Akurat Mikoto była pierwszą osobą, która zwróciła uwagę na to, że przeszkadzają jej 3 takie same wizerunki i wywołała problem na cb, tak i mój temat tyczy się głównie tej sytuacji xD i to potwierdzi Asaka i Misae. Więc ciężko powiedzieć teraz, o co dokładnie chodzi.
Shins - wpadłeś w skrajność, gdybyś przeczytał dyskusję widziałbyś, w którym kierunku ona powędrowała. Nie wiem też skąd pomysł o przeglądaniu wszystkich avatarów. A co do komentarza z bolącą głową to już ty wiesz, co
Nie widzę problemu, żeby zrobić dopisek dodatkowo, że w przypadku, kiedy ktoś wcześniej miał dany wizerunek, ale nie wiedział, jak postać się nazywa, to w razie pojawienia się na nią rezerwacji i drugiej identycznej postaci pierwszeństwo ma osoba, która go miała. To skrajna sytuacja dość.
0 x
Love, don't get in the way
Of this game I was born to play
Your feelings, they can't have a say
In this game you're either hunter or prey.
Krótki wygląd: - czarne włosy, ciemne oczy - wyraźnie zarysowana szczęka, ostre rysy twarzy - delikatne blizny na przedramionach i rękach - przeciętny wzrost, docięta sylwetka
Widoczny ekwipunek: - ochraniacz na czoło z emblematem klanu - skórzana kamizelka shinobi - kabury na broń na lewym i prawym biodrze - torba z ekwipunkiem na lewym pośladku - lekka zbroja
Moim zdaniem ten pomysł wcale nie rozwiązuje problemu, tylko go zaczyna stwarzać.
To przyszło mi jako pierwsze do głowy. Szczególnie w odniesieniu do nowych użytkowników - dochodzi im kolejny temat do zapoznania się i kontrolowania.
No ja pamiętam, że też mnie trochu irytowało jak swego czasu ktoś miał tę samą postać na avku co ja (jeszcze za czasów Izanagiego), chociaż sobie zaklepałem ją w temacie, ale tak na dobrą sprawę nie mają takie obostrzenia sensu - jedyne co, to najwyżej żeby dokładnie ten sam art 1:1 nie był użyty, bo wtedy jest to mylące strasznie dla reszty użytkowników.
Jestem na nie, ponieważ:
a) Stwarza to dodatkowe problemy nowym użytkownikom zwłaszcza
b) Niektóre klany mogą mieć tak specyficzne cechy wyglądu, że znalezienie avka niebędącego zarezerwowanym wizerunkiem będzie graniczyć z cudem (vide np. Hoshigaki)
Wiążący jest opis postaci mimo wszystko i tego powinniśmy się trzymać. Chyba, że wywalamy w ogóle opis ubioru i wyglądu, bo po co go dublować z avatarem?
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
Można zrobić jeszcze inaczej, zostaje rezerwacja wizerunku, ale dajmy szanse aby osoba, która z jakiś przyczyn chce tą samą postać (np. przez konkretny wygląd narzucony przez klan) po ludzku musiała zwrócić się do osoby, która posiada już ten wizerunek i się dogadali. Może się okazać, że osoba, która chce skorzystać z tej samej postaci wybierze takie avatary, że nie będzie problemu z myleniem się ludzi na SB, a z drugiej jeżeli będzie to dokładnie ten sam wizerunek to lepiej aby wcześniej wyszło i można było to przegadać aby uniknąć spotkania z kimś "kropka w kropkę" jak my.
Krótki wygląd: - czarne włosy, ciemne oczy - wyraźnie zarysowana szczęka, ostre rysy twarzy - delikatne blizny na przedramionach i rękach - przeciętny wzrost, docięta sylwetka
Widoczny ekwipunek: - ochraniacz na czoło z emblematem klanu - skórzana kamizelka shinobi - kabury na broń na lewym i prawym biodrze - torba z ekwipunkiem na lewym pośladku - lekka zbroja
Misae, do tego nie potrzeba żadnej zmiany. Wystarczy napisać do takiej osoby prywatnie z prośbą o zmianę "wizerunku" jeżeli chodzi o ten sam avatar. Ba, można tak zrobić nawet jeżeli chodzi o tą samą postać (ale inny avatarek), ale nie zmuszajmy wszystkich do śledzenia tego wątku. Szczególnie gdy tak wiele osób tego nie chce.
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
Bardziej chodzi mi o to, aby osoba, która była pierwsza miała możliwość powiedzieć, że jej się nie podoba klon, a teraz nie może sobie rościć żadnego prawa bo temat jest czysto informacyjny. Może sobie chodzić sto osób o tym samym wyglądzie i osoba, która jako pierwsza się starała i powiedzmy budowała KP na konkretnym bohaterze może czuć się niekomfortowo z tym, że są inni mający ten sam wizerunek, a nawet jeśli powie, że prosiłby o zmianę to usłyszy "to temat czysto informacyjny, nie mam obowiązku zmieniać".
Krótki wygląd: - Czarne, długie włosy; w jednym paśmie opadającym na prawą pierś ma wplecione kolorowe, drewniane koraliki - Lewe oko w kolorze lawendy - Na prawym oku nosi opaskę - Średniego wzrostu
Widoczny ekwipunek: Łuk, kołczan ze strzałami, zbroja, płaszcz, torba na tyłku, kabura na prawym udzie, wakizashi przy lewym boku i za plecami na poziomie pasa, średni zwój, mały zwój przy kaburze,
Propozycja Misae jest najsensowniejsza, jeżeli to powoduje taki problem, to osoba, która jako pierwsza złożyła rezerwację wizerunku, niech będzie mogła nim "rozporządzać".
Nie jest wcale najsensowniejsza, bo to jest właśnie pierwotny pomysł. W pierwotnym pomyśle zapewne osoba która zarezerwowała 'charakter', mogłaby komuś udostępnić wizerunek. I tego chce właśnie Misae. Tak przynajmniej wynika to z tego:
Ten pomysł to jest problem - bo obecnie nie ma go. Nikt nie ma przecież dwóch takich samych wizualizacji o które się tak prujecie. Intepretacje charakterów są na prawdę różne - jedne bardziej, drugie mniej udane. Ten pomysł to wdrożenie na siłe czegoś na problem który nigdy nie wystąpił, bo nigdy nie było stu osób o tym samym wyglądzie. Ani dwóch.
Ponadto kłóci się to z tym czym jest karta postaci. Przypominam, że to ona jest najważniejsza. Ona nie wizualizacja która daje tylko podgląd. To czy ktoś ma jakieś kropki, blizny, itd. powinna znaleźć odzwierciedlenie w karcie postaci, a nie na wizualizacji. Wracamy też do problemu co jak ktoś zarezerwuje dość rzadkie 'charaktery', typu przedstawiciela Kakuzu, albo Hoshigaki lub Hoozuki.
Podsumowując bo zaczynam się denerwować, podtrzymuje rękami i nogami zdanie poniższych osób:
I kluczowe:
Bo skoro taki problem nigdy nie wystąpił i wystąpi to na pewno będzie odmowa, prawda?
I na koniec wymiksowuje się z tej dyskusji. Napisałem co mi leżało na wątrobie. Ja na pewno się do tego nie będę stosował. Moja postać ma 13 lat i jeszcze wielokrotnie będzie ten avatar się zmieniał.
Edit. Od Juna mam informacje, że jednak problem wystąpił. O ile nie wiem jak to wyglądało przy Asace (każda z dziewczyn widzę, że ma inny avatar i jakoś się dogadały) to przy Ame ten wprost napisał, że to dla niego nie problem. Więc dogadać w razie czego się można. BYE!