Wizerunek postaci i rezerwacja

Awatar użytkownika
Kaiho
Martwa postać
Wiek postaci: 18
Ranga: Doko
Krótki wygląd: - Inuzukowe, zielone ślepia
- Cienka, pionowa blizna na lewym oku
- Proste, długie włosy, część zapleciona w warkoczyki
- Niski
GG/Discord: Angel Sanada #9776
Multikonta: Koala, Yugen
Aktualna postać: Yugen

Re: Wizerunek postaci i rezerwacja

Post autor: Kaiho »

Akurat Mikoto była pierwszą osobą, która zwróciła uwagę na to, że przeszkadzają jej 3 takie same wizerunki i wywołała problem na cb, tak i mój temat tyczy się głównie tej sytuacji xD i to potwierdzi Asaka i Misae. Więc ciężko powiedzieć teraz, o co dokładnie chodzi.

Shins - wpadłeś w skrajność, gdybyś przeczytał dyskusję widziałbyś, w którym kierunku ona powędrowała. Nie wiem też skąd pomysł o przeglądaniu wszystkich avatarów. A co do komentarza z bolącą głową to już ty wiesz, co <catpolice>

Nie widzę problemu, żeby zrobić dopisek dodatkowo, że w przypadku, kiedy ktoś wcześniej miał dany wizerunek, ale nie wiedział, jak postać się nazywa, to w razie pojawienia się na nią rezerwacji i drugiej identycznej postaci pierwszeństwo ma osoba, która go miała. To skrajna sytuacja dość.
0 x
Obrazek
Love, don't get in the way
Of this game I was born to play
Your feelings, they can't have a say
In this game you're either hunter or prey.

phbankgłosa to cały art od Kaisy ♥
Awatar użytkownika
Azuma
Ranga: Kogō
Krótki wygląd: - czarne włosy, ciemne oczy
- wyraźnie zarysowana szczęka, ostre rysy twarzy
- delikatne blizny na przedramionach i rękach
- przeciętny wzrost, docięta sylwetka
Widoczny ekwipunek: - ochraniacz na czoło z emblematem klanu
- skórzana kamizelka shinobi
- kabury na broń na lewym i prawym biodrze
- torba z ekwipunkiem na lewym pośladku
- lekka zbroja

Post autor: Azuma »

Moim zdaniem ten pomysł wcale nie rozwiązuje problemu, tylko go zaczyna stwarzać.
To przyszło mi jako pierwsze do głowy. Szczególnie w odniesieniu do nowych użytkowników - dochodzi im kolejny temat do zapoznania się i kontrolowania.
0 x
Awatar użytkownika
BeeBee-Hachi
GG/Discord: Kubalus#9713
Multikonta: Tetsuro/Zankoku

Post autor: BeeBee-Hachi »

No ja pamiętam, że też mnie trochu irytowało jak swego czasu ktoś miał tę samą postać na avku co ja (jeszcze za czasów Izanagiego), chociaż sobie zaklepałem ją w temacie, ale tak na dobrą sprawę nie mają takie obostrzenia sensu - jedyne co, to najwyżej żeby dokładnie ten sam art 1:1 nie był użyty, bo wtedy jest to mylące strasznie dla reszty użytkowników.

Jestem na nie, ponieważ:
a) Stwarza to dodatkowe problemy nowym użytkownikom zwłaszcza
b) Niektóre klany mogą mieć tak specyficzne cechy wyglądu, że znalezienie avka niebędącego zarezerwowanym wizerunkiem będzie graniczyć z cudem (vide np. Hoshigaki)

Wiążący jest opis postaci mimo wszystko i tego powinniśmy się trzymać. Chyba, że wywalamy w ogóle opis ubioru i wyglądu, bo po co go dublować z avatarem?
0 x
Awatar użytkownika
Misae
Wiek postaci: 28
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
GG/Discord: Misae#1695

Post autor: Misae »

Można zrobić jeszcze inaczej, zostaje rezerwacja wizerunku, ale dajmy szanse aby osoba, która z jakiś przyczyn chce tą samą postać (np. przez konkretny wygląd narzucony przez klan) po ludzku musiała zwrócić się do osoby, która posiada już ten wizerunek i się dogadali. Może się okazać, że osoba, która chce skorzystać z tej samej postaci wybierze takie avatary, że nie będzie problemu z myleniem się ludzi na SB, a z drugiej jeżeli będzie to dokładnie ten sam wizerunek to lepiej aby wcześniej wyszło i można było to przegadać aby uniknąć spotkania z kimś "kropka w kropkę" jak my.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Azuma
- lekka zbroja

Misae, do tego nie potrzeba żadnej zmiany. Wystarczy napisać do takiej osoby prywatnie z prośbą o zmianę "wizerunku" jeżeli chodzi o ten sam avatar. Ba, można tak zrobić nawet jeżeli chodzi o tą samą postać (ale inny avatarek), ale nie zmuszajmy wszystkich do śledzenia tego wątku. Szczególnie gdy tak wiele osób tego nie chce.
0 x
Awatar użytkownika
Misae
Wiek postaci: 28
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
GG/Discord: Misae#1695

Post autor: Misae »

Bardziej chodzi mi o to, aby osoba, która była pierwsza miała możliwość powiedzieć, że jej się nie podoba klon, a teraz nie może sobie rościć żadnego prawa bo temat jest czysto informacyjny. Może sobie chodzić sto osób o tym samym wyglądzie i osoba, która jako pierwsza się starała i powiedzmy budowała KP na konkretnym bohaterze może czuć się niekomfortowo z tym, że są inni mający ten sam wizerunek, a nawet jeśli powie, że prosiłby o zmianę to usłyszy "to temat czysto informacyjny, nie mam obowiązku zmieniać".
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Shikarui
Postać porzucona
Wiek postaci: 24
Ranga: Sentoki | Lotka
Krótki wygląd: - Czarne, długie włosy; w jednym paśmie opadającym na prawą pierś ma wplecione kolorowe, drewniane koraliki
- Lewe oko w kolorze lawendy
- Na prawym oku nosi opaskę
- Średniego wzrostu
Widoczny ekwipunek: Łuk, kołczan ze strzałami, zbroja, płaszcz, torba na tyłku, kabura na prawym udzie, wakizashi przy lewym boku i za plecami na poziomie pasa, średni zwój, mały zwój przy kaburze,
GG/Discord: Angel Sanada#9776
Multikonta: Koala

Post autor: Shikarui »

Zgadzam się z Misae i jej propozycją
0 x
Obrazek

Fine.
Let me be Your villain.
Awatar użytkownika
Ao
Postać porzucona
Wiek postaci: 16
Ranga: Samuraj
Krótki wygląd: Wysoki, szczupły, dobrze zbudowany, przystojny brunet o niebieskich oczach, ubrany w ciemnogranatowe kimono.
Widoczny ekwipunek: Wakizashi przy pasie.
GG/Discord: Aka#1339
Multikonta: Akio Maji, Doge

Post autor: Ao »

Propozycja Misae jest najsensowniejsza, jeżeli to powoduje taki problem, to osoba, która jako pierwsza złożyła rezerwację wizerunku, niech będzie mogła nim "rozporządzać".
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Azuma
- lekka zbroja

Nie jest wcale najsensowniejsza, bo to jest właśnie pierwotny pomysł. W pierwotnym pomyśle zapewne osoba która zarezerwowała 'charakter', mogłaby komuś udostępnić wizerunek. I tego chce właśnie Misae. Tak przynajmniej wynika to z tego:
Ten pomysł to jest problem - bo obecnie nie ma go. Nikt nie ma przecież dwóch takich samych wizualizacji o które się tak prujecie. Intepretacje charakterów są na prawdę różne - jedne bardziej, drugie mniej udane. Ten pomysł to wdrożenie na siłe czegoś na problem który nigdy nie wystąpił, bo nigdy nie było stu osób o tym samym wyglądzie. Ani dwóch.

Ponadto kłóci się to z tym czym jest karta postaci. Przypominam, że to ona jest najważniejsza. Ona nie wizualizacja która daje tylko podgląd. To czy ktoś ma jakieś kropki, blizny, itd. powinna znaleźć odzwierciedlenie w karcie postaci, a nie na wizualizacji. Wracamy też do problemu co jak ktoś zarezerwuje dość rzadkie 'charaktery', typu przedstawiciela Kakuzu, albo Hoshigaki lub Hoozuki.

Podsumowując bo zaczynam się denerwować, podtrzymuje rękami i nogami zdanie poniższych osób:
I kluczowe:
Bo skoro taki problem nigdy nie wystąpił i wystąpi to na pewno będzie odmowa, prawda?

I na koniec wymiksowuje się z tej dyskusji. Napisałem co mi leżało na wątrobie. Ja na pewno się do tego nie będę stosował. Moja postać ma 13 lat i jeszcze wielokrotnie będzie ten avatar się zmieniał.

Edit. Od Juna mam informacje, że jednak problem wystąpił. O ile nie wiem jak to wyglądało przy Asace (każda z dziewczyn widzę, że ma inny avatar i jakoś się dogadały) to przy Ame ten wprost napisał, że to dla niego nie problem. Więc dogadać w razie czego się można. BYE!
0 x
Awatar użytkownika
Support nr 5
Support
GG/Discord: Mashi#6385

Post autor: Support nr 5 »

0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości