Fabularne realia problemów kilka...

Kakita Asagi

Fabularne realia problemów kilka...

Post autor: Kakita Asagi »

Problem
Szanowna Administracjo, Szanowni Koledzy, Marszałku i Wysoka Izbo - problem jest! Otóż, w regulaminie forum, znanym wszystkim, jest taki punkt 5. podpunkt a) i b) - przypomnę:
Niestety, ale przeglądając niektóre tematy znalazłem lodówki, kuchenki elektryczne i inny szmelc AGD działający na prąd (już nie będę pisał gdzie i palcem wskazywał, bo nie o to chodzi)...

Rozwiązanie
Moim zdaniem, problemem jest to, że ów punkt regulaminu "znika" na tle całej "ustawy" toteż proponowałbym zapisać go w "Ogłoszeniach" na górze strony - to ułatwi utrzymanie realiów...

Rozwiązanie alternatywne:
Sytuacja ta wynika bezpośrednie z tego, co obecnie mamy w mandze: obok shinobi są laptopy i telefony komórkowe, więc może po prostu zrobić ten cywilizacyjny skok (może nie to co w obecnym spin off'ie, ale serii pierwszej) co ułatwi grę osobą nie znającym realiów średniowiecznej Japonii (bo nie ukrywam i mnie się trudniej niektórej akcje odgrywa ;), chociażby myślenie jak podgrzać zupę, albo jaki strój ma postać ;) )

Dodatkowe uwagi
Tak, wiem jestem menda, ale po prostu - wolałbym by fabuła była jednolita dla wszystkich. Moja postać pije sobie sake w knajpie z powiedzmy środkowego/późnego Edo (co już nagina nieco średniowiecze), a inne postacie mają prąd, gaz oraz inne intrygujące akcesoria, które mogą prowadzić do pewnych rozbieżności w rozumieniu świata ;)

Pozdrawiam :)
0 x
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać
Wiek postaci: 28
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Popatrz na Avatar, a po szczegóły zapraszam do mojej KP <3
Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach
Multikonta: Brak

Re: Fabularne realia problemów kilka...

Post autor: Reika »

Loooool~! Serio lodówki i elektryczność? XD No to teraz ładnie wychodzi, kto sobie odpuścił regulamin :3 Oczywiście zgadzam się z Asagim, że trzeba rozwiązać jakoś ten problem, ale jak? Osobiście wolałabym, żeby jakieś zaczątki elektryczności były, czyli lodówki, kuchenki, ciepła woda, żeby ułatwić nieco egzystencję. No ale decyzja należy do administracji :3
0 x
Kaien

Post autor: Kaien »

Popieram Asagiego i Reike. Powinna byc elektryczność 'początkowa' i rozwój pozwalajacy na lodowki, grzałki i inne pierdoly do gotowania czy cieplej wody. O by latwiej bylo sie wczuc.
0 x
Rinsari

Post autor: Rinsari »

Moim zdaniem nie powinniśmy zmieniać regulaminu i fabuły dlatego, że gracze jej nie przestrzegają. Lepszym rozwiązaniem jest pilnowanie tego i dodanie tego w ogłoszeniach. A przecież wystarczy odrobina pomysłowości, żeby ubarwić fabułę różnymi rozwiązaniami odpowiednimi do tych czasów. Na wprowadzeniu elektroniki ucierpi klimat forum.
0 x
Kakizashi

Post autor: Kakizashi »

Poziom rozwoju technologii w różnych miejscach na świecie jest inny. Jednak biorąc pod uwagę, że jesteśmy w epoce przed wioskami, raczej takich udogodnień nie uświadczymy. W końcu to mowa o cofce przynajmniej 100 lat wstecz.
0 x
Shikako

Post autor: Shikako »

Tu się zgadzam, po prostu przyjąć realia takie jak były w Naruto w Konoha w pierwszej serii.
Mam na myśli wyposażenie kuchni czyli lodówki, kuchenki gazowe/elektryczne grzałki do wody, zlewy a w łazience sprawne prysznice czy kanalizacja czy oświetlenie nie wymagające lamp oliwnych czy świeczek...
Nawet mając blade pojecie o realiach i tak niezbyt wygodnie się wpasować w klimat a tak przynajmniej wygodniej miec kuchnie czy łazienkę....

Ja znalazłam spożywczak i "Żabkę" a także mleko w kartonie oraz owoce cytrusowe podobno dostępne jedynie w Antai ( zepsułyby się zanim przeżyłyby podróż do innych krain)

Ale mnie by się przydało nieco uściślenie nieco realiów.
0 x
Kakita Asagi

Post autor: Kakita Asagi »

"Żabka 5 minut" i produkty popakowane w reklamówki wymiatają...

Dobra, a poważnie - nie chcę nikomu ujmować, ale... NIkt tutaj z obecnych nie jest w stanie grać w realiach głębokiej feudalizmu rodem z dalekiego wschodu i to ze mną włącznie - a to dlatego, że do konkretnych wyobrażeń przyzwyczaiła nas ta manga.
Dlatego proponuję zmianę pt. realia jak pierwsza seria Naruto, gdzie aparat robił duże BUM i się go kadrowało pół godziny i gdzie była ta nieszczęsna lodówka (która wcale taka prosta nie jest ;) ) - na poparcie powiem, że to już i tak się na forum dzieje i to nawet w misjach za PH...
0 x
Kakizashi

Post autor: Kakizashi »

^ jak wyżej. Rozsądnie to brzmi. Żadnych ajpadów i innych śmieci z Media Marketu.
0 x
Teien

Post autor: Teien »

Amm... Lodówka, mikrofalówka itp. No tak to ma wielki wkład w fabułę, przecież idziemy walczyć mają w kieszeniach bombę wykonaną z mikrofali itp. Na moje oko, chyba wszyscy na forum mają na tyle rozsądku, by zawrzeć sobie coś odpowiedniego w domu/misji/wyprawie/fabule itp, by nie zaburzyło to zbytnio realiów forum. Po prostu piszcie z głową, a jakby ktoś sobie nagle wymyślił telefon, który wpłynąłby na coś znacząco to przecież można akcje anulować. Ehh...
0 x
Kamiru

Post autor: Kamiru »

Ogłoszenie najwyższego kapłana.

Osobiście wyszedłem z założenia, że mamy to samo, co w pierwszej części naruto, tyle, że bardziej zacofane. Stąd też w mojej ruderze palenisko zamiast kuchenki, strumień zamiast kranu, świeczki zamiast żarówek. Wczuć się w to tak ciężko znowu nie było. ~
0 x
Yuusuke

Post autor: Yuusuke »

To jest do wykonania... Wystarczy się trochę postarać i czasem poszukać czegoś w necie. Ja staram się wzorować na filmach o samurajach xD Również uważam, że bez prądu będzie lepszy klimat. Fakt, że nie będzie to idealne (bo faktycznie jest ciężko), ale przecież nie piszemy książki historycznej tylko staramy się dobrze bawić ne?
0 x
Soh

Post autor: Soh »

Wiecie, na dobrą sprawę różnica między pierwszymi laptopami a lodówkami w sprzedaży, wynosi jakieś siedemdziesiąt lat. Dobrze by było bardziej dokładnie określić okres czasowy dzielący nas od pierwszej serii Naruto. Między takim laptopem, a żarówką już jest jakieś sto lat różnicy.
Nie bez powodu w sklepie nie ma krótkofalówek etc, z tego wynika, że mamy świat pozbawiony elektryczności. Należy pamiętać, że to, co nas otacza to dzieło naszej wyobraźni, a gra ma polegać na jej wizualizacji w formie tekstu, więc nie sądzę, by ludzie mieli jakieś większe problemy z dostosowaniem się do świata. Chociaż mimo wszystko, by uniknąć takich konfliktów, może warto gdzieś zapisać w kilku zdaniach poziom rozwinięcia technologii. To ważna informacja dla graczy, ale także do Mistrzów Gry, którzy muszą nam kreować świat, dzięki takiemu tematowi, mieliby jakiś pogląd, a więc by przez swoją niewiedzę w tym zakresie, nie wykraczali poza ramy świata.
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

I ja się wypowiem. Czekałem, aż większość powie swoje zdanie, ale Soh poruszył kluczową sprawę. W sklepach są umieszczone przedmioty, które nie wykorzystują elektryczności. Z tego względu, uwzględniając regulamin, może faktycznie lepiej się skupić na okresie w którym nie było jeszcze tej podstawowej elektryczności. Kamiru napomknął prawidłowo, że nie wiele wysiłku koszstuje stworzenie paleniska, świeczek, itd. zamiast telewizora, żarówek i bóg wie czego jeszcze.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Vulpie
Multikonta: Misae Misaki

Post autor: Vulpie »

Myślę, że mam coś do powiedzenia, zarówno jako administrator, jak i twórca fabuły [spisana jest].
W wizji mojej i Defra [tej najwcześniejszej] raczej nie było elektryczności. Popieram tutaj Kamiru, przedmówcę i wszystkich tych, którzy uważają, że nie jest to potrzebne. Naprawdę, nie wymaga to wiele wysiłku, trzeba tylko zmienić parę schematów.
Dodatkowo proszę o ogarnięcie działów takich jak sklep. Na innych forach można natrafić na karabiny snajperskie i inne cudeńka, a tutaj raczej nie.
W mojej ocenie powinniśmy skupić się na klimacie feudalnej Japonii. Brak elektryczności, nowiuteńkich wynalazków. W końcu w naruto nie wykorzystywano ich w walce, a "życie" bohaterów specjalnie nie było najważniejszą częścią a&m.
0 x
Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Post autor: Rokuramen Sennin »

No to i ja. Tyle że tutaj najpewniej pasuje powiedzenie "nie znam się, to się wypowiem".
W m&a można było zobaczyć prymitywne aparaty, lodówki etc. A w założeniu (a przynajmniej ja to tak zawsze odbierałem) żyjemy przecież tysiące lat przed wydarzeniami od Hashiramy i spółki, więc nieobecność prądu byłaby dość sensownym rozwiązaniem. Tym bardziej, że tak jak wspominali pozostali, nie jest to takie trudne wyobrazić sobie jakiejś świeczki, ścian z papieru ryżowego, herbaty podawanej w tradycyjnych czarkach (a nie nalewanej z czajnika elektrycznego) etc. Wydaje mi się, że brak elektryczności byłby najbardziej sensowny.
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości