak, ten znaczek w prawym górnym rogu wybranego pola tekstowego). Wtedy wyświetli się nam lista ostatnich zapisanych treści, które pisaliśmy w TYM polu tekstowym. Więc jeżeli utraciliśmy post, to wystarczy otworzyć puste pole jakbyśmy chcieli pisać od nowa, kliknąć na krzyż, wybrać ostatni zapis i... gotowe! Odzyskaliśmy utracony post. A jeżeli utraciliśmy wiadomość na czacie, to trzeba to samo zrobić w okienku czatu. Warto pamiętać, że Lazarus zapisuje osobno dla okienka czatu i osobno dla pola do odpisów, zatem poprzez okienko czatu nie dotrzemy do zapisanych postów i na odwrót.
W razie czego wszystkie zapisane formy (treści) da się znaleźć w opcjach rozszerzenia, czyli Lazarusa.
Ten łopatologiczny poradnik piszę po to, aby podzielić się własnym spokojem, gdy wywali mi neta/prąd w domu lub zrobię jakąś głupotę i uderzę nogą w reset czy omyłkowo zamknę przeglądarkę albo kartę.
Zainspirowany tragedią jednego z adminów postanowiłem stworzyć temat, w którym wytłumaczę jak zabezpieczyć się przed utratą postów poświęcając maksymalnie 5 minut życia. Stracimy 5 minut życia, a uratuje to nam pewnie niejednokrotnie wiele minut klepania w klawisze. Jak to osiągnąć? Wystarczy zainstalować na naszą przeglądarkę pewne w pełni bezpieczne rozszerzenie, które zapisuje KAŻDĄ wpisaną wiadomość w KAŻDE pole tekstowe. Czyli działa nie tylko przy odpisach, ale także na czacie, na fb, na emailu i tak dalej.
Jak zainstalować? Cóż, instalacja będzie różnić się w zależności od przeglądarki. Naturalnie Lazarus (bo tak nazywa się rozszerzenie) współpracuje jedynie z przeglądarką Chrome, jednak jest możliwym zainstalować je bez większych problemów na innych - sam używam go na Operze. No to lecimy.
Chrome i Mozilla Firefox:
1. Wchodzimy w >ten link jeżeli korzystamy z Chrome< lub >ten link jeżeli korzystamy z Mozilli Firefox<, który przenosi nas na stronę z rozszerzeniem Lazarus.
2. Klikamy "dodaj do Chrome" lub "dodaj do Firefoksa" i rozpoczyna się proces instalacji rozszerzenia.
3. Po informacji, że rozszerzenie zostało zainstalowane uruchamiamy ponownie przeglądarkę.
Opera:
1. Aby korzystać z Lazarusa na Operze należy najpierw zainstalować rozszerzenie, które pozwala nam instalować rozszerzenia pasujące wyłącznie do przeglądarki Chrome. Znajdziemy je >pod tym linkiem<.
2. Klikamy "Dodaj do Opery" i czekamy, aż rozszerzenie zostanie zainstalowane.
3. Po informacji o zainstalowaniu uruchamiamy ponownie przeglądarkę.
4. Wchodzimy w normalny link jak do rozszerzenia dla Chrome, czyli >tutaj<.
5. Klikamy "Dodaj do Opera" i czekamy, aż rozszerzenie zostanie zainstalowane.
6. Po informacji o ukończonej instalacji rozszerzenia uruchamiamy ponownie przeglądarkę.
No i gotowe. Znakiem, że Lazarus działa jest znaczek (a dokładniej krzyż Ankh, czyli tzw. krzyż egipski) w prawym, górnym rogu dowolnego pola tekstowego, które mamy akurat wybrane. Wyjątkiem jest pasek wyszukiwarki.
Jeżeli rozszerzenie nie działa, a zostało zainstalowane, to warto sprawdzić listę zainstalowanych rozszerzeń i upewnić się, że Lazarus jest włączony - czasami zostaje zainstalowany, ale nie zostaje włączony.
Jak korzystać z Lazarusa?
Sprawa jest banalna. Lazarus zapisuje co kilka sekund nasze pole tekstowe, w którym pracujemy. Jeżeli przestaniemy pracować na parę sekund, to zapisze i będzie trzymał zapisaną treść, a później zapisze kolejną, która zazwyczaj zastępuję poprzednią, jednak czasami zostaje dodana jako osobna. Aby odzyskać utracony tekst czy to przez omyłkowe zamknięcie strony/przeglądarki, czy przez problemy techniczne, to wystarczy kliknąć na właśnie krzyż Ankh (tak, ten znaczek w prawym górnym rogu wybranego pola tekstowego). Wtedy wyświetli się nam lista ostatnich zapisanych treści, które pisaliśmy w TYM polu tekstowym. Więc jeżeli utraciliśmy post, to wystarczy otworzyć puste pole jakbyśmy chcieli pisać od nowa, kliknąć na krzyż, wybrać ostatni zapis i... gotowe! Odzyskaliśmy utracony post. A jeżeli utraciliśmy wiadomość na czacie, to trzeba to samo zrobić w okienku czatu. Warto pamiętać, że Lazarus zapisuje osobno dla okienka czatu i osobno dla pola do odpisów, zatem poprzez okienko czatu nie dotrzemy do zapisanych postów i na odwrót.
W razie czego wszystkie zapisane formy (treści) da się znaleźć w opcjach rozszerzenia, czyli Lazarusa.
Ten łopatologiczny poradnik piszę po to, aby podzielić się własnym spokojem, gdy wywali mi neta/prąd w domu lub zrobię jakąś głupotę i uderzę nogą w reset czy omyłkowo zamknę przeglądarkę albo kartę.
0 x
Re: Jak nie tracić postów: for dummies!
Ciekawe rozwiązanie. Na innym forum spotkałem się z rozwiązaniami natury złożonej. Ktoś yntelygentny dostosował pola tekstowe forum, aby po odświeżeniu czy właśnie crashu przeglądarki automatycznie wczytywaly tekst. Nie pamiętam jak to było z samoistnym wyłączeniem peceta. W każdym razie była to genialna opcja.
Osobiście korzystam z dysku Google i tam działam w swej twórczości na dokumentach. Pozdrawiam, forumowicz Toshio.
Osobiście korzystam z dysku Google i tam działam w swej twórczości na dokumentach. Pozdrawiam, forumowicz Toshio.
0 x
- Ichirou
- Wiek postaci: 35
- Ranga: Seinin
- Krótki wygląd: Chodzące piękno.
- Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=320
- Hayami Akodo
- Wiek postaci: 26
- Ranga: Samuraj
- Krótki wygląd: https://imgur.com/a/9wDbR
- po lewej stronie aktualne ubranie Hayamiego,
plus kremowy płaszcz i czarne rękawiczki bez palców
- długa blizna na piersi po pojedynku z Megumi Ishidą
- blizna na prawej nodze po walce pod Murem - Widoczny ekwipunek: - włócznia yari
- katana
- plecak - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=4011
- Multikonta: brak
- Aktualna postać: Hayami Akodo
Słyszałam, przetestuję po południu i podzielę się wrażeniami. Wreszcie przestanie mi usuwać materiały dla Neko i odpisy z sesji gmailowych <33
Toshio - dysk google jest dobry, ale nie najlepszy, u mnie nie zapisywał wszystkiego.
Użyszkodniczka Hayami
Toshio - dysk google jest dobry, ale nie najlepszy, u mnie nie zapisywał wszystkiego.
Użyszkodniczka Hayami
0 x
Niestety ten Add-on nie współgra z najnowszym Firefox Quantum, który bije swojego poprzednia o głowę 

0 x
- Yasuo
- Wiek postaci: 28
- Ranga: Kosho
- Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
- Link do KP: viewtopic.php?p=55892#p55892
- GG/Discord: .iwaru
- Multikonta: Tenshi
A ja będę sceptyczny i zapytam wprost.
Sama opcja jest świetna, ale póki co wolę do tego podejść z głową i dlatego pokornie zapytuję.
- Czy ten Add-on zapisuje dane (treści z pól) na naszym PCecie czy jest to przechowywane w chmurze?
- Czy twórca tego cudeńka może mieć dostęp do tego co zapisujemy?
- Czy to działa też na pole z hasłem (pole typu "PASSWORD" - jak ktoś zna HTML'a to powinien wiedzieć o co biega, ale dla niewtajemniczonych: to takie pole gdzie się pojawiają gwiazdki/kropki zamiast liter)?
- Niektóre serwisy udostępniają tzw. odkrycie hasła. Wtedy wpisując hasło nie pojawiają się kropki/gwiazdki, ale litery. Czy w takim wypadku ta aplikacja też to zapisze?
- Czy da się zrobić wyjątek? W sensie, że określić, że na danej stronie (np. ipko.pl) treści nie będą zapisywane?
Sama opcja jest świetna, ale póki co wolę do tego podejść z głową i dlatego pokornie zapytuję.
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -
Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
"Myśli"
Prowadzone Misje: -
Wzór Misji:
[/list][/fieldset]
[/quote][/code]
Też się spotkałem z tym co Toshio i mówiąc szczerze jest to bardzo fajna opcja. Może nawet lepsza niż ta Raya, bo nie trzeba nic ustawiać - wystarczy, że administracja to zrobi.
Ręki sobie uciąć nie dam. Wolałbym by zerknął na to ktoś ogarnięty (Demon albo Defcio), ale możliwe że to nawet będzie to.
Ręki sobie uciąć nie dam. Wolałbym by zerknął na to ktoś ogarnięty (Demon albo Defcio), ale możliwe że to nawet będzie to.
0 x
Racja, istnieje taki addon, ale to już sprawa dla adminów i uderzanie w temat z pomysłami, a tam nie mam zamiaru zaglądać, bo to pustynia z gównoburzami. I rzeczywiście jest lepszy, bo nie wymaga od nas niczego, ale jednak nie mamy tego wszędzie - czyli działa tylko na pola do odpisów, do postów.
Yasuo:
1. Z tego co rozumiem, a nie sprawdzałem tego zbytnio, to zapisuje tekst jak cookies - czyli na kompie. Nie potwierdzam tego info, ale... no na takie rozszerzenie ktoś zrobiłby serwer, z którym należałoby się łączyć, by zapisywało? Wątpię, bo zapisuje również wtedy, gdy stracimy połączenie z internetem. Zatem stawiam na to, że zapisy są na PC.
2. Teoretycznie nie, ale byle twórca gry może mieć dostęp do naszych dokumentów i tak dalej. Wątpię jednak, aby zapisywane formy zostawały jakkolwiek zużytkowane inaczej, bo to masa tekstu z setek tysięcy komputerów. I to nie tylko tekstów z emaili, ale z wszystkiego. Ciężko byłoby to przebrać. Ogólnie - wątpię.
3. Nie działa to na pola do haseł, ale w opcjach Lazarusa jest opcja, by zapisywał również hasła. Da się to włączyć, a domyślnie jest wyłączone.
4. Nie testowałem, nie zapisuję Lazarusem haseł, ale prawdopodobnie tak. Tak, jak zapisuje przeglądarka, chociaż pojawiają się gwiazdki.
5. Tak, da się. W opcjach Lazarusa jest pole "Disabled sites", w które możemy wpisać strony, na których nie chcemy, by Lazarus działał.
A co do Firefox Quantum - to wersja eksperymentalna przeglądarki, a nie stabilna. Z tego co się orientuję. Tak samo z tą drugą Operą. Pisałem o trzech podstawowych przeglądarkach, chociaż pewnie i na Quantum dałoby się jakoś to zainstalować.
Pozdrawiam, forumowicz Rejeł!
Yasuo:
1. Z tego co rozumiem, a nie sprawdzałem tego zbytnio, to zapisuje tekst jak cookies - czyli na kompie. Nie potwierdzam tego info, ale... no na takie rozszerzenie ktoś zrobiłby serwer, z którym należałoby się łączyć, by zapisywało? Wątpię, bo zapisuje również wtedy, gdy stracimy połączenie z internetem. Zatem stawiam na to, że zapisy są na PC.
2. Teoretycznie nie, ale byle twórca gry może mieć dostęp do naszych dokumentów i tak dalej. Wątpię jednak, aby zapisywane formy zostawały jakkolwiek zużytkowane inaczej, bo to masa tekstu z setek tysięcy komputerów. I to nie tylko tekstów z emaili, ale z wszystkiego. Ciężko byłoby to przebrać. Ogólnie - wątpię.
3. Nie działa to na pola do haseł, ale w opcjach Lazarusa jest opcja, by zapisywał również hasła. Da się to włączyć, a domyślnie jest wyłączone.
4. Nie testowałem, nie zapisuję Lazarusem haseł, ale prawdopodobnie tak. Tak, jak zapisuje przeglądarka, chociaż pojawiają się gwiazdki.
5. Tak, da się. W opcjach Lazarusa jest pole "Disabled sites", w które możemy wpisać strony, na których nie chcemy, by Lazarus działał.
A co do Firefox Quantum - to wersja eksperymentalna przeglądarki, a nie stabilna. Z tego co się orientuję. Tak samo z tą drugą Operą. Pisałem o trzech podstawowych przeglądarkach, chociaż pewnie i na Quantum dałoby się jakoś to zainstalować.
Pozdrawiam, forumowicz Rejeł!
0 x
- Shikarui
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 24
- Ranga: Sentoki | Lotka
- Krótki wygląd: - Czarne, długie włosy; w jednym paśmie opadającym na prawą pierś ma wplecione kolorowe, drewniane koraliki
- Lewe oko w kolorze lawendy
- Na prawym oku nosi opaskę
- Średniego wzrostu - Widoczny ekwipunek: Łuk, kołczan ze strzałami, zbroja, płaszcz, torba na tyłku, kabura na prawym udzie, wakizashi przy lewym boku i za plecami na poziomie pasa, średni zwój, mały zwój przy kaburze,
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=73144#p73144
- GG/Discord: Angel Sanada#9776
- Multikonta: Koala
Linki nie działajo, halo :/
0 x

• • •
Fine.
Let me be Your villain.
- Hayami Akodo
- Wiek postaci: 26
- Ranga: Samuraj
- Krótki wygląd: https://imgur.com/a/9wDbR
- po lewej stronie aktualne ubranie Hayamiego,
plus kremowy płaszcz i czarne rękawiczki bez palców
- długa blizna na piersi po pojedynku z Megumi Ishidą
- blizna na prawej nodze po walce pod Murem - Widoczny ekwipunek: - włócznia yari
- katana
- plecak - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=4011
- Multikonta: brak
- Aktualna postać: Hayami Akodo
Które linki?
U mnie wszystkie linki Rejeła działają bez zarzutu, a sam addon ratuje mi skutecznie życie i studenta, i gracza. <3 *ma w pamięci zgrozę, kiedy laptop postanowił się wyłączyć i wywalić radośnie 90% maila do wykładowczyni*

0 x
Pojawił się problem, gdyż Chrome usunęło ze swoich rozszerzeń Lazarusa - jeżeli ktoś go ma, to będzie działał, ale nikt nowy go nie zainstaluje. Zatem użytkownicy Chrome i Opery zostali bez Lazarusa (przynajmniej tymczasowo). Poczekam i poszukam alternatywy. Jak nie znajdę, to dam znać. Na razie nie edytuję niczego.
0 x
- Asaka
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 27
- Ranga: Sentoki
- Krótki wygląd: Białowłosa, złotooka, niewysoka
- Widoczny ekwipunek: Kabury na broń na udach; duża torba na pośladkach; bransoletka na prawym nadgarstku; obrączka na palcu; wielki wachlarz na plecach
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=5564
- Aktualna postać: Airan
Że tak odkopię temat, bo może komuś się przyda.
- Dla Chrome i Opery jest alternatywa (instaluje się tak samo jak w podanej instrukcji z pierwszego posta): Typio Form Recovery link. Sama od dawna używam na Operze i mogę potwierdzić, że działa. W Operze najpierw trzeba zainstalować rozszerzenie do używania wtyczek z Chrome: link
- Co do Firefoxa - widzę, że jest takie coś, ale nie używałam, nie mam nawet Firefoxa, więc nie jestem w stanie potwierdzić link
0 x
赤 · 水 · 晶

· · ·
seasons don't fear the reaper
nor do the wind, the sun or the rain

· · ·
seasons don't fear the reaper
nor do the wind, the sun or the rain
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości